Ahoj, potřebovala bych zjistit jestli má chovatel koní povinnost udělat jim na pastvě přístřešek, aby se mohli schovat. Asi tři km od vesnice, kde bydlím má jeden chlap stádo tak 20 - 30 koní, jsou tam asi tak 2 měsíce. Jsou na pastvě a nejspíš tam žádný přístřešek nemají, jsou tam i kobyly s hříbatama. Zatím jsem jela párkrát kolem a moc bližšího toho nevím, moje známá mi říkala že se jí to tam nějak moc nezdá a že tam snad viděla stát kobylu nad mrtvým hříbětem. Se ségrou se tam určitě teď co nejdřív vypravíme a chceme ty koně trochu okouknout. Ale zajímalo by mě to s tím přístřeškem a taky by těm koním měl zajistit např. seno na pastvě atd. Díky za odpovědi.
dracek
napsal(a):
Ahoj, potřebovala bych zjistit jestli má chovatel koní povinnost udělat jim na pastvě přístřešek, aby se mohli schovat. Asi tři km od vesnice, kde bydlím má jeden chlap stádo tak 20 - 30 koní, jsou tam asi tak 2 měsíce. Jsou na pastvě a nejspíš tam žádný přístřešek nemají, jsou tam i kobyly s hříbatama. Zatím jsem jela párkrát kolem a moc bližšího toho nevím, moje známá mi říkala že se jí to tam nějak moc nezdá a že tam snad viděla stát kobylu nad mrtvým hříbětem. Se ségrou se tam určitě teď co nejdřív vypravíme a chceme ty koně trochu okouknout. Ale zajímalo by mě to s tím přístřeškem a taky by těm koním měl zajistit např. seno na pastvě atd. Díky za odpovědi.
Ahoj.
Poku koně jasou na pastevním ustájení, tzn. že nechodí na noc domů, nebo, že nejsou na pastvině třeba jenom na půlku dne (ale i v tomto případě by měli mít na pastvině alespoň stromy, aby se v létě ve 40ti stupních měli kam schovat před prudkým slunce.
Jestli jsou ale chováni pastevně, je potřeba dodržet základní požadavky od mze, to jest přístřesek.
Mrkni na www.mze.cz tam to určitě píšou, jaké jsou minimální požadavky pro chov koní.
olga visnakova

XXX.XXX.79.90
dracek
napsal(a):
Jsou tam přes den, nebo i noc? Tráví aspon nějaký čas v boxe? Realita je ovšem taková, okud je ve výběhu pár stromů, na vyjímky samozřejmě, většina koní se tam schová spíše v pařáku. Ne déšt, mráz, sníh, vítr-horko. Většinou tedy. Nemohlo hříbo pouze spát. Občas matka stjí nad hříbkem a toho ze spánku nic nevyruší. Naše malá byla několikrát buzena stylem-halooooo, vstávej.................To samé dělala i mam ina-dokud se do ní nestrčilo..................
dracek
napsal(a):
Přístřešek by tam koně skutečně mít měli, ono je toho víc, upravuje to vyhláška 208
z r.2004 o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat, tady je odkaz na její znění
http://www.sagit.cz/pages/sbirkatxt.asp?zdroj =sb04208&cd=76&typ=r
za zdroj si umaž mezeru anebo si dej do Googlu vyhláška 208/2004 Sb.
majka
napsal(a):
Přístřešek by tam koně skutečně mít měli, ono je toho víc, upravuje to vyhláška 208
z r.2004 o minimálních standardech pro ochranu hospodářských zvířat, tady je odkaz na její znění
http://www.sagit.cz/pages/sbirkatxt.asp?zdroj =sb04208&cd=76&typ=r
za zdroj si umaž mezeru anebo si dej do Googlu vyhláška 208/2004 Sb.
uvadena vyhlaska je sice zavazna, ale vubec neresi skutecne potreby kone. protoze kdzy kone uvazes na pulmetrovy popruh a dvacet let ho nepustis ven ze stontu, podminky jsi splnil/a.
takze jinak: mam osobni letitou zkusenost, ze kone pristresek vyuzivaji v lete, pokud nemaji stin mazi stromy. v zime taky, ale klidne si ve stejnem pocasi, v jakem jindy stoji v pristresku, stoupnou zadkama proti vetru a jej jim jedno, ze na ne pada mrznouci dest. rekl bych, ze pristresek je pro dobry pocit spravne na pastvine mit, ale horsi, nez ho nemit je kone zavirat na spoustu hodin do boxu...
pokud chcete aby koni v zime nebyla zima, potrebuje predevsim nepretrzity pristup ke kvalitnimu senu a vode. ani pristresek hladoveho kone nezahreje. skoda, ze o senu se vyhlaska nezminuje!!!
poody
napsal(a):
uvadena vyhlaska je sice zavazna, ale vubec neresi skutecne potreby kone. protoze kdzy kone uvazes na pulmetrovy popruh a dvacet let ho nepustis ven ze stontu, podminky jsi splnil/a.
takze jinak: mam osobni letitou zkusenost, ze kone pristresek vyuzivaji v lete, pokud nemaji stin mazi stromy. v zime taky, ale klidne si ve stejnem pocasi, v jakem jindy stoji v pristresku, stoupnou zadkama proti vetru a jej jim jedno, ze na ne pada mrznouci dest. rekl bych, ze pristresek je pro dobry pocit spravne na pastvine mit, ale horsi, nez ho nemit je kone zavirat na spoustu hodin do boxu...
pokud chcete aby koni v zime nebyla zima, potrebuje predevsim nepretrzity pristup ke kvalitnimu senu a vode. ani pristresek hladoveho kone nezahreje. skoda, ze o senu se vyhlaska nezminuje!!!
Právě že jsme se tam byli i podívat minulý víkend a koně ještě seno neměli, pastvinu mají samý bobky a z trávy už se teď nenažerou. Balíky sena tam sice jsou, ale oplocený ohradníkem, a ještě nerozdělaný. Jinak já sama jsem zastáncem toho, aby koně mohli být co nejvíc venku, nejlépe podle libosti, naši koně to tak mají a jsou maximálně spokojení a úplně v pohodě.
dracek
napsal(a):
že tam snad viděla stát kobylu nad mrtvým hříbětem
No znám z pastvin upe běžně ležící a naprosto tuhá hříbata a jejich matky stojící a podřimující nad nimi. Tže z pouhopouhého pohledu na pastvinu bych se tohle nedovolila posoudit...
V Chlumci jsme kdysi zaháněli stádo a jedno hříbě zůstalo ležet veprostřed pastviny. Matka si toho nevšimla a automaticky odcválala se stádem domů. Taky jsme měly s Líbou parádní šok. Rozběhli jsme se přes pastvinu a prcek se nakonec probral, ptž máma ho volala, vyskočil na nohy, chvíli zmateně kroužil a pak se prohnal kolem nás domů... Tže i tak dokáže usnout hříbě.
dracek
napsal(a):
Pokud vím, tak když tam jsou 24/7, musí mít buď otevřenou stáj (volné ustájení nebo třeba otevřený do stáje a do jednotlivých boxů), když jen přes den nebo na pár hodin, tak je slušnost jim poskytnout aspoň stín, a jinak musíš zvířeti zajistit vhodnou potravu, vodu, přístřeší a veterinární péči. Tak nějak to myslím bude ve vyhlášce.