Připuštění schvácené kobylky ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.5.2009 13:53
ponyka

XXX.XXX.157.250

Ahoj,mám dotaz,začala jsem přemýšlet o připuštění malé pony kobylky. Je jí něco kolem 10ti let. V minulosti prodělala schvácení kopyt,kterého se nemůže zbavit a často se jí vrací. Navíc nyní má preblém se zády,skříplou ploténku,což se ji ale snad vyléčí. Nevím jestli je to nejlepší nápad ji připustit když má ty schvácená kopyta. Máte s tím zkušennosti ?

4.5.2009 14:47
ustulina

XXX.XXX.11.96

ponyka napsal(a):
Ahoj,mám dotaz,začala jsem přemýšlet o připuštění malé pony kobylky. Je jí něco kolem 10ti let. V minulosti prodělala schvácení kopyt,kterého se nemůže zbavit a často se jí vrací. Navíc nyní má preblém se zády,skříplou ploténku,což se ji ale snad vyléčí. Nevím jestli je to nejlepší nápad ji připustit když má ty schvácená kopyta. Máte s tím zkušennosti ?

Pokud se neustále schvacuje, tak v žádném případě, je velmi malá možnost, že hříbě donosí. Pokud měla poslední akutní laminitidu např. před 2-3 lety a má již správně narostlé nové kopytní pouzdro(kopytní kost bez rotace) a dokážete udržet ideální váhu(u těhlech nenáročných prďolů je to velmi obtížné), tak o tom můžete uvažovat.
Pokud je stále problém, i v této chvíly můžete začít se schvácením opravdu bojovat, aby jste za 2-3 roky mohli mít hříbátko.

4.5.2009 15:00
saborka

XXX.XXX.93.95

ponyka napsal(a):

to je ta kobylka na prodej za 5tis? já bych ji i brala, jako společnicike koni, ale jako darovanou....... co?
neni to myšleno zle, ale reálně, za 5tis se sežene zdravé hříbě........

4.5.2009 19:09
pastelka

XXX.XXX.106.253

saborka napsal(a):
to je ta kobylka na prodej za 5tis? já bych ji i brala, jako společnicike koni, ale jako darovanou....... co?
neni to myšleno zle, ale reálně, za 5tis se sežene zdravé hříbě........

možná se pletu ,ale připuštěním se může rohovina i zlepšit ,ale fakt si nejsem jistá a určitě bych se zeptala veterináře

4.5.2009 20:13
ustulina

XXX.XXX.11.96

pastelka napsal(a):
možná se pletu ,ale připuštěním se může rohovina i zlepšit ,ale fakt si nejsem jistá a určitě bych se zeptala veterináře

O tom jsem zatím nikde nečela ani neslyšela, ale i kdyby to byla pravda, v případě rotace kosti to nebude hrát velkou roli. A zkušenosti mne poučily, že ani vet nemusí mít pravdu, pozor na to, u závažných věcí rozhodně víc zdrojů!

4.5.2009 20:21
jurasek

XXX.XXX.112.250

ustulina napsal(a):
O tom jsem zatím nikde nečela ani neslyšela, ale i kdyby to byla pravda, v případě rotace kosti to nebude hrát velkou roli. A zkušenosti mne poučily, že ani vet nemusí mít pravdu, pozor na to, u závažných věcí rozhodně víc zdrojů!

hříbě to ona donosí ,ale hrozí schvácení z její vlastní váhy vlivem váhy hříběte a též možné poporodní komplikace

4.5.2009 20:26
thesis

XXX.XXX.151.2

ponyka napsal(a):

Dost často se stává, že schvácená klisna ani nezabřezne, pár jsem takových potkala. Ale to neznamená, že to je tak u všech schvácených. Můj názor je, že bych ji nepřipouštěla. S hříbětem bude mít velkou váhu a může se stát, že se ti ani nepostaví s tím pupkem.
Po tom co tady čtu tak mám šoufla připustit zdravou klisnu, schvácenou bych nepřipustila ani náhodou pro její zdraví, ale to je na tobě.

5.5.2009 07:15
ustulina

XXX.XXX.5.0

jurasek napsal(a):
hříbě to ona donosí ,ale hrozí schvácení z její vlastní váhy vlivem váhy hříběte a též možné poporodní komplikace

právě, že je velmi malá pravděpodobnost, že hříbě donosí - a právě kvůli opětovnému schvácení. Poškozená kopyta nedokážou nést váhu hříběte a organismus se bude bránit - zmetáním.

5.5.2009 09:27
ponyka

XXX.XXX.157.250

thesis napsal(a):
Dost často se stává, že schvácená klisna ani nezabřezne, pár jsem takových potkala. Ale to neznamená, že to je tak u všech schvácených. Můj názor je, že bych ji nepřipouštěla. S hříbětem bude mít velkou váhu a může se stát, že se ti ani nepostaví s tím pupkem.
Po tom co tady čtu tak mám šoufla připustit zdravou klisnu, schvácenou bych nepřipustila ani náhodou pro její zdraví, ale to je na tobě.

saborka: Na prodej ?? Ani náhodou. Lusi v životě bych neprodala a inzerát jsem nikde nedávala.

5.5.2009 09:31
ponyka

XXX.XXX.157.250

ponyka napsal(a):
saborka: Na prodej ?? Ani náhodou. Lusi v životě bych neprodala a inzerát jsem nikde nedávala.

thesis : Byl to jen takový nápad. Moc o tom nepřemýšlím ji připustit,jen mě to napadlo,tak jsem se chtěla zeptat co na to vy. Sama bych z toho měla strach. Občas chuděra sotva ťape. Teď navíc ještě ty záda. Mam o ní strach i teď natož kdyby v sobě nosila ještě jednoho tvorečka.

5.5.2009 21:49
jurasek

XXX.XXX.112.250

ponyka napsal(a):
thesis : Byl to jen takový nápad. Moc o tom nepřemýšlím ji připustit,jen mě to napadlo,tak jsem se chtěla zeptat co na to vy. Sama bych z toho měla strach. Občas chuděra sotva ťape. Teď navíc ještě ty záda. Mam o ní strach i teď natož kdyby v sobě nosila ještě jednoho tvorečka.

ustulina a kdo ti řekl že nezabřezne

6.5.2009 07:30
ustulina

XXX.XXX.18.68

jurasek napsal(a):

O nezabřeznutí jsem nepsala já.

6.5.2009 08:01
thesis

XXX.XXX.151.2

jurasek napsal(a):

To jsem Beruško psala já, po zkušenostech s pár klisnama a po poradě s vetem. Jak jsem psala není to pravidlo, taky jsem potkala klisnu, kterou připustili velkým koněm a zabřezla, hříbě donosila a s vypětím všech sil ještě odkrmila, sama po porodu nemohla pořádně ani chodit, muselo se jí doslova pomáhat dojít do výběhu. Byl to strašný pohled, nikdo ji s těmi kopyty nepomohl, hlavně že ponici co nebyla ani trochu pěkná a nic moc hodná je dali dohromady. Takže nakonec skončila na jatkách. Takže některé schvácené klisny zabřeznou a třeba i donosí, ale za jakou cenu?

Přidejte reakci

Přidat smajlík