Ahoj, po připouštění náš čeká vyšetření sonografem, ze kterého mám tak trošku obavy
Moje kobylka je trošku háklivější na veterinární vyšetření a veterináře obecně, takže bych se Vás ráda zeptala: Jak snášela sono Vaše klisna, popřípadě jestli jste někdo musel nechat kobylku přispat?
Díky
red and white
napsal(a):
Ahoj, po připouštění náš čeká vyšetření sonografem, ze kterého mám tak trošku obavy
Moje kobylka je trošku háklivější na veterinární vyšetření a veterináře obecně, takže bych se Vás ráda zeptala: Jak snášela sono Vaše klisna, popřípadě jestli jste někdo musel nechat kobylku přispat?
Díky
jj, dobry vet si poradi, nebojmy sme setrili mnohokrat, kobyla kurat parkrat cukla, ale po uklidnovani stala(ako pos.ata
)
red and white
napsal(a):
Díky
Neboj, je to chvilička, pokud kobylka nechce držet, stačí na těch pár minutek fajfka.
gituna
napsal(a):
Neboj, je to chvilička, pokud kobylka nechce držet, stačí na těch pár minutek fajfka.
Fajfku jí opravdu dát nenechám... zkoušeli jsme to při odběru krve a dopadlo to tak, že kobylka místo zklidnění se akorát totálně vystresovala, skočila veterináři na záda přičemž se jí podařilo hrábnout přední nohou i po mě a začala ustupovat pokaždé, když se veterinář snažil jen přiblížit..... akorát si o fajfku rozedřela dáseň Takže jsme to zkoušeli o pár dní později a naštěstí jako zázrakem se v nestřežený okamžik podařilo kobylce rychle krev odebrat.... co se stěrů týče, ty jsem kobylce musela udělat já sama ( a to mi u toho neustále vyhrožovala zadní nohou ) protože veterináře si k zadku prostě přijít nenechala...
takže díky těmto zážitkům se opravdu bojím vyšetření sonem ... nevím, co bude vyvádět...
red and white
napsal(a):
Fajfku jí opravdu dát nenechám... zkoušeli jsme to při odběru krve a dopadlo to tak, že kobylka místo zklidnění se akorát totálně vystresovala, skočila veterináři na záda přičemž se jí podařilo hrábnout přední nohou i po mě a začala ustupovat pokaždé, když se veterinář snažil jen přiblížit..... akorát si o fajfku rozedřela dáseň Takže jsme to zkoušeli o pár dní později a naštěstí jako zázrakem se v nestřežený okamžik podařilo kobylce rychle krev odebrat.... co se stěrů týče, ty jsem kobylce musela udělat já sama ( a to mi u toho neustále vyhrožovala zadní nohou ) protože veterináře si k zadku prostě přijít nenechala...
takže díky těmto zážitkům se opravdu bojím vyšetření sonem ... nevím, co bude vyvádět...
No, tak to Tě nechci strašit, ale sono sama fakt dělat nemůžeš. Měli jste tu fajfku správně nasazenou? To je divný, že na ni takhle reagovala...taky se fajfce samozřejmě snažím vyhnout, ale zas mi to přijde lepší než přispávání, když se to umí, tak je to hned...
gituna
napsal(a):
No, tak to Tě nechci strašit, ale sono sama fakt dělat nemůžeš. Měli jste tu fajfku správně nasazenou? To je divný, že na ni takhle reagovala...taky se fajfce samozřejmě snažím vyhnout, ale zas mi to přijde lepší než přispávání, když se to umí, tak je to hned...
to je fakt musí se umět dát,taky jí nerada používám ale je to mnohdy menší zlo než koně hodinu strsovat a pak ho nakonec přispávat
gituna
napsal(a):
Šárka - To je mi samozdřejmně jasné, že sono nemůžu udělat já a to je důvod proč se toho tolik bojim - nevim, jak bude reagovat na to, že se v ní cizí člověk chce "hrabat" ..
I sám veterinář říkal, že s takovou bouřlivou rekací na fajfku se u koně ještě nesetkal, .. nojo, naše kobylka je ve všem originální
Nasazená byla ( snad ) dobře, nasazoval ji veterinář ( já sama to nepoznám, jak hodně má být utažená nebo povolená, nikdy jsem fajfku nepoužívala ) ale už jen proto, jak na ni reagovala o ni nechci ani slyšet - raději bych ji nechala přispat, než u ní vyhecovat to co předvedla minule.. stejně by to nikam nevedlo...
Na sono nám přijede jiný veterinář ( náš vet sono nemá ) takže doufám, že si s kobylkou poradí ( přecijen vyšetřuje březost klisen v celém našem kraji ) Je možné, že bude naprosto v klidu, ale na to moc nespolehám, raději se připravuji na variantu "PANIKA"
A právě proto mě zajímá, jak reagovali na toto vyšetření Vaše kobylky, jestli byli v klidu, nebo bláznili, jestli se nechali uklidnit nebo bylo za potřebí klisnu přispat... prostě vaše poznatky a zkušenosti
red and white
napsal(a):
Šárka - To je mi samozdřejmně jasné, že sono nemůžu udělat já a to je důvod proč se toho tolik bojim - nevim, jak bude reagovat na to, že se v ní cizí člověk chce "hrabat" ..
I sám veterinář říkal, že s takovou bouřlivou rekací na fajfku se u koně ještě nesetkal, .. nojo, naše kobylka je ve všem originální
Nasazená byla ( snad ) dobře, nasazoval ji veterinář ( já sama to nepoznám, jak hodně má být utažená nebo povolená, nikdy jsem fajfku nepoužívala ) ale už jen proto, jak na ni reagovala o ni nechci ani slyšet - raději bych ji nechala přispat, než u ní vyhecovat to co předvedla minule.. stejně by to nikam nevedlo...
Na sono nám přijede jiný veterinář ( náš vet sono nemá ) takže doufám, že si s kobylkou poradí ( přecijen vyšetřuje březost klisen v celém našem kraji ) Je možné, že bude naprosto v klidu, ale na to moc nespolehám, raději se připravuji na variantu "PANIKA"
A právě proto mě zajímá, jak reagovali na toto vyšetření Vaše kobylky, jestli byli v klidu, nebo bláznili, jestli se nechali uklidnit nebo bylo za potřebí klisnu přispat... prostě vaše poznatky a zkušenosti
Naše kobylka,přesto,že veterináře v oblibě nemá , tak sonografem se nechala zjistit v pohodě, měla jsem jí na uzděčce ,stála jí u hlavy a veterinář našel hříbátko,a hledal v ní tak pět minut určitě.
red and white
napsal(a):
Díky
Ahojky,
taky pravidelně necháváme u kobylek dělat sona.Nikdy to žádné nevadilo,ale je fakt,že ony nemají ani problém s veterinářem..
Pokud tvá kobylka nemá veterináře ráda,tak je to horší.Ale záleží asi tak na něm-na jeho klidu,rychlosti a jemnosti..Co nám dělala sono paní veterinářka,tak byla jemnější a citlivější a kobče byli spokojenějí.Náš veterinář se s tím zase nemaže,ale je v klidu a rychlý,takže to kobči zase mají rychleji za sebou.
No ale když tvá kobča tyhle zákroky nemusí,je nutné sono dělat??Březost se dá zjistit i jinak a doba k připouštění jde oprubovat hřebcem...
proxima
napsal(a):
Ahojky,
taky pravidelně necháváme u kobylek dělat sona.Nikdy to žádné nevadilo,ale je fakt,že ony nemají ani problém s veterinářem..
Pokud tvá kobylka nemá veterináře ráda,tak je to horší.Ale záleží asi tak na něm-na jeho klidu,rychlosti a jemnosti..Co nám dělala sono paní veterinářka,tak byla jemnější a citlivější a kobče byli spokojenějí.Náš veterinář se s tím zase nemaže,ale je v klidu a rychlý,takže to kobči zase mají rychleji za sebou.
No ale když tvá kobča tyhle zákroky nemusí,je nutné sono dělat??Březost se dá zjistit i jinak a doba k připouštění jde oprubovat hřebcem...
Proxima: Já bych ráda nechala sono udělat, protože je to nejrychlejší způsob jak potvrdit nebo vyvrátit březost ( a zároveň potvrdit nebo vyloučit dvojčata )
Pokud by se zjistilo že kobylka nezabřezla, alespoň by mi vet určil vhodnou dobu na další skok.. A mohla bych včas opakovat připouštění
red and white
napsal(a):
Proxima: Já bych ráda nechala sono udělat, protože je to nejrychlejší způsob jak potvrdit nebo vyvrátit březost ( a zároveň potvrdit nebo vyloučit dvojčata )
Pokud by se zjistilo že kobylka nezabřezla, alespoň by mi vet určil vhodnou dobu na další skok.. A mohla bych včas opakovat připouštění
Nezažila som kobylu, ktorá by si nenechala urobiť sono . Ono zas, ked bude mať ruku v zadku, rýchlo si rozmyslí, či s ňou bude ešte aj skákať
no tak s tím už mám svou zkušenost, bohužel velmi špatnou, kobylu jsem koupila připuštěnou,a po dvou měsících jsem chtěla zjistit, zda je březí, kobyla je A1/1, temperamentní, ale hodná, nekouše ani nekope...no doktor se jí od začátku bál, jak k ní přišel zezadu, kobča šlehla ocasem, zvedla si nohu, pan doktor odmítal, no smála jsem se že bych to teda taky emámnemohla-ale myslela jsem jako že ŽÁDNÉ kobyle...pan doktor se rozhodl nasadit fajfku, já to nikdy dosud neviděla, můj druhý kůn-WPB,kterého mám skoro 7let to nikdy nepotřeboval...tak pomáhala kamarádka, co má zkušeností podstatně více..kobyla házela hlavou a fajfku si nasadit nenechala...přitom stále ještě vklidu stála...pan doktor se rozhodl ji přispat...15minut jí zaříkával u zdi boxu, což už jsem myslela že dávno má za sebou, ale to jsem se mýlila, když ji píchnul jehlu kobyla nadskočila, a pan doktor zdrhal z boxu, přitom kobyla neútočila, jen se snažila jehlu vyhodit, což se jí po několikrátém otřepání povedlo...pan doktor vymyslel, že ji přivážem ke sloupu boxu, že se "vycuká", to už kobyla přestávala být klidná, ohlávka jí sjela z hlavy, jen párkrát "cukla", parelku nemám, pan doktor vymyslel nasadit jí kolem krku lonž, už pochyboval že jí to vůbec nandám, ale proč proboha ne, když jsem jí kolikrát dávala deku...a tak jsme vpodvečer škrtili kobylku u sloupu...hnus...a kobyla už bojovala o život...podařilo se nám nasadit jí fajfku...nicméně ani tak se stále panu doktorovi nedařilo dát kobyle uklidnující injekci...kobyla vystartovala z boxu svůj zápas o život, jen 10cm kolem sonografu, který jsem raději dala nastranu...přes kamarádku, přes doktora...venku se konečně panu doktorovi podařilo píchnout uspávadlo...kobyla vrávorala a sabotovala naše snahy vmanipulovat ji zpět do boxu...nechtěla se hnout, a když jsem ji zatlačila zezadu, protože se opravdu nebojím, že by mne kopla, učinila vždy akorát pár zběsilých skoků vpřed, čímž ohrožovala kamarádku, co ji držela na lonži, nakonec se nám ji podařilo dostat na volné prostranství na dvoře...zpocená, říčná, naběhlé žíly, oči navrch hlavy, fajfku obtočenou na mulci...stála a měla toho dost...načež pan doktor prohlásil, že to stejně nemá cenu a vyšetřit ji odmítl...nevím, proč ji tedy takto mučil...korespondencí s bývalou majitelkou jsem zjistila, že ji sonem vyšetřli, sice se jí to nelíbilo, ale s tou fajfkou a jednou zvedlou přední nohou to zvládli celkem vklidu, také s jiným doktorem, který se jí nebál...tže budu volat jiného doktora, ale tento zákrok už vynecháme, ted musím pracovat na znovunabytí důvěry, která sice podle pana doktora velká nebyla, ale tato pekelná kobyla se opravdu nechala v boxe nasedlat, kováři dávala nohy sama odsebe, a ve výběhu za mnou chodila jako pejsek...
Hmm, tak jestli ji předtím vyšetřili v klidu, tak to pak už není co dodat
Tak to opravdu k nasr::::, že se stresovala víc než uplně zbytečně a sono přitom mohlo být dávno udělané... a takhle ještě budeš ráda, že při příští nutné návštěvě veta dáte vůbec snad aspoň hlopou injekci.
Ale stejně musela mít chuděra pravdu šílený stres, když fajfka ani uspání do žíly nezabralo ani trochu
No je to kruté poučení pro příště
No jo veterináři, kováři a jiní odborníci, již dávno jsem pochopilal, že není odborník jako odborník, proto většinu lehkých poranění si zvládám ošetřit sama a nohy koním už dělám také převážně sama...nemusím se pak rozčilovat nad špatně odvedenou prací, dobře zaplacenou...jinak moje kobyla veta miluje, nechá si do něj všechno...takže nezávidím..
My jsme vyšetřovali sonem dvakrát. Jednou bez fajky, to se kobyla točila a ustupovala si a než aby veterináři zlomila ruku, dal jí napodruhé fajku. To se jí moc nelíbilo, ale tu chvilku to vydržela. Opravdu to záleží na přístupu toho doktora. Vyšetřovali jsme v boxe, jedním bokem ke stěně, aby se opřela a nemohla uhýbat do dvou stran.
Když budeš volat veterináře, rovnou ho na to upozorni a řekni mu, co dělalá. On se podle toho zařídí nebo rovnou navrhne jinou variantu zjištění březosti. Než aby z toho měla trauma anebo vy nějaké zranění, počkejte na další říji. Zas tak nasilu bych to já nelámala...
Moje kobyla nenávidí jakékoliv vyšetření zevnitř...
Loni jsme inseminovali ( na žádost bývalé majitelky - to je jiná věc... ). Byla si u toho. Kobylu na štajgru s bičem v ruce hrozila u hlavy, drželi jednu přední nohu. Kobylku vet vyšetřil sonem, nainseminoval, vše za strašného humbuku a "řevu" kolem, kobyla poskakovala sem tam, ale tu chvilku postála.
Načež se inseminovalo znovu, jen my s vetem. Kobyla se "nacpala" na stěnu, aby nemohla poskakovat. Dostala fajfku místo štajgru, prdelí se dala k nízké stěně boxu ( zábrana proti kopnutí ). Naštěstí fajfule u nás fungovala a kobyla stála jako přikovaná.
Každopádně pokud Tvá kobyla nemá fajfku ráda, tak nevím jak na ní. Určitě přední nohu, pokud to jde držet. Taky bych jí nacouvala k nějaké zábraně zadkem ( my měli dřevěnou stěnu, kde nehrozilo nebezpečí v případě kopnutí kobyle ani vetovi )
Držím palce!
Mám koně na veterinární vyšetření "rapla", alespoń jsem si to vždy myslela, než jsem jednou musela volat doktora, který to s koňmi (a asi i s jejich majiteli) umí. Ať chvátá sebevíc u zvířat je v klidu, neřeší když zvíře začne dělat bordel, umí zvíře i ostatní uklidnit ale zároveň dá majiteli prostor si zvíře zpacifikovat. Takže první rada zní zavolat někoho, kdo se koní nebojí a zachovat klid po celou dobu vyšetření. O hysterické reakci na fajfku jsem opravdu neslyšela, myslím si, že byla špatně nasazena, u nás opravdu funguje, jenom se musí dost utáhnout (při málo utažené dělá bordel větší než bez ní), ale lepší chvilka na fajfce než hodina histerie a protože si jí moje zvíře nechá nasadit normálně i opakovaně, myslím, že to není tak hrozný (samo se jí snažím vyhnout, ale občas není zbytí). Když tak kobylce postavte provizorní vyšetrovací box aby vás nepokopala a hlavně v klidu. Není to žádná tragédie:-).