Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.1.2009 20:02
merylend

XXX.XXX.248.132

Dobrý den, jsem pokročilý začátečník v jezdectví a jezdím na starším koníkovi, který je dobrý učitel, ale někdy nedává věci zadarmo a čas od času mi při nacválání skočí na druhou nohu a nebýt člověka, který stojí na zemi a opravuje mě, tak si zatím ani nevšimnu, že koník cválá na špatnou nohu.Ze země, když koukám na cválajícího koně, tak poznám na kterou nohu cválá, ale ze sedla to prostě nějak "necítím".
Mohl byste mi prosím někdo poradit, jak se to naučit rozeznávat takhle ze začátku, abych si zbytečně neudělala nějaký neodbouratelný zlozvyk. děkuji moc za inteligentní rady!

Koník cválající na pravou nohu:

13.1.2009 20:02
merylend

XXX.XXX.248.132

merylend napsal(a):
Dobrý den, jsem pokročilý začátečník v jezdectví a jezdím na starším koníkovi, který je dobrý učitel, ale někdy nedává věci zadarmo a čas od času mi při nacválání skočí na druhou nohu a nebýt člověka, který stojí na zemi a opravuje mě, tak si zatím ani nevšimnu, že koník cválá na špatnou nohu.Ze země, když koukám na cválajícího koně, tak poznám na kterou nohu cválá, ale ze sedla to prostě nějak "necítím".
Mohl byste mi prosím někdo poradit, jak se to naučit rozeznávat takhle ze začátku, abych si zbytečně neudělala nějaký neodbouratelný zlozvyk. děkuji moc za inteligentní rady!

Koník cválající na pravou nohu:

a cválající na levou nohu:

13.1.2009 20:26
chypi

XXX.XXX.105.248

merylend napsal(a):
a cválající na levou nohu:

koukni kterou "vystrkuje" víc dopředu a na tu cválá

Kontrolní otázka: Na kterou kterej?

13.1.2009 20:30
merylend

XXX.XXX.248.132

chypi napsal(a):
koukni kterou "vystrkuje" víc dopředu a na tu cválá

Kontrolní otázka: Na kterou kterej?

Tak ten hnědák (nebo co je to za barvu) cválá na pravou a ten bělouš na levou??

13.1.2009 20:38
chypi

XXX.XXX.105.248

merylend napsal(a):
Tak ten hnědák (nebo co je to za barvu) cválá na pravou a ten bělouš na levou??

Taky si to tak myslím
Jen oprava barev - první (můj Malej) je plavák, ale je to focené v zimě, tudíž barva jako osel a ten druhý je žluťák Ale opravdu to na nich není poznat

Jinak myslím, ničeho neboj, chce to jen čas a praxi a poznáš to i se zavřenýma očima, stejně jako vysedávání na správnou nohu v lehkém klusu

Malej:

14.1.2009 09:31
rezi

XXX.XXX.212.8

chypi napsal(a):
Taky si to tak myslím
Jen oprava barev - první (můj Malej) je plavák, ale je to focené v zimě, tudíž barva jako osel a ten druhý je žluťák Ale opravdu to na nich není poznat

Jinak myslím, ničeho neboj, chce to jen čas a praxi a poznáš to i se zavřenýma očima, stejně jako vysedávání na správnou nohu v lehkém klusu

Malej:

Tak tohle by me taky docela zajimalo od nekoho, kdo to ma zabehnute. Me strasne mate ten kratky casovy usek. Kdyz se budeme bavit ze jezdis na cestach a ne na jizdarne. Takze jak jsem na to sla, kdyz dokazes zachytit pohledem /jako pri vysedavani v klusu/ nohu ktera dopada casove o nejakou vterinku pozdeji tak ta urcuje na kterou nohu cvalas. Overovala jsem si to predkolenim a podivanim se na predni nohy - pozor na blanc a radeji provadet kdyz se nidko nediva at nejsi za . ... jinak dobry kamarad ze zeme te muze opravovat treba zahlasis na levou on rekne jo ci ne. Jinak na jizdarne by jsi to mela na kruhu poznat bezpecne kun v kruhu, kdyz je kruh na levou a on cvala na pravou nohu je to velice nepohodlny jak pro tebe tak i pro nej.

14.1.2009 09:44
rezi

XXX.XXX.212.8

rezi napsal(a):
Tak tohle by me taky docela zajimalo od nekoho, kdo to ma zabehnute. Me strasne mate ten kratky casovy usek. Kdyz se budeme bavit ze jezdis na cestach a ne na jizdarne. Takze jak jsem na to sla, kdyz dokazes zachytit pohledem /jako pri vysedavani v klusu/ nohu ktera dopada casove o nejakou vterinku pozdeji tak ta urcuje na kterou nohu cvalas. Overovala jsem si to predkolenim a podivanim se na predni nohy - pozor na blanc a radeji provadet kdyz se nidko nediva at nejsi za . ... jinak dobry kamarad ze zeme te muze opravovat treba zahlasis na levou on rekne jo ci ne. Jinak na jizdarne by jsi to mela na kruhu poznat bezpecne kun v kruhu, kdyz je kruh na levou a on cvala na pravou nohu je to velice nepohodlny jak pro tebe tak i pro nej.

opravte me kdyz budu psat nejake hlouposti kdyz zavru oci co se bude dit ve cvalu s mym telem bude pri dopadu posledni predni co urcuje na kterou nohu cvalam ma ramena smerovat mirne timto smerem. pomohla by urcite lonz a kun s pravidelnym cvalem a hlavne by nesmel byt krivy

14.1.2009 13:04

rezi napsal(a):
opravte me kdyz budu psat nejake hlouposti kdyz zavru oci co se bude dit ve cvalu s mym telem bude pri dopadu posledni predni co urcuje na kterou nohu cvalam ma ramena smerovat mirne timto smerem. pomohla by urcite lonz a kun s pravidelnym cvalem a hlavne by nesmel byt krivy

teda, sedím v kanceláři s 20 lidmi, tak doufám že mi tu nikdo ted nepozoroval
Já se do toho nějak nemůžu vžít.. Ale myslím že ramena asi budou pořád rovně, spíš kyčel bude tímto směrem - tělo asi vyrovnáme v pase.. Ale taky nevím

14.1.2009 13:19
lesterka

XXX.XXX.147.139

chypi napsal(a):
Já se do toho nějak nemůžu vžít.. Ale myslím že ramena asi budou pořád rovně, spíš kyčel bude tímto směrem - tělo asi vyrovnáme v pase.. Ale taky nevím

Já to taky nedokážu nějak popsat, jak to poznám, ale prostě tělo ti jde tak nějak šejdrem...taky jsem se pořád dívala, při naskočení kuk na kterou nohu jdeme, protože můj koník jednu chvíli s oblibou naskakoval do kotracvalu...ale časem to tak nějak přišlo samo, že jsem začala cítit, že to prostě není ono...už při naskakování to cítím, jestli půjde dobře nebo ne.

14.1.2009 13:30
rezi

XXX.XXX.167.211

chypi napsal(a):

"spíš kyčel bude tímto směrem" ja myslim ze ne uz kdyz si vezmes nacvalani napr. na pravou nohu tudiz leva holen mirne vzad prava na podbrisniku, tudiz vaha na prave kycli. kycel nikam nema ukazovat clovek ma sedet primo na koni zadne vybocovani. kdyz si to zkousim na zidli automaticky mi smeruji ramena prave mirne dozadu leve dopredu tedy kdyz se bavime o cvalu na pravou ruku. jako kdyz lyzar bere zatacky hazi to celym telem. zezacatku mi pomohlo delat takove neuhlazeny gesta pak se mi to vzilo a je to jen o malych rozdelenych posunech. najdete si videa bud na stream ci YouTube cvalani tam bude jiste dost a dost

14.1.2009 13:54
rezi

XXX.XXX.167.211

rezi napsal(a):
"spíš kyčel bude tímto směrem" ja myslim ze ne uz kdyz si vezmes nacvalani napr. na pravou nohu tudiz leva holen mirne vzad prava na podbrisniku, tudiz vaha na prave kycli. kycel nikam nema ukazovat clovek ma sedet primo na koni zadne vybocovani. kdyz si to zkousim na zidli automaticky mi smeruji ramena prave mirne dozadu leve dopredu tedy kdyz se bavime o cvalu na pravou ruku. jako kdyz lyzar bere zatacky hazi to celym telem. zezacatku mi pomohlo delat takove neuhlazeny gesta pak se mi to vzilo a je to jen o malych rozdelenych posunech. najdete si videa bud na stream ci YouTube cvalani tam bude jiste dost a dost

tak jsem koukala na nejaky videa a ty ramena tam taky nevidim takze nejlepsi si to vyzkouset primo na koni.

14.1.2009 14:14

rezi napsal(a):
tak jsem koukala na nejaky videa a ty ramena tam taky nevidim takze nejlepsi si to vyzkouset primo na koni.

když budu uvažovat cval na pravo na kruhu - na židli mi pravé rameno taky ujíždí vpřed, ale na koni to možná vyrovná to, že si ho sestavujem k pravé ruce. Což teda dělám i pokud jedu venku přímo - na zaskočení sestavim k ruce na kterou budu cválat a pak srovnám.. Ale asi opravdu nezbyde než v praxi vyzkoušet.. Což já nejspíš asi až zjara, protože u nás je zamrzlo, někde na louce ve sněho by to i šlo, ale Malej se mi nějak rozbujařel, tudíž raději chodíme na prochajdy - zkušenost z loni a taky mám hrůzu kde bych ho pak našla rozpláclého na ledovce

14.1.2009 20:25
chypi

XXX.XXX.105.248

chypi napsal(a):
když budu uvažovat cval na pravo na kruhu - na židli mi pravé rameno taky ujíždí vpřed, ale na koni to možná vyrovná to, že si ho sestavujem k pravé ruce. Což teda dělám i pokud jedu venku přímo - na zaskočení sestavim k ruce na kterou budu cválat a pak srovnám.. Ale asi opravdu nezbyde než v praxi vyzkoušet.. Což já nejspíš asi až zjara, protože u nás je zamrzlo, někde na louce ve sněho by to i šlo, ale Malej se mi nějak rozbujařel, tudíž raději chodíme na prochajdy - zkušenost z loni a taky mám hrůzu kde bych ho pak našla rozpláclého na ledovce

Tak co? Už jste odzkoušeli? Jak to tedy je???

15.1.2009 06:20
rezi

XXX.XXX.211.179

chypi napsal(a):
Tak co? Už jste odzkoušeli? Jak to tedy je???

vyzkouseno a nahlednuto do nejakych knih. ale jeste vice zmatku nez pred. co si myslim ted, rameno nebylo ve cvalu jako takovem bude patrne pri nacvalani, pri zmene cvalu z prave na levou nohu a pri projizdeni rohu jizdaren, kdyz kun vybocuje to uvadeji jako dobrou pomucku aby udelal pozadovany oblouk, pak me jeste hloda myslenka zda kdyz mam kriveho kone cvalajiciho v dlouhem cvalu ve trech stopach zda me to nebude ty ramena tam hazet asi jako pri pohybove setrvacnosti.... ale to jsou vsechno nepodlozene uvahy. jinak dobre zmatky vam udela kdyz budete cist nekolik knih najednou a porovnavat me uz ani neprekvapuje ze se casto neschodnou ani v poctech obratlu.

7.3.2014 20:04
samca

XXX.XXX.76.189

Dobrý den chtěla sem se zeptat jak poznám, že vysedávám na koni na dobrou nohu moc bych to potřebovala vědět děkuji :)

8.3.2014 11:50
monchess

XXX.XXX.158.51

člověk se nemusí dívat na nohy jak jdou, aby to poznal, stačí jednoduchej fígl - podívat se na plece, přece jenom nohy jsou "připojené" k plecím a plece řídí nohy, takže tím pádem je jedna plec aktivnější a mírně posunutá dopředu a na to stačí jenom dát hlavu dolů a podívat se :) Případně jít na kruh a to by měl už člověk poznat, jestli ten koník cvála příjemně nebo je tam něco divného (i když na to pozor, někteří koně mají dobrou rovnováhu a jde to hůře poznat pro začínající) smajlík

8.3.2014 12:58
marťásek18

XXX.XXX.148.202

Já jsem se dřív taky dívala na plece, tam stačilo sklopit hlavu. Jak se mi časem prohloubil sed a přestala jsem "plácat zadnicí" do sedla, cítím to "v zadku" na kterou nohu mi cválá. Zezačátku to šlo poznat jen na kruhu že je něco "špatně", později i rovně. Při cvalu na pravou nohu mi při každém cvalovém skoku udělá pánev pohyb od kostrče dopředu (jakoby se vyvalilo břicho dopředu) a kroužek do boku doprava. Je to pocit jakoby pravá půlka vytírala sedlo víc než levá...zní to divně ale nevím jak jinak to popsat smajlík Na levou nohu je to opačně. Když potom kůň cválá na kruhu kontra, je to jako by mě někdo vykopával ze sedla ven z kruhu. Je to jen můj osobní pocit, takže je možné že to každý má jinak...nikdy jsem to s nikým nediskutovala smajlík

24.12.2015 13:56
Milen

XXX.XXX.59.142

Dobrý den jsem pokročilý začátečník a chtěla bych vědět na kterou nohu má cválat kun jestli na vnitřní nebo vnější

Děkuji.

24.12.2015 21:53
kallisto

XXX.XXX.135.38

Pokud neni pozadovan po koni kontracval jako cvik tak pak na vnitřní. Doporučuji koupit si aspoň nějakou rozumnou knihu o koních. Tam to vše najdeš, když už tě to nemá kdo naucit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík