Heterózní efekt při křížení plemen

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.2.2009 10:37
red and white

XXX.XXX.0.1

Pro všechny nepříznivce křížení - je dokázáno, že v prvním křížení dvou čistokrevných plemen vzniká tzv. heterózní efekt, nebo-li potomek dědí lepší vlastnosti z obou čistokrevných rodičů. Toto však platí jen při prvotním křížení dvou čistokrevných rodičů ( tudíš ku křížence s křízžencem, nebo křížence s čistokrevným plemenem to neplatí )

Samozdřejmě musí k sobě plemena "ladit"

Tím jsem chtěla říct, že křížení je považováno za přínosné, a přišli mi zvláštní přízpěvky typu "všichni kříženci jsou hrozně podprůměrní koně"

..to trochu z chovatelské práce ( kterou studuji na škole )

Jinak ( jsem zakladatelka téma těžký otec, lehká matka ) nedělá mi dobře číst si ironické přízpěvky typu že je člověk špatný když na svojí kobylu pustí hřebce jiného plemene... i ty naše rodinné mixky mají právo na život, a leckdy jsou mnohem spokojenejší výkonější a " hezčí " než papírový koně. Já jsem třeba zastánce křížení, ( v rámci plemenitby a celkového zušlechťování plemene )
Jinak s tím připoouštěním mé ČT klisny chla'dasem, to je jen taková teoretická úvaha, zajímalo mě co z těchto dvou plemen vzniká... mám k dispozici hřebce ČMB mixlého ČT ... ale vše zůstává jen u teoretických úvah

13.2.2009 10:54
cheyenne

XXX.XXX.159.239

red and white napsal(a):
Pro všechny nepříznivce křížení - je dokázáno, že v prvním křížení dvou čistokrevných plemen vzniká tzv. heterózní efekt, nebo-li potomek dědí lepší vlastnosti z obou čistokrevných rodičů. Toto však platí jen při prvotním křížení dvou čistokrevných rodičů ( tudíš ku křížence s křízžencem, nebo křížence s čistokrevným plemenem to neplatí )

Tím jsem chtěla říct, že křížení je považováno za přínosné, a přišli mi zvláštní přízpěvky typu "všichni kříženci jsou hrozně podprůměrní koně"

Jinak ( jsem zakladatelka téma těžký otec, lehká matka ) nedělá mi dobře číst si ironické přízpěvky typu že je člověk špatný když na svojí kobylu pustí hřebce jiného plemene... i ty naše rodinné mixky mají právo na život, a leckdy jsou mnohem spokojenejší výkonější a " hezčí " než papírový koně. Já jsem třeba zastánce křížení, ( v rámci plemenitby a celkového zušlechťování plemene )
Jinak s tím připoouštěním mé ČT klisny chla'dasem, to je jen taková teoretická úvaha, zajímalo mě co z těchto dvou plemen vzniká... mám k dispozici hřebce ČMB mixlého ČT ... ale vše zůstává jen u teoretických úvah

Ono to bude složitější, zarazila jsem se u věty "...dědí lepší vlastnost..." . To si nějak neumím představit, co je měřítkem toho, co je lepší vlastnost? Pro někoho třeba temperamentní kůň, pro někoho kliďas.... je to jen teoretická úvaha....
Dál píšeš, že už to neplatí pro křížence s čímkoliv dalším v kombinaci.... takže ten kříženec je dál do chovu dost špatně použitelný...
Souhlasím s tím, že některé mixy jsou krásné a vydařené, ale taky jsem se skoro rozbrečela nad dvouletým hříbětem, které mělo pohybové problémy, nepátrala jsem dál, ale mělo velkou šanci na utracení a to jen proto, že majitel plňasky potřeboval vyzkoušet, jakže to dopadne se sousedovic beganem....
Takže jen v teoretické rovině mám názor že proč pokoušet štěstí, když není tak těžké projít rodokmeny, navázat na ně, prochovat na něco slušného, pak je o hodně větší šance "předpovědět", co se narodí... a pokud chceš koně v jiném typu, tak můžeš svoje hříbě prodat a místo toho koupit takové, jaké budeš chtít.... teda pokud neuvažuješ o tomhle hřebci jen proto, že stojí u sousedů a připustíš za flašku rumu....

13.2.2009 11:00
stalonek

XXX.XXX.163.66

cheyenne napsal(a):
Ono to bude složitější, zarazila jsem se u věty "...dědí lepší vlastnost..." . To si nějak neumím představit, co je měřítkem toho, co je lepší vlastnost? Pro někoho třeba temperamentní kůň, pro někoho kliďas.... je to jen teoretická úvaha....
Dál píšeš, že už to neplatí pro křížence s čímkoliv dalším v kombinaci.... takže ten kříženec je dál do chovu dost špatně použitelný...
Souhlasím s tím, že některé mixy jsou krásné a vydařené, ale taky jsem se skoro rozbrečela nad dvouletým hříbětem, které mělo pohybové problémy, nepátrala jsem dál, ale mělo velkou šanci na utracení a to jen proto, že majitel plňasky potřeboval vyzkoušet, jakže to dopadne se sousedovic beganem....
Takže jen v teoretické rovině mám názor že proč pokoušet štěstí, když není tak těžké projít rodokmeny, navázat na ně, prochovat na něco slušného, pak je o hodně větší šance "předpovědět", co se narodí... a pokud chceš koně v jiném typu, tak můžeš svoje hříbě prodat a místo toho koupit takové, jaké budeš chtít.... teda pokud neuvažuješ o tomhle hřebci jen proto, že stojí u sousedů a připustíš za flašku rumu....

já mám třeba valacha , hafling x hucul.ty dva plemena jsou si podobná,měla bych si strach trošku křížit plňáka s čmb,ale tk risk je zisk.. mno a jinak, můj oň má mohutného tátu(podle fotek), lehčí matku( podle fotek 10 let starých),a je takový střední..nevím,někdy se mi zdá že má velkou hlavu ale to je asi tím že sem na něm něco hledala.. mě vyhovuje.

13.2.2009 11:05
kukinatost

XXX.XXX.43.146

red and white napsal(a):

Tak já už fakt nevím, buď neumím číst já, nebo ty...
Vždy jsem reagovala pouze na nevhodost křížit tvou kobylu vysoko v krvi s nějakým beganem, co je taky navíc mix, a opravdu se o licentovaného hřebce bude jednat těžko...
taky jsem řekla, že miliony kříženců jsou lepší, jak povahově, tak prostě pro toho člověka svou krásou víc, než koně s původem...a někteří mohou vypadat opravdu skvostně..ale prostě u nich to zrovna vyšlo a kde je psáno, že nemají právo an život, lásku, péči atd.
nikde jsme nezavrhla důvodné a oprávněné křížení - jak jinak by pak plemena vznikla..
a nikde jsem si nevšimla ironie, a hlášky, že je člověk špatný, když na kobylu psutí hřebce jiného plemene...
pokud jsou ta plemena odpovídající, doplňují se a vznikne z toho pozitivní přínos, nejsem proti...
nicméně z nabídky, jež si uvedla ty o své kobyle a onom hřebci pro mne nic pozitivího z jejich spojení nevyplývá..

13.2.2009 12:21
proxima

XXX.XXX.104.193

kukinatost napsal(a):
Tak já už fakt nevím, buď neumím číst já, nebo ty...
Vždy jsem reagovala pouze na nevhodost křížit tvou kobylu vysoko v krvi s nějakým beganem, co je taky navíc mix, a opravdu se o licentovaného hřebce bude jednat těžko...
taky jsem řekla, že miliony kříženců jsou lepší, jak povahově, tak prostě pro toho člověka svou krásou víc, než koně s původem...a někteří mohou vypadat opravdu skvostně..ale prostě u nich to zrovna vyšlo a kde je psáno, že nemají právo an život, lásku, péči atd.
nikde jsme nezavrhla důvodné a oprávněné křížení - jak jinak by pak plemena vznikla..
a nikde jsem si nevšimla ironie, a hlášky, že je člověk špatný, když na kobylu psutí hřebce jiného plemene...
pokud jsou ta plemena odpovídající, doplňují se a vznikne z toho pozitivní přínos, nejsem proti...
nicméně z nabídky, jež si uvedla ty o své kobyle a onom hřebci pro mne nic pozitivího z jejich spojení nevyplývá..

Já být váma tak křížím všechno se vším...ono už to tak v ČR stejně vypadá..tak co..Na co nějaké plemena..
Prosimtě Nerčí,udělej si směsku begana a tvé kobyly,protože tu je každá debata marná..

buggyna

13.2.2009 12:45
buggyna

XXX.XXX.81.124

red and white napsal(a):

ČT se ti zdá čisté plemeno? fakt si mně pobavila ČT je největší směska
to vám tedy na škole kterou studuješ asi zapoměli říct

13.2.2009 12:46
proxima

XXX.XXX.104.193

buggyna napsal(a):
ČT se ti zdá čisté plemeno? fakt si mně pobavila ČT je největší směska
to vám tedy na škole kterou studuješ asi zapoměli říct

13.2.2009 12:57
stalonek

XXX.XXX.163.66

proxima napsal(a):

cituji jeden inzerát: prodám českého teplokrevníka,klisna. m: xxx a1/1, o: xxx čt
zapsaná v PK čt...njn stejně jako čsp

13.2.2009 13:00
jessyn

XXX.XXX.0.7

stalonek napsal(a):
cituji jeden inzerát: prodám českého teplokrevníka,klisna. m: xxx a1/1, o: xxx čt
zapsaná v PK čt...njn stejně jako čsp

čt je mix, ale furt lepší mít PP než nic

13.2.2009 13:15
redbla

XXX.XXX.169.27

red and white napsal(a):

To tvé pravidlo znám v praxi pouze u angloarabů. Jinak co se píše do PK ČT mě fakt někdy docela pobaví a o původu ČT pokud to není vyloženě čistá linie si myslím své. No bohužel asi nejsme tak bohatí abychom si mohli kupovat kvalitní koně a pak nemáme asi ani dost korunek na kvalitního hřebce, ale jako správní chovatelé strašně toužíme po hříbátku a pak je z toho produkce (v americe a austrálii do psích konzerv a v rusku lidem na talíř). Osobně křížence mám, ale jsem nějak zatížená na valachy - tzn. žádnej další neprodejnej kůň z plemenitby mejd in co dvorek dal. Namítnete že proč neprodejnej, no protože za pár šupů náctiletým nebo handlákům ho nedám, lidí jako já je málo, a odchov hříběte co pak ani jateční cenou nepokreje vlastní náklady se mi zdá jak kocourkov.
Pro lidi co mě nepochopili nebo chápat nechcou - ač vlastním křížence (dále nemnožitelnýho), jsem proti křížencům a plemenitba patří do rukou někoho kdo ví o co jde a né lidem co šlechtí např xxxčeskýho mustanga. Také si myslím, že už i v čechách je tolik koní s "tzv." původem, že jejich cena je na dost únosné hranici pro každého kdo koně chce a produkovat "levné" křížence je škoda.

13.2.2009 13:24
jessyn

XXX.XXX.0.7

redbla napsal(a):
To tvé pravidlo znám v praxi pouze u angloarabů. Jinak co se píše do PK ČT mě fakt někdy docela pobaví a o původu ČT pokud to není vyloženě čistá linie si myslím své. No bohužel asi nejsme tak bohatí abychom si mohli kupovat kvalitní koně a pak nemáme asi ani dost korunek na kvalitního hřebce, ale jako správní chovatelé strašně toužíme po hříbátku a pak je z toho produkce (v americe a austrálii do psích konzerv a v rusku lidem na talíř). Osobně křížence mám, ale jsem nějak zatížená na valachy - tzn. žádnej další neprodejnej kůň z plemenitby mejd in co dvorek dal. Namítnete že proč neprodejnej, no protože za pár šupů náctiletým nebo handlákům ho nedám, lidí jako já je málo, a odchov hříběte co pak ani jateční cenou nepokreje vlastní náklady se mi zdá jak kocourkov.
Pro lidi co mě nepochopili nebo chápat nechcou - ač vlastním křížence (dále nemnožitelnýho), jsem proti křížencům a plemenitba patří do rukou někoho kdo ví o co jde a né lidem co šlechtí např xxxčeskýho mustanga. Také si myslím, že už i v čechách je tolik koní s "tzv." původem, že jejich cena je na dost únosné hranici pro každého kdo koně chce a produkovat "levné" křížence je škoda.

svatá pravda

13.2.2009 13:29
redbla

XXX.XXX.169.27

jessyn napsal(a):
svatá pravda

Dík, tyhle diskuse o ničem mě štvou a přitom si nikdo nepřipustí že je to naprosto stejné jako u koťat a štěňat (taky mejd in dvorek) co končí opravdu různými způsoby, jen jsou menší tak to není tolik vidět.

13.2.2009 13:43
bubo

XXX.XXX.6.33

redbla napsal(a):
Dík, tyhle diskuse o ničem mě štvou a přitom si nikdo nepřipustí že je to naprosto stejné jako u koťat a štěňat (taky mejd in dvorek) co končí opravdu různými způsoby, jen jsou menší tak to není tolik vidět.

Co vím pro honební ježdění se kříží chladnokrevná plemena a s plnokrevnými, ale dál už se tyto kříženci nerozmnožují. Mě se tedy osvědčilo na chladnokrevnou kobylu pustit lehkého hřebce. Obráceně jsem viděla osobně jen jednoho potomka a ten se mi moc nelíbil.
A tohle je ČMBxČT

13.2.2009 13:53
jessyn

XXX.XXX.0.7

bubo napsal(a):
Co vím pro honební ježdění se kříží chladnokrevná plemena a s plnokrevnými, ale dál už se tyto kříženci nerozmnožují. Mě se tedy osvědčilo na chladnokrevnou kobylu pustit lehkého hřebce. Obráceně jsem viděla osobně jen jednoho potomka a ten se mi moc nelíbil.
A tohle je ČMBxČT

no vypadá jak chlaďas.,....
já nejsem ani pro křížení psů, zbytečně se kazí genotyp, musí se u toho trochu přemýšlet a od toho jsou jiní než chovatelé s dvorky, sama mám koně s PP i psa s PP a konečně jsem spokojená, protože mám to co jsem opravdu chtěla, zásadně kupuju vše od mláděte, takže u křížence křižovatky nikdy nevíte co z toho vyroste, i když ti kříženci co jsem je měla já, tak dopadli všeci moc dobře, asi mám štěstí, dokážu ty koně odchovat a pak byl opravdu veliký zájem ale to neznamená, že bych sama takto křížila.....

13.2.2009 13:55
microfon

XXX.XXX.182.201

bubo napsal(a):
A tohle je ČMBxČT

Tak tak, v anglii na takovém křížení bylo postavené celé honební ježdění... a křížení s irským honebním koněm,který je taky takový begánek.
Ovšem je jasné že dál už by se to pak promíchávat nemělo a rozhodně ne s nelicentovanými jedinci

13.2.2009 13:56
kokinka

XXX.XXX.45.125

bubo napsal(a):
A tohle je ČMBxČT

Taktéž matka chlaďas, tatínek teplokrevný. Ale nevím, zda šlo o úmyslné připuštění nebo o omyl

Motivace

13.2.2009 18:20
lenocka

XXX.XXX.109.4

kokinka napsal(a):
Taktéž matka chlaďas, tatínek teplokrevný. Ale nevím, zda šlo o úmyslné připuštění nebo o omyl

Motivace

Přesne jako u psů se i u koní produkují "užitkoví kříženci" 2 plemen, kteří prokazují výborné pracovní vlastnosti, ale nesmí se křížit dál, protože pak hrozí výkyvy růstu, nevyrovnanost jak tělesná, tak i povahová apod. U psů jsou to třeba kříženci NO x BO (užívá policie, armáda) nebo kříženci labradora a retrívra (asistenční psi). Stejně tak u koní angloarabové, někteří kříženci teplokrevníků a USA plemen a samo v anglii hunter..
Já osobně mám s těmito kříženci zkušenosti dobré, ale na 100% souhladím s tím že by dál rozhodně neměli být v chovu.

13.2.2009 18:50
skippy

XXX.XXX.88.145

lenocka napsal(a):
Přesne jako u psů se i u koní produkují "užitkoví kříženci" 2 plemen, kteří prokazují výborné pracovní vlastnosti, ale nesmí se křížit dál, protože pak hrozí výkyvy růstu, nevyrovnanost jak tělesná, tak i povahová apod. U psů jsou to třeba kříženci NO x BO (užívá policie, armáda) nebo kříženci labradora a retrívra (asistenční psi). Stejně tak u koní angloarabové, někteří kříženci teplokrevníků a USA plemen a samo v anglii hunter..
Já osobně mám s těmito kříženci zkušenosti dobré, ale na 100% souhladím s tím že by dál rozhodně neměli být v chovu.

Nechci být hnusná, ale šíříš tu bludy, nejdříve si nastuduj, to je to heterózní efekt, ať nemystifikuješ ostatní. Genetika a šlechtění nejsou černobílé, jsou to nesmírně zajímavé obory, ale dosti složité, tak Ti v dobrém radím, aby sis to prošla lépe, není to tak... jednoduché.

13.2.2009 20:07
lenocka

XXX.XXX.109.4

skippy napsal(a):
Nechci být hnusná, ale šíříš tu bludy, nejdříve si nastuduj, to je to heterózní efekt, ať nemystifikuješ ostatní. Genetika a šlechtění nejsou černobílé, jsou to nesmírně zajímavé obory, ale dosti složité, tak Ti v dobrém radím, aby sis to prošla lépe, není to tak... jednoduché.

To jako bylo na mě,jo? Tak hnusná nebud´ Kde jsem napsala nějaký blud? Jen jsem psala kde se heterozní efekt užívá a taky že jo. Pokud vím, tak heteroze je rozdíl mezi průměrnou hodnotou kříženců a průměrnou hodnotou jejich rodičů a vlastnost křížence se nedá odhadnout na základě vlastností rodičů. Ty užitkové křížence prvotně tvořili opravdoví chovatelé kteří o tom ví zatraceně víc než já a troufám si říct že i víc než ty. Taky jsem neřekla že každý kříženec si bere to nejlepší z rodičů! Ale u jmenovaných užitkových kříženců to tak je. Genetice nijak do hloubky nerozumím, ani to netvrdím. Jen jsem řekla názor na otázku zadavatelky..

13.2.2009 20:32
skippy

XXX.XXX.88.145

lenocka napsal(a):
To jako bylo na mě,jo? Tak hnusná nebud´ Kde jsem napsala nějaký blud? Jen jsem psala kde se heterozní efekt užívá a taky že jo. Pokud vím, tak heteroze je rozdíl mezi průměrnou hodnotou kříženců a průměrnou hodnotou jejich rodičů a vlastnost křížence se nedá odhadnout na základě vlastností rodičů. Ty užitkové křížence prvotně tvořili opravdoví chovatelé kteří o tom ví zatraceně víc než já a troufám si říct že i víc než ty. Taky jsem neřekla že každý kříženec si bere to nejlepší z rodičů! Ale u jmenovaných užitkových kříženců to tak je. Genetice nijak do hloubky nerozumím, ani to netvrdím. Jen jsem řekla názor na otázku zadavatelky..

Lénočko, vychladni, to bylo na zadavatelku. A nemyslím, že zrovna Ty můžeš soudit co já vím a co ne!

13.2.2009 21:27
lenocka

XXX.XXX.109.4

skippy napsal(a):
Lénočko, vychladni, to bylo na zadavatelku. A nemyslím, že zrovna Ty můžeš soudit co já vím a co ne!

Pardon, omlouvám se, nechala jsem se trochu unést. Nemyslela jsem to tak, Ještě jednou se omlouvám

14.2.2009 08:18
danar

XXX.XXX.66.215

lenocka napsal(a):
Pardon, omlouvám se, nechala jsem se trochu unést. Nemyslela jsem to tak, Ještě jednou se omlouvám

Využití heterózního efektu má velký význam v užitkovém chovu prasat a drůbeže. Finální produkty jdou bez výjimky na maso, ztratí se v nich i menší procento jedinců, u kterých se efekt ze spotřebitelského hlediska nevydařil. Pokud si vzpomínám, podmínka jsou prošlechtěná, ustálená výchozí plemena s kvalitním genotypem a cesta k osvědčeným rodičovským párům není jednoduchá, jde o regulérní chovatelský proces se spoustou slepých uliček a drahou režií. U koní tím pádem velké riziko, pokud nepočítáme s jatečnou produkcí. (pokus o vtip). Prostě musíme počítat s tím, že síla přírody sama určuje, co je pro nového jedince nejvýhodnější.

14.2.2009 16:08
karwen

XXX.XXX.132.238

skippy napsal(a):

Tak reaguj na správné příspěvky, takhle akorát vznikají nedorozumění...

14.2.2009 18:30
ampinka

XXX.XXX.208.70

red and white napsal(a):

Nezabývám se ani genetikou, ani plemennářskou prací. Ale studuji veterinu a učili jsme se i o absolutně a relativně velkém plodu. Dále taky o možných komplikacích týkající se tohoto problému. Říká ti to něco? Já jen že pouštět ČMB hřebce na drobnou kobylu je zvěrský, ne-li dokonce až moc riskantní Obráceně v tom nevidím problé, pokud toužíš po téhle kombinaci, připusť si ČMB kobču s teplasem - hřebcem. Ale takhle si akorát tak zavaříš na porodní komplikace, ohrožení života hříběte, klisny, či dokonce obou...

14.2.2009 18:54
sally

XXX.XXX.70.138

ampinka napsal(a):
Nezabývám se ani genetikou, ani plemennářskou prací. Ale studuji veterinu a učili jsme se i o absolutně a relativně velkém plodu. Dále taky o možných komplikacích týkající se tohoto problému. Říká ti to něco? Já jen že pouštět ČMB hřebce na drobnou kobylu je zvěrský, ne-li dokonce až moc riskantní Obráceně v tom nevidím problé, pokud toužíš po téhle kombinaci, připusť si ČMB kobču s teplasem - hřebcem. Ale takhle si akorát tak zavaříš na porodní komplikace, ohrožení života hříběte, klisny, či dokonce obou...

To jste se učili konkrétně u koní?? A co dokola všude x krát omílané, že plod se přizpůsobí velikosti klisny, ať je otec jakýkoli?
Jen namátkou při otevření Seznamu hřebců míry plemeníků:
K PK ČT patřící: A1/1! House Rules: 184,177,212,23.0
nebo: ČT Mykonos-22: 181,170,192,23.
nebo: ČT Baxte de Quettehou: 178,169,200,23.2 ... mohla bych pokračovat.
Doporučuji prostudovat třeba na ASCHK v plemenných hřebcích ČMB, N, SN míry chladnokrevné - valná většina hřebců je menších než ČT, obvod hrudníku jim odpovídá, holeň až na výjimky začíná na 23 cm cca do 26cm ( několik hřebců se najde i s holení silnější).
ČMB nejsou žádní sloni, stejně jako norici a SN.
Čímž neschvaluju pouštění ČT kobyly chladnokrevným nelicentovaným křížencem a osobně bych to nedělala ani chladnokrevným plemeníkem ( ikdyž mi jeden stojí doma) - ale každý svého štěstí strůjcem... žijeme ve svobodné zemi.
Pustit si na kobylu může kdo chce co chce ( následky si ponese sám), jen podle zákona hřebec musí mít platnou licenci.

14.2.2009 19:15
lapata

XXX.XXX.227.2

sally napsal(a):
To jste se učili konkrétně u koní?? A co dokola všude x krát omílané, že plod se přizpůsobí velikosti klisny, ať je otec jakýkoli?
Jen namátkou při otevření Seznamu hřebců míry plemeníků:
K PK ČT patřící: A1/1! House Rules: 184,177,212,23.0
nebo: ČT Mykonos-22: 181,170,192,23.
nebo: ČT Baxte de Quettehou: 178,169,200,23.2 ... mohla bych pokračovat.
Doporučuji prostudovat třeba na ASCHK v plemenných hřebcích ČMB, N, SN míry chladnokrevné - valná většina hřebců je menších než ČT, obvod hrudníku jim odpovídá, holeň až na výjimky začíná na 23 cm cca do 26cm ( několik hřebců se najde i s holení silnější).
ČMB nejsou žádní sloni, stejně jako norici a SN.
Čímž neschvaluju pouštění ČT kobyly chladnokrevným nelicentovaným křížencem a osobně bych to nedělala ani chladnokrevným plemeníkem ( ikdyž mi jeden stojí doma) - ale každý svého štěstí strůjcem... žijeme ve svobodné zemi.
Pustit si na kobylu může kdo chce co chce ( následky si ponese sám), jen podle zákona hřebec musí mít platnou licenci.

hlásím se k teoretické rovině! prosím vás nečetl někdo, nebo neví kde by mohly být napsané výsledky pokusů tuším, že z velké británie? šlo o pokus na půdě nějaké univerzity, takže žádné "zkusíme co to udělá" a výsledky byly snad někde publikované. křížili se tuším shirští koně a shetlandi. ověřovala se schopnost klisen porodit, jak se plod přizpůsobí a co já vím co ještě. jednou jsem o tom něco lehce četla, ale zoufale krátká poznámka

14.2.2009 19:48
bibina

XXX.XXX.73.164

red and white napsal(a):

Vlastnosti se nedědí, dědí se geny . Genetika je věda zajímavá, ale velmi obtížná a rozhodně není černo-bílá

27.2.2009 10:31
red and white

XXX.XXX.0.1

bibina napsal(a):
Vlastnosti se nedědí, dědí se geny . Genetika je věda zajímavá, ale velmi obtížná a rozhodně není černo-bílá

pro proximu, buggynu a ostatní kteří přitakávají k jejich názoru
nikde jsem nic nepsala o čistokrevnosti či nečistokrevnosti plemene ČT, takže se obávám že vaše soudy jsou příliž unáhlené aniž by jste si pročetli pozorně text Téma "heterózní efekt " NESOUVISÍ s mojí kobylou ale obecně mě napadlo to sem napsat, jelikož hodně lidí v předchozim tématu odsuzovali křížence jako takové... nesouvisí to s mojí klisnou ! Psala jsem snad zde do začátku, že k sobě plemena musí ladit. Svou klisnu ČT připouštět beganem nechci, jen mě napadla varianta kdybych to udělala co by z toho vzniklo ( po pročtení mého přízpěvku je to jasné myslím, pokud ne tak se omlouvám za nepřesnost ) zajímají mě takové věci, JAK by to vypadalo, což ale neznamená že to budu uskutečňovat, šlo jen o nápad jak takový kříženec může vypadat jelikož kamarádka má tohoto hřebce a při náročném vybírání plemeníka pro mou kobylku nahodila ze srandy větu : " tak na ní pustíme mýho begana a budeš mít po starostech" samozdřejmně mě napadlo copak by z toho vyrostlo a tak... ale jak již jsem psala, a omýlám dokola, šlo o otázku a průzkum ze zvědavosti... člověk se celý život učí

jinak pro janu : k tomu heteróznímu efektu, napsala jsem to zde jen zjednodušeně, a ne citovat z učebnic, je mi jasné že genetika je složitá věc a někdy se u kříženců projeví geny z x té generace předchozí, tudíš kříženci nejsou používání z tohoto rizika k další plemenitbě... vzniká tzv. finální hybrid... ( používáno hlavně u skotu na jatka ) ale funguje to u všech živočišných druhů.... je to složité téma, vím, a je to problematika na dlouho, mým záměrem bylo jen nahodit téma, a poznamenat všem kteří tak strašně odsuzují jakékoliv křížení že křížení je vlastně cílený šlechtitelský produkt ( samozdřejmně křížení nás lidí co máme koníčky doma na zahrádce to je něco jiného )

Nechci nikoho pohoršovat ani se zde přít, ale ani netoužím po kritických poznámkách... pro buggynu hlavním podmětem pro poznámku o heterózním efektu jsi byla ty, jelikož jsi odsoudila veškeré křížení tak jsem jen poznamenala že někdy při šlechtitelské práci je přínosné, ale nezahrnuji do toho sebe.... samozdřejmně máš svůj názor a pokud ty upředňostňuješ čistokrevnost, jsou to tvé osobní simpatie které respektuji ..

Hezký den přeje Nerčí
Ps: omlouvám se za pravopisné chyby píši rychle a nečtu po sobě jelikož na napsání tohoto přízpěvku jsem neměla tolik času. Neschle

Přidejte reakci

Přidat smajlík