saddlery
napsal(a):
to by ale v tom případě mělo mít martingal hodně koní...
To urcitě ano.Martingál především slouží k tomu aby mírnil nárazy tvrdé a neklidné ruky a též zamezuje zvedání hlavy ,ale to je vedlejší produkt pokud jde kůn dobře v rovnováze neplní jinou funkci než opravuje ruku
kessi
napsal(a):
To urcitě ano.Martingál především slouží k tomu aby mírnil nárazy tvrdé a neklidné ruky a též zamezuje zvedání hlavy ,ale to je vedlejší produkt pokud jde kůn dobře v rovnováze neplní jinou funkci než opravuje ruku
Sama za sebe jsem na jednom koni požívala martingal taky proti zvedání hlavy...koník byl naučený na jistých loukách vždy cválat, když jsem ho to odnaučovala martingal mi moc pomohl...kkoník se totiž nedal zastavit, vykroutil hlavu nahoru a zahryzl se do udidla...s martingalem jsem ho dokázala krásně zastavit aspoň na kruhu a vrátit se na místo kde mi to zbalil a pěkně v klidu trénovat a projít kritická místa pomalu, v kroku...koník za 3 měsíce suprovej, šlapal v klidu v kroku, pomalej klus apod. louky kde dřív jen cválal a nedal se udržet, martingal jsme pak hned přestali používat...mě moc pomohl, pač to zastavení na louce bylo bez něj skoro nemožný...
majda
napsal(a):
Máte fotky? A jak a kčemu ho používáte? Z čeho ho máte?
Martingal vlastně působí od kroužků na obě strany. Jak při zvednutí ruky jezdce, tak při zvednutí hlavy koně, ale ne že by koně, pokud je korektně nastavený, přímo nutil hlavu snižovat. Když kůň zvedne hlavu, jde proti ruce a nemá martingal, sjede mu udidlo do koutků, případně si ho může lapnout mezi stoličky, což celkem snižuje jeho ovladatelnost. V případě, že je otěž vedena přes martingal, tak i při zvednutí hlavy působí udidlo v místě, kde by mělo (samozřejmě nepočítám úplné extrémy) a je snazší koně ovládat, ať už pro začátečníka, nebo pro jezdce třeba na parkuru.
Mně osobně se třeba martingal osvědčil též u kobylky, která měla tendenci stavět se na zadní. Jakmile neměla matringal, sekla hlavou naohoru a zároveň šly hore i přední nohy. Jakmile ale dostala martingal, sekla hlavou, ale narazila sama na udidlo, takže jí velmi rychle došlo, že takhle ne a odnaučila se to.
makki
napsal(a):
Martingal vlastně působí od kroužků na obě strany. Jak při zvednutí ruky jezdce, tak při zvednutí hlavy koně, ale ne že by koně, pokud je korektně nastavený, přímo nutil hlavu snižovat. Když kůň zvedne hlavu, jde proti ruce a nemá martingal, sjede mu udidlo do koutků, případně si ho může lapnout mezi stoličky, což celkem snižuje jeho ovladatelnost. V případě, že je otěž vedena přes martingal, tak i při zvednutí hlavy působí udidlo v místě, kde by mělo (samozřejmě nepočítám úplné extrémy) a je snazší koně ovládat, ať už pro začátečníka, nebo pro jezdce třeba na parkuru.
Mně osobně se třeba martingal osvědčil též u kobylky, která měla tendenci stavět se na zadní. Jakmile neměla matringal, sekla hlavou naohoru a zároveň šly hore i přední nohy. Jakmile ale dostala martingal, sekla hlavou, ale narazila sama na udidlo, takže jí velmi rychle došlo, že takhle ne a odnaučila se to.
Ja ho zacla pouzivat na svem konikovi kdyz jsem ho koupila.Byl stazeny z drahy,trosku magurek chvilema a hlavne neustale s hlavou v oblacich a tendencema na loukach cvalat a prave hlavu zvednout a valit..Martingal pomohl,konik se dal lepe zvladat,ted je to v pohode,bych rekla,ale martingal stale pouzivam.Jsem samouk,vim ze moje ruka neni zrovna tip top a lepsi s martingalem nez bez nej kdyz si nejsem svoji rukou jista.
majda
napsal(a):
Máte fotky? A jak a kčemu ho používáte? Z čeho ho máte?
Pro mě je používání martyngalu úplně samozřejmá věc a jak vidím jak v naší stáji mladé holky co neumí jezdit drandi na koních bez martyngalu a i bez nánosníku tak bych jim ty neklidné pazoury přetáhla koštětem...
Jinak další funkce martyngalu - když koník nechce jít přes nějaký potůček a dá se očekávat skok z místa nebo nějaké vycválání do strmějšího svahu tak houknu na děvčata ať se chytí nákrčáku aby koni nerycly v hubě, a sama se radši taky chytnu