Stále se řeší kopyta a problémy s nimi, ale podle mě je to naopak, nejdřív by se měl řešit kvalitní kovář a pak se snad nebudou muset řešit problémy.
Prosím o uvedení kováře či kopytáře které znáte a reference na ně, určitě by se hodil i kraj kde působí +-
Myslím že toto téma by mohlo být přínosem pro hodně lidiček zde.
redbla
napsal(a):
Stále se řeší kopyta a problémy s nimi, ale podle mě je to naopak, nejdřív by se měl řešit kvalitní kovář a pak se snad nebudou muset řešit problémy.
Prosím o uvedení kováře či kopytáře které znáte a reference na ně, určitě by se hodil i kraj kde působí +-
No a dovolím si začít
1. kopytář pan Blecha - působí hlavně v okolí Českých Budějovic, na nemocné koně je jeho metoda možná dobrá na zdravé koně je to naprosto nevhodné zasahování do kopyt
2. kovář pan Pecka koně co prošli jeho rukama znám již velmi dlouho, kováře osobně znám o něco později, pokud můžu soudit tak jak na bosá kopyta tak na kování je to profík, působnost hlavně v okolí Českého Krumlova
3. velmi se omlouvám za možná zkomolené jméno "Elčkner" docela šikovný kovář u bosých nohou je to slabší, pro mnoho lidí je výhodné, že si vozí vlastního pomocníka. Mě osobně velmi vadí jeho přebujelé ego a hrubší chování ke koním. Působení jižní čechy
Nechci zde rozpoutat žádné hádky o ničem, píšu své názory pokud máte jiné napište je též, ale prosím slušně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.253.83
redbla
napsal(a):
No a dovolím si začít
1. kopytář pan Blecha - působí hlavně v okolí Českých Budějovic, na nemocné koně je jeho metoda možná dobrá na zdravé koně je to naprosto nevhodné zasahování do kopyt
2. kovář pan Pecka koně co prošli jeho rukama znám již velmi dlouho, kováře osobně znám o něco později, pokud můžu soudit tak jak na bosá kopyta tak na kování je to profík, působnost hlavně v okolí Českého Krumlova
3. velmi se omlouvám za možná zkomolené jméno "Elčkner" docela šikovný kovář u bosých nohou je to slabší, pro mnoho lidí je výhodné, že si vozí vlastního pomocníka. Mě osobně velmi vadí jeho přebujelé ego a hrubší chování ke koním. Působení jižní čechy
Nechci zde rozpoutat žádné hádky o ničem, píšu své názory pokud máte jiné napište je též, ale prosím slušně.
K nám jezdí p. Štencl, liberecký kraj. Nemohu na něj říct křivého slova. Ochotný, rychlý, dá se s ním dohodnout na čemkoliv, hodně mi pomohl se špatným kopytem.
Na severní moravě jezdil mladej vyučenej kluk, myslím že byl z Bohumína, nebo tam někde. Jméno nevím, jen že byl ještě k tomu policajt. Na můj vkus mu kování trvalo příliš dlouho, a spíš povídal, než dělal. Ale výsledná práce byla dobrá.
Káťa
redbla
napsal(a):
tak já zkusím něco k SM kraji:
kováři - pan Sukeník, pohodář, myslím si, že kuje dobře, byl jediný, koho jsem kdysi dávno byla ochotna volat při překutí valacha...
avšak nemám zušenost s jeho úpravou bosým trimem..
ten policajt z Bohumína - jsem odsud a ani ho neznám, pokud to není ten magor, který i s podkovama nakuje za 300 a druhý den sjou dole a kůň nechodí...
pak Benčo - mnozí si ho pochvalujou zejména proto, že drží nohy sám...viděla sjem jím nakutá kopyta, sice podkovy držely jak srostlé, ale úprava kopyta byť na podkovu mě příliš nenadchla
pak Mikoláš (teda jestli se to tak píše) - kuje ve většině sportovních stájí a zřejmě slušně, má i páru o bosém trimu....
kukinatost
napsal(a):
kováři - pan Sukeník, pohodář, myslím si, že kuje dobře, byl jediný, koho jsem kdysi dávno byla ochotna volat při překutí valacha...
ten policajt z Bohumína - jsem odsud a ani ho neznám, pokud to není ten magor, který i s podkovama nakuje za 300 a druhý den sjou dole a kůň nechodí...
pak Benčo - mnozí si ho pochvalujou zejména proto, že drží nohy sám...viděla sjem jím nakutá kopyta, sice podkovy držely jak srostlé, ale úprava kopyta byť na podkovu mě příliš nenadchla
pak Mikoláš (teda jestli se to tak píše) - kuje ve většině sportovních stájí a zřejmě slušně, má i páru o bosém trimu....
Mylsím že tohle téma je poněkud zavádějíci, protože, každému se muže líbit kopyto jiné..ale budiž
Kopytář pan Zdeněk Langmajer - maximální spokojenost (a to u nás byl jen párkrát). Je to člověk, který ví co dělá, nikomu jinému už bych koňa nesvěřila
chypi
napsal(a):
Mylsím že tohle téma je poněkud zavádějíci, protože, každému se muže líbit kopyto jiné..ale budiž
Kopytář pan Zdeněk Langmajer - maximální spokojenost (a to u nás byl jen párkrát). Je to člověk, který ví co dělá, nikomu jinému už bych koňa nesvěřila
po dlouhém hledání a zkoušení jsme nakonec našli mladého kováře jménem Beran a je z VČ. Kopyta super a podkovy taky drží. Drží sám tak napůl. Buď přijede s pomocníkem nebo si držím nohy sama. Je to lepší, protože koně znervozňuje někdo cizí a aspoň u toho není tolik lidí a je to v klidu.
kukinatost
napsal(a):
Neviděla jsem Benčovu úpravu na kování,mně dělá bosá kopyta a maximálná spokojenost,pomáháme a je to pan kovář,i s přítupem kë koním,neřeže koně jako Sukeník.Učí se,vzdělává se a je ochoten poslouchat i jiné názory.Mikoláše neznám...
janiska
napsal(a):
Neviděla jsem Benčovu úpravu na kování,mně dělá bosá kopyta a maximálná spokojenost,pomáháme a je to pan kovář,i s přítupem kë koním,neřeže koně jako Sukeník.Učí se,vzdělává se a je ochoten poslouchat i jiné názory.Mikoláše neznám...
Souhlas s Luckou. My máme na kutí i strouhání bosých kopyt pana Benča. S kováním jsme max. spokojeni, kove nám jednu starší kobylku, která má špalek na přední a na druhé přední se jí začalo rozjíždět kopyto, uměl si hned poradit, kobyla chodí dobře, lépe jak za mlada. Sice nedělá úplně ten správný bosý trim jako mustang roll atd., ale koně chodí dobře bez problému na každém povrchu, kopyta jsou pevná, netřepí se ani nelámou. Koně při jeho práci stojí v pohodě, není na ně hrubý, počká si a někdy je ani nemusím držet.
Jen svého koně si pižlám sama za pomoci rad pana Soukupa přes mail (prvotní trim mi ukázal na mém koni).
janiska
napsal(a):
Sukeník mi koně v životě nezřezal.... Nicméně strouhá spíš jako pod podkovy, bohužel.
Benčo u mě byl 2x a dost, protože pokaždé mému prckovi poníkovi kopyta jen ocvakal a s rašplí se už moc nezdržoval (jakože vůbec). To si můžu dovolit já, ne člověk, co mi poskytuje placenou službu.. Co do kvality strouhání žádný zázrak, tak průměr dle mého.
Pak je ještě jeden v Dolním Benešově, pán co si rád přihne...nikdy více, i když bere o něco míň než dva výše uvedení.
chypi
napsal(a):
Nejde mi o líbení, správné úhly a postavení noh je jenom jedno a když to nevidí člověk kůň to velmi rychle poví po svým.
Mohla by jsi prosím ke kopytáři doplnit kraj, moc děkuju.
strelish
napsal(a):
Sukeník mi koně v životě nezřezal.... Nicméně strouhá spíš jako pod podkovy, bohužel.
Benčo u mě byl 2x a dost, protože pokaždé mému prckovi poníkovi kopyta jen ocvakal a s rašplí se už moc nezdržoval (jakože vůbec). To si můžu dovolit já, ne člověk, co mi poskytuje placenou službu.. Co do kvality strouhání žádný zázrak, tak průměr dle mého.
Pak je ještě jeden v Dolním Benešově, pán co si rád přihne...nikdy více, i když bere o něco míň než dva výše uvedení.
Sto lidí,100 názorů.Na ,kursu se Soukupem tu byl jeden,co uměl všechno,skoro jako ten šikula Bártek tady kousek odsud,co mi zřezal Azura a pár měsíců se nedalo s jeho plochými kopyty nic dělt,takovou měl paniku z rašple.Benčo má k nim skvělé chování,nelze mu nic vytknout.... a raraši ho rádi vidí...
strelish
napsal(a):
mě strouhal kopyta od jakživa kamarad...a ted toma knam daleko tak mi je parkrat děla od nas jeden kovař-důchodce ale už je moc starej((al byl fakt dobrej...pak mi jednou dělal kpyta mikeš(tak mu řikaj)taky dobrej ale sehnat ho je zázrak má toho moc...tak mi kamaradka dovedla slavka žilinskeho z NP ranče tak už to asi měnit nebudu i když mam v merku ještě mladase s orlové
redbla
napsal(a):
Bavíte se tu o bosém trimu, opravte mě jestli se pletu, ale stouhání kopyt koně má jakoby několik směrů a toto je jen jeden z nich ?
Víte podle mě jsou někteří kopytáři až moc fanatičtí do toho co za směr dělají, že by tak udělali nohy i koze.
Taky se bavíte o mustang rolu, to naštěstí vím co je, ale můžu vás ujistit že i když mi kovář udělá pouze náznak koník velmi rychle dokončí co jeho nožičkám vyhovuje.
Že někteří kováři považují rašpli za zbytečnou je fakt, nevím že by to vadilo mému koni, ale mě to ruku roztrhlo. U koně se mi jich poslední dobou, i díky změnám stáje, vystřídalo několik a jak již jsem psala výše na pana Pecku nedám dopustit, sice mě vzhledem ke vzdálenosti vyjde značně dráž, ale koník mi za to stojí.
Tak děkuju a doufám že se přidá ještě někdo další, pochybuju, že si tady dělají všichni nohy sami
redbla
napsal(a):
Bavíte se tu o bosém trimu, opravte mě jestli se pletu, ale stouhání kopyt koně má jakoby několik směrů a toto je jen jeden z nich ?
Víte podle mě jsou někteří kopytáři až moc fanatičtí do toho co za směr dělají, že by tak udělali nohy i koze.
Taky se bavíte o mustang rolu, to naštěstí vím co je, ale můžu vás ujistit že i když mi kovář udělá pouze náznak koník velmi rychle dokončí co jeho nožičkám vyhovuje.
Že někteří kováři považují rašpli za zbytečnou je fakt, nevím že by to vadilo mému koni, ale mě to ruku roztrhlo. U koně se mi jich poslední dobou, i díky změnám stáje, vystřídalo několik a jak již jsem psala výše na pana Pecku nedám dopustit, sice mě vzhledem ke vzdálenosti vyjde značně dráž, ale koník mi za to stojí.
Tak děkuju a doufám že se přidá ještě někdo další, pochybuju, že si tady dělají všichni nohy sami
Takže moje zkušenost..
pan Pecka: nám nevyhovoval a sám veterinář nařídil změnu kováře,po změně kobyla zdravá, nožičky se srovnaly a zatím nezakulhala, je to zhruba půl roku
"Elčner" : na mě moc drsoň,zažila sem ho jako malá holka když koval panu Lomskému,avšak co tvrdí i vet ve svém řemesle se vyzná a hlavně má shanu se zdokonalovat
no a pan Podešva: od té doby co dělá mé kobyle nohy,nezakulhala,šlachy přestaly trpět a otékat,takže,neměnila bych ani za nic...
Podotýkám že pana Pecku sem měla na své koně vždy,ale žádný z nich neměl problémová kopyta,takže sem byla spokojená. Problém nastal až u mojí mladé,co problémová kopyta má. Změnu nařídil vet a pomohla...
Jinak si kopyta děláme sami,tedy můj chlap a jeví se velmi šikovně i ostatní kováři ho chválí. Dělá tedy jen hlavně bezproblémová kopýtka.