Koulíte s koněm balíky sena? Nemohli byste se podělit o způsob přichycení balíku? Matně vzpomínám: tyčka skrz balík, na ni navléct oka a karabinama do postraňků?...Máte jiný způsob? prosím podělte se, nejlépe i s fotkou, kdyby byla...jsem technický antitalent....mám staršího zatahného huculka, spolu jsme se sehráli při prohrnování cest a cestiček od sněhu, sáňky, boby, kraviny, ale když se kulá seno, dřou 2 volové(lidi) a 3 herky čumí :-) Díky
smejdka
napsal(a):
Koulíte s koněm balíky sena? Nemohli byste se podělit o způsob přichycení balíku? Matně vzpomínám: tyčka skrz balík, na ni navléct oka a karabinama do postraňků?...Máte jiný způsob? prosím podělte se, nejlépe i s fotkou, kdyby byla...jsem technický antitalent....mám staršího zatahného huculka, spolu jsme se sehráli při prohrnování cest a cestiček od sněhu, sáňky, boby, kraviny, ale když se kulá seno, dřou 2 volové(lidi) a 3 herky čumí :-) Díky
myslíš nahrabovat seno s koněm ,nahrabovala sem super věc hrabačka zachvíli mám louku pohrabanou
smejdka
napsal(a):
Nemohl jsem si nevzpomenout na již kultovní film Poklad na Stříbrném jezeře - na scénu, kdy se bandité pokoušejí zapálit obleženou farmu. Z dek, houní a jiných hadrů vyrobili válcovité balíky, kulka skrze to neprojde. Za ně se pak schovali padouchové s pochodněmi a kouleli to před sebou proti palisádě. Na místo útoku ty balíky transportovali tažené za koňmi, každý balík byl namotán na kůl jako na osu. Ale nevzpomínám si, jak na ty kůly připevnili lana, aby se na ně nenamotávala - ale na takové detaily se už ve filmech nehledí.
Asi na tu tyčku navleč lano se kluznou smyčkou a na konce tyčky dej nějaké zarážky. Pokud tedy tyčka nebude dost hladká na to, aby se kluzně protáčela uvnitř balíku, ale obávám se, že ji skrze balík neprotlačíš.
toricon
napsal(a):
Nemohl jsem si nevzpomenout na již kultovní film Poklad na Stříbrném jezeře - na scénu, kdy se bandité pokoušejí zapálit obleženou farmu. Z dek, houní a jiných hadrů vyrobili válcovité balíky, kulka skrze to neprojde. Za ně se pak schovali padouchové s pochodněmi a kouleli to před sebou proti palisádě. Na místo útoku ty balíky transportovali tažené za koňmi, každý balík byl namotán na kůl jako na osu. Ale nevzpomínám si, jak na ty kůly připevnili lana, aby se na ně nenamotávala - ale na takové detaily se už ve filmech nehledí.
Asi na tu tyčku navleč lano se kluznou smyčkou a na konce tyčky dej nějaké zarážky. Pokud tedy tyčka nebude dost hladká na to, aby se kluzně protáčela uvnitř balíku, ale obávám se, že ji skrze balík neprotlačíš.
protlacis :) my ukladame kulate baliky na pude na dve vrstvy. propichneme balik tyci, takovou tezkou, zeleznou a pak motorkem zvedame.
smejdka
napsal(a):
Fotky najdeš na www.chladnokrevnici.info ve fotogalerii koně při práci, když projedeš tak najdeš přemisťování balíků pomocí takového šikovného vozíčku a nebo natahavání baliku.
ambra
napsal(a):
Fotky najdeš na www.chladnokrevnici.info ve fotogalerii koně při práci, když projedeš tak najdeš přemisťování balíků pomocí takového šikovného vozíčku a nebo natahavání baliku.
ježiš v kterém století žijeme?
jurasek
napsal(a):
odvozíme je s polí samí malím traktůrkem na vleku a ve stodole je dáváme na sebe pomocí zvedáku,běžně používaný ve stavebnictví přidělán na trámu ,kouli zvedne jako prd,mohu udělat fotku
sandimuro naco železnou tyč když stačí 2 řetězi okolo koule a přidělám na hák navijáku
jurasek
napsal(a):
sandimuro naco železnou tyč když stačí 2 řetězi okolo koule a přidělám na hák navijáku
Jak tak koukám tak někomu ochrana životního prostředí nic neříká co? A taky se zamyslete k čemu ty koně by byly?, na stání čumění do blba a sraní v ohradě nebo v maštali?
Myslím, že zadavatelka má dobrej nápad jak koníkovi spestřit jeho denní program a určitě mu to neublíží, když jednou za pár dní si natáhne balík sena do ohrady. A taky určitě každej nemá peníze na traktůrek a někdy na něho nemá třeba ani řidičák....na koně tohle není naštěstí potřeba.
ambra
napsal(a):
Jak tak koukám tak někomu ochrana životního prostředí nic neříká co? A taky se zamyslete k čemu ty koně by byly?, na stání čumění do blba a sraní v ohradě nebo v maštali?
Myslím, že zadavatelka má dobrej nápad jak koníkovi spestřit jeho denní program a určitě mu to neublíží, když jednou za pár dní si natáhne balík sena do ohrady. A taky určitě každej nemá peníze na traktůrek a někdy na něho nemá třeba ani řidičák....na koně tohle není naštěstí potřeba.
chytrá hlavo jaká ochrana přírody,myslím to dobře pro ní aby se nedřeli,samozřejmě koně mohou makat myslím že obracení sena a pohrabání by hravě zvládli já to dělala taky.Traktůrek je za velmi malí peníz domácí výroba koupená ,koulovač si objednám jelikož už těch fůr nakládaných ručně bylo neunosně mnoho.Naviják výborná věc dala jsem do něho 3 táci ,ale když si vzpomenu že jsme strkali koule po lešenových trubkách nahoru ve 4 lidech a po jedny kouli jsme byli vyflusaný a měli toho plný zuby tak koupi nelituji.A když vidím v inzerci kouli za 200 tak bych nejradši nesušila vůbec.
jurasek
napsal(a):
chytrá hlavo jaká ochrana přírody,myslím to dobře pro ní aby se nedřeli,samozřejmě koně mohou makat myslím že obracení sena a pohrabání by hravě zvládli já to dělala taky.Traktůrek je za velmi malí peníz domácí výroba koupená ,koulovač si objednám jelikož už těch fůr nakládaných ručně bylo neunosně mnoho.Naviják výborná věc dala jsem do něho 3 táci ,ale když si vzpomenu že jsme strkali koule po lešenových trubkách nahoru ve 4 lidech a po jedny kouli jsme byli vyflusaný a měli toho plný zuby tak koupi nelituji.A když vidím v inzerci kouli za 200 tak bych nejradši nesušila vůbec.
pokud teda šlo jen o přivalení koule do ohrady tak ji radši navalím ručně je to rychlejší,ovšem pokud ji netlačím do kopce.Konečně mi asi došlo že zadavatelce jde o toto .Asi si stojím na vedení nebo co
jurasek
napsal(a):
pokud teda šlo jen o přivalení koule do ohrady tak ji radši navalím ručně je to rychlejší,ovšem pokud ji netlačím do kopce.Konečně mi asi došlo že zadavatelce jde o toto .Asi si stojím na vedení nebo co
Se nehádejte :-) Jojo, jde o přikulení balíku ze stodoly do ohrady, což děláme buď autem na vozejku, když je mokro, nebo ručně. jde o cca 80 m, kopeček jeden je mírný, táhlejší, semtam zatáčka, pro samotnou babu celkem záhul. Ruční navalení rychlejší asi je, ale pracnější a navíc bych byla ráda soběstačná: vykulit balík sama s huculkem a neotravovat chlapa. Mám jen tři koně a 1,5ha, to je akorát aby měli celý rok trávu, seno stejně kupuju a místní zemědělec doveze až do stodoly. Netvrdím, že by se traktůrek nešikl, ale v současné době na něj opravdu nemáme a sahat do obálky "pro strýčka příhodu" se mi nechce. Huculáč tahá rád, tak přemýšlím, co za něj zapřáhnout, a nejlépe aby to mělo smysl :-) Kouknu na chladnokrevníky: onehdá jsem tam sice hledala, ale asi jsem pidlooká, projdu to znova.
A v jakém že století žijeme? Sama sebe jsem se ptala...když jsem tady na samotě v lese přes noc zapadala sněhem, lesáci se k odklizení příjezdové cesty neměli a obec že prej za 2-3 dny jsou u nás, neb toho mají hodně a málo traktorů...ptala jsem se sama sebe, když jsem připřahala hucula za narychlo stlučený dřevěný pluh (který jsme pak uvedli takmer k dokonalosti)se slovy "Prosím tě, musíš mi pomoct, jinak odsud nevyjedu..." A ten vychcánek to asi věděl, že tohle už je vážný, když tanečním krokem šel na myšlenku, já si ho v tu chvíli vážila jako nikdy a on to věděl, že je důležitý. Byl to primitivní pocit, šimrání v žaludku, kdy mi kůň proměnil problém ve zvládnutý úkol a jako za za starých časů vytáhl člověka z bryndy. Já, huculek, ticho, les, sníh a obrázky, které mu sluníčko kreslilo skrze stromy na záď, aby mohlo zase zalézt a začít znova sněžit :-)
Takže teď ještě vymyslet systém uchycení tyče a hucul může být zase důležitej s funkcí :-)
jurasek
napsal(a):
jurasek ty jsi opravdu asi netvrdlá a nechápeš o čem je od začátku řeč! Nějaký vožení sena z louky by asi těžko jeden huculík i s tím šikovným vozíkem z fotek z chladnokrevníků zvládl sám! Na to jsou potřeba i dva a nebo konce tři pevných chlaďasů, když ty balíky mají přemístit na větší vzdálenost.
Ale je tam i fotka jednoho chlaďase jak táhne balík sena. A myslím, že huculík zvládl prohrnování tak balíček za pomoci majitelky taky zvládne.
A ještě pro jurasek kdyby si všichni lidé vážili práce koní a využívali ji raději místo trakturků a svojí pohodlnost. Konečně by koně a jejich práce po generace pro lidi dostáli opravdového uznání, oni totiž poháry ze závodů nejsou všechno. A dnes je tak málo koní a lidí, kteří se zabývají koňmi v tahu. A ne každej má peníze a možnost mít všechnu možnou a nemožnou techniku a ještě ji umět ovládat!
toricon
napsal(a):
Škoda, že z POkladu na Stříbrném jezeře si pamatuju jen scénu, jak se ten hnusný padouch na konci filmu topí :-) (měla jsem z toho jako dítě asi 3 regulérní noční můry)...mohla jsem mít inspiraci :-)
No, tyčku si představuju hliníkovou, takovou, na jakou se před dvaceti lety věšely záclony, jestli si někdo vzpomíná. Je pěkně hladká a lehká a do balíku se namlátit dá, přinejhorším u dobře utaženého balíku si hodlám pomoct palicí (bez palice ani ránu:-) ). Akorát ty sundavací zarážky jsou dobrej nápad, zejména v obratech, když budu balík posunovat...kde vzít a nekrást ?
ambra
napsal(a):
jurasek ty jsi opravdu asi netvrdlá a nechápeš o čem je od začátku řeč! Nějaký vožení sena z louky by asi těžko jeden huculík i s tím šikovným vozíkem z fotek z chladnokrevníků zvládl sám! Na to jsou potřeba i dva a nebo konce tři pevných chlaďasů, když ty balíky mají přemístit na větší vzdálenost.
Ale je tam i fotka jednoho chlaďase jak táhne balík sena. A myslím, že huculík zvládl prohrnování tak balíček za pomoci majitelky taky zvládne.
A ještě pro jurasek kdyby si všichni lidé vážili práce koní a využívali ji raději místo trakturků a svojí pohodlnost. Konečně by koně a jejich práce po generace pro lidi dostáli opravdového uznání, oni totiž poháry ze závodů nejsou všechno. A dnes je tak málo koní a lidí, kteří se zabývají koňmi v tahu. A ne každej má peníze a možnost mít všechnu možnou a nemožnou techniku a ještě ji umět ovládat!
omlouvám se no ,nějak mi to nemyslí a nepochopila jsem trošku mě zmátla Sandimura .Jinak tímhle zvedáme koule
smejdka
napsal(a):
Ahojky Hani,přikládám foto jak to děláme s koníkem my. Snad ti to pomůže si udělat obrázek jakým způsobem to tahat.
smejdka
napsal(a):
nevím jestli to půjde vidět na fotkách,řetěz,kterým se balík obmotá, má na jedné straně tzv.C-OKO řetěz se provleče a tím jak koník potáhne se tento řetěz utáhne. Tento řetěz používají kočí při přibližování s koňmi v lese.
smejdka
napsal(a):
To,že se balík překuluje sem tam nevadí....
smejdka
napsal(a):
irculka
napsal(a):
:-) krásné fotky, díky (hezké konisko-slonisko :-) )... akorát bohužel si taky myslím, že u nás nepoužitelné, neb ubožák huculoid... :-) Proto pátrám po systému kulacím, kdy se balík otáčí okolo osy na tyči a konisko ho vlastně koulí, netáhne a má to podstatně lehčí.
Ani tenhle systém nemá brzdu, to žádná, naštěstí se žádné "z kopečka" u nás nekoná, pouze mírný "do kopečka" - v podstatě něco jako travnatý nájezd.
Každopádně vám to sluší , díky za inspiraci do budnoucna-jednou, možná s jiným koněm...
smejdka
napsal(a):
Tyčku s okama na obou koncích prostrčit balíkem, zapojit na postraňky a hyjé. Tyčka se uvnitř balíku protáčí, balík se pěkně koulí a koník se tak nenadře. Viděla jsem to takhle tahat i s lehčím koníkem a pěkně mu to šlo.
makki
napsal(a):
Tyčku s okama na obou koncích prostrčit balíkem, zapojit na postraňky a hyjé. Tyčka se uvnitř balíku protáčí, balík se pěkně koulí a koník se tak nenadře. Viděla jsem to takhle tahat i s lehčím koníkem a pěkně mu to šlo.
Ahojky.
My taháme kulaté balíky po pastvině do krmelců a taháme to za shetlandem. Není v tom žádný problém. Na koníkovi se téměř nejezdí, jen se fláká po pastvině a tloustne. Tohle je jeho jediná činnost a baví ho to... Skrz balík prostrčíš roxorovou tyčku uplně bez problému i rukou (bez palice). Očkama v postraňkách protáhneš kurtu a přivážeš na oba konce tyčky. Nepadá to, krásně se to protáčí... Jedna fotečka je na
www.royal-liberty.cz v sekci Novinky :-)
cheren
napsal(a):
Ahojky.
My taháme kulaté balíky po pastvině do krmelců a taháme to za shetlandem. Není v tom žádný problém. Na koníkovi se téměř nejezdí, jen se fláká po pastvině a tloustne. Tohle je jeho jediná činnost a baví ho to... Skrz balík prostrčíš roxorovou tyčku uplně bez problému i rukou (bez palice). Očkama v postraňkách protáhneš kurtu a přivážeš na oba konce tyčky. Nepadá to, krásně se to protáčí... Jedna fotečka je na
www.royal-liberty.cz v sekci Novinky :-)
Verčo díky za příspěvek, polopatický natolik, že i technicky nezdatná šmejdka pochopila jediné, co mě teda SAKRAFIX štve je, že už od včerejška opakovaně otvírám fotku toho vašeho prďoly(asi se vám dosti zvýšila návštěvnost stránek:-)))...už jsem se dostala na odkryté 2 cm shora (stromy,asi), snad to dneska už projde...jo, samota v lese, rychlost připojení meteleskum bleskum....uáááá!!!!Ctrl -F5 jako u blbejch...já chci vidět vítěze souboje!!!!!!!!