Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.12.2008 14:02
lucky

XXX.XXX.230.77

Vím, že se to tady probíralo už mnohrát, ale nějak v tom nevidím systém, ať jsem si procházela staré příspěvky tam a zpět.

Takže se ptám.

Máte někdo vypracovaný nějaký odčervovací plán?

Kolikrát do roka?

V které měsíce přiblížně?

Proti čemu (parazité)?

Čím?

Kolik jednotlivé přípravky stojí??

A kde se dají sehnat?
... přes net, v lékarně, u veta ?... kde je to nejlevnější atd.

Moc otázek, ale myslím, že by víc lidí ocenilo jakýsi systém, ke kterému bychom se mohli společně dopracovat. Já sama odčervuji většinou 3x ročně, ale nějaký systém v tom ani nemám, možná by to něco takového chtělo....

13.12.2008 14:49
kes

XXX.XXX.21.184

lucky napsal(a):
Vím, že se to tady probíralo už mnohrát, ale nějak v tom nevidím systém, ať jsem si procházela staré příspěvky tam a zpět.

Takže se ptám.

Kolikrát do roka?

Proti čemu (parazité)?

Čím?

A kde se dají sehnat?

Moc otázek, ale myslím, že by víc lidí ocenilo jakýsi systém, ke kterému bychom se mohli společně dopracovat. Já sama odčervuji většinou 3x ročně, ale nějaký systém v tom ani nemám, možná by to něco takového chtělo....

odcervovani lze provest nekolika zpusoby, nejlepsi zpusob vzhledem k tvorbe rezistenci parazitu je individualni odcerveni koni po koprologickem vysetreni (vysetreni trusu)- u nas zatim malo, dalsi mozna metoda u nas dost pouzivana ja odcerveni dvakrat rocne- zacatek a konec pastevniho obdobi- taky neni uplne spatne, dale se da ocervovat v pravidelnych intervalech-benzimidazoly po 6 tydnech, ivermektiny po 8 pyrantely po 4 tydnech a posledni je denni davka pyrantelu v krmivu. posledni dve metody s sebou nesou vetsi riziko rezistence parazitu a je to dle me zbytecne. nejlepsi je asi metoda cislo jedna, doporucuje se stridat pripravky (ucinne latky), takze nepouzivat porad stejne. pripravku je obrovska skala, zakladni ucinne latky jsem zminila a ceny se lisi-jde o to badat a patrat- treba i u vetu je velky rozdil v marzi na leku.

martanek

buggyna

13.12.2008 15:42
buggyna

XXX.XXX.81.124

lucky napsal(a):

Takže se ptám.

Kolikrát do roka?

Proti čemu (parazité)?

Čím?

A kde se dají sehnat?

my odčervuje 3x do roka. Na jaře(před pastvou), v létě(během pastvy) a na podzim (po pastvě). Na jaře a na podzim odčervujem tím nejleším na trhu - Equest Pramox (Abamitel Plus se prý už nevyrábí) působící nejen na dospělé jedince,ale i na larvy a vajíčka. Během pastvy používáme méně učinný prostředek, třeba letos Noromectin a další.
Teď na podzim jsem za Pramox platila 725,-

13.12.2008 16:22
thesis

XXX.XXX.151.2

lucky napsal(a):

Takže se ptám.

Kolikrát do roka?

Proti čemu (parazité)?

Čím?

A kde se dají sehnat?

4x ročně - listopad, únor, květen, srpen. Equimax, ivermectin, pyrantel, quest gel. A nyní chci kouknout ještě po jiných. Dají se sehnat v lékárně nebo u veta (s přirážkou). Já nakupuju v US takže cena za uvedené 4 pasty x 2koně = 8past za cca 1500kč. Ale střílím od boku, nechce se mi to počítat. Občas objednávám i pro jiné lidi, kteří mě s tím pak vypečou tak je prodávám. Mám schéma z US katalogu, kde odčervují 6x ročně.

13.12.2008 17:15
kes

XXX.XXX.21.184

thesis napsal(a):
4x ročně - listopad, únor, květen, srpen. Equimax, ivermectin, pyrantel, quest gel. A nyní chci kouknout ještě po jiných. Dají se sehnat v lékárně nebo u veta (s přirážkou). Já nakupuju v US takže cena za uvedené 4 pasty x 2koně = 8past za cca 1500kč. Ale střílím od boku, nechce se mi to počítat. Občas objednávám i pro jiné lidi, kteří mě s tím pak vypečou tak je prodávám. Mám schéma z US katalogu, kde odčervují 6x ročně.

4krat rocne se taky nekdy odcervuje, ale je to az dost, pokud clovek pecuje o pastvu, odklizi bobky atd, tak by nemel byt problem- nechalas nekdy delat konim koprologii?treba je to u vas potreba, ale muzes taky odcervovat 4krat do roka naprosto zbytecne..radeji dam dukaz misto slibu: Odcervujeme 2krat rocne, cca rijen(listopad), a duben, ted na podzim sem brala vzorky na parazitologii do skoly- natesena, ze po lete a pred odcervenim neco najdeme (samozrejme ne natesena kvuli konim, ale takova uchylka, ze uvidis nejakou mrsku) z deviti koni sme nenasli vubec ale vubec nic, presto se dle zvyku odcervilo i na podzim (hlavne pro pocit majitelu koni), ale nemuselo se odcervovat- nebylo co.A treba u dospelych koni se terapie na skrkavky provadi az pokud je v 1g trusu vic jak 100 vajicek.
Samozrejme, pokud citis potrebu odcervovat 4krat rocne,tak klidne.Normalne mam chut si rict o bobecky od tvych koniku- zajimalo by me zda neco maji..Ale predpokladam, ze ne.Kdybys mela cestu do Brna, tak chci hovinka

Martanek

13.12.2008 18:58
thesis

XXX.XXX.151.2

kes napsal(a):
4krat rocne se taky nekdy odcervuje, ale je to az dost, pokud clovek pecuje o pastvu, odklizi bobky atd, tak by nemel byt problem- nechalas nekdy delat konim koprologii?treba je to u vas potreba, ale muzes taky odcervovat 4krat do roka naprosto zbytecne..radeji dam dukaz misto slibu: Odcervujeme 2krat rocne, cca rijen(listopad), a duben, ted na podzim sem brala vzorky na parazitologii do skoly- natesena, ze po lete a pred odcervenim neco najdeme (samozrejme ne natesena kvuli konim, ale takova uchylka, ze uvidis nejakou mrsku) z deviti koni sme nenasli vubec ale vubec nic, presto se dle zvyku odcervilo i na podzim (hlavne pro pocit majitelu koni), ale nemuselo se odcervovat- nebylo co.A treba u dospelych koni se terapie na skrkavky provadi az pokud je v 1g trusu vic jak 100 vajicek.
Samozrejme, pokud citis potrebu odcervovat 4krat rocne,tak klidne.Normalne mam chut si rict o bobecky od tvych koniku- zajimalo by me zda neco maji..Ale predpokladam, ze ne.Kdybys mela cestu do Brna, tak chci hovinka

Martanek

Jaké sliby prosímtě? Píšu čím a kdy odčervuju já, což je moje věc a nikomu to nenutím. Hovna na rozbory nedávám. Pošlu ti hovna kobyly po každém odčervení chceš? Nepotřebuju je posílat na rozbor když tam ty mrchy vidím. U valacha jsem nenašla nikdy nic u kobyly pokaždé a odčervovat jen jednoho koně je na houby. Nevím co se ti na mém odčervování nelíbí, já na tom nepotřebuju ušetřit a dbám rad veta, kterého si troufám říct mám velmi dobrého. Ono to odčervení, určitý druh, působí i na plícní červy a kožní parazity. Teda dle veta, já tam taky něco vyčetla ale netroufám si to tvrdit. Koně to nezabíjí a odčervení střídám, je velký výběr na trhu.

Ale musím říct že začervení kobyly mělo zřejmě i svůj původ. Ještě donedávna jsem měla totiž dřevěnou podlahu a když jsem ji chtěla měnit našla jsem pod deskama plno červů, dlouhých bílých, kratších bílých. Takže podlaha nyní jen beton a denní výměna pilin - mokrých samo.

Mě je jedno kdo, kolikrát a čím odčervuje, já se zařizuju dle svého veta a druhým do toho nehodlám kecat. Zadavatelka dala otázky a já jen odpověděla jak to je u mě.

Ještě jsem tam zapoměla od listopadu přidat hříbě poníka, ale to dostává jen půl pasty a majitelka si to platí tak je to zbytečné.

13.12.2008 19:20
jackie

XXX.XXX.251.151

lucky napsal(a):

Takže se ptám.

Kolikrát do roka?

Proti čemu (parazité)?

Čím?

A kde se dají sehnat?

Odčervuji jako Thesis. 4 x ročně. Pastviny máme rozlehlé a bobky nevybíráme. Tudíž odčervujeme častěji. Používám Noromectin, Equest, Equest Pramox, tuhle mi vetka vnutila Panacur, ale ten už budu dávat jen maličkým hříbkům. Nevím, co se vyrábí a nevyrábí, ale dávala jsem i Abamitel Plus, Ecomectin, Equalan a nevím, co ještě. Bobky koním neprohlížím, jen na koních vidím, že jsou v super kondici, nehubnou, srst mají kvalitní, nemají plynové koliky (často bývají právě ze začervení). Samozřejmě odčervujeme celé stádo najednou a stejným přípravkem

13.12.2008 19:43
skippy

XXX.XXX.88.145

jackie napsal(a):
Odčervuji jako Thesis. 4 x ročně. Pastviny máme rozlehlé a bobky nevybíráme. Tudíž odčervujeme častěji. Používám Noromectin, Equest, Equest Pramox, tuhle mi vetka vnutila Panacur, ale ten už budu dávat jen maličkým hříbkům. Nevím, co se vyrábí a nevyrábí, ale dávala jsem i Abamitel Plus, Ecomectin, Equalan a nevím, co ještě. Bobky koním neprohlížím, jen na koních vidím, že jsou v super kondici, nehubnou, srst mají kvalitní, nemají plynové koliky (často bývají právě ze začervení). Samozřejmě odčervujeme celé stádo najednou a stejným přípravkem

Merťánku, ale to, že jste nic nenašli ještě neznamená, že koně nebyli začervení! Parazit-červ= bílkovina a ta je, jak jistě dobře víš stravitelná, tak možná proto jste nic nenašli, ale ve skutečnost mohli být začervení až hrůza, jen Ti je koníci prostě zpracovali a ještě z nich něco využili. Na to bacha. A tuším, že zrovna na Noromectinu je tahle kouzelná informace dokonce napsaná

13.12.2008 19:47
kes

XXX.XXX.21.184

thesis napsal(a):
Jaké sliby prosímtě? Píšu čím a kdy odčervuju já, což je moje věc a nikomu to nenutím. Hovna na rozbory nedávám. Pošlu ti hovna kobyly po každém odčervení chceš? Nepotřebuju je posílat na rozbor když tam ty mrchy vidím. U valacha jsem nenašla nikdy nic u kobyly pokaždé a odčervovat jen jednoho koně je na houby. Nevím co se ti na mém odčervování nelíbí, já na tom nepotřebuju ušetřit a dbám rad veta, kterého si troufám říct mám velmi dobrého. Ono to odčervení, určitý druh, působí i na plícní červy a kožní parazity. Teda dle veta, já tam taky něco vyčetla ale netroufám si to tvrdit. Koně to nezabíjí a odčervení střídám, je velký výběr na trhu.

Ale musím říct že začervení kobyly mělo zřejmě i svůj původ. Ještě donedávna jsem měla totiž dřevěnou podlahu a když jsem ji chtěla měnit našla jsem pod deskama plno červů, dlouhých bílých, kratších bílých. Takže podlaha nyní jen beton a denní výměna pilin - mokrých samo.

Mě je jedno kdo, kolikrát a čím odčervuje, já se zařizuju dle svého veta a druhým do toho nehodlám kecat. Zadavatelka dala otázky a já jen odpověděla jak to je u mě.

Ještě jsem tam zapoměla od listopadu přidat hříbě poníka, ale to dostává jen půl pasty a majitelka si to platí tak je to zbytečné.

co se hnedka rozcilujes?hnd na zacatku sem psala, ze je to treba u vas potreba, jen vim, ze se docela casto odcervuije zbytecne a nejde o to, ze to zabije toho kone, ale o to, ze se muze rozvijet rezistence u ruznych parazitu a jsou i staje, kde maji s rezistentnimi kmeny prazitu problem.Ja jen psala aktualni poznatky z oddeleni parazitologie a to, ze sem si skutecne overila, ze nekde neni potreba odcervovat tak moc a je dobre si obcas nechat udelat rozbory, pak taky muzes zjistit, co tam presne je, aplikovat a lecbu presne prizpusobit danemu parazitovi a diky tomu, ze ti treba nekdo rekne, jaky ma dany parazit vyvojovy cyklus se muzes treba tech parazitu i nejakymi opatrenimi zbavit. a to ze si tady neblabolim o rezistenci jen tak MVDr.Štěpán Bodeček Ph.D. ve sve dizertaci delal pruzkum 21 chovu a ve 20 prokazali rezistenci malych strongylidu na a skrkavky uz nam zacinaji byt rezistentni na avermektiny.
Mimochodem sem ve svem prispevku napsala, at odcervujes, jak uznas za vhodne, protoze neznam vase podminky, tak nechapu, proc se na me osocujes vetami typu:jake slib prosimte?- nekdo nepochopil vtip a citaci prejatou z reklamy a podobnymi..mimochodem, hovna na rozbor je lepsi davat pred odcervenim, protoze pokud je odcerveni ucinne, tak po nem nic nenajdestakze hovna po odcerveni fakt nechci..
Jinak se omlouvam, ze jsem se te svym prispevkem ohledne tveho odcervovani dotkla..

13.12.2008 19:54
kes

XXX.XXX.21.184

skippy napsal(a):
Merťánku, ale to, že jste nic nenašli ještě neznamená, že koně nebyli začervení! Parazit-červ= bílkovina a ta je, jak jistě dobře víš stravitelná, tak možná proto jste nic nenašli, ale ve skutečnost mohli být začervení až hrůza, jen Ti je koníci prostě zpracovali a ještě z nich něco využili. Na to bacha. A tuším, že zrovna na Noromectinu je tahle kouzelná informace dokonce napsaná

jenze kazdy z tech parazitu vylucuje bud vajicka, nebo larvy- takze larvoskopickymi metodami, sedimentacni metodou a flotacni metodou zjistis vajicka ci larvy danych parazitua vajicka ci larvicky se nestravi, protoze jsou travicim traktem vylucovany do prostredi, jinak by se parazit nesiril a nebylo by co resit. takze podle druhu zvirete a jeho parazitu zvolis metodu ci metody a pak pod mikroskopem hledas larvycky ci vajicka parazitu, pokud neco najdes, tak dale zkoumas kolik toho je a pak se teprve dela zaverTakze me to, ze parazit je bilkovina a je stravitelna nejak moc netrapi, navic jsme vysetreni delali i v cervnu a take negativni. A jak jsem psala vyse, kone byli i prez negativni vysetreni odcerveni, protoze majitele proste chteji odcervit dvakrat rocne.

13.12.2008 19:56
skippy

XXX.XXX.88.145

kes napsal(a):
co se hnedka rozcilujes?hnd na zacatku sem psala, ze je to treba u vas potreba, jen vim, ze se docela casto odcervuije zbytecne a nejde o to, ze to zabije toho kone, ale o to, ze se muze rozvijet rezistence u ruznych parazitu a jsou i staje, kde maji s rezistentnimi kmeny prazitu problem.Ja jen psala aktualni poznatky z oddeleni parazitologie a to, ze sem si skutecne overila, ze nekde neni potreba odcervovat tak moc a je dobre si obcas nechat udelat rozbory, pak taky muzes zjistit, co tam presne je, aplikovat a lecbu presne prizpusobit danemu parazitovi a diky tomu, ze ti treba nekdo rekne, jaky ma dany parazit vyvojovy cyklus se muzes treba tech parazitu i nejakymi opatrenimi zbavit. a to ze si tady neblabolim o rezistenci jen tak MVDr.Štěpán Bodeček Ph.D. ve sve dizertaci delal pruzkum 21 chovu a ve 20 prokazali rezistenci malych strongylidu na a skrkavky uz nam zacinaji byt rezistentni na avermektiny.
Mimochodem sem ve svem prispevku napsala, at odcervujes, jak uznas za vhodne, protoze neznam vase podminky, tak nechapu, proc se na me osocujes vetami typu:jake slib prosimte?- nekdo nepochopil vtip a citaci prejatou z reklamy a podobnymi..mimochodem, hovna na rozbor je lepsi davat pred odcervenim, protoze pokud je odcerveni ucinne, tak po nem nic nenajdestakze hovna po odcerveni fakt nechci..
Jinak se omlouvam, ze jsem se te svym prispevkem ohledne tveho odcervovani dotkla..

Koukám, že jsme se trošku minuly. Tak se Ti tímto omlouvám, neb vidím, že víš
Jen jsem z Buletinu Koně dočtla, že na ú.l. ivermectin ještě není známá rezistence...

13.12.2008 20:07
kes

XXX.XXX.21.184

skippy napsal(a):
Koukám, že jsme se trošku minuly. Tak se Ti tímto omlouvám, neb vidím, že víš
Jen jsem z Buletinu Koně dočtla, že na ú.l. ivermectin ještě není známá rezistence...

v pohode
jak je to primo s ivermektinem nevim, ale uz se zacinaji objevovat rezistentni kmeny skrkavek na avermektiny, a primo ivermektin sem ted nasla u parazitu koni zmineny- cituji: suspektni rezistence P.equorum (skrkavky konske) na ivermektin- takze podezreni tam je, jiste to zatim neni.

13.12.2008 20:20
strelish

XXX.XXX.161.254

kes napsal(a):
v pohode
jak je to primo s ivermektinem nevim, ale uz se zacinaji objevovat rezistentni kmeny skrkavek na avermektiny, a primo ivermektin sem ted nasla u parazitu koni zmineny- cituji: suspektni rezistence P.equorum (skrkavky konske) na ivermektin- takze podezreni tam je, jiste to zatim neni.

Tak ona je ta vzrustajici rezistence vic nez pravdepodobna prave u ivermektinu, ktery je z te skupiny nejvic pouzivany a nedelam si iluze, ze valna vetsina majitelu bude resit pri odcerveni zdali jedna tuba staci pro jejich mazlicka nebo nestaci. Ale aspon, ze uz jsou dimenzovane na 500-700 kg u (nekterych) Equimaxu, coz je prece jen vic nez u Telminu atd.

U benzimidazolu to dost podelali vyrobci resp. druhotne veterinari, kteri neresili a neresi (bezne BFU do toho nezahrnuju, protoze skoro kazdy, komu jsem to z okoli rekla na me koukal jak na zjeveni a nema cenu se s nima o tom bavit), ze jak Panacur tak Telmin jsou davkovane tak na odcerveni ponika a ne teplase. Takze sice je taky zahrnuju do odcervovaciho schematu, ale koupila jsem kilovku Helmigalu a nadavkuju si mnozstvi podle sveho.

13.12.2008 20:25
thesis

XXX.XXX.151.2

kes napsal(a):

No já právě ty důkazy nepochopila. Já tě neosočuju, jen mě dost udivilo že se lidem mluví už do všeho. Právě kvůli rezistenci přípravky obměňuju. Vyjmenovala jsem 4 druhy, kterými jsem odčervovala naposled. Jinak nejsem vůl a vím kdy se hovna dávají na rozbor a taky proč, to jsi zas nepochopila ty. Když odčervím tak u kobyly v hovnech najdu hodně červů - to jsem ti nabídla poslat. Ale asi by mě pošta neměla ráda za ten smrad. Ono bez rozboru jde vidět že fakt začervená byla. A ikdyž u valacha nic nebývá tak by byla hloupost jej neodčervit. Vet mi nabídl rozbory, jenže to obnáší sbírat bobky ze tří dnů v týdnu a říkal abych nemusel aplatit za tři rozbory tak je mám dát do ledničky a přinést ten třetí den, Ale doma by mě asi přizdili, mít doma ještě koňské hovna by už asi bylo příliš. Martanku tady na fauně už aby se člověk bál každého slova, kdysi tu byla diskuze o odčervení a na ty co odčervují dvakrát se někteří netvářili dobře, jiným zas vadilo že někteří odčervují telminem atd. Takže jsem lekla toho že má někdo připomínky k odčervování 4x ročně. Já nekopíruju nikoho, řeči mě nezajímají, o těchhle věcech se bavím s vetem nebo lidmi kteří tomu rozumí a znám se s nimi. Což neznamená že bych se nebavila o tom s jinými ale jak je neznám tak těžko asi. Víš já jsem kobylu koupila z velké stáje, kde majitel odčevuje jen jedním přípravkem, dalo se čekat že je začervená, to bývají koně z větších stájí vždycky. Vet mi doporučil noromectin pro začátek aby jiná silnější neudělala šok a až pak doporučil equimax. To co z té kobyly lezlo byl fakt děs. Takže sorry jestli se ti můj příspěvek zdál urážlivý.

13.12.2008 20:29
kes

XXX.XXX.21.184

strelish napsal(a):
Tak ona je ta vzrustajici rezistence vic nez pravdepodobna prave u ivermektinu, ktery je z te skupiny nejvic pouzivany a nedelam si iluze, ze valna vetsina majitelu bude resit pri odcerveni zdali jedna tuba staci pro jejich mazlicka nebo nestaci. Ale aspon, ze uz jsou dimenzovane na 500-700 kg u (nekterych) Equimaxu, coz je prece jen vic nez u Telminu atd.

U benzimidazolu to dost podelali vyrobci resp. druhotne veterinari, kteri neresili a neresi (bezne BFU do toho nezahrnuju, protoze skoro kazdy, komu jsem to z okoli rekla na me koukal jak na zjeveni a nema cenu se s nima o tom bavit), ze jak Panacur tak Telmin jsou davkovane tak na odcerveni ponika a ne teplase. Takze sice je taky zahrnuju do odcervovaciho schematu, ale koupila jsem kilovku Helmigalu a nadavkuju si mnozstvi podle sveho.

tak pouzivany nejvic je, pisu to co ctu- momentalne ke zkousce z ruznych materialu a jeste sem je pro vas specialne ted otevrela, at nekecam. Bohuzel v oboru parazitologie je i mezi veterinari dost chyb, mytu a nevedomosti. Videla jsem ted za posledni rok takovych zvirat, ktera prosla kolem mnozstvi veterinaru, ochutnala spoustu dobrutek, nez dosla tam, kde dostala diagnozu a to co potrebovala, takze nejaka nevedomost v davce me nemuze prekvapit..ale treba se o bude zlepsovat a tendence kvalit bude vzrustat..doufam- nechci zustat zamrzla ve veterinarnim stredoveku

13.12.2008 20:31
ukulemba

XXX.XXX.23.239

buggyna napsal(a):
my odčervuje 3x do roka. Na jaře(před pastvou), v létě(během pastvy) a na podzim (po pastvě). Na jaře a na podzim odčervujem tím nejleším na trhu - Equest Pramox (Abamitel Plus se prý už nevyrábí) působící nejen na dospělé jedince,ale i na larvy a vajíčka. Během pastvy používáme méně učinný prostředek, třeba letos Noromectin a další.
Teď na podzim jsem za Pramox platila 725,-

Ty jo ja ted platila za Pramox 525kc..a to sem si rikala jak je to drahy..

13.12.2008 20:46
strelish

XXX.XXX.161.254

ukulemba napsal(a):
Ty jo ja ted platila za Pramox 525kc..a to sem si rikala jak je to drahy..

No heh a to jeste nejspis nemate moznost zjistit si ceny, za ktere veti nakupujou, to pak clovek teprve nekdy zira . Jako jasne, vydelavat se musi, ale vsechno ma svoje hranice...

13.12.2008 20:50
ukulemba

XXX.XXX.23.239

strelish napsal(a):
No heh a to jeste nejspis nemate moznost zjistit si ceny, za ktere veti nakupujou, to pak clovek teprve nekdy zira . Jako jasne, vydelavat se musi, ale vsechno ma svoje hranice...

No zaslechla jsem neco ze ne tomhle veti dost rejzujou..ale tak,je to jejich prace,prodavat to a nic z toho nemit tak to by byli blbi :-)

13.12.2008 21:03
kes

XXX.XXX.21.184

strelish napsal(a):

jak kdo, jak kde, nekdo ma drazsi zakroky a leciva a pripravky prodava za katologovou cenu nebo male procento nad katalogovou cenou.Jini maji levnejsi zakroky a velke marze na leky. V dusledku to vsechno vyjde stejne- lidem vadi oboji.Protoze ma odborne vzdelani, ktere ho stalo opravdu nemalemnozstvi sil, tak si jiste zaslouzi oceneni.Veta si muzete vybrat, takze je vase volba, kolik komu a za co budete platit. Zvllastni, ze nikdo nenadava na ceny pravniku, ale u lidi kteri chrani zdravi, pracuji s zivymi tvory a neni to povolani s malym rizikem jim ceny vadi..ale lidem vadi platit i 30 korun za sve zdravi, tak ze se divim..

13.12.2008 21:25
strelish

XXX.XXX.161.254

kes napsal(a):
jak kdo, jak kde, nekdo ma drazsi zakroky a leciva a pripravky prodava za katologovou cenu nebo male procento nad katalogovou cenou.Jini maji levnejsi zakroky a velke marze na leky. V dusledku to vsechno vyjde stejne- lidem vadi oboji.Protoze ma odborne vzdelani, ktere ho stalo opravdu nemalemnozstvi sil, tak si jiste zaslouzi oceneni.Veta si muzete vybrat, takze je vase volba, kolik komu a za co budete platit. Zvllastni, ze nikdo nenadava na ceny pravniku, ale u lidi kteri chrani zdravi, pracuji s zivymi tvory a neni to povolani s malym rizikem jim ceny vadi..ale lidem vadi platit i 30 korun za sve zdravi, tak ze se divim..

No ano, protoze prece plati oooobrovske zdravotni pojisteni. Skoda mluvit. Drtiva vetsina lidi se v zivote nepodivala na tu uctenku, kolik za ne zaplatila pojistovna a vidi jen ten svuj doplatek a ze kolikrat to jsou leky v radu nekolika tisic i nad deset tis. jen co se tyce beznych leku na tlak, cholesterol, dychaci aparat atd. A pokud jde o horsi nemoci, pak deset tisic zadna mira. Ale to ti lidi nevidi.

Me osobne u jednoho veta docela dost nastvalo, ze si uctuje stejnou sumu za ockovani jak drazsi kombinaci ch+t, tak tou nejlevnejsi. To neni moc ferove jednani. Jenze toho si vsimnu ja a mozna sem tam nekdo dalsi, zbytek lidi nema tuseni...

13.12.2008 21:31
thesis

XXX.XXX.151.2

kes napsal(a):

Martanku s těmi penězi to je na nic, často si lidi ani pořádně některé věci neuvědomují. Mě se kobyla šprajcla v boxe a chytla "náběh" na zápal plic. Vysolila jsem 6 litrů za veta a držela hubu a byla ráda že mám zdravou kobylu. Třeba moje máma vidí v letáku že v Tescu je o korunu levnější mléko než v Penny, tak jede pro mléko do Tesca. Jenže ji už nenapadne že Tesco je od nás 12km a Penny jen 4. A rozdíl 8km za cenu 12ti kč je docela úlet. Já zas preferuju to že si zajedu dál, vím o tom že víc projedu a to i s tím že mé auto si bere víc než jejich (za luxus se platí) a nakoupím si v pohodě a klidu vše co potřebuji. Takže nakupuji tam kde jsem spokojená ikdyž si jsem vědoma že víc zaplatím. Teda krom toho odčervení, to už jsem si řekla že přeci jen trochu šetřit můžu tak stejné výrobky kupuji levněji v jiné zemi.

13.12.2008 21:34
kes

XXX.XXX.21.184

strelish napsal(a):
No ano, protoze prece plati oooobrovske zdravotni pojisteni. Skoda mluvit. Drtiva vetsina lidi se v zivote nepodivala na tu uctenku, kolik za ne zaplatila pojistovna a vidi jen ten svuj doplatek a ze kolikrat to jsou leky v radu nekolika tisic i nad deset tis. jen co se tyce beznych leku na tlak, cholesterol, dychaci aparat atd. A pokud jde o horsi nemoci, pak deset tisic zadna mira. Ale to ti lidi nevidi.

Me osobne u jednoho veta docela dost nastvalo, ze si uctuje stejnou sumu za ockovani jak drazsi kombinaci ch+t, tak tou nejlevnejsi. To neni moc ferove jednani. Jenze toho si vsimnu ja a mozna sem tam nekdo dalsi, zbytek lidi nema tuseni...

to opravdu neni zrovna pekne jednani a neni nic lepsiho, nez se veta zeptat, proc to stalo stejne, kdyz je ta vakcina levnejsi a aplikace by mela stat stejne- upozornis, ze sis vsimlaa treba se pak zachova jinak.A hlavne je na tobe, jestli za ti za to ten vet stoji a jinak je dobry, nebo zkusis jineho.Sme tady zadavatelce uplne chudine zmenili tema, tak bych rekla, zpet k odcerveni

13.12.2008 21:40
thesis

XXX.XXX.151.2

strelish napsal(a):

Já šetřím a radši nemarodím a když tak nejdu pro recept ale skáknu do lékárny pro dostupné léky jako paralen či panadol, acylpyrin, brufen, děckám kapky, sirupy atd. Pokud potřebují něco na co musí být recept tak držím hubu a platím. Na tyhle finance se fakt neohlížím. Kdysi mi doktor nabídnul přišití uší s tím že pojišťovna to hradí. Jsem se na to vyflákla, na co těžit z pojišťovny jenom proto že se občas jevím jak dumbo. Životu to nebrání tak na co. Horší je v létě cval na koni, to mi do těch uší nalítávají mouchy nebo trošku víc fouká, ale aspoň to dobře drží vlasy a nějaké komplexy jsem z toho nikdy neměla, spíš si z toho dělám srandu.

Jinak sorry za OT.

13.12.2008 21:41
kes

XXX.XXX.21.184

thesis napsal(a):
Martanku s těmi penězi to je na nic, často si lidi ani pořádně některé věci neuvědomují. Mě se kobyla šprajcla v boxe a chytla "náběh" na zápal plic. Vysolila jsem 6 litrů za veta a držela hubu a byla ráda že mám zdravou kobylu. Třeba moje máma vidí v letáku že v Tescu je o korunu levnější mléko než v Penny, tak jede pro mléko do Tesca. Jenže ji už nenapadne že Tesco je od nás 12km a Penny jen 4. A rozdíl 8km za cenu 12ti kč je docela úlet. Já zas preferuju to že si zajedu dál, vím o tom že víc projedu a to i s tím že mé auto si bere víc než jejich (za luxus se platí) a nakoupím si v pohodě a klidu vše co potřebuji. Takže nakupuji tam kde jsem spokojená ikdyž si jsem vědoma že víc zaplatím. Teda krom toho odčervení, to už jsem si řekla že přeci jen trochu šetřit můžu tak stejné výrobky kupuji levněji v jiné zemi.

uplne me tenhle a predchozi pozitivni nazor na penize potesil- nedavno jsem mela fakt depku, ze uz na skole se dreme jako magori, po skole budeme zvedat telefony v patek ve svatek u obeda u vecere a u akutnich pripadu hned vyrazime makat a ze se na nas lidi divaji jako na vydriduchy (ne ze nekteri nejsou) a nedokazi ocenit a uvedomit si ze nekdy proste ani neni poradneho volna, tak jste me ted potesily, ze jsou lidi, kteri dokazi ocenitMOC DEKUJU, hned se mi bude lip ucit

13.12.2008 21:49
thesis

XXX.XXX.151.2

kes napsal(a):
uplne me tenhle a predchozi pozitivni nazor na penize potesil- nedavno jsem mela fakt depku, ze uz na skole se dreme jako magori, po skole budeme zvedat telefony v patek ve svatek u obeda u vecere a u akutnich pripadu hned vyrazime makat a ze se na nas lidi divaji jako na vydriduchy (ne ze nekteri nejsou) a nedokazi ocenit a uvedomit si ze nekdy proste ani neni poradneho volna, tak jste me ted potesily, ze jsou lidi, kteri dokazi ocenitMOC DEKUJU, hned se mi bude lip ucit

No to je tak když je něco kvalitní a vyhovuje mi tak se s cenama smířím. K čemu mi je vet, který mi koně očkuje z metru a kůň se ho akorát bojí a zdrhá před tou nataženou rukou. Můj vet příjde koně drbe, pak na místo vpichu klepe, kůň nadšený z pozornosti a příjemného hlasu a ani si nevšimne že dostal injekci. Jasně zaplatím jednou tolik co u toho druhého, ale nemám poplašeného koně co vyvádí a pak není jisté zda se vet dobře trefí. Kolikrát se mi lidi divili proč mám tak drahého veta, když je tady levnější. Jenže tady nejde o prachy ale o to zvíře, jeho i mou spokojenost. Za očkování tetan+ chřipka platím 650kč za jednoho koně, na druhého mi dá vždy slevu - aniž bych chtěla teda. U toho levného stojí 300. Ale prostě přístup je přístup a to že mi ochotně zodpoví otázky aniž by shrábnul prachy a zmizel je také plus. A to je to celkem vytížený vet. Ale prostě dobrý, vždy mi dobře poradil a nikdy nezklamal tak se můžu vykváknout na nějaké prachy, ty tady budou ikdyž my už nebudeme

13.12.2008 21:53
evam

XXX.XXX.13.50

lucky napsal(a):

Takže se ptám.

Kolikrát do roka?

Proti čemu (parazité)?

Čím?

A kde se dají sehnat?

My odčervujeme 4 krát ročne, striedame Panacur raz s Noromectinom , druhykrat s Equest Pramox.
Chovné kobyly dostávajú Equest Pramox v deň pôrodu, žriebätá dostávajú v prvé mesiace iba Panacur.

Kto kupujete pasty v zahraničí, dajte prosím odkaz na stránky. My máme koní viac, oplatí sa nám nákup aj zo zámoria. Ako platíte - umožňujú platbu aj cez PayPal?

13.12.2008 22:29
monikafris

XXX.XXX.141.166

evam napsal(a):
My odčervujeme 4 krát ročne, striedame Panacur raz s Noromectinom , druhykrat s Equest Pramox.
Chovné kobyly dostávajú Equest Pramox v deň pôrodu, žriebätá dostávajú v prvé mesiace iba Panacur.

Kto kupujete pasty v zahraničí, dajte prosím odkaz na stránky. My máme koní viac, oplatí sa nám nákup aj zo zámoria. Ako platíte - umožňujú platbu aj cez PayPal?

Zdravím všecny na ifauně! Nečetla jsem úplně všechny příspěvky, jen větší část, nebot´jsem viděla, že už se tam někteří zase vztekají. Myslím si, že otázka byla zcela jasná. Takže:
-odčervuji koně 4x do roka. Jaro léto podzim zima. Na jaro než začne pastva- asi konec dubna. Na podzim konec října.
- na jaře použiju pastu obsahující ivermectin
- v létě- ivermectin nebo pyranthel
- na podzim ivermectin a nebo drahší přípravek - jako byl abamitel(preparát se složkou i proti tasemnici
- v zimě pyranthel a nebo něco na způsob Panacuru
Pokud na podzim použiju drahší odčervení s paraziqantelem, tak v zimě už neodčervuju.

Odčervení si vozím z 90= z Nizozemí. Dostanu se na velmi dobré ceny a odčervení má trvanlivost 2 roky.

Ceny:
- Noromectin (ivermectin- účinná látka) - okolo 250,-Kč
- Hippomec (ivermectin) - také okolo 240,-Kč
-Equiworm P(pyranthel) -280,-Kč
Ceny jsou samozřejmě závislé na ceně Eura ke Koruně.
Abamitel jsem kupovala přes mého veterináře a stál okolo 400,-Kč
Velice dobře a přehledně je vypsané vše v knize "Péče o zdraví koně". Vřele tuto knížku doporučuji. Myslím si, že po přečtení je jasné, jak a kdy a čím odčervovat.M

13.12.2008 22:38
bonita

XXX.XXX.113.4

lucky napsal(a):

Takže se ptám.

Kolikrát do roka?

Proti čemu (parazité)?

Čím?

A kde se dají sehnat?

ahoj Lucky, my sme nauceni z UK odcervovat 4 x rocne a vzdy s inym pripravkom, kedy a aky sa ma pouzit, som uz raz pracne vypisala do Chladaskov-minuly rok. Poznala som i takych, co odcervovali 2 x rocne Equestom a Equestom pramox.
Evam: na ebay sa sem tam objavia predajci a ti samo uprednostnuju pay pal. Potom je tu este siet obchodov Countrywide a ti mavaju aj dobre akcie, no neviem potvrdit, ci posielaju zasielky do zahranicia

13.12.2008 23:40
ladys

XXX.XXX.26.142

bonita napsal(a):
ahoj Lucky, my sme nauceni z UK odcervovat 4 x rocne a vzdy s inym pripravkom, kedy a aky sa ma pouzit, som uz raz pracne vypisala do Chladaskov-minuly rok. Poznala som i takych, co odcervovali 2 x rocne Equestom a Equestom pramox.
Evam: na ebay sa sem tam objavia predajci a ti samo uprednostnuju pay pal. Potom je tu este siet obchodov Countrywide a ti mavaju aj dobre akcie, no neviem potvrdit, ci posielaju zasielky do zahranicia

Ráno mrknu na přípravek, kterým odčervuji.... Je to malá lahvička, 50 ml ,kterou odčervím 2 x každého koně a vyjde mě na 250 ,-. Učinné je to 100 %, protože za 5 let, co to používáme (Jo ob odčervení dám něco jiného), nevylezl ani jeden hlíst...

15.12.2008 09:18
bonita

XXX.XXX.92.221

lucky napsal(a):

Takže se ptám.

Kolikrát do roka?

Proti čemu (parazité)?

Čím?

A kde se dají sehnat?

tak som si dala tu namahu a nasla to v tych chladaskoch(21 to boli)Tema: CERVY

Zimne mesiace: Januar, Februar a November, December

Odcervit na: Encysticke male \"redworm\"(cervene cerviky) larvy s EQUEST, PANACUR(tekuty), PRAMOX

Odcervit na: \"Bots\"(tie hnusne muchy, co kladu do tela kona) s EQUEST, EQUIMAX, EQUALAN, VECTIN, NOROMECTIN, ERAQUELL, DUO, PRAMOX

Jarne a jesenne mesiace: Marec, April a September, Oktober

Odcervit na: pasomnicu(tasemnica) s dvojitou davkou PYRATAPE P, STRONGID P alebo jednou davkou EQUIMAX, DUO, PRAMOX, EQUITAPE

Letne pastevne obdobie: Maj, Jun, Jul, August

Odcervit na: okruhle cervy(hlisty), velke a male \"redworm\" s ERAQUELL, VECTIN, NOROMECTIN, PYRATAPE P, STRONGID P, EQUIMAX, DUO, PRAMOX, PANACUR, TELMIN

doporucila by som si toto skopirovat a vytlacit a dat do diara, potom sa budete lahsie orientovat, kedy co a na co, a este aj vyberat z roznych typov, aby ste sa neopakovali

takze pre vsetkych odcervenie zo zahranicnej(UK) literatury:

sadzi saj

15.12.2008 14:55
sadzi saj

XXX.XXX.117.237

bonita napsal(a):
tak som si dala tu namahu a nasla to v tych chladaskoch(21 to boli)Tema: CERVY

Zimne mesiace: Januar, Februar a November, December

Odcervit na: Encysticke male \"redworm\"(cervene cerviky) larvy s EQUEST, PANACUR(tekuty), PRAMOX

Odcervit na: \"Bots\"(tie hnusne muchy, co kladu do tela kona) s EQUEST, EQUIMAX, EQUALAN, VECTIN, NOROMECTIN, ERAQUELL, DUO, PRAMOX

Jarne a jesenne mesiace: Marec, April a September, Oktober

Odcervit na: pasomnicu(tasemnica) s dvojitou davkou PYRATAPE P, STRONGID P alebo jednou davkou EQUIMAX, DUO, PRAMOX, EQUITAPE

Letne pastevne obdobie: Maj, Jun, Jul, August

Odcervit na: okruhle cervy(hlisty), velke a male \"redworm\" s ERAQUELL, VECTIN, NOROMECTIN, PYRATAPE P, STRONGID P, EQUIMAX, DUO, PRAMOX, PANACUR, TELMIN

doporucila by som si toto skopirovat a vytlacit a dat do diara, potom sa budete lahsie orientovat, kedy co a na co, a este aj vyberat z roznych typov, aby ste sa neopakovali

takze pre vsetkych odcervenie zo zahranicnej(UK) literatury:

Ahoj všichni,

a kupujete to někdo přes net a případně kde nebo jenom od veta??

15.12.2008 20:26
ladys

XXX.XXX.26.142

sadzi saj napsal(a):
Ahoj všichni,

a kupujete to někdo přes net a případně kde nebo jenom od veta??

Tak je to Nuflor....

Jinak dřív kočovníci odčervovali tak, že rozdrtili lahev od piva (nebo jinou) na prášek a nechali to koně sežrat, a prý 100% účinnost, nechcete to někdo vyzkoušet??

15.12.2008 21:10
microfon

XXX.XXX.182.201

strelish napsal(a):

Strelish:
já jsem také měla zařazen Helmigal do programu,ale náš vet mi vysvětlil, že to raději ani dávat nemám, že účinost Helmigalu je velmi nízká a je to jen takové ve smyslu - aby se neřeklo. že je to již dávno přežitý přípravek.
Mohla by jsi mi prosimtě říci tvůj názor?
Dík

15.12.2008 21:52
thesis

XXX.XXX.151.2

ladys napsal(a):
Tak je to Nuflor....

Jinak dřív kočovníci odčervovali tak, že rozdrtili lahev od piva (nebo jinou) na prášek a nechali to koně sežrat, a prý 100% účinnost, nechcete to někdo vyzkoušet??

Tak leda by to někdo zkusil před branami kliniky v Brně, ať to nemá daleko. To už rovnou skusit skelnou vatu ne? To bude nějaká blbost ne?

15.12.2008 21:53
thesis

XXX.XXX.151.2

thesis napsal(a):
Tak leda by to někdo zkusil před branami kliniky v Brně, ať to nemá daleko. To už rovnou skusit skelnou vatu ne? To bude nějaká blbost ne?

Leda by z toho ti červi byli tak na prášky že by si radši podřezali žíly

15.12.2008 22:08
strelish

XXX.XXX.161.254

microfon napsal(a):
Strelish:
já jsem také měla zařazen Helmigal do programu,ale náš vet mi vysvětlil, že to raději ani dávat nemám, že účinost Helmigalu je velmi nízká a je to jen takové ve smyslu - aby se neřeklo. že je to již dávno přežitý přípravek.
Mohla by jsi mi prosimtě říci tvůj názor?
Dík

Helmigal je stejná účinná látka jako Panacur. Na benzimidazoly je rezistence, ale ještě jsem neviděla studii, že by byla 100% rezistence. Takže si ho prostě adekvátně nadávkuju a 2x ročně ho do programu zařadím.

Btw - dávno přežitý přípravek nebo účinná látka? Co říká na Panacur nebo Telmin? .

15.12.2008 22:13
strelish

XXX.XXX.161.254

ladys napsal(a):
Tak je to Nuflor....

Ládys a seš si jistá, že děláš dobře? Odčervovat antibiotikem??? A ještě ne primárně určených pro koně...?

NUFLOR inj. ad us. vet.

V: Schering-Plough Sante Animale, 2A La Grindoliere, 49500 Segre, France.

DR: Essex Tierarznei, Thomas-Dehler-Strasse 27, D-81737 München, Germany.

S: Florfenicolum 300 mg v 1 ml.

PL: Methylpyrrolidonum 250, Propylenglycolum 150, Macrogolum do 1 ml.

IS: Veterinaria pharmaceutica.

I: Cílový druh zvířat: Skot, prasata.
Onemocnění vyvolaná bakteriemi citlivými na florfenicol.
Skot: Profylaktická a léčebná terapie infekcí respiratorního aparátu
způsobených Mannheimia haemolytica, Pasteurella multocida a Histophilus
somni (Haemophilus somnus).
Před započetím profylaktické terapie by měla být stanovena přítomnost
onemocnění ve stádě.
Prasata: Léčba infekcí respiratorního aparátu způsobených zvláště
Actinobacillus pleuropneumoniae, Pasteurella multocida, Mycoplasma
hyopneumoniae. Výrobek by měl být používán ve spojení s testy
citlivosti.

-------------------------------

Charakteristika:

Florfenicol je bakteriostatické, syntetické antibiotikum s širokým spektrem účinku.

Působí proti většině grampozitivních a gramnegativních bakterií se kterými se setkáváme u domácích zvířat. Účinek florfenicolu je založen na inhibici syntézy bílkovin na ribozomální úrovni.

Lék je určen pro terapii infekcí dýchacího traktu u telat, výkrmového skotu a prasat.

U skotu se Nuflor používá v případě nemocí způsobených bakteriemi citlivými na florfenicol. Laboratorní testy potvrdily, že florfenicol působí proti většině nejčastěji izolovaných patogenů způsobujících dýchací potíže u skotu a proto se Nuflor se používá k léčení infekcí dýchacího traktu vyvolaných zvláště Pastereulla haemolytica, Pastereulla multocida a Haemophilus somnus.

U prasat laboratorní testy potvrdily působení florfenicolu proti nejčastějším patogenům izolovaným při respiratorních onemocněních prasat. Patří mezi ně Actinobacillus pleuropneumoniae, Pasteurella multocida, Mycoplasma hyopneumoniae.

Farmakokinetické údaje:

16.12.2008 09:32
ladys

XXX.XXX.26.142

strelish napsal(a):
Ládys a seš si jistá, že děláš dobře? Odčervovat antibiotikem??? A ještě ne primárně určených pro koně...?

NUFLOR inj. ad us. vet.

V: Schering-Plough Sante Animale, 2A La Grindoliere, 49500 Segre, France.

DR: Essex Tierarznei, Thomas-Dehler-Strasse 27, D-81737 München, Germany.

S: Florfenicolum 300 mg v 1 ml.

PL: Methylpyrrolidonum 250, Propylenglycolum 150, Macrogolum do 1 ml.

IS: Veterinaria pharmaceutica.

I: Cílový druh zvířat: Skot, prasata.
Onemocnění vyvolaná bakteriemi citlivými na florfenicol.
Skot: Profylaktická a léčebná terapie infekcí respiratorního aparátu
způsobených Mannheimia haemolytica, Pasteurella multocida a Histophilus
somni (Haemophilus somnus).
Před započetím profylaktické terapie by měla být stanovena přítomnost
onemocnění ve stádě.
Prasata: Léčba infekcí respiratorního aparátu způsobených zvláště
Actinobacillus pleuropneumoniae, Pasteurella multocida, Mycoplasma
hyopneumoniae. Výrobek by měl být používán ve spojení s testy
citlivosti.

-------------------------------

Charakteristika:

Florfenicol je bakteriostatické, syntetické antibiotikum s širokým spektrem účinku.

Působí proti většině grampozitivních a gramnegativních bakterií se kterými se setkáváme u domácích zvířat. Účinek florfenicolu je založen na inhibici syntézy bílkovin na ribozomální úrovni.

Lék je určen pro terapii infekcí dýchacího traktu u telat, výkrmového skotu a prasat.

U skotu se Nuflor používá v případě nemocí způsobených bakteriemi citlivými na florfenicol. Laboratorní testy potvrdily, že florfenicol působí proti většině nejčastěji izolovaných patogenů způsobujících dýchací potíže u skotu a proto se Nuflor se používá k léčení infekcí dýchacího traktu vyvolaných zvláště Pastereulla haemolytica, Pastereulla multocida a Haemophilus somnus.

U prasat laboratorní testy potvrdily působení florfenicolu proti nejčastějším patogenům izolovaným při respiratorních onemocněních prasat. Patří mezi ně Actinobacillus pleuropneumoniae, Pasteurella multocida, Mycoplasma hyopneumoniae.

Farmakokinetické údaje:

Ty jo, tak to mi ani nepiš... Víš, my tím odčervovali koně už hroznou dobu a nic, ale to nebyli moji koně, tak mi to bylo fuk, co to je. Letos jsem tím svoje vlastní koně odčervovala poprvé a vet (kterého nebudu jmenovat, ale není to vet, který mi léčí koně normálně, ale vet od toho člověka, u kterého jsme tím odčervovali) nám vysvětlil, jak to funguje, ale ne tak a pro to, co píšeš, tak jsme neměli důvod mu něvěřit a dohledávat na netu, protože nikdy jsem s žádným přípravkem neměla problém (jinak jsem požívala Telmin, Noromectin, Equest loni, dýl koně nemám)... Ale koukám, že si budu muset ověřit každý přípravek, než ho dám koňovi přes dalších 20 lidí, abych měla jistotu .
No jsem na*raná, že jsem udělala takovou chybu!!!! Už je to asi měsíc a koně jsou v pohodě, SNAD!

16.12.2008 19:12
microfon

XXX.XXX.182.201

strelish napsal(a):
Helmigal je stejná účinná látka jako Panacur. Na benzimidazoly je rezistence, ale ještě jsem neviděla studii, že by byla 100% rezistence. Takže si ho prostě adekvátně nadávkuju a 2x ročně ho do programu zařadím.

Btw - dávno přežitý přípravek nebo účinná látka? Co říká na Panacur nebo Telmin? .

Díky, Panacur doporučuje, telmin ne, řadí ho do stejné kategorie neúčinných jako Helmigal.
Já ho právě dávám taky 2x ročně...

16.12.2008 19:36
janiska

XXX.XXX.68.82

ladys napsal(a):
Ty jo, tak to mi ani nepiš... Víš, my tím odčervovali koně už hroznou dobu a nic, ale to nebyli moji koně, tak mi to bylo fuk, co to je. Letos jsem tím svoje vlastní koně odčervovala poprvé a vet (kterého nebudu jmenovat, ale není to vet, který mi léčí koně normálně, ale vet od toho člověka, u kterého jsme tím odčervovali) nám vysvětlil, jak to funguje, ale ne tak a pro to, co píšeš, tak jsme neměli důvod mu něvěřit a dohledávat na netu, protože nikdy jsem s žádným přípravkem neměla problém (jinak jsem požívala Telmin, Noromectin, Equest loni, dýl koně nemám)... Ale koukám, že si budu muset ověřit každý přípravek, než ho dám koňovi přes dalších 20 lidí, abych měla jistotu .
No jsem na*raná, že jsem udělala takovou chybu!!!! Už je to asi měsíc a koně jsou v pohodě, SNAD!

Odčervujete někdo Helmigalem? Mám ho objednaný pro kozeny a ovečky,ale je tam psáno i koních.Předtím jsem dávala Noromectin nebo Telmin,co vet rozhodl...

16.12.2008 19:41
strelish

XXX.XXX.161.254

microfon napsal(a):
Díky, Panacur doporučuje, telmin ne, řadí ho do stejné kategorie neúčinných jako Helmigal.
Já ho právě dávám taky 2x ročně...

Tak to bych milého veta asi poslala, ať si zopakuje semestr farmakologie, očividně je totálně mimo mísu ... a pak věř vetovi, že ...

Jak může proboha říct o dvou přípravcích se stejnou účinnou látkou, že jedna je OK a druhá neúčinná?!

16.12.2008 19:59
thesis

XXX.XXX.151.2

janiska napsal(a):
Odčervujete někdo Helmigalem? Mám ho objednaný pro kozeny a ovečky,ale je tam psáno i koních.Předtím jsem dávala Noromectin nebo Telmin,co vet rozhodl...

Někdy není marné když se člověk rozhoduje sám, pokud by mi můj vet doporučil Telmin či Panacur tak měním veta, ale naštěstí má na tyto srajdy názor podobný mému a vůbec je nevede

Jo jinak mám dotaz. Nedávno jsem jela na Mošnov a potkala nějakou větší stáj. Je to jak se jede z Ostravy na Příbor a odbočí se na Novou Horku a tam někde to bylo. Celkem macek stavení. Teď si přesně nevzpomenu poblíž čeho to bylo, na starou runway je pěkná klikatice tak jsem radši koukala před sebe. Není to vaše stáj?

16.12.2008 20:14
janiska

XXX.XXX.68.82

thesis napsal(a):
Někdy není marné když se člověk rozhoduje sám, pokud by mi můj vet doporučil Telmin či Panacur tak měním veta, ale naštěstí má na tyto srajdy názor podobný mému a vůbec je nevede

Jo jinak mám dotaz. Nedávno jsem jela na Mošnov a potkala nějakou větší stáj. Je to jak se jede z Ostravy na Příbor a odbočí se na Novou Horku a tam někde to bylo. Celkem macek stavení. Teď si přesně nevzpomenu poblíž čeho to bylo, na starou runway je pěkná klikatice tak jsem radši koukala před sebe. Není to vaše stáj?

Výběh s haflošema,kus plechového plotu,pak brána,vrátnice a takové veliké stavení-dole byly dílny a my to zvedli o bydlení,nádherný pohled z balkonu až na letiště,prostě ideální bydlení pro dva lidi,kupu psů a neustále je tu někdo i navíc,hlavně o víkendech.Tak tady jsme...Ještě stále ve stádiu výstavby...

16.12.2008 20:16
janiska

XXX.XXX.68.82

janiska napsal(a):
Výběh s haflošema,kus plechového plotu,pak brána,vrátnice a takové veliké stavení-dole byly dílny a my to zvedli o bydlení,nádherný pohled z balkonu až na letiště,prostě ideální bydlení pro dva lidi,kupu psů a neustále je tu někdo i navíc,hlavně o víkendech.Tak tady jsme...Ještě stále ve stádiu výstavby...

Jinak obojí naordinovala místní konská kapacita,doktor Horník....

16.12.2008 21:00
strelish

XXX.XXX.161.254

janiska napsal(a):
Jinak obojí naordinovala místní konská kapacita,doktor Horník....

O Helmigalu se zmiňuju výš...

Osobně se (nejen) u veterinářů držím hesla důvěřuj, ale prověřuj. V dnešní době už se dá poměrně snadno najít spousta informací o různých věcech, takže toho využívám a vzdělávám se.

16.12.2008 21:08
janiska

XXX.XXX.68.82

strelish napsal(a):
O Helmigalu se zmiňuju výš...

Osobně se (nejen) u veterinářů držím hesla důvěřuj, ale prověřuj. V dnešní době už se dá poměrně snadno najít spousta informací o různých věcech, takže toho využívám a vzdělávám se.

Dík,všimla jsem si.No,já se stále učím,doma mám koně přes rok a kdysi mně to moc nezajímalo,o to se starala stáj,ke jsme koně měli a pak dlooouhá pauza,kdy jsem na koně neměla čas a neměla potřebu,pak byli psi a nakonec zpátky koně a víc a kozy a ovečky a pořád se dozvídám něco nového,ptám se a pak otravuju vety.

libculka

17.5.2016 21:26
libculka

XXX.XXX.247.7

V případě zájmu vám mohu vytvořit odčervovací program pro koně na míru. Cena se odvíjí od výsledků koprologie a časové náročnosti, ale pohybuje se kolem 200 Kč/kůň při počtu do 10 koní,150 Kč/kůň u stáda 10 koní a více.
Pro více informací mne prosím kontaktujte:
Ing. Libuše Uhlíková
775 910 709
libuseuhlikova@gmail.com.

libculka

17.5.2016 21:30
libculka

XXX.XXX.247.7

Kdo by se chtěl dozvědět o problematice endoparazitů koní více, bude se konat seminář na toto téma 28. května 2016 ve Zdislavicích (okr. Benešov). Jsou stále volná místa. Cena semináře je 300 Kč/osoba. Zde je link na událost na fb: https://www.facebook.com/events/526680640845148/

V případě zájmu mne prosím kontaktujte:
Ing. Libuše Uhlíková
libuseuhlikova@gmail.com
775 910 709.

18.5.2016 09:27
Oťásek

XXX.XXX.241.210

Hmm, celé jsem to nečetla a asi se budu opakovat, ale určitě není dobré mít odčervovací schéma úplně stejné jako ostatní, chovající koně v jiných podmínkách. Pokud máte čisté výběhy/sbíráte bobky/, nechodí Vám tam divoká zvěř a příchozí koně jsou vždy řádně odčerveni a zkontrolováni před vypuštěním do stáda, pak třeba v našem případě nevidím důvod do nich nějaké extra dryáky rvát, natož 4x do roka. Nejdůležitější je pro nás udělat koprologii /což děláme 2x ročně formou sběrného vzorku tzn. bobky se sbírají 7-10dní a pak se tento směsný vzorek donese na rozbor. Nikdy jsme neměli nic jiného než malé a velké Strongyli /Cyathostominae/a to v omezené míře cca max. do dvou křížků. Pak odčervujeme po poradě s veterináři tím, co nám doporučí - odčervovací látku střídáme.
Panacur je myslím dost šetrný, dá se podávat i březím kobylám / píší to i v příbalovém letáku/ a na strongyli je účinný.
A pak je dobré koně odčervovat i přírodně, např. česnekem. Naši koně ho mají velmi rádi, mačkáme ho do oleje a dostávají ho k večernímu žrádlu. Funguje i trošku jako repelent.
Letos jsem vyrobila za stájí malé políčko a česnek zasadila:).

Adél koňařka

22.2.2017 13:37
Adél koňařka

XXX.XXX.180.126

Kvůli čemu odcervujeme koně 2X rocne?

22.2.2017 16:09
sisi58

XXX.XXX.191.1

Adél koňařka napsal(a):
Kvůli čemu odcervujeme koně 2X rocne?

Že by proto, aby je červi nesežrali zevnitř?
2x do roka je takový kompromis mezi potřebným a chtěným.
Odčervování všech koní ve stáji naráz se dělá proto, aby v tom byl jednak pořádek a druhak aby se koně navzájem nenakazili.
Zabijete naráz všechno( tedy ne doslova) a máte zase na nějakou dobu klid.
Ale novým trendem v odčervování je:
Odčervovat podle toho, jak moc je kůň napadený vnitřními parazity.
Protože proč valit chemii do koně, který není nadměrně napadený parazity? A způsobovat mu tím jiné problémy? Co si budeme povídat. Pokud chcete zabít něco tak odolného, jako jsou parazité, musíte na ně nasadit těžký kalibr. Jasně, většiny parazitů se zbavíte (nikdy ne všech), ale ZA JAKOU CENU?!
Koně jsou cimprlíny a levné odčervováky jsou dryáky. Koním chemie obsažená v odčervení moc neprospívá.
Tam kde bobkuje takto odčervený kůň, "7 let tráva neroste", tedy obrazně. Zaručeně si na pastvině zabijete většinu hmyzu a to i toho užitečného.
Hromádka od koně vám na běžné, nekoňské louce po pár dnech zmizí. Ale ve výběhu leží a leží a leží. Musíte uklidit vy, protože přirozené uklízeče kobylinců jste si zabili odčervením.

Takže pro správné odčervení je potřeba udělat koprologii a jednomu každému koni podle toho stanovit plán odčervení.
Jak na to, vám poradí váš veterinář

Pokud jsem něco zapomněla, určitě mě někdo znalý doplní.

lil

22.2.2017 20:52
lil

XXX.XXX.161.187

Já odčervuji na jaře normální pastou, přes léto pár měsíců dávám česnek (kvůli tomu že je pastva a trochu proti mouchám) a na podzim něčím silnějším a myslím že to stačí :) 4x do roka mi přijde už moc a znám lidi kteří neodčervují vůbec, ale to taky neuznávám.

Zaneta2

24.2.2017 13:27
Zaneta2

XXX.XXX.162.36

Já taky pastou dvakrát ročně, máme zamořenou pastvinu, mimo odčervení to udržuju česnekem a bilinkama. Ale korpolku už jsem dlouho nedělala, to je fakt. Ale s česnekem jsem byla hodně překvapená, bez česneku jsem odčervovala 4x ročně a pak už jsem ale díky česneku skončila po koprolce na 2x. Nezkoušel jste někdo křemelinu?

AlenkaSemkova

27.3.2017 00:44
AlenkaSemkova

XXX.XXX.205.245

Zdravím. Od prosince mám v plném pronájmu valáška ST, jeho majitelka odjela do zahraničí.
Nejsem s ní v kontaktu, a v bývalé stáji si nepamatují čím odčervovali naposledy.
Veterinář nám ver stáji oznámil, že bychom měli odčervit a dal pár tipů, ale výběr past nechal na nás.
Rozhoduji mezi Equimaxem a Equest Pramoxem. Ale nevím co zvolit.
Je lepší Ivermectin, nebo Moxidectin? A nebo bych měla zkombinovat a třeba vzít Equimax který má ivermectin a paraziquantel, a později dala samotný Equest, který má jen moxidectin, nebo to je blbý nápad a koníka bych předávkovala?

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.3.2017 14:34
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na začátek pastevní sezony se doporučuje použít něco silného. Tedy zmíněný Equest Pramox by měl být dobrá volba. Schovejte si pak příbalovou informaci, abyste na podzim (nebo kdy budete dělat další odčervení) použila jinou účinnou látku. Ty je třeba střídat.

27.3.2017 20:14
Svatava

XXX.XXX.70.17

AlenkaSemkova napsal(a):
Zdravím. Od prosince mám v plném pronájmu valáška ST, jeho majitelka odjela do zahraničí.
Nejsem s ní v kontaktu, a v bývalé stáji si nepamatují čím odčervovali naposledy.
Veterinář nám ver stáji oznámil, že bychom měli odčervit a dal pár tipů, ale výběr past nechal na nás.
Rozhoduji mezi Equimaxem a Equest Pramoxem. Ale nevím co zvolit.
Je lepší Ivermectin, nebo Moxidectin? A nebo bych měla zkombinovat a třeba vzít Equimax který má ivermectin a paraziquantel, a později dala samotný Equest, který má jen moxidectin, nebo to je blbý nápad a koníka bych předávkovala?

Na moxidectin je nejméně rezistencí, nicméně na ivermectiny jich taky příliš není.
Kamarádka na podzim dělala výzkum u cca 200 koní - kopro před a po odčervení - a rezistence byly snad dvě nebo tři a byly na fenbendazoly/pyrantel, a to ještě u případů, kde bylo pravděpodobné poddávkování pasty.
Na jaře za normálních okolností nemá moc smysl odčervovat praziquantelem, nicméně pokud má kůň nejasnou historii, asi bych to pro jistotu udělala. Jestli sáhnete po ivermectinu nebo moxidectinu je celkem jedno, spíš bych koukla, jak velký kůň je a na kolik kilo je dávkování (Equest je jen na nějakých 550 kilo, velkému koni to nemusí stačit, Equimax se tuším dělá na 700).
Dvě různé pasty po sobě bych do koně určitě necpala, to je blbost. Pokud máte pochybnosti ohledně rezistencí, můžete si po 14 dnech po odčervení udělat kontrolní koprologii, stojí to pár korun.

Přidejte reakci

Přidat smajlík