Začervení koně - následky?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.2.2009 15:44
eavy

XXX.XXX.80.249

Ahoj. Mohl by mi prosím někdo napsat, jaké problémy může mít kůň z dlouhodobého začervení, popřípadě zda jste se setkali s koněm, který měl pozdější následky a hlavně jaké.
Předem díky.

5.2.2009 16:33
xkola200

XXX.XXX.184.138

eavy napsal(a):
Ahoj. Mohl by mi prosím někdo napsat, jaké problémy může mít kůň z dlouhodobého začervení, popřípadě zda jste se setkali s koněm, který měl pozdější následky a hlavně jaké.
Předem díky.

Ahojky, tak zaleží na tom, o jaké začervení se jedná. U koní jsou nejčastější parazité tasemnice, škrkavky, strongyli malí a velcí. Pokud se jedná o tasemnice (Anoplocephala perfoliata) projevuje se to nejčastěji kolikami, při silném napadení může docházet až k ruptuře střeva (slepého střeva) dochází také ke střevní intususcepci,(zasunutí střeva jakoby do sebe). Další parazit škrkavka koňská(Parascaris equorum) , ta především způsobuje enteritidy, tedy záněty střev, dospělci způsobují ucpání střev. Produkuje toxin.Ta je nejvíce u hříbatek. Další jsou velcí a malí strongyli. Velcí strongyli způsobují především koliky a malí strongyli způsobují průjmy. U každého parazitárního onemocnění můžeme pozorovat dále skleslost, hubnutí i přesto, že kůň žere o sto šest, srst je matná.............. atd.

5.2.2009 20:49
hanatichakova

XXX.XXX.155.167

eavy napsal(a):
Předem díky.

tak tohle jsou např. škrkavky v tenkém střevě (zdroj: Prof. Král - Koliky koní, str. 130)
Obecně tedy můžeme konstatovat, že důsledky mohou být až fatální.

6.2.2009 14:17
eavy

XXX.XXX.80.249

hanatichakova napsal(a):
tak tohle jsou např. škrkavky v tenkém střevě (zdroj: Prof. Král - Koliky koní, str. 130)
Obecně tedy můžeme konstatovat, že důsledky mohou být až fatální.

Díky za příspěvky... Nevíte a nějakém druhu "červů", žijících v tlustém střevě, normální odčervovadla zabíjejí jen dospělé jedince a zakuklence ne, je potřeba více"chemie", ale ne každý kůň jejich útok bohužel přežije? Jo a postihuje jen koně do 5ti let.
Díky.

6.2.2009 18:39
bonbonka

XXX.XXX.17.59

eavy napsal(a):
Díky za příspěvky... Nevíte a nějakém druhu "červů", žijících v tlustém střevě, normální odčervovadla zabíjejí jen dospělé jedince a zakuklence ne, je potřeba více"chemie", ale ne každý kůň jejich útok bohužel přežije? Jo a postihuje jen koně do 5ti let.
Díky.

Takým poučkám,že do 5 rokov a pod. never.Ak sa chceš dozvedieť niečo viac o odčervení, omrkni články od MVDr. Svehlovej tu na ifaune
Začervenie môže spôsobiť úhyn,alebo úhynom končiace komplikácie a deje sa to častejšie,než by si si myslela

6.2.2009 19:30
jurasek

XXX.XXX.112.250

bonbonka napsal(a):
Takým poučkám,že do 5 rokov a pod. never.Ak sa chceš dozvedieť niečo viac o odčervení, omrkni články od MVDr. Svehlovej tu na ifaune
Začervenie môže spôsobiť úhyn,alebo úhynom končiace komplikácie a deje sa to častejšie,než by si si myslela

při začervení koník je průjmový a pozdější fázi i komplikace s horečkou a možným zápalem plic ,mohou ho bolet i klouby ,kašlat,výtok z nozder ,hubne a jeho růst se zastavuje

6.2.2009 19:59
eavy

XXX.XXX.80.249

bonbonka napsal(a):

Bonbonka, já koně už nemám, vím jen to, co řekli kamarádce v Brně na klinice, když tam nedávno odvezla koně. To není žádná poučka, ale holý fakt, který k těm určitým "červům" patří. Jenže kamarádka zapomněla jméno a mě by o nich celkem zajímalo víc informací.

Přidejte reakci

Přidat smajlík