Jaké plemeno pro silně obézní jezdce?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.5.2008 19:21

Ahoj lidičky!
Máte někdo zkušenosti s těžšími jezdci na koních? Jaké plemeno by jste doporučili silným lidem na rekreační ježdění? (na občasné sednutí a svezení) O chlaďáscích jsem se dozvěděla, že mají jinak stavěná žebra, než jezdecký koně a tím pádem nejsou tak vhodní.. Jiní lidé tvrdí, že na "občas" to vůbec nevadí.

22.5.2008 19:22

ladybirdinka napsal(a):
Ahoj lidičky!
Máte někdo zkušenosti s těžšími jezdci na koních? Jaké plemeno by jste doporučili silným lidem na rekreační ježdění? (na občasné sednutí a svezení) O chlaďáscích jsem se dozvěděla, že mají jinak stavěná žebra, než jezdecký koně a tím pádem nejsou tak vhodní.. Jiní lidé tvrdí, že na "občas" to vůbec nevadí.

já mám chladasku a jezdila jsem 4roky na chladacích a nijak jim to nevadí že maj žeba jak co? tak to sliším poprvě

22.5.2008 19:28

woldemortik napsal(a):
já mám chladasku a jezdila jsem 4roky na chladacích a nijak jim to nevadí že maj žeba jak co? tak to sliším poprvě

Může být i robustní ČT.Pokud nemáte hluboko do kapsy, tak tinker, shire,,,

22.5.2008 19:29

ladybirdinka napsal(a):
Ahoj lidičky!

No obecně je známo že chlaďasi uvezou hodně ale třeba 200kg v jednom místě by jim asi taky zrovna nesvědčilo. Tvrdší konstituce jsou i teplokrevníci ale ono záleží o jakou váhu jde. A navíc pozor na ČT, jelikož pod tohle se zapisují i plňasi, takže hledat kdyžtak podle plemenného standartu.

P.S.: Jestli někdo víte proč se do čt zapíše kdeco tak mi to prosím vysvětlete. Protože nejednou jsem viděla ČT a ono to takové vyžle že bych na to neposadila ani 50kg a rodiče plnokrevní. Nemyslím to jako rýpání ale pouze mě to zajímá.Ani jedno plemeno nemám.

22.5.2008 19:31

thesis napsal(a):
No obecně je známo že chlaďasi uvezou hodně ale třeba 200kg v jednom místě by jim asi taky zrovna nesvědčilo. Tvrdší konstituce jsou i teplokrevníci ale ono záleží o jakou váhu jde. A navíc pozor na ČT, jelikož pod tohle se zapisují i plňasi, takže hledat kdyžtak podle plemenného standartu.

P.S.: Jestli někdo víte proč se do čt zapíše kdeco tak mi to prosím vysvětlete. Protože nejednou jsem viděla ČT a ono to takové vyžle že bych na to neposadila ani 50kg a rodiče plnokrevní. Nemyslím to jako rýpání ale pouze mě to zajímá.Ani jedno plemeno nemám.

thesis taky mě to zajmá znam čt jako koníky narachance,ale tedka už jsou čt kteří vypadají jak na dostihy

22.5.2008 20:04

woldemortik napsal(a):
thesis taky mě to zajmá znam čt jako koníky narachance,ale tedka už jsou čt kteří vypadají jak na dostihy

No právě, navíc já znám konkrétní případ čisté plňasky, jenže její tatí údajně neměl zaplacenou licenci, tudíž kobyla nebude na dostihy a prý nějaký známý ji napíše jako ČT a půjde na parkury. Sice mi přišlo že majitel o tom moc neví, ale pak já nechápu čistotu chovu. My jsme se ve škole učili jaký má které plemeno standart, dle toho i pár plemen poznám ale jak jsem pochválila plňaska a dostala slušnou sprchu že je to čt tak pak už teda nevím no. ČT jsou právě vhodní pro těžší jezdce si myslím, ale jak by člověk chtěl koupit a příjde někam k prodávajícímu a tam stojí takový jemný koník tak nevím teda.

22.5.2008 20:05

woldemortik napsal(a):

Jo holky vaši otázku chápu, mám polovičního plnase, jsme ČT, a co se nedostane do plemené knihy ČT zapíše se do slovenské PK...

22.5.2008 20:07

woldemortik napsal(a):

No já sama mám prý ČT má to zapsané i v modrém průkaze, ale jinak má hlavičku jako arábek a tělíčko jako plňásek.. já jsem spokojená, neměnila bych, ale taky mě to udivuje. Ve stáji jsme měli ČT a to bylo tak trochu větší no než jsme my!!!

Přikládám fotku!

22.5.2008 20:12

dzinecek napsal(a):
No já sama mám prý ČT má to zapsané i v modrém průkaze, ale jinak má hlavičku jako arábek a tělíčko jako plňásek.. já jsem spokojená, neměnila bych, ale taky mě to udivuje. Ve stáji jsme měli ČT a to bylo tak trochu větší no než jsme my!!!

Přikládám fotku!

Já teda proti tomu nic nemám, koníci jsou hezcí i bez toho, jen to prostě nechápu. No možná si pomůžu když si přečtu řád PK. znala jsem jednu kobylu co byla v PK ČT, málo co čt vůbec nepřipomínala, byla dost malá tak poprvé musím říct že nebyla ani pěkná a údajně od malička slepá tak nevím jak se dostala do PK, lidma a hříbatama zničená, ale za to ona nemohla chudáček, a nakonec tak blbě umřela.

22.5.2008 20:25

thesis napsal(a):

Vysvětlení anmi nijaké není. To je prostě tak, že si encháš vypálit koně a oni ti dají modrý průkaz, kde máš napsané ne ČT (musel by ten kůň mít výžeh ČT), ale tzv. "TEPLOKREVNÝ TYP", naše mladá je tak taky zapsaná, ono je to přece jenom úhlednější, když např. na různých akcích tvého koně prezentují jako teplokrevníka, než jako "křížence". Každopádně by lidi neměli zatajovat, co je koník zač, aby mu tím neublížili. Jak jsi řekla určitě je potřeba podívat se na původ koně a poradit se s odborníkem. Naše malá je taky zapsané jako teplokrevný typ a přitom je to klusák X Shagya. A taky radši říkám, že je to teplokrevný typ. Prostě zní to líp, ale kdybych jí nááhodou měla prodávat, což se nestane, tak určitě nebudu tajit její původ.
(taky přikládám foto :-) )

22.5.2008 20:28

thesis napsal(a):
Já teda proti tomu nic nemám, koníci jsou hezcí i bez toho, jen to prostě nechápu. No možná si pomůžu když si přečtu řád PK. znala jsem jednu kobylu co byla v PK ČT, málo co čt vůbec nepřipomínala, byla dost malá tak poprvé musím říct že nebyla ani pěkná a údajně od malička slepá tak nevím jak se dostala do PK, lidma a hříbatama zničená, ale za to ona nemohla chudáček, a nakonec tak blbě umřela.

NO když i to tak uvědomuju, tak z třech čt co jsme měli a máme není ani jeden opravdu ČT, segra měla valacha po Ramirovi tudíž holštýn, kobylu má po Gotwardovi tudíž hannover a já mám valacha z plnokrevné matky po Kubištovi...no takže ČT jak vyšitá, mě přijde že ČT jsou papírový mixi...jedinej náš poncl je čisté plemeno a to velšské, ale vždyt je to jedno hlavně že nám dělají radost!

22.5.2008 21:22

woldemortik napsal(a):

jezdeční koně mají žebra "zkosená", kdežto chlaďásci "rovná", tím pádem ta žebra tak nepérují, nebo tak nějak

22.5.2008 21:28

briga napsal(a):
Vysvětlení anmi nijaké není. To je prostě tak, že si encháš vypálit koně a oni ti dají modrý průkaz, kde máš napsané ne ČT (musel by ten kůň mít výžeh ČT), ale tzv. "TEPLOKREVNÝ TYP", naše mladá je tak taky zapsaná, ono je to přece jenom úhlednější, když např. na různých akcích tvého koně prezentují jako teplokrevníka, než jako "křížence". Každopádně by lidi neměli zatajovat, co je koník zač, aby mu tím neublížili. Jak jsi řekla určitě je potřeba podívat se na původ koně a poradit se s odborníkem. Naše malá je taky zapsané jako teplokrevný typ a přitom je to klusák X Shagya. A taky radši říkám, že je to teplokrevný typ. Prostě zní to líp, ale kdybych jí nááhodou měla prodávat, což se nestane, tak určitě nebudu tajit její původ.
(taky přikládám foto :-) )

Já bych reagovala na dotaz zadavatelky.Jako by mi ho vzala z úst.jsem velký fanda chla´dásků a jak sem tu už mnohokrát říkala,doufám,že s jedín taky jednou skončím,ale právě mě zarazila tatéž informace z knížky! ne z diskuze nebo jiného pochybného zdroje,že chla´dáci mají jinou stavbu těla než teplokrevníci,protože jsou od přírody )od člověka) vyšlechtění na tah o velké hmotnosti za pomalého chodu )krok,popřípadě klus) a ne na nošení váhy(jezdec),tudíš se nedoporučují pod sedlo a když už tak jen krok a klus,ale nějaké dlouhé cválání s jezdcem to pro mě prý! taky není,tak by mě zajímal i váš názor,hlavně těch kteří taové malé hovádko doma mají a něco o tom vědí.Aby moji teorii bu´d potvrdili,nebo rozumně vysvětlili.Děkuji předem všem inteligentním odpovědím

22.5.2008 22:22

klafus napsal(a):
Já bych reagovala na dotaz zadavatelky.Jako by mi ho vzala z úst.jsem velký fanda chla´dásků a jak sem tu už mnohokrát říkala,doufám,že s jedín taky jednou skončím,ale právě mě zarazila tatéž informace z knížky! ne z diskuze nebo jiného pochybného zdroje,že chla´dáci mají jinou stavbu těla než teplokrevníci,protože jsou od přírody )od člověka) vyšlechtění na tah o velké hmotnosti za pomalého chodu )krok,popřípadě klus) a ne na nošení váhy(jezdec),tudíš se nedoporučují pod sedlo a když už tak jen krok a klus,ale nějaké dlouhé cválání s jezdcem to pro mě prý! taky není,tak by mě zajímal i váš názor,hlavně těch kteří taové malé hovádko doma mají a něco o tom vědí.Aby moji teorii bu´d potvrdili,nebo rozumně vysvětlili.Děkuji předem všem inteligentním odpovědím

No ono taky doast vyplývá jen z toho že spousta chlaďáků má dlouhé a slabé hřbety. S tím cvalem je to pravda to ani tolik neudýchají, ale krokem a klusem Vás povezou klidně celý den.
myslím, že obézná jezdec by klidně mohl takového chlaďáska jezdit,ale jen je třeba pohlídat,aby to byl koník se silným hřbetem dobře osvaleným a taky je nutností snad víc než kdy jindy sedlo perfektně sednoucí, výborně rozkládající váhu(western, vojenské)
Osobně bych ale volila koně z mohutnéhoČT*chlaďas
Tenhle koník byl tažák z lesa, něco jsem se na něm najezdila, temperamentní byl až až ,ale ve cvalu to opravdu dlouho nevydržel.

23.5.2008 08:52

microfon napsal(a):
No ono taky doast vyplývá jen z toho že spousta chlaďáků má dlouhé a slabé hřbety. S tím cvalem je to pravda to ani tolik neudýchají, ale krokem a klusem Vás povezou klidně celý den.
myslím, že obézná jezdec by klidně mohl takového chlaďáska jezdit,ale jen je třeba pohlídat,aby to byl koník se silným hřbetem dobře osvaleným a taky je nutností snad víc než kdy jindy sedlo perfektně sednoucí, výborně rozkládající váhu(western, vojenské)
Osobně bych ale volila koně z mohutnéhoČT*chlaďas
Tenhle koník byl tažák z lesa, něco jsem se na něm najezdila, temperamentní byl až až ,ale ve cvalu to opravdu dlouho nevydržel.

proč na nich nejezdit, ale chlaďas si veme za minutu mnohem menší objem krve- tedy jeho srdce samozřejmě, takže jak už bylo zmiňované, pouze ťap ťap jinak si uženou min. dušnost. Známý si do jezdecké maštale koupil dvě beganky a prý stíhají 5 vyjížděk za den a pod lidma co by chtěli jenom lítat, tak jsem zvědavá co z nich udělá, při jakékoliv těžké práci ( a že se v Beskydech neflákají valaši )nezhodili tak jako teď.

23.5.2008 08:57

ladybirdinka napsal(a):
Ahoj lidičky!

Ahoj. Nevím, co si mám představit pod pojmem silně obézní jezdec. Osobně si myslím, že váha do 100kg by neměla vadit žádnému trénovanému koni. Co se týče váhy navíc, jako vhodný kandidát mi připadá dobře stavěný hucul. Nikdy nezapomenu na Michala Tučného, který psal, že jedinný koník na kterém ho nechali jezdit, byla huculka Vlaštovka a sama mám velmi dobré zkušenosti s huculem. Jezdí na něm manžel, jezdíme i vandry a s veškerou zátěží má na zádech nějakých 115 - 120 kg a i cval zvládá bez sebemenších problémů, jen je opravdu důležité, koně postupně na zátěž natrénovat.
Co se týče chlaďasů, s těmi žebry je to pravda, ale sama mám takové zkušenosti, že trénovanému chlaďáskovi nevadí ani ten cval. Jasně, že s ním necválám kilometr v kuse, ale kdyloliv si rád zacválá na jakékoliv louce či vhodné lesní cestě a nemá sebemenší problém to udýchat. Toho svého používám na vandry já a s veškerou zátěží má na zádech nějakých těch 100 kg.
Naši tři koníci s dcerkou v plné polní při odpočinku na letošním prvním jarním vandru.

23.5.2008 12:43

charliebob napsal(a):
Ahoj. Nevím, co si mám představit pod pojmem silně obézní jezdec. Osobně si myslím, že váha do 100kg by neměla vadit žádnému trénovanému koni. Co se týče váhy navíc, jako vhodný kandidát mi připadá dobře stavěný hucul. Nikdy nezapomenu na Michala Tučného, který psal, že jedinný koník na kterém ho nechali jezdit, byla huculka Vlaštovka a sama mám velmi dobré zkušenosti s huculem. Jezdí na něm manžel, jezdíme i vandry a s veškerou zátěží má na zádech nějakých 115 - 120 kg a i cval zvládá bez sebemenších problémů, jen je opravdu důležité, koně postupně na zátěž natrénovat.
Co se týče chlaďasů, s těmi žebry je to pravda, ale sama mám takové zkušenosti, že trénovanému chlaďáskovi nevadí ani ten cval. Jasně, že s ním necválám kilometr v kuse, ale kdyloliv si rád zacválá na jakékoliv louce či vhodné lesní cestě a nemá sebemenší problém to udýchat. Toho svého používám na vandry já a s veškerou zátěží má na zádech nějakých těch 100 kg.
Naši tři koníci s dcerkou v plné polní při odpočinku na letošním prvním jarním vandru.

Neboli pôvodne chladnokrvné kone využívané pod rytiermi-na jazdenie a boj ? Aspoň v severských štátoch určite,takže s tými rebrami by som to nevidela až tak blede..
Ono zas vydarený mix chladasa a teplokrvníka je niekedy za všetky prachy,povahovo,aj pohodlnými chodmi do terénu ako stvorený

23.5.2008 12:44

bonbonka napsal(a):
Neboli pôvodne chladnokrvné kone využívané pod rytiermi-na jazdenie a boj ? Aspoň v severských štátoch určite,takže s tými rebrami by som to nevidela až tak blede..
Ono zas vydarený mix chladasa a teplokrvníka je niekedy za všetky prachy,povahovo,aj pohodlnými chodmi do terénu ako stvorený

23.5.2008 12:51

bonbonka napsal(a):

A co je tohle za plemeno?

23.5.2008 13:02

microfon napsal(a):
A co je tohle za plemeno?

Nooo,tatko je Przedswit Miroslavský a mama Katka ,tipujem nejakú Katarínu Veľkú
Fantastické stvorenie,milujúce ľudí,ochotné,všade vošla,ničoho sa nebála,chody pohodlné,výdrž pozoruhodná,30 km túry úplne bežne a naboso,proste vozítko,na ktoré budem vždy rada spomínať

23.5.2008 13:06

bonbonka napsal(a):
Fantastické stvorenie,milujúce ľudí,ochotné,všade vošla,ničoho sa nebála,chody pohodlné,výdrž pozoruhodná,30 km túry úplne bežne a naboso,proste vozítko,na ktoré budem vždy rada spomínať

No to je krásný macíček - já bych tipovala nějakého percherona

23.5.2008 13:08

bonbonka napsal(a):

A ešte nejaká Ester

23.5.2008 13:11

microfon napsal(a):
No to je krásný macíček - já bych tipovala nějakého percherona

Ano,ked som ju prvý krát videla,tiež ma napadol Percheron :D

23.5.2008 13:13

bonbonka napsal(a):
A ešte nejaká Ester

23.5.2008 13:15

bonbonka napsal(a):

A ešte,snád to neva

23.5.2008 13:16

bonbonka napsal(a):
A ešte,snád to neva

23.5.2008 14:20

woldemortik napsal(a):
ta je,ale krásná

tak tohle téma mě zajímá, ale z hlediska využití chladnokrevníků pod sedlem. Já jsem hubená, 180cm, 78 kg a mám 4letého norika na turistiku. Jednou týdně se zůčastňujem tréninku s ostatními jezdeckými koňmi, jinak hlavně vyjížďky, lonžování, práce ze země. Nějakej malej skůček, 4 malý křížky v řadě pro něj není problém, máme skočeno v tréninku 110cm, ale jenom jeden kolmák, ne celej parkur a venku by cválal snad na každý louce.

23.5.2008 14:21

aluska napsal(a):
tak tohle téma mě zajímá, ale z hlediska využití chladnokrevníků pod sedlem. Já jsem hubená, 180cm, 78 kg a mám 4letého norika na turistiku. Jednou týdně se zůčastňujem tréninku s ostatními jezdeckými koňmi, jinak hlavně vyjížďky, lonžování, práce ze země. Nějakej malej skůček, 4 malý křížky v řadě pro něj není problém, máme skočeno v tréninku 110cm, ale jenom jeden kolmák, ne celej parkur a venku by cválal snad na každý louce.

Neregistrovaný uživatel

23.5.2008 15:47
Neregistrovaný uživatel

ladybirdinka napsal(a):
Ahoj lidičky!

S těmi žebry - přibližně to souhlasí.
Z zootech. hlediska se rozlišuje typ dýchací ( třeba holštýnské dojnice anebo teplokrevní koně) - mají žebra šikmo postavená k páteři.
Pak typ výkrmný ( robustní chladnokrevníci a masná plemena skotu), kteří mají žebra postavená kolmo k páteři.
V podstatě se tyto typy liší v tom, že ten dýchací lépe využije kapacitu plic, žebra jsou lépe roztažná - kůň vydrží déle cválat bez toho, že by "nestačil s dechem" při tomto typu zátěže.
Oproti tomu těžký chladnokrevník je postavením žeber znevýhodněn - dech mu v pohodě vystačí na cca 400 m cvalu i netrénovanému, po tréninku i kilometr, jinak už znatelně "funí".
Kdo chlaďase má a jezdí, ví.
Jde hodně i o to, kdy a jak se jezdí. U teplokrevníků se slabším osvalením není tolik znát rozdíl mezi horkým létem a chladnou zimou při intenzivnějším ježdění - oproti tomu chlaďas se při vysokém množství svaloviny mnohem rychleji přehřívá a čekat od něj nějaký výkon ve cvalu při 25°C a více má blízko k trápení zvířete. Ikdyž v chladnějším počasí se jeví i v rychlejším pohybu k neutahání, v horku se "táhnou jako nudle".

Je otázka, co obézní jezdec od koně čeká, krok klus i na velmi dlouhé vzdálenosti není problém. Cvaly kolem těch 400m, vykrokovat, zaklusat a znovu zacválat - též žádný problém, ale musí se mezi cvaly vydýchat. Logicky takto využívaný chlaďas bude vypadat jinak než hrouda svalů, pracující v lese. Což neznamená, že by měl být vyzáblý, ale osvalení se bude blížit spíše k teplokrevníkům.

Další věc jsou pořád dokola opisované statě v časopisech a knihách o měkkém a dlouhém hřbetu chladnokrevníka, který má mít problém s nošením jezdce na zádech.
Nevím, odkud se to vzalo a jaké chladnokrevníky viděli pisatelé těchto zkazek. Já se pohybuji 12 let kolem slezských noriků ( střední Morava, nejsou tu nijak vzácní) a ty, co měli opravdu měkký hřbet bych spočítala na prstech jedné ruky. Myslím tím čistokrevné koně, ne prapodivné křížence. Valná většina majitelů na nich jezdí.
Z tohoto pohledu je diskutabilní i předpoklad kolmých žeber - česká chladnokrevná plemena vznikla přikřížením zahraničních plemen chladnokrevníků povětšinou na těžší teplokrevné domácí klisny a v jejich typu je to často dodnes znát - spousta jich připomíná teplokrevníky na těžší noze spíš než třeba ardena či brabanta.

Takže silně obézní jezdec se nemusí bát, že by chlaďase "prosedl" - navíc od takového člověka se dá těžko předpokládat, že by koně honil cvalem kilometr od domu a opět cvalem zpět.
Jde jen o to, vybrat hotového dospělého koně bez náznaku měkkého hřbetu, spíše kratšího, pevných spěnek. Temperamentu odpovídajícího využití, jaké se po něm bude chtít.
Jsou to určitě koně spíš pro " kochače se přírodou" - nejsou problémem ani celodenní výlety; než pro vyznavače častého dlouhého cvalu, to bezesporu.

23.5.2008 15:53

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
S těmi žebry - přibližně to souhlasí.
Z zootech. hlediska se rozlišuje typ dýchací ( třeba holštýnské dojnice anebo teplokrevní koně) - mají žebra šikmo postavená k páteři.
Pak typ výkrmný ( robustní chladnokrevníci a masná plemena skotu), kteří mají žebra postavená kolmo k páteři.
V podstatě se tyto typy liší v tom, že ten dýchací lépe využije kapacitu plic, žebra jsou lépe roztažná - kůň vydrží déle cválat bez toho, že by "nestačil s dechem" při tomto typu zátěže.
Oproti tomu těžký chladnokrevník je postavením žeber znevýhodněn - dech mu v pohodě vystačí na cca 400 m cvalu i netrénovanému, po tréninku i kilometr, jinak už znatelně "funí".
Kdo chlaďase má a jezdí, ví.
Jde hodně i o to, kdy a jak se jezdí. U teplokrevníků se slabším osvalením není tolik znát rozdíl mezi horkým létem a chladnou zimou při intenzivnějším ježdění - oproti tomu chlaďas se při vysokém množství svaloviny mnohem rychleji přehřívá a čekat od něj nějaký výkon ve cvalu při 25°C a více má blízko k trápení zvířete. Ikdyž v chladnějším počasí se jeví i v rychlejším pohybu k neutahání, v horku se "táhnou jako nudle".

Je otázka, co obézní jezdec od koně čeká, krok klus i na velmi dlouhé vzdálenosti není problém. Cvaly kolem těch 400m, vykrokovat, zaklusat a znovu zacválat - též žádný problém, ale musí se mezi cvaly vydýchat. Logicky takto využívaný chlaďas bude vypadat jinak než hrouda svalů, pracující v lese. Což neznamená, že by měl být vyzáblý, ale osvalení se bude blížit spíše k teplokrevníkům.

Další věc jsou pořád dokola opisované statě v časopisech a knihách o měkkém a dlouhém hřbetu chladnokrevníka, který má mít problém s nošením jezdce na zádech.
Nevím, odkud se to vzalo a jaké chladnokrevníky viděli pisatelé těchto zkazek. Já se pohybuji 12 let kolem slezských noriků ( střední Morava, nejsou tu nijak vzácní) a ty, co měli opravdu měkký hřbet bych spočítala na prstech jedné ruky. Myslím tím čistokrevné koně, ne prapodivné křížence. Valná většina majitelů na nich jezdí.
Z tohoto pohledu je diskutabilní i předpoklad kolmých žeber - česká chladnokrevná plemena vznikla přikřížením zahraničních plemen chladnokrevníků povětšinou na těžší teplokrevné domácí klisny a v jejich typu je to často dodnes znát - spousta jich připomíná teplokrevníky na těžší noze spíš než třeba ardena či brabanta.

Takže silně obézní jezdec se nemusí bát, že by chlaďase "prosedl" - navíc od takového člověka se dá těžko předpokládat, že by koně honil cvalem kilometr od domu a opět cvalem zpět.
Jde jen o to, vybrat hotového dospělého koně bez náznaku měkkého hřbetu, spíše kratšího, pevných spěnek. Temperamentu odpovídajícího využití, jaké se po něm bude chtít.
Jsou to určitě koně spíš pro " kochače se přírodou" - nejsou problémem ani celodenní výlety; než pro vyznavače častého dlouhého cvalu, to bezesporu.

Nějak mi vypadl za tu dobu psaní podpis - ať nejsem za anonyma

23.5.2008 17:03

charliebob napsal(a):

no ono popravdě Vlaštovka(Blastoviczka) nebyla úplně čistý hucul, ve třetí generaci měla chlaďase:-)
nicméně souhlasím že dobře rostlý a krmený hucul určitě bez problému zvládne pravidelně 90 i víc kilo když je na to trénovaný..

co se týče ježdění na chlaďaskách..v jezdeckém klubu na suchdole byly 4 beganky, jakožto ideální školní koně pro začátečníky.byly ježděni denně, ale spíš lehkou práci, vyloženě začátečníci. Po dvou letech(a u jedné z nich po roce) jim všem totálně odešly záda nebo nohy, musely být prodány, protože to prostě fyzicky nezvládaly..vysvětlení vetů:chlaďas není jezdecké zvíře!!!(nebylo to vinou stáje, ostatní koně byly ok).

23.5.2008 20:43

charliebob napsal(a):

Já s vámi nesouhlasím huculové sice takovou váhu unesou ,ale nedoporučuje se to ,protože se jim rychle opotřebují klouby a hlavně můžou z takovéhle váhy mít schvácená kopyta. A na velkou váhu bych chlaďase nedoporučovala samozřejmě chlaďas s lehčím jezdcem může dělat skoro všechno ,ale oni byli vyšlechtěni na tah plecemi a krkem a ne na tahání velmi těžkého jezdce na zádech nejlepší je podle mě nějaký dobře stavěný přerostlejší ČT.

24.5.2008 07:50

pastelka napsal(a):
Já s vámi nesouhlasím huculové sice takovou váhu unesou ,ale nedoporučuje se to ,protože se jim rychle opotřebují klouby a hlavně můžou z takovéhle váhy mít schvácená kopyta. A na velkou váhu bych chlaďase nedoporučovala samozřejmě chlaďas s lehčím jezdcem může dělat skoro všechno ,ale oni byli vyšlechtěni na tah plecemi a krkem a ne na tahání velmi těžkého jezdce na zádech nejlepší je podle mě nějaký dobře stavěný přerostlejší ČT.

Zajímalo by mě, jakým způsobem jsi došla k názoru, že se jim rychle opotřebují klouby? Ano, ke schvácení kopyt může dojít, pokud koně extrémně zatížím, bez předchozího tréninku, ale to se může schvátit jakýkoliv kůň. Ráda bych věděla, kolik huculů se zatížením jsi sledovala a jak dlouho, abys mohla říci, že se jim klouby rychle optřebují?
S naším huculem Standou jezdíme vandry osmým rokem. První tři roky byl v zápřahu, poté jsme začali jezdit v sedlech, dcerky nám poporostly. Klisna tak velké zatížení nemá, na té jezdí dcera. Jak jsem psala, tak manžel na vandrech s veškerou bagáží a sedlem má cca 115 kg. Při běžných vyjížďkách bez bagáže kolem těch 100 - 105kg. Díky našemu cestování se setkáváme se stejně "postiženými" a kdo používá huculy na turistiku, tak je naprosto spokojen. Žádné zdravotní problémy nepozorujeme, ani náš veterinář, ani tito stejně "postižení". Proto by mě to opravdu velmi zajímalo.

24.5.2008 09:09

charliebob napsal(a):

nos tím huculem to je pravda. sama mám doma křížence dvou robustních malých plemen, hucula s haflingem. kilometr mi sice taky neucválá v kuse, protože je dost robustní, rychlý zrovna taky není, pod sedlem sicem skočil jednou 110 cm, ale to je fakt jeho maximum, a pokořil to jednou. ale co se týče velké váhy, můj táta má tak 105 kg, sedlo tak 4 kg, a kedyžho na něj posadím, není problém. jen to sedlo je ana tatku moc malé, posedlí nějK 17,5 SKOKOVÉ, TAK HO DYCKY POUŠTÍM BEZ SEDLA nebo s obermutem. ale jinak chodíme na vyjížďky já na mém kříženečkovi a táta vždy na čtčku kentovi. není problém ani u něj s tátou cválat a klidně ho hodiniu nosí na hřbetě

24.5.2008 18:18

ladybirdinka napsal(a):
Ahoj lidičky!

tenhle pro obezního člověka volá kup si mě...irish cob universál mezi jezdeckými koňmi, jen bacha na to když si na něj sedne dítě jedno totiž zaručeně neucítí

24.5.2008 21:19

strachovice napsal(a):
tenhle pro obezního člověka volá kup si mě...irish cob universál mezi jezdeckými koňmi, jen bacha na to když si na něj sedne dítě jedno totiž zaručeně neucítí

Ahoj,chlaďase bych se nebála,mám kobylu čmb lehčího typu,je pravda,že ten cval moc nemusí,ale klus miluje a když má náladu,rozdá si to i s mladým čt.A je to už 16-letá dáma!Jinak k diskusi o zapsání A1/1 do PK čt.Je to jedno z plemen,které smí působit v chovu čt(a to je i arab a schagiarab).Pokud má někdo plňase,se kterým třeba už neběhá dostihy,ale třeba dělá parkur,může ho přehlásit do chovu čt.Taková kobyla bude dávat chovné potomky s plemenem,zařazeným do chovu čt,nebo přímo s hřebcem čt.Ostatně,dost hřebců A1/1 smí působit v chovu jak A1/1,tak čt.Když jsem ještě měla 2 chovné kobyly čt,chodila jsem na schůze asociace a tam byl velmi silný trend připouštět plňasema a směřovat čt do jakési podoby plnokrevníka.Dokonce byl návrh,aby kobyly vyší než 168 cm nemohly působit v chovu a 1 chovnou třídu dostávali jen kobyly mezi 160-165 cm.Samozřejmě s velkým podílem krve čt.Což mi přijde jako nesmysl,moje nejmilejší kobyla měla 175cm,byla po NorthStar a po matce měla samé Husary.Takže to byl světlý,skoro pískový ryzák a takové byli i hříbata.Velké,ale klidné koně,po obsednutí je mohl jezdit i nezkušený jezdec,výborní do tahu.A o tom to plemeno je,aby mohlo uspokojit jak jezdce,kteří touží po nejvyšších metách,tak hobby jezdce,tak zemědělce,kteří s koněm pracují.Dana

Dorgath

7.8.2015 02:06
Dorgath

XXX.XXX.88.249

Já nevím podle mě všechny dobrý plemena dávno vyhynula nebo jsou zapomenuta zháním koně jako měli Vikingové no budu muset se spokojit s nějakým severským koněm nebo koupím Berbera.

7.8.2015 05:54
mgtka

XXX.XXX.22.69

Toto mi vyjelo po zadání dotazu koně vikingů:

Fjordský kůň je zcela původní skandinávské plemeno a navíc známé jako „kůň Vikingů".
Vikingové používali fjordy jako válečné koně při svých taženích, ale i pro nechvalně proslulé koňské zápasy, které mívaly vždy velmi tvrdý průběh a často končily smrtí poraženého. Koně, kteří zápasy přežily, byli podle Vikingů ti nejkvalitnější hřebci.

Původně se fjordi chovali především na západě Norska při pobřeží, které je známé svou malebnou krajinou s vyhlášenými fjordy - podle nich je kůň pojmenován. Toto plemeno je pravděpodobně předchůdcem většiny evropských chladnokrevných koní.

7.8.2015 12:38
datel

XXX.XXX.180.248

Jáký kůň pro silně obézního jezdce? Mám 145Kg při 190cm takže odpovím. Za mě žádného. Do sedla bych určitě nelezl. Představa, radosti z ježdění, když koník pode mnou trpí děkuji nechci. Nevím ale se sedlem je to cca 165kg a to dle mého názoru je opravdu hodně. Pořídíl jsem proto poníka 11khv a jezdíme ve voze. Přece jenom 200kg utáhne v pohodě.

7.8.2015 14:24
ciraali

XXX.XXX.150.8

Datle mluvis mi z duse. Celkem me zarazilo, ze nikdo se nepozastavil nad tim, ze by mozna silne obezni clovek na kone nemel vubec lezt. Ano je rozdil mezi clovekem s nadvahou, ktery umi jezdit a koni nebude vadit a clovekem obeznim ktery jezdit neumi a bude tam jak pytel brambor. Ale nemyslim si ze je fer k jakemukoliv koni, aby se musel nekde tahat s obeznim jezdcem.
Kazdy sport vyzaduje aby clovek byl trochu (nebo hodne) fit, a jezdectvi neni vyjimkou.

Ad "Strachovice" - mam doma dva irske koby a nikoho s vahou nad 100kg bych jim na zada nepustila. Na to je mam moc rada.

Gitule vrtule

7.8.2015 15:55
Gitule vrtule

XXX.XXX.148.31

ladybirdinka napsal(a):
Ahoj lidičky!

Mám jeden dotaz-neumím si představit, jak na koně nasedá obézní jezdec, ze země určo ne.Jsem silnější postavy, na koně vylezu, ale obézní člověk musí buď z nějakýho barelu-pokud na něj vyleze, nebo kladkou, nebo nějaký schůdky.Podle mne by pro obézního člověka byly lepší i procházky s koněm na ruce, než si jen dřepnout na koně a nečinně sedět.Ale věc názoru.

7.8.2015 16:13
tony-jcb

XXX.XXX.110.102

Je to o pohyblivosti na koni at jezdí ten kdo na něj vyskočí ze země bez sedla mam chladáky 165 KHV a neni to žádný problem a najsen zrovna pírko

8.8.2015 06:46
Grandina

XXX.XXX.2.30

Gitule vrtule napsal(a):
Mám jeden dotaz-neumím si představit, jak na koně nasedá obézní jezdec, ze země určo ne.Jsem silnější postavy, na koně vylezu, ale obézní člověk musí buď z nějakýho barelu-pokud na něj vyleze, nebo kladkou, nebo nějaký schůdky.Podle mne by pro obézního člověka byly lepší i procházky s koněm na ruce, než si jen dřepnout na koně a nečinně sedět.Ale věc názoru.

Tak já jsem třeba ze zeme nenasedala ani když jsem měla 65 kg a s přehledem udělala provaz, most a pod... A i když jsem pak měla 100 kg, tak jsem to v případě nutnosti ze zeme zvládla. Nicméně furt mi příjde ke koní férovější nasedat ze zvýšeného místa...

Přidejte reakci

Přidat smajlík