Potomci po Topas 23 - Démon

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.6.2008 16:50

Posílejte fotečky potomků po tomto hřebci. Zajímalo by mě, jak jsou velcí a taky jakou mají povahu. Ten náš (bývalý) cca 164cm zpočátku byl plašánek a všeho se bál, ale nakonec se vůbec nelekal, jen šel hodně dopředu.

4.6.2008 17:31

jenee napsal(a):
Posílejte fotečky potomků po tomto hřebci. Zajímalo by mě, jak jsou velcí a taky jakou mají povahu. Ten náš (bývalý) cca 164cm zpočátku byl plašánek a všeho se bál, ale nakonec se vůbec nelekal, jen šel hodně dopředu.

Ahoj, Démonů znám několik a musím konstatovat, že se rozhodně nejedná o jednoduché koně. Jinak, není na fotce Romeo z Danae???Danajku jsem měla na stáji docela dlouho, už je bohužel po smrti, myslím, že to byl infarkt, ale dožila se docela vysokého věku.

4.6.2008 17:32

jenee napsal(a):

A určitě něco poví i Janda, myslím, že i jí prošlo několik Démonů pod rukama

4.6.2008 22:51

kokinka napsal(a):
A určitě něco poví i Janda, myslím, že i jí prošlo několik Démonů pod rukama

Tak Janda poví
Jinak teda zdravím dámy

No ač je to skoro k nevíře, mě osobně prošel rukama po Démonovi jen jeden (měla jsem spíš štěstí hlavně na albertovský Quoniamovce, Lombarďáky a pár Sargošoidů), ale ten jeden "Démon" teda vydal za všechny, co to bylo za koně....

Jmenoval se Topgar - nádherný odznakový vraník (nebo spíš černý hnědák), ne moc vysoký. Dali ho k nám jako 4-letého hřebce na obsednutí. No větší oříšek jsme nezažili a snad už ani nikdy nezažijem. Protože to už byl 4-letý hřebčák (a majitel na tom nehodlal nic měnit), nedal se při obsedání použít kůň vodič, páč by ho poskákal.
Tak se obsedalo na lonži. Šli jsme na něho pomalu a jemně, ale to byl fakt magor. Šlo to stylem "kdo je ještě použitelný, půjde do sedla". Popadali jsme fakt všichni a konkrétně já se od tý doby nenechám při obsedání držet na dlouhý lonži od nikoho, byť by byl sebesilnější a zkušenější, jaký mám trauma. Věta "neboj, já tě na té lonži udržím" mi už vyvolává spíš úsměv na rtech, ale v tý době jsem při vzpomínce na prchajícího koně s vlající lonží a mou maličkostí na jeho hřběte propadala panice..... Pád do rigólu pekelně bolel
Od té doby i já přibyla na seznam lidí "na toho já už nesedám"
No nějak se to nakonec podařilo ho zpacifikovat, ale první vyjížďky do terénu, to byl taky mazec. Ještě teď vzpomínám na chuděru Terku Hrubou, která po ujištění trenérky při pokusu o první cval v terénu "neboj, ten bude tak vykulenej co se po něm chce, že se bude držet ostatních" mizí tryskem v dáli, zatímco ostatní koně stojí nechápavě pohromadě.... Myslím že ani u ní nebude figurovat na seznamu oblíbenců

Když jsme ho jakž takž obsedli a lehce přijezdili, rozhodl se majitel že ho odveze na Albík a bude ho jezdit Vítek Holý. Od známé, která tam v té době často pobývala pak jenom vím, že při prvním tréninku v hale se pokusil od práce spasit skokem přes nějakou bednu ve vjezdu či co a po první skokové hodině prohlásil údajně Holý, že "ten kůň je magor", což teda u něj je na pováženou, protože nevím kterej kůň co on v tý době jezdil by magor nebyl.

Potom ho prej prodal. Čert ví, kde je mu konec, protože po něm není ani vidu ani slechu. Ale fakt by mě to zajímalo, kde a jak tenhle "zmetek" skončil.
Jinak co do ošetřování a manipulace to byl hodnej kůň i když byl hřebec. Staraly se o něj holky. Ale pod sedlem končila sranda.....
Zděs on - je to přeskenovaný z kalendáříku od D.Gregora

5.6.2008 06:51

janda napsal(a):
Tak Janda poví
Jinak teda zdravím dámy

No ač je to skoro k nevíře, mě osobně prošel rukama po Démonovi jen jeden (měla jsem spíš štěstí hlavně na albertovský Quoniamovce, Lombarďáky a pár Sargošoidů), ale ten jeden "Démon" teda vydal za všechny, co to bylo za koně....

Jmenoval se Topgar - nádherný odznakový vraník (nebo spíš černý hnědák), ne moc vysoký. Dali ho k nám jako 4-letého hřebce na obsednutí. No větší oříšek jsme nezažili a snad už ani nikdy nezažijem. Protože to už byl 4-letý hřebčák (a majitel na tom nehodlal nic měnit), nedal se při obsedání použít kůň vodič, páč by ho poskákal.
Tak se obsedalo na lonži. Šli jsme na něho pomalu a jemně, ale to byl fakt magor. Šlo to stylem "kdo je ještě použitelný, půjde do sedla". Popadali jsme fakt všichni a konkrétně já se od tý doby nenechám při obsedání držet na dlouhý lonži od nikoho, byť by byl sebesilnější a zkušenější, jaký mám trauma. Věta "neboj, já tě na té lonži udržím" mi už vyvolává spíš úsměv na rtech, ale v tý době jsem při vzpomínce na prchajícího koně s vlající lonží a mou maličkostí na jeho hřběte propadala panice..... Pád do rigólu pekelně bolel
No nějak se to nakonec podařilo ho zpacifikovat, ale první vyjížďky do terénu, to byl taky mazec. Ještě teď vzpomínám na chuděru Terku Hrubou, která po ujištění trenérky při pokusu o první cval v terénu "neboj, ten bude tak vykulenej co se po něm chce, že se bude držet ostatních" mizí tryskem v dáli, zatímco ostatní koně stojí nechápavě pohromadě.... Myslím že ani u ní nebude figurovat na seznamu oblíbenců

Když jsme ho jakž takž obsedli a lehce přijezdili, rozhodl se majitel že ho odveze na Albík a bude ho jezdit Vítek Holý. Od známé, která tam v té době často pobývala pak jenom vím, že při prvním tréninku v hale se pokusil od práce spasit skokem přes nějakou bednu ve vjezdu či co a po první skokové hodině prohlásil údajně Holý, že "ten kůň je magor", což teda u něj je na pováženou, protože nevím kterej kůň co on v tý době jezdil by magor nebyl.

Potom ho prej prodal. Čert ví, kde je mu konec, protože po něm není ani vidu ani slechu. Ale fakt by mě to zajímalo, kde a jak tenhle "zmetek" skončil.
Jinak co do ošetřování a manipulace to byl hodnej kůň i když byl hřebec. Staraly se o něj holky. Ale pod sedlem končila sranda.....

No ve stáji máme taky koníka po Démonovi, když přijel byla jsem zvědavá jakej bude, o Démonovi už jsem slyšela, ale koník mě překvapil, je klidný vyrovnaný, spolupracuje,je to 4-letý valach a už má za sebou pár VT bez větších problémů...takže nevím jestli vyjímka nepotvrzuje pravidlo...

5.6.2008 07:05

janda napsal(a):
Tak Janda poví
Jinak teda zdravím dámy

Nooo, pěkná historka.Dost mi to připomíná to, co mi vyprávěl kamarád o obsedání Titana po Démonovi z plnokrevné Titanic...ten po obsednutí proskakoval živé ploty a Jando, jestli víš, jak byly na remontce na Albertovci hned na kraji u haly dvě ohrádky, tak Titan procházel mezi živým plotem a klandrem-no, bylo tam místa, že člověk se tam málem neprotlačil.Ale Jiřík zjistil, že se tam dá proletět i s koněm....jak oba skončili, snad nemusím popisovat.
Každopádně Titan se časem uklidnil a dnes je to kůň pro začátečníky,sice hubu má asi plechovou,ale to už je to nejmenší

Ještě foto

5.6.2008 07:15

kokinka napsal(a):
Nooo, pěkná historka.Dost mi to připomíná to, co mi vyprávěl kamarád o obsedání Titana po Démonovi z plnokrevné Titanic...ten po obsednutí proskakoval živé ploty a Jando, jestli víš, jak byly na remontce na Albertovci hned na kraji u haly dvě ohrádky, tak Titan procházel mezi živým plotem a klandrem-no, bylo tam místa, že člověk se tam málem neprotlačil.Ale Jiřík zjistil, že se tam dá proletět i s koněm....jak oba skončili, snad nemusím popisovat.
Každopádně Titan se časem uklidnil a dnes je to kůň pro začátečníky,sice hubu má asi plechovou,ale to už je to nejmenší

Ještě foto

Další co znám, měla jsem na stáji a bývalý ji jezdil, byla Odena z Ofélie(Lombard).Foto bohužel nemám. Ve stáji neuvěřitelně milá, hodná, pohodová kobyla, pod sedlem....nooo, poněkud živější.Ale neuvěřitelně schopná...na jezdeckém dni v roce 2006 šla mini-maxi, jediná z albertovských čistě do 140,s ohromnou rezervou, jako 4 - letá.Teď je prodaná do Rakouska.

Ještě jsem si vzpoměla na Regatu z Very...nar.2000.TA je jednoduše řečeno magor. Byla v Praze, poté dána jako nejezditelná do chovu, kde dává "vyrovnaná" hříbata.Jinak nádherná kobyla, super pohyb, neuvěřitelná skokanka...jen je trochu "jiná". Má takovou mánii, skákat přes ohrady a nejlépe vysokobřezí-loni to nějak neodhadla a zůstala viset na klandru za slabiny, měla už dokonce po termínu...no, nějak jsme ji dostali dolů a hříbě kupodivu přežilo bez úhony. A to skákání ji teda nepřešlo, utíká stále, hříbě nehříbě.

Regata

5.6.2008 07:21

kokinka napsal(a):
Další co znám, měla jsem na stáji a bývalý ji jezdil, byla Odena z Ofélie(Lombard).Foto bohužel nemám. Ve stáji neuvěřitelně milá, hodná, pohodová kobyla, pod sedlem....nooo, poněkud živější.Ale neuvěřitelně schopná...na jezdeckém dni v roce 2006 šla mini-maxi, jediná z albertovských čistě do 140,s ohromnou rezervou, jako 4 - letá.Teď je prodaná do Rakouska.

Ještě jsem si vzpoměla na Regatu z Very...nar.2000.TA je jednoduše řečeno magor. Byla v Praze, poté dána jako nejezditelná do chovu, kde dává "vyrovnaná" hříbata.Jinak nádherná kobyla, super pohyb, neuvěřitelná skokanka...jen je trochu "jiná". Má takovou mánii, skákat přes ohrady a nejlépe vysokobřezí-loni to nějak neodhadla a zůstala viset na klandru za slabiny, měla už dokonce po termínu...no, nějak jsme ji dostali dolů a hříbě kupodivu přežilo bez úhony. A to skákání ji teda nepřešlo, utíká stále, hříbě nehříbě.

Regata

A ještě.

Liquer z Vendy a Campari z Cesty....říkali jsme jim kosí bratři, jeden bez druhého ani ránu.

Šikovní koníci, pod sedlem opět trochu \"jiní\", hlavně Liquer, ale tam to bylo hlavně jezdcem, ten kůň by si dal určitě říct, ale nesměl by si na něm \"rajťák\" hojit své ego....
Trochu ulekaní byli oba a ještě Liquer měl takové ty \"démonovské\" přední nohy.
Tak na fotce je uprostřed Campari a vpravo Liquer.Vlevo je Turbo z Tercie II po QIII.....to byl taky dáreček....ale to je na dýl.

5.6.2008 07:21

kokinka napsal(a):

Regata

Campari

5.6.2008 08:24

kokinka napsal(a):
Ahoj, Démonů znám několik a musím konstatovat, že se rozhodně nejedná o jednoduché koně. Jinak, není na fotce Romeo z Danae???Danajku jsem měla na stáji docela dlouho, už je bohužel po smrti, myslím, že to byl infarkt, ale dožila se docela vysokého věku.

Ahoj Romeo je po Danae. Je to asi tři roky zpátky, co jsme ji byli navštívit v Albertovci. Otce už jsme tam nenašli, prý ho má nějaký soukromník. Škoda.

5.6.2008 08:40

kokinka napsal(a):

Jak to tady tak čtu, tak se Romeo potatil. Koupili jsme ho v pěti letech a ještě nebyl obsednutý. Nebo spíše bych řekla, že se to nikomu nepodařilo. Obsedání probíhalo stejně na dlouhé lonži, jak to tady již bylo popsáno a taky mi ho drželi dva chlapi, které i se mnou na hřbetě odtáhl pryč. Ve stáji to byl mazel, nikdy nekopl, nekousl, nevyhodil...ale sedla se bál jak čert kříže Aby si zvykl, dávali jsme mu staré sedlo i na pastvinu. Vždycky tak čtvrt hodiny vyhazoval a pak se klidně pásl. Na druhý den zase znovu. Až po dvou měsících šel konečně na pastvinu se sedlem, ale bez kozlíků. Manžel kvůli němu dokonce v únoru postavil kruhovku! A já se začala zajímat o jiný styl práce s tak problémovým koněm. Dělala jsem s ním napojení snad třikrát denně. Pomáhalo, ale výsledky se dostavovaly pomalu. Chodili jsme s ním na 30ha louky, kde uprostředka na něj manžel sedl a Romeo nasadil trysky, jenže na tak velkých loukách bylo aspoň dost času ho otočiti. Tak to šlo asi dva roky, ale pořád se to lepšilo. Pak už nezdrhal, jen vyjímečně. No užili jsme si s ním...Začal jezdit rychlostky, dokonce vydržel stát na startu a ke konci měl i pěkné brzdy. Měl celkem úspěch. Poslední dva roky rychlostky už nejezdil a přiježďovala jsem ho více drezurně (tda jsem se snažila). Měl krásné chody a velký skokový potenciál - taky měl mít po kom. Jenže pak se mi narodilo mimčo a času na Romea nebylo. Tak se prodal kamarádovi, který ho bral na natáčení filmů. Romeo hrál v pohádce - Tři životy, v reklamě na Albert (Blaničtí rytíři) a dalších. Takže nakonec se z něj stal celkem kůň, ale pro nezkušeného jezdce není vhodný do terénu stále. Na jízdárně - kde si zhodnotí, že nemá cenu na ten kousek zdrhat, tak na něm jezdí děti.

5.6.2008 09:20

janda napsal(a):
Tak Janda poví
Jinak teda zdravím dámy

Sice mimo téma, ale Lombardů plnokrevných? Jestli jo, řekla bys mi něco k těmhle koním?

5.6.2008 19:21

cizluc napsal(a):
Sice mimo téma, ale Lombardů plnokrevných? Jestli jo, řekla bys mi něco k těmhle koním?

Nene - to byli potomci Lombarda holštýna po Landgraf I, nebo někteří byli po Lombardovi-3 (známém pod sportovním jménem Agent), což byl ČT syn toho holštýnskýho Lombarda

5.6.2008 19:32

kokinka napsal(a):
Campari

Jak to tak čtu Jani, tak to můžem být nakonec snad ještě rádi že se k nám těch Démonů nedostalo víc. I když ono ani s těma potomkama po QIII to často nešlo o moc líp

Ale je fakt zajímavý, že co se třeba QIII nebo Démona týče, tak potomstvo povětšinou pošahané, ale vnukové už jsou zas úplně o něčem jiném. Sama mám vnuka QIII a díkybohu z toho svého poťápanýho táty krom ušlechtilejšího tvaru hlavy nemá snad vůbec nic.
Možná se vážně většina kvalit dědí ob generaci.....

Tak tady na ukázku (byť mimo téma - omlouvám se) aspoň jeden Lombarďák z plnokrevný mámy

5.6.2008 19:50

jenee napsal(a):

Také jsem si koupila údajně neobsedlého valacha. Matka byla po Démonovi a tatínek Arras. Koupě "těsně vedle". Postupně jsem se časem dovídala, kde všude ho zkoušeli obsedat a pohořeli. No teď už pozdě, z jeho obsedání mám trvalou památku, na čtyřikrát zlomenou stehenní kost a tři následné operace.

Asi jsem "pošahaná" jako ten blázen, byl po dobu kdy jsem byla v nemocnici u profíka " v polepšovně", ale od tama mi docházely hrůzné SMS typu, "dneska se pokusil jít přes zeď", "skočil při nasedání vodiči na záda" atd. No po půl roce rekonvalescence jsem pak na něm víceméně normálně jezdila, samozdřejmě při dodržování jistých bezp. opatření (nasedat proti zdi, počkat až kůň po nasednutí začne znova normálně dýchat atd.) No pak jsem se musela stěhovat do nové stáje a kůň se zbláznil znova, do týdne jsme byli úplně na začátku, tak šel údajně někam do Němec za pár šupů.

Vůbec nevím kde je mu konec. Někdy si říkám, že bych to ráda věděla, ale někdy radši ani ne.

5.6.2008 22:07

jenee napsal(a):

Tak u nás máme ve stáji "Topase" dva,ale ani jednoho po Démonovi :-)...Jeden . Topas 34 (alias Topik) po Topasovi-otci Démona a druhá Topka po Topas 8...No, oba jsou docela dopřední, oba výborní koníci, velice talentovaní s dobrou výkonností, ale taky docela svoji, nebo jak to napsat :-)

Bla bal bal

28.4.2017 14:37
Bla bal bal

XXX.XXX.9.18

Nemáte někdo fotku toho Topase 23 Démona ?

Díly.

Lil

30.4.2017 23:20
Lil

XXX.XXX.161.187

Dobrý den mám kobylku pocházející z albertovce. Hledám info a fotky z její minulosti. Znala jste tam nějaké koně?

Markétar79

10.6.2021 12:26
Markétar79

XXX.XXX.16.114

Ahoj všem holkám. 🙂Dotaz sice pád před mnoha a mnoha léta a docela mne to potěšilo, že jsem něco našla. Topase 23 - Démona jsem dost často jezdila u Luboše Vondráčka a semnou ostatní holky z jízdárny. Bylo nám všem okolo 12- 15 let max. Měl takový hodně zvláštní chod takže vysedět ho byla docela fuška. 🤣Taky mne samozřejmě odložil ale nebylo to tak hrozný jak tady popisujete.🙂 Chodily jsme i na pole s ostatními koňmi takže to šlo. Pak se z Albertovce přivezli další hřebečci které jsme obsedaly my. Samozřejmě další Topas 😃Byl to zmiňovaný Topik... Taky zvláštní těžko vyseditelný klus. Byl ale úplně v pohodě, hodnej. Na vše vždycky koukal jeho vykuleným okem 🤣jinak ok. Prožila jsem tam krásný dětství. 🥰🥰🥰 Dneska už nejezdím, je mi 42, mám dvě děti a přemýšlím, že bych si nějakého koníka koupila časem. Určitě žádného Topase. 🙈🤣

Přidejte reakci

Přidat smajlík