Foto z parkuru v Hostouni u H.Týna:
- kdo ví, co je to za barvu? Leskl se na sluníčku jako ze zlata.
stieberova
napsal(a):
Palomino = izabel nikoli plavák. Plavák má černou hřívu, ocas a končetiny. Tenhle je izabel a ten kovový lesk předávají někteří koně, často achaltekinci. Ale nejen oni.
Jojo to jest Palomino! Můj Jerry na dlouhých nohách
microfon
napsal(a):
palomino -
jak všici víme, takový bílý ocásek lehce mění barvu...
Přesně tak né všichni palomina mají ten ocas čistě bílý. My tam máme tmavej melír!
rocky
napsal(a):
Přesně tak né všichni palomina mají ten ocas čistě bílý. My tam máme tmavej melír!
Palomino
Palomino je barva i plemeno koně, u kterého se také příslušná barevnost vyskytuje. Palomino, žluťák, izabela – to vše je označení pro koně se zlatou nebo světle zrzavou srstí a stejně nebo světleji zbarvenou hřívou, žlutou až téměř bílou. Kůže má růžové zabarvení, oko jakoby skleněné. Rozlišujeme palomino hermelínové - velmi světlé, zlaté, žluté a tmavé. Někteří koně tohoto zbarvení jsou hnědí s krémovou hřívou a ocasem. Barva je světlejší než u plaváků, kteří mají navíc černou hřívu, ocas a dolní část končetin.
U plemene palomino se nepovolují příliš veliké znaky. Je to poměrně vzácná barva, která se vyskytuje téměř jen u tyrolského haflinga.
Palomino se použí především u koní používaných pro westernové soutěže.
Na fotce je na 99% izabel z rodu Kinských - krk a hlava odpovídá plemeni. Měděná barva je odlesk na sluníčku a jak už tady někdo psal, dar od achaltekinských předků
tecos
napsal(a):
Palomino
Palomino je barva i plemeno koně, u kterého se také příslušná barevnost vyskytuje. Palomino, žluťák, izabela – to vše je označení pro koně se zlatou nebo světle zrzavou srstí a stejně nebo světleji zbarvenou hřívou, žlutou až téměř bílou. Kůže má růžové zabarvení, oko jakoby skleněné. Rozlišujeme palomino hermelínové - velmi světlé, zlaté, žluté a tmavé. Někteří koně tohoto zbarvení jsou hnědí s krémovou hřívou a ocasem. Barva je světlejší než u plaváků, kteří mají navíc černou hřívu, ocas a dolní část končetin.
U plemene palomino se nepovolují příliš veliké znaky. Je to poměrně vzácná barva, která se vyskytuje téměř jen u tyrolského haflinga.
Na fotce je na 99% izabel z rodu Kinských - krk a hlava odpovídá plemeni. Měděná barva je odlesk na sluníčku a jak už tady někdo psal, dar od achaltekinských předků
Toto je plavák
tecos
napsal(a):
Palomino
Haflingové mají barvu světlý ryzák Poptej se u odborníků, třeba na veterině v Brně ti to řeknou
Palomino není plemeno, ale do Palomin se dají registrovat koně jakéhokoliv typu a plemene, kteří odpovídají zbarvení. Registrace se provádí v USA, ale nejedná se o plemennou knihu. Jsou tam koně od pony po chlaďáky. Aby bylo plemeno plemenem, musí splňovat více společných znaků než barvu, ať už je přání majitele takového koně jakékoliv.
"Výroba" koní určité barvy není v dnešní době zas až tak problematická, pokud se přihlédne ke genetice barev.
pegaska
napsal(a):
Haflingové mají barvu světlý ryzák Poptej se u odborníků, třeba na veterině v Brně ti to řeknou
Palomino není plemeno, ale do Palomin se dají registrovat koně jakéhokoliv typu a plemene, kteří odpovídají zbarvení. Registrace se provádí v USA, ale nejedná se o plemennou knihu. Jsou tam koně od pony po chlaďáky. Aby bylo plemeno plemenem, musí splňovat více společných znaků než barvu, ať už je přání majitele takového koně jakékoliv.
"Výroba" koní určité barvy není v dnešní době zas až tak problematická, pokud se přihlédne ke genetice barev.
To je překopírované z nějakých stránek....
Četla jsem palomino a dál nedočetla. Jak je to s tím plemenm nebo co fakt nevím.
Jak jsem psala v posledním odstavci, myslím, že je to prostě Kinský izabel. Já osobně jsem třeba na svodu neslyšela, že by někdo říkal žlutýmu koni palomino.....
tecos
napsal(a):
To je překopírované z nějakých stránek....
Četla jsem palomino a dál nedočetla. Jak je to s tím plemenm nebo co fakt nevím.
Jak jsem psala v posledním odstavci, myslím, že je to prostě Kinský izabel. Já osobně jsem třeba na svodu neslyšela, že by někdo říkal žlutýmu koni palomino.....
Myslím si že každej si tomu říká jinak ať už palomino nebo izabela, je to to samé..Já mám přímo v papírech napsáno palomino
Každopádně ten koník nahoře není ryzák
buggyna

pegaska
napsal(a):
Podle barvy ocasu jde pravděpodobně o světlého ryzáka. Aby šlo o palomina=isabelu, musel by mít ocas i hřívu doopravdy bílou.
toto a ryzák? Koukni se radši 2x než tuhle s prominutím pí..vinu napíšeš
tecos
napsal(a):
Palomino
Hafling, jak uz psal nekdo prede mnou neni isabela- pokud je izabela je vyrazen z chovu. Rozdil mezi isabelou a svetlym ryzakem:
Ryzak: pigment v kuzi (tmava kuze)
Isabela:kuze bez pigmentu (ruzova kuze)
Na fotce muze byt teoreticky i isabela i ryzak:o)chtelo by to podrobny pruzkum
Martanek
pegaska
napsal(a):
Podle barvy ocasu jde pravděpodobně o světlého ryzáka. Aby šlo o palomina=isabelu, musel by mít ocas i hřívu doopravdy bílou.
Typická zlatá isabela..pro mne nejnádhernější koně. Jednoho takového jsem měla na starost téměř od hříběte. Leskl se i když byl špinavý..
Glorion po Veneur du Luc z matky Glory (achaltekinští předci)
Omlouvám se, že přispívám do tak staré diskuze, ale ohledně isabel neodolám :-)
Dodávám, že se tento koník leskl nejen na slunci až mne všichni podezírali z toho, že ho tajně patlám leskem :D :D
Tady jedna velmi povedená fotka z haly..
Palomino není plemeno. Palomino je barva a tento název žluťáků je používán především u amerických koní. V Evropě je pro koně stejné barvy více využit název isabela. Žluťáci z kinské koní mají obvykle v popisu použit výraz isabela. Pro ilustraci přidám fotky mé klisny, která je isabela a je kinská a pak svého valacha, který je QH a je palomino, ale v odstínu ceremelo neboli smetanový.
No a Kim vypadá takto a je zapsán v plemené knize jako palomino cremelo.
Punčocha

XXX.XXX.212.81
S barvama to není vůbec jednoduché. Nedá se zas tolik řídit jen vzhledem. U většiny "běžných koní" jesou žlutí koně popisováni jako izabela, v českém popisu lze označit jako žluťák (asi ne v průkazu..) ale zrovna hafling je rozhodně ryzák s genem, který zesvětluje žíně. Všichni haflíci jsou ryzáci, je to tak prostě geneticky dané, z nich se nemůže narodit nic jiného než ryzák :-)) geneticky máme jen tři základní barvy. ryzák, hnědák a vraník. K nim jsou potom další geny, které způsobují zesvetlení, třeba na cremelo, perlino, smoky cream a podobně. Dál je gen pro starakatost atd.. je poměrně velký rozdíl mezi českým a zahraničním popisem barvy, přičemž ten český bohužel není vždy správný. Například albín mezi koňmi prostě není. I když to český popisovatel tak popíše tak se většinou jedná o cremella a podobné ředění. Je to dáno pigmentem v strsti a kůži a v jaké je to kombinaci. Doporučuji vyhledat číslo myslim časopisu Koně, kde je to rozebrané krásně ze základu právě těch genů. Nechci tím nikoho zklamat ale je to nepopiratelné ;-) zrovna plavák žlutej, krémovej atd. s tmavými žíněmi a končetinami ale musí mít úhoří pruh, pokud ho nemá, musí být uveden jako plavák "bez úhořího pruhu". Stejně jako ryzák je automaticky bez něj, a když ho má, musí se uvést "s úhořím pruhem". Je to vše komplikované a všichni si oddychnem až začnou i v čechách popisovat lidé znalí a zkušení a sladíme to se zbytkem světa. Sami odborníci víte, jak to je u nás s knihama, to co v nich občas čtu je dost smutné, zvlášť když někdo uvede že třeba klisna má k každé půli vemene jednu mléčnou žlázu, ale ona má dvě a takto neodborné knihy bych vůbec do veřejnosti nepustila :-((
jinak takle na slunci se může lesknout jakákoli barva, jde pravděpodobně o vyčištění srsti a kvalitu. Vyděla jsem se takle lesknout všechny barvy snad kromě bílé...
A proč by jako kůň nemohl být albín..? Když nemá pigment, tak to přeci albín je. Tady náš hřebeček je bez pigmentu.
krissta
napsal(a):
A proč by jako kůň nemohl být albín..? Když nemá pigment, tak to přeci albín je. Tady náš hřebeček je bez pigmentu.
Kůň albím být může, jenže albín není barva srsti, ale porucha pigmentace kůže. Například můj valach o kousek výše je cremelo, ale není albín, protože má pigmentovanou kůži. Tvůj koník asi pigmentovanou kůži nemá a tedy je albín.
Bohužel albín mezi koňmi opravdu není. Nebudu se s váma hádat, to že ste si vyčetli barvu v nějaké knize neznamená že to tak je. Obraťte se na odborníka a on vám to potvrdí. Je to porucha, ano, kůže bez pigmentu, náchylnost, ale právě proto nemůže být, nepřežil by.. a navíc albín má červené oči, to žádný kůň nemá. Snad vám to bude stačit. Nikdo nemůže být albín jen na půl, jakože je bílej a růžovej tak je albín i když třeba červený oko nemá.. to tak bohužel (nebo bohudík?) neni. Ale chápu, že je těžké se s tim smířit :-D když vám to furt někdo cpe do hlavy a u ZZVJ to možná chtěj taky co? ale když se budete pídit po genetickém původu barev, opravdu albína nenajdete..
Vím co myslíte, ale to by podle genetiků albín taky být neměl. Údajně se to týká amerických koní, je to recesivní gen a tak by se museli sejít dva jedinci kteří ho mají a zrovna z těch 25% se spojit tyto geny. Říká se tomu syndrom bílých hříbat nebo tak nějak a hříbě uhyne krátce po narození, není životaschopné z důvodu horšího vývinu nebo podobných problémů...:-)
u jiných druhů zvířat to být nemusí, potkani albíni byli šlechtěni vprvopočátku k výzkumu, protože byli bázliví a lehce ochočitelní, pak se začali chovat v zájmovém odvětví..
ještěrku alb. jsem tedy neviděla :-D je bílá uplně uplně? :-))
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.73.192
amazonkas
napsal(a):
Pro Evush - neznala jsi náhodou Niveu?
Odpověď za evush.. je její majitelka :-)
Nivea je na fotce vzadu, ta nejvyšší, v předu její klisnička *2008 - Nessi. Kdopak zná naší babču ???
Nivču znám od jejích cca 3-4 let z Hraničních Petrovic, kde se obsedala. Pak byla připuštěná a rodila hříbata. Byla docela mrcha a dovedla házet pěkný kozelce. Co si ještě pamatuju - uměla si lehnout do největšího hnusu a vypadala jako atlas ( samá mapa ) . Ježíši - to už je doba dvacet let zpátky?
akira
napsal(a):
Hraničné Petrovice? Nechová tam koníky paní Dřímálková? Od ní je i Glorion (příspěvky výše)
Jojo, u paní Dřímalkové byla poměrně dlouho. Vím i kde byla potom a jak dlouho. V podstatě znám celou její minulost. Mrcha je to do teď, ve svých 23 letech hází pod sedlem kozelce jak zamlada, jen už se válí méně, zato taky jedině ve 100% humusu :o) NO, holka vypadá dobře a ještě nás tu bude asi nějaký ten pátek štvát :o))
Tak ještě aktuální foto Nivey teď z února. Na 23 letou kobylu vypadá moc pěkně. Sice vyválená jak prase, ale myslím spokojená.