Lehani do otezi, vytahovani...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.10.2008 08:50
etnies86

XXX.XXX.245.183

ahoj prosim o radu, jezdim konika, mlady, cca pul roku obsedly. konik je vcelku poslusny ale s cim si nevim rady jak ho odnaucit je lehani do otezi nejvic ve cvalu, v kroku skoro vubec a klus taky neni spatny, jako kdyby se zakousl a nazdar, nekdy oteze vytahne, casto dava hlavu dolu a ma hodne vytazenej krk, obtizne se zkracuje....a dnes mi udelal, ze vubec nesel zastavit ve cvalu, proste vubec na nic nereagoval, ani otezema jsem ho nezabrzdila, poradite?diky

24.10.2008 08:54
lesterka

XXX.XXX.106.108

etnies86 napsal(a):
ahoj prosim o radu, jezdim konika, mlady, cca pul roku obsedly. konik je vcelku poslusny ale s cim si nevim rady jak ho odnaucit je lehani do otezi nejvic ve cvalu, v kroku skoro vubec a klus taky neni spatny, jako kdyby se zakousl a nazdar, nekdy oteze vytahne, casto dava hlavu dolu a ma hodne vytazenej krk, obtizne se zkracuje....a dnes mi udelal, ze vubec nesel zastavit ve cvalu, proste vubec na nic nereagoval, ani otezema jsem ho nezabrzdila, poradite?diky

Já tohle řešila hned v náznaku, takže to do této fáze nedošlo. Nevím tedy, jestli moje rada bude ta pravá. Ale já to řešila tím, že jakmile začal naznačovat, že by si mi lehl do otěže, tak následovala pobídka, jak holení, sedem, tak souběžně i tušírkou. Takže jsem ho přinutila soutředit se na svoje zadní nohy a přestat dělat blbosti.

24.10.2008 09:07

etnies86 napsal(a):

No a dělá tohle na jízdárně nebo v terénu.
Jak s koníkem pracuješ? Jak dlouho?
Hlavu dává dolu a natahuje krk protože protahuje záda (ulevuje jim)

24.10.2008 09:25

carodejka napsal(a):

ahoj, mě se koník taky takhle lehal, bylo to úplně neunosné, měla sem ruce jak gorila.. Hodně mi pomohlo ohýbání krku, on jim ve cvalu stuhne a nazdár, taky střídání chodů a opravdu - pobídka dopředu.. možná i s těma zádama to může být společné.. A taky neoplácet mu visením v otěžích, ale pracovat i s rukou.. Nevím jestli mám pravdu ale já to takto dělala a pomohlo..

24.10.2008 09:27
snooopy

XXX.XXX.5.186

etnies86 napsal(a):

Přesně takovou kobylku jezdím. Ze začátku to dělala teď už ne. Já to vyřešila tak že jsem opravdu hodně pobízela a dělala jsem hodně jízdárenských cviků aby neměla čas o tom přemýšlet. Ve cvalu těch cviků tolik neuděláš to je pravda ale to jsem ji nechala se to toho zapřít a pak jsem jí pustila otěže a spadla na čumák, zkusila to ještě 2x se zapřít, pak už ne. Kdyžtak se to dá řešit i udidlem. Dobrá je na to oliva.

24.10.2008 09:56

snooopy napsal(a):
Přesně takovou kobylku jezdím. Ze začátku to dělala teď už ne. Já to vyřešila tak že jsem opravdu hodně pobízela a dělala jsem hodně jízdárenských cviků aby neměla čas o tom přemýšlet. Ve cvalu těch cviků tolik neuděláš to je pravda ale to jsem ji nechala se to toho zapřít a pak jsem jí pustila otěže a spadla na čumák, zkusila to ještě 2x se zapřít, pak už ne. Kdyžtak se to dá řešit i udidlem. Dobrá je na to oliva.

takhle vytrestat půl roku ježděného koníka bys si teda netroufla, udidlem se to dá řešit taky tak že to zkusíš bez něj Spíš bych se opravdu zaměřila na práci s ohýbáním, v kroku, pak v klusu a pak až ve cvalu, taky záleží kolik toho takle mladý koník umí, takže pomalu a postupně. Pokusit se ho na tu hubu zjemnit, ale s udidlama opatrně.. Já jezdila na olivě, přijde mi z udidel nejvhodnější..teď se učíme bez..

24.10.2008 10:11

carodejka napsal(a):

Já mám polokrevnou kobylu, takže jde opravdu dost dopředu, ale když byla půl roku obsednutá tak moje práce byla:
Udidlo oliva tlustá mám ji do dneška (přes 5 let)

Pracovala jsem 2 dny v týdnu lonž na max 20 min.
2 - 3 dny v týdnu terén s jiným koněm max hodina.
Cválání v podstatě vůbec max jednou chvilku za vyjížďku.
Jízdárna 1x v týdnu zhruba 40 min. Z toho práce v klusu asi 15 - 20 min.
Šla jsem na svoji kobylu pomalu protože půl rok obsednutí je děcko co nic neumí a spěch se nevyplatí.

Jezdila jsem co možná nejvíc na holeně a sed, není to ideální ale čím míň ze začátku zapojuješ ruce tím lépe. Velmi doporučuju trenéra, já ho neměla a byla to chyba. Od půl roku obsednutého koně nečekej absolutně nic, to jsem se naučila já. Trpělivost a klid.

Ze začátku jsem pod sedlem asi první půl rok možná i rok praktikovala hlasové pomůcky které klisna znala z lonžovaní, takže to velmi ulehčilo práci.

Udidlo bych neměnila, zkus změnit svoje ježdění a to nemyslím nijak zle ber to jako radu od někoho kdo si prošel cestu s mladým koněm a je to hodně náročné.

24.10.2008 10:25
snooopy

XXX.XXX.5.186

chypi napsal(a):
takhle vytrestat půl roku ježděného koníka bys si teda netroufla, udidlem se to dá řešit taky tak že to zkusíš bez něj Spíš bych se opravdu zaměřila na práci s ohýbáním, v kroku, pak v klusu a pak až ve cvalu, taky záleží kolik toho takle mladý koník umí, takže pomalu a postupně. Pokusit se ho na tu hubu zjemnit, ale s udidlama opatrně.. Já jezdila na olivě, přijde mi z udidel nejvhodnější..teď se učíme bez..

Nepřečetla jsem si že je to půl roku ježděný koník. Ta moje byla ježděná dětmi takže to byla katastrofa. A majitel co ji jezdí taky je začátečník.

Přidejte reakci

Přidat smajlík