tereskka
napsal(a):
Dneska jsem byl na navšteve jednoho pána.....stara skola :-).....má krasnou kobylku klusacku.....ale vsimla jsem si ze má natekla hlezna a tak jsem se ptala co jí je rekl mi ze ma malinko nalevky ale ze to nic neni ze je to spise kosmeticka vada.....co si o tom myslite??...... dekuju za nazory :-)
jinak ten Pán kobylkou pomalu zije.....dal by za ni zivot.....jen me zajima jeastli je to vazne JEN esteticka vada
tereskka
napsal(a):
jinak ten Pán kobylkou pomalu zije.....dal by za ni zivot.....jen me zajima jeastli je to vazne JEN esteticka vada
nálevky dovedou být kosmetická vada i vážný problém. záleží na tom kde jsou a jak jsou velké. a jestli překaží koníkovi nebo ne.
vet je může vypustit ale udělají znovu. opravdu je směrodatné jesti vadí koni.
bospor
napsal(a):
nálevky dovedou být kosmetická vada i vážný problém. záleží na tom kde jsou a jak jsou velké. a jestli překaží koníkovi nebo ne.
vet je může vypustit ale udělají znovu. opravdu je směrodatné jesti vadí koni.
Přesně jak píše Ivana - taky máme nádhernou kobylu ČT (letos 18) - už od mládí je má na všech 4 spěnkách a ještě k tomu i na hleznech - hold ji bývalý jezdec odrovnal bezcitným tréninkem. Dala se znovu do kupy, ale tohle jí zůstalo "na památku". Také je to v jejím případě spíše jen kosmetická vada - může normálně vše, včetně skákání a nečiní jí to žádné problémy.
Pohyb a studená voda tomu "dělají dobře" - to nálevky pěkně splasknou. Tak trošku jed je na to stání v boxu - to jí občas (zejména po náročnějším tréninku) přes noc naběhnou. Bohužel nemůžem ji nechat 24/7 venku...
Co jsem na toto téma tak jednou rozmlouvala s vetem, jsou nálevky pomalu spíš "civilizační choroba", protože najít dneska sporťáka, který by je neměl, je občas problém....
olga visnakova

janda
napsal(a):
Přesně jak píše Ivana - taky máme nádhernou kobylu ČT (letos 18) - už od mládí je má na všech 4 spěnkách a ještě k tomu i na hleznech - hold ji bývalý jezdec odrovnal bezcitným tréninkem. Dala se znovu do kupy, ale tohle jí zůstalo "na památku". Také je to v jejím případě spíše jen kosmetická vada - může normálně vše, včetně skákání a nečiní jí to žádné problémy.
Pohyb a studená voda tomu "dělají dobře" - to nálevky pěkně splasknou. Tak trošku jed je na to stání v boxu - to jí občas (zejména po náročnějším tréninku) přes noc naběhnou. Bohužel nemůžem ji nechat 24/7 venku...
Co jsem na toto téma tak jednou rozmlouvala s vetem, jsou nálevky pomalu spíš "civilizační choroba", protože najít dneska sporťáka, který by je neměl, je občas problém....
Souhlasím s předešlými, zde se střídají koníci většinou z vysokého sportu, jiné zátěže atd........stálice Sikča-bývalá dostihanda-je má a dosti značné na zadních spěnkách-pobyt venku ji prospívá a chlazení též, ovšem běda, je-li v boxíku a nedej bože déle, je to jakási rychlá reakce a my musíme okamžitě reagovat taktéž. Pohyb, masáže, chlazení. Pokud jsou v klidu, je to na pohled jen o trošku silnější spěnka, veterinář také říkal, že pokud udělá zákrok, s největší pravděpodobností opět naběhnou a tak nemáme potřebu kobču zbytečně trápit. Nám se líbí a ani u jiných nálevky, stejně jako lymfu neřešíme jinak, než správnou péčí v akutním stádiu...........
hledala jsem fotku, kde to je znát-aspoň trošku
tereskka
napsal(a):
Dneska jsem byl na navšteve jednoho pána.....stara skola :-).....má krasnou kobylku klusacku.....ale vsimla jsem si ze má natekla hlezna a tak jsem se ptala co jí je rekl mi ze ma malinko nalevky ale ze to nic neni ze je to spise kosmeticka vada.....co si o tom myslite??...... dekuju za nazory :-)
vypousteni nalevek je ta nejvetsi hovadina. pred deseti lety jsem znala kone ktery mel velke nalevky na hleznech a veterinar, tenkrat jeden mlady a nezkuseny, mu je vesele vypoustel. do te doby hrebec nemel zadny problem. po "vypousteni" uz nemohl skoro chodit a rentgenu se zjistilo ze uz prakticky nema kloubni pouzdro...
sandimura
napsal(a):
vypousteni nalevek je ta nejvetsi hovadina. pred deseti lety jsem znala kone ktery mel velke nalevky na hleznech a veterinar, tenkrat jeden mlady a nezkuseny, mu je vesele vypoustel. do te doby hrebec nemel zadny problem. po "vypousteni" uz nemohl skoro chodit a rentgenu se zjistilo ze uz prakticky nema kloubni pouzdro...
Já abych se přiznala o vypouštění nálevek slyším prvně. Vůbec nevím že je něco takového možné, ale upřímně to nechápu. Pokud kůň nemá problém tak přeci není třeba to nějak hrotit, kór když píšete že se ty nálevky po čase stejně znovu nalejou....
olga visnakova

janda
napsal(a):
Já abych se přiznala o vypouštění nálevek slyším prvně. Vůbec nevím že je něco takového možné, ale upřímně to nechápu. Pokud kůň nemá problém tak přeci není třeba to nějak hrotit, kór když píšete že se ty nálevky po čase stejně znovu nalejou....
Také si myslím, jsem ráda, že náš veterinář nám to vysvětlil a zákrok vynechal...........jde o vzhled a my kobču obdivujeme všichni i se špatným zrakem a nálevkou..............
tereskka
napsal(a):
Kromě výše uvedeného záleží i na tom, jak je má dlouho, pokud krátce, může být možnost to ještě řešit, pokud to má z toho, že jí kdysi přetáhli, tak to může být kosmetická vada. Nejlepší je zeptat se veta, třeba když přijede očkovat nebo podobně, nálevky můžou být známkou kostnatění chrupavek...
cheyenne
napsal(a):
Kromě výše uvedeného záleží i na tom, jak je má dlouho, pokud krátce, může být možnost to ještě řešit, pokud to má z toho, že jí kdysi přetáhli, tak to může být kosmetická vada. Nejlepší je zeptat se veta, třeba když přijede očkovat nebo podobně, nálevky můžou být známkou kostnatění chrupavek...
Kobylce je 16 let......do svych 11 let behala klusacky dostihy.....:-) byla 2 v republice........jinak moc dekuju za nazory......a jsem moc rada ze to neni az tak "vážne"....
jurasek

tereskka
napsal(a):
Kobylce je 16 let......do svych 11 let behala klusacky dostihy.....:-) byla 2 v republice........jinak moc dekuju za nazory......a jsem moc rada ze to neni az tak "vážne"....
nálevky se mohou tvořit bud ,krmením hodně bílkovinnými krmivy,měkká konstituce koně ,někdy i traumatickými vlivy.Vážné pro kobylku to může být pokud začnou ty nálevky tvrdnout to pak koník těžko ohýbá nohy .
cheyenne
napsal(a):
To je Evi vlastně pravda - ono se to nějakou dobu může jevit jen jako kosmetická vada a časem příjde problém. Bohužel to postihlo přítelova prvního koně - A1/1 vyřazený ze steeplů (Váňa ho prý chystal do Velký, ale při kvalifikačce měli dost hnusný pád a kůň už to nerozchodil - myslím co do dostihů). Pak si ho pořídil přítel, přejezdil na anglii a skákal s ním nižší parkury. Nálevky musel mít určitě ještě z dostiháckých let - asi se taky mělo za to, že je to jen kosmetická vada. Časem se začal pohybově zhoršovat - zjistilo se že mu kostnatí chrupavky...
Byly dny kdy lítal jak mladík, jindy jenom stál v ohradě. Bohužel postupně těch "bolavých" dnů přes veškerou péči přibývalo až to pro něj bylo spíš utrpení. V 15 letech se dal utratit, jenom by se trápil - byl to nádherný kůň, byla ho velká škoda...
Konzultace s vetem se určitě vyplatí, stejně jako třeba nechat čas od času udělat rentgen a sono - ono to zas až tolik nestojí a člověk má aspoň jistotu, než aby něco zadrbal....
Tady fotka Moňase - čest jeho památce