tilka
napsal(a):
nejcastejsi jsou konsti vorisci bez PP a pak asi vorisci s PP (= CT) - dva mam doma.
Petra.
mě se ohromě líbí irský tinker-cikánský kůň, těch je tady málo, a tím pádem se za ně těžce platí.
doga

kessidis
napsal(a):
Myslíš, že by mělo se vyplatilo chovat nějaké vzácné plemeno na hříbatka a tak?Nebo raději klasiku ČT a westernové koníky?
Mi tady chibí QUARTEŘI! Jsou hrozně drazí a moc jich tady u nás neznám až na ČELADNOU tam jich je moc ale mam to moc daleko.Sama doma chovám kobylku W.P.B.R. a ČT.
doga
napsal(a):
Mi tady chibí QUARTEŘI! Jsou hrozně drazí a moc jich tady u nás neznám až na ČELADNOU tam jich je moc ale mam to moc daleko.Sama doma chovám kobylku W.P.B.R. a ČT.
Mě tady chybí cenově dostupné plemeno na rekreaci o výšce150 KVH(něco jako mérenský kůň,higlandský pony,fellský pony)Máme tu sice haflinga,ale to jej jen jedna barevná varianta a navíc i mezi nima je jeden drobek ,druhej jak chlaďas ,třetí velmi temperamentní apod.
Prostě koně typu jako když zkřížíte irskýho tinkera,araba a haflinga.
doga
napsal(a):
Já bych teda řekla že quarteři u nás nejsou zase tak neobvyklí. Já jich znám docela dost :-)
Mě tu třeba chybí taková ta asijská a pouštní plemena - praví arabi, abesin, achaltekin, altaj, berber, baškir a takovéto podobné :-)
anuska
napsal(a):
Já bych teda řekla že quarteři u nás nejsou zase tak neobvyklí. Já jich znám docela dost :-)
Mě tu třeba chybí taková ta asijská a pouštní plemena - praví arabi, abesin, achaltekin, altaj, berber, baškir a takovéto podobné :-)
hm.. mě zase chybí koně španělští - andaluský a lusitano. Jistě, sehnat se dá všechno, ale ty peníze... vždyť i kladrubáci jsou dost drazí a o frísech ani nemluvě. Lipicánů taky není zrovna dost.
microfon
napsal(a):
Mě tady chybí cenově dostupné plemeno na rekreaci o výšce150 KVH(něco jako mérenský kůň,higlandský pony,fellský pony)Máme tu sice haflinga,ale to jej jen jedna barevná varianta a navíc i mezi nima je jeden drobek ,druhej jak chlaďas ,třetí velmi temperamentní apod.
Prostě koně typu jako když zkřížíte irskýho tinkera,araba a haflinga.
A co třeba Hucul?? Sice má spíš kolem 140 - 145 cm v kohoutku, ale jsou to skvělí koníci - jednoho mám...
kessidis
napsal(a):
Myslíš, že by mělo cenu chovat nějaké vzácné plemeno,třeba na prodej hříbatek atd? Nebo raději klasiku ČT a westernové koníky?
Ja chovám vzácne plemeno - kabardinské kone. Na Slovensku je ich 6, z toho 5 je našich.
Nešla som do toho kvôli tomu, aby som ich chovom zarobila. Naopak, začalo to tým, že som mala určitú predstavu o plemene, ktoré by vyhovovalo mojim požiadavkám (na špičkovú vytrvalosť a turistiku v horskom prostredí, výška 155 cm +-5 cm, nenáročné, odolné, povahovo vyrovnané) a také som tu nenašla. Tak som začala pozerať za hranice a zaujali ma plemená z Ruska. Z nich sa potom vyčlenili práve kabardinské kone.
Čo sa týka toho, či sa chov netradičného plemena vyplatí, závisí to dosť od toho, aké je o plemeno záujem od ľudí, ktorí vedia zaplatiť cenu, akú požaduješ a či má nejakú dostupnejšiu (cenovo i oblastne) dostupnejšiu alternatívu.
Celkovo môžem zhnúť plusy a mínusy chovu netradičného plemena oproti tým bežným asi takto:
+
- dopyt bude pravdepodobne väčší ako ponuka
- cena je vyššia ako u bežných plemien
-
- vyššie náklady na kúpu a dovoz chovných koní, na cestovanie na stretnutia s inými chovateľmi a na pripúšťanie
- horšie možnosti pre vhodné kombinovanie rodičovských párov (ak nie je dostatočne veľký počet žrebcov plemena namrazených, je chovateľ odkázaný na jedného alebo zopár žrebcov, ktoré má on alebo majitelia okolo)
- problémy s plemennou knihou - pri malom počte koní v krajine je nutné nechať si kone registrovať v plemennej knihe, ohodnocovať a licentovať v zahraničí, čo môže byť tiež dosť nákladné
Ak to zhrniem ináč - ak chceš na chove koní zarobiť, pri netradičnom plemene máš o čosi ľahšiu cestu (pri o čosi vyšších počiatočných nákladoch), ak chceš chovať seriózne, je to o dosť náročnejšie.
kessidis
napsal(a):
Zajímá mě Váš názor. Jaké plemeno koně je u nás málo chované, nebo o jaké by jste měli zájem, kdyby na to přišlo?
Já bych si přála aby tu bylo víc mimochodníků Paso fino. Vzešli z Berberů a původních Andalusanů, mají jejich krásu a eleganci, závislost na člověku podobně jako Achaltekinci, ale mají o mnoho pohodlnější chody. Doufám, že tady pro svůj obdiv k tomuto plemeni nedostanu za uši jako na Equichannelu.
jjaa
napsal(a):
Mě tady zase chybí hannoveráci....Jistě,plemeníků hannoverského plemene je tady dost,ale kobylky a valášci tady chybí.....sice se dají sehnat,ale ty peníze!!!!
Díky za Vaše názory jsou bezvadne a super jenom piště dále. Myslím, že každý z Vás má pravdu, v tom jakého plemena je tady málo.A souhlasím se všemi co psali
calamity
napsal(a):
Já bych si přála aby tu bylo víc mimochodníků Paso fino. Vzešli z Berberů a původních Andalusanů, mají jejich krásu a eleganci, závislost na člověku podobně jako Achaltekinci, ale mají o mnoho pohodlnější chody. Doufám, že tady pro svůj obdiv k tomuto plemeni nedostanu za uši jako na Equichannelu.
Jj, paso fiňáků je tu moc málo....za ty, a pak ještě za araby (jsou tu, ale málo asilních) se přimlouvám...a pak tu ještě někdo zmiňoval tinkery, taky fajn koníci:o)
kessidis
napsal(a):
Zajímá mě Váš názor. Jaké plemeno koně je u nás málo chované, nebo o jaké by jste měli zájem, kdyby na to přišlo?
Ahojda. Já jsem miovník chlaďásků a tak mi tu chybí víc shiráčků, percheronů nebo něčeho tak oooobrovskýho. Ale když vidim třeba nějakýho norika, nebo belgika, tak mi to stačí na nějekej čas, ale ti Shíráci jsou úžasný
(teda alespoň pro mne)
skippka
napsal(a):
Ahojda. Já jsem miovník chlaďásků a tak mi tu chybí víc shiráčků, percheronů nebo něčeho tak oooobrovskýho. Ale když vidim třeba nějakýho norika, nebo belgika, tak mi to stačí na nějekej čas, ale ti Shíráci jsou úžasný
(teda alespoň pro mne)
Mě tu chybí achaltekinci-jsou to skvostný tvorové. No a samo že arábkové-ale vraníci, buohužel jsou vzácní.
tajemma danny
napsal(a):
Mě tu chybí achaltekinci-jsou to skvostný tvorové. No a samo že arábkové-ale vraníci, buohužel jsou vzácní.
Chybí mi v ČR kvalitní plnokrevní arabi. Těch původově i exteriérově dobrých je tady velice málo...i celkově je arabů u nás málo. Bohužel. Lidi je vlastně ani neznají, panuje o nic kdejaká zvěst, přitom jen málo kdo se může těšit z jejich přítomnosti. V zahraničí je chov plnokrevných arabů velice rozšířen, konají se závody všech stylů. Třeba v Německu se běhají dostihy, westernové soutěže, parkury atd. Arabi dovedou být tvrdým soupeřem pro všechny koně, ale bohužel je jich u nác málo. Tak to mi tedy chybí. Jinak vraníků tady je několik, koukni na http://www.volny.cz/samira-arabians/
na prodej i krásný hřebeček s výborným původem...ale již je prodán
lucky
napsal(a):
Chybí mi v ČR kvalitní plnokrevní arabi. Těch původově i exteriérově dobrých je tady velice málo...i celkově je arabů u nás málo. Bohužel. Lidi je vlastně ani neznají, panuje o nic kdejaká zvěst, přitom jen málo kdo se může těšit z jejich přítomnosti. V zahraničí je chov plnokrevných arabů velice rozšířen, konají se závody všech stylů. Třeba v Německu se běhají dostihy, westernové soutěže, parkury atd. Arabi dovedou být tvrdým soupeřem pro všechny koně, ale bohužel je jich u nác málo. Tak to mi tedy chybí. Jinak vraníků tady je několik, koukni na http://www.volny.cz/samira-arabians/
na prodej i krásný hřebeček s výborným původem...ale již je prodán
Pro Lucky: Jednoho arábka-vraníka-hřebce jsem viděla v ČR naživo. Byl ustájený kousek od nás u kluků Markových a jmenoval se Hindúkuš-byl asilní ale tím že byl asi o tři cm menší než je spodní hranice výšky arabů tak nemohl připouštět arabesky, mohl pouze na pony a pod. Byl moc krásnej, hebká srst, předlouhá hříva a ocas, ve výběhu se vznášel (a hlavně když vedle ve výběhu byly nějaké teplokrevné slečinky). Pak s ním jezdil nějaký klučina (bohužel mám sklerózu na jména) parkury a pak bohužel nějak špatně skončil (měl nějakou nevyléčitelnou nemoc či co).
tajemma danny
napsal(a):
Pro Lucky: Jednoho arábka-vraníka-hřebce jsem viděla v ČR naživo. Byl ustájený kousek od nás u kluků Markových a jmenoval se Hindúkuš-byl asilní ale tím že byl asi o tři cm menší než je spodní hranice výšky arabů tak nemohl připouštět arabesky, mohl pouze na pony a pod. Byl moc krásnej, hebká srst, předlouhá hříva a ocas, ve výběhu se vznášel (a hlavně když vedle ve výběhu byly nějaké teplokrevné slečinky). Pak s ním jezdil nějaký klučina (bohužel mám sklerózu na jména) parkury a pak bohužel nějak špatně skončil (měl nějakou nevyléčitelnou nemoc či co).
Tady je jedna pro Lucky...hnědáček. Je to scenovaný, takže kvalita nic moc.
tajemma danny
napsal(a):
Tady je jedna pro Lucky...hnědáček. Je to scenovaný, takže kvalita nic moc.
já mám nejradši právě ty koňský voříšky. sou takový srdeční, zato takovej frísan je sice nádhernej koník ale budí dojem až "namachrovanýho koně" zato ČT nebo i jiný mixky jsou takový obyčejný, jednoduchý a pěkný.
to že mám ráda ČT dělá asi i to že můj miláček kopytník je právě toto plememo
jinak líbí se mi i plemena jako arab, pólo pony , a francouští klusáci ( ale jenom ti koně , klusácký dostihy ne-emám ráda)
PS: fotka Popelky, mýho hnědýho čt zlatíčka
johary
napsal(a):
já mám nejradši právě ty koňský voříšky. sou takový srdeční, zato takovej frísan je sice nádhernej koník ale budí dojem až "namachrovanýho koně" zato ČT nebo i jiný mixky jsou takový obyčejný, jednoduchý a pěkný.
to že mám ráda ČT dělá asi i to že můj miláček kopytník je právě toto plememo
jinak líbí se mi i plemena jako arab, pólo pony , a francouští klusáci ( ale jenom ti koně , klusácký dostihy ne-emám ráda)
PS: fotka Popelky, mýho hnědýho čt zlatíčka
ještě jednou .... POPELKA
johary
napsal(a):
ještě jednou .... POPELKA
Já myslím, že by u nás mohlo být mnohem více fríských koní, shirů, clydesdalů, merénů, irských tinkerů, kobů, percheronů, mimochodníků, saddlebredi jsou krásní koně, ruských plemen jako kabardinci, donští, buďonovští, těrští, pěkných vyšších ponyů jako fellský, daleský, jezdecký, australský, conemara...
Myslím, že by mělo cenu chovat tyto koně, třeba ti poníci jsou fajn pro větší děcka i dospělé, fellové rozhodně nejsou tintítka, dají se použít i do zápřahu, chalďasi by se uplatnili stejně jako belgici, kobové jsou dobří na rekreaci, kabardinci jsou dobří do horského terénu, saddlebred by byl pro své zvláštní chody zajímavý jezdecký kůň třeba na drezúru.
Nejhojnější jsou podle mého konští voříšci a kříženci, ČéTéčka, haflingové, z větších "zadků" ČMB a norici, poníci jsou většinou shetlandi a jejich kříženci. Ne že by se mi tito koně nelíbili, to vůbec ne, ale chtělo by to něco méně neokoukaného.
nika
napsal(a):
Já myslím, že by u nás mohlo být mnohem více fríských koní, shirů, clydesdalů, merénů, irských tinkerů, kobů, percheronů, mimochodníků, saddlebredi jsou krásní koně, ruských plemen jako kabardinci, donští, buďonovští, těrští, pěkných vyšších ponyů jako fellský, daleský, jezdecký, australský, conemara...
Myslím, že by mělo cenu chovat tyto koně, třeba ti poníci jsou fajn pro větší děcka i dospělé, fellové rozhodně nejsou tintítka, dají se použít i do zápřahu, chalďasi by se uplatnili stejně jako belgici, kobové jsou dobří na rekreaci, kabardinci jsou dobří do horského terénu, saddlebred by byl pro své zvláštní chody zajímavý jezdecký kůň třeba na drezúru.
Nejhojnější jsou podle mého konští voříšci a kříženci, ČéTéčka, haflingové, z větších "zadků" ČMB a norici, poníci jsou většinou shetlandi a jejich kříženci. Ne že by se mi tito koně nelíbili, to vůbec ne, ale chtělo by to něco méně neokoukaného.
:o))) Spíš by byla na místě otázka, co vám nechybí? Na území čr se v poměrně hojném počtu chovají - když opominu nejrůznější křížence, kterých je také dost - čt (a cs, což je v podstatě to samé), A 1/1, huculové, haflingové, norici (a sn), belgici, kladrubáci, shetland pony, welsh ponies, čsp, shagya, qh, paint, appa (ta o něco méně, řekla bych), vzácněji pak or 1/1, lipicáni, frísi, tinkeři... určitě jsem na něco zapomněla, ale v zásadě je to tak vše. Problém s dovozem a potažmo pak chovem málopočetných plemen je ten, že je to nákladná záležitost a kupní síla v naší republice není dostatečná, aby se to vyplatilo. Podívej se do inzerátů, kolik lidí shání koně za velmi nízké částky - takových, kteří jsou schopni a ochotni za koně na rekreaci (což je v podstatě většina tebou vypsaných plemen) zaplatit třeba sto, dvě stě tisíc (v případě takového mimochodníka ještě x - krát víc), je minimum. Až bude takových lidí více, bude i více chovatelů těchto koní.
svatka
napsal(a):
:o))) Spíš by byla na místě otázka, co vám nechybí? Na území čr se v poměrně hojném počtu chovají - když opominu nejrůznější křížence, kterých je také dost - čt (a cs, což je v podstatě to samé), A 1/1, huculové, haflingové, norici (a sn), belgici, kladrubáci, shetland pony, welsh ponies, čsp, shagya, qh, paint, appa (ta o něco méně, řekla bych), vzácněji pak or 1/1, lipicáni, frísi, tinkeři... určitě jsem na něco zapomněla, ale v zásadě je to tak vše. Problém s dovozem a potažmo pak chovem málopočetných plemen je ten, že je to nákladná záležitost a kupní síla v naší republice není dostatečná, aby se to vyplatilo. Podívej se do inzerátů, kolik lidí shání koně za velmi nízké částky - takových, kteří jsou schopni a ochotni za koně na rekreaci (což je v podstatě většina tebou vypsaných plemen) zaplatit třeba sto, dvě stě tisíc (v případě takového mimochodníka ještě x - krát víc), je minimum. Až bude takových lidí více, bude i více chovatelů těchto koní.
No, kladrubáků tady taky moc neni, jen na pár místech, moc běžně je lidi taky nemají, já jsem toho svýho pinďu taky chvilku sháněla, ale jsem ráda, že ho mám. Je to super plemeno, jsou to charakterní pohodový koníci. Ještě jsem na kladrubákovi sama nejela, doufám, že při obsedání za ten rok a půl nebudu zklamaná
cheyenne
napsal(a):
No, kladrubáků tady taky moc neni, jen na pár místech, moc běžně je lidi taky nemají, já jsem toho svýho pinďu taky chvilku sháněla, ale jsem ráda, že ho mám. Je to super plemeno, jsou to charakterní pohodový koníci. Ještě jsem na kladrubákovi sama nejela, doufám, že při obsedání za ten rok a půl nebudu zklamaná
Kvalitní a tvrdí koně, kteří by snesly vše (od zátěže po horách, skákánív terénu až po vysokou rychlost)--...
Takové ČT je na toto nevhodné....
tajemma danny
napsal(a):
Hindukúš nebyl exteriérem na araba až tak moc krásný, ale pro pony to jistě přínos byl a to taky co do výkonnosti. Jezdil ho Míla Příhoda, reprezentovali nás i v zahraničí v military pony. Hindukúš zemřel tuším že ne sice přímo na zauzlení střev, ale něco podobného.
stieberova
napsal(a):
Hindukúš nebyl exteriérem na araba až tak moc krásný, ale pro pony to jistě přínos byl a to taky co do výkonnosti. Jezdil ho Míla Příhoda, reprezentovali nás i v zahraničí v military pony. Hindukúš zemřel tuším že ne sice přímo na zauzlení střev, ale něco podobného.
me treba chibi Mecklenbursky kun! nebo soria pony!
cheyenne
napsal(a):
Vždyť jsem taky psala v POMĚRNĚ hojném počtu:) Jinak třeba u nás na stáji bylo za tři roky asi 8 kladrubáků, aktuálně tu stojí 2 nebo 3 - nemyslím, že by byli zase tak vzácní, s přihlédnutím k tomu, že je to obecně málopočetné plemeno.
Kladrubáci mají vysokou akci a malý posun, někomu to může vadit, ale taky kus od kusu - znala jsem páru, jeden byl na ježdění šíleně nepohodlný, druhý naopak skvělé "křesílko", ač měli stejný výcvik.
Ale ještě k dotazu-mě osobně chybí trakéni a KWPN;o)
jindriska
napsal(a):
Můj sen je vidět v ČR bashkira(kudrnatý kůň) a vlastnit morgana. Je to nádherné zvíře s jiskrou v očičkách
Fotka je stáhlá z netu, protože vlastní jaksi nemohu mít... Takže se omlouvám, jestli tím někoho rozčílím...
Mně chybí peruánský paso nebo paso fino. To jsem ještě naživo nikde v ČR neviděla .
svatka
napsal(a):
>Problém s dovozem a potažmo pak chovem málopočetných plemen je ten, že je to nákladná záležitost a kupní síla v naší republice není dostatečná, aby se to vyplatilo.
Chvalabohu predaj koni v EU je uz jednoduchou zalezitostou a vdaka internetu nie je problem dohodnut obchod aj s ludmi hoci aj na druhom konci sveta.