kerry
napsal(a):
co si myslíte o poutech na koňské nohy?mohou v nich chodit?nezraní se?(např.když se chce rozběhnout atd.)připadá mi to jako strašná vymoženost a tak trochu jako týrání.zajímá mě váš názor výhody nevýhody zkušenosti apod.
Ahoj já myslim ,že jsou k tomu když kůň ležítak aby nevstal ,ale jistá si nejsem.
kerry
napsal(a):
co si myslíte o poutech na koňské nohy?mohou v nich chodit?nezraní se?(např.když se chce rozběhnout atd.)připadá mi to jako strašná vymoženost a tak trochu jako týrání.zajímá mě váš názor výhody nevýhody zkušenosti apod.
Používala jsem je na vypasení neoplocených míst, koník v nich může dělat drobné krůčky. Bez přípravy jsou nebezpečná, do komplikovanýho terénu nevhodná, do stáda nevhodná, koník si v nich nelehne, nevstane atp. Nebezpečná mi přijdou asi stejně jako bez dozoru koně někam uvázat na špagát a čekat jestli se zamotá nebo ne . . .
kerry
napsal(a):
Není to o nic větší týrání než uvazování koně.
Je potřeba to koně naučit, pak je to bezpečné a účinné.
V denní praxi v česku asi zbytečné, ale pro některé situace (uvedené vypásání, vandry...) dobře použitelné. Pro kovboje vprostřed pastvin nepostradatelné.
janele
napsal(a):
Není to o nic větší týrání než uvazování koně.
Je potřeba to koně naučit, pak je to bezpečné a účinné.
V denní praxi v česku asi zbytečné, ale pro některé situace (uvedené vypásání, vandry...) dobře použitelné. Pro kovboje vprostřed pastvin nepostradatelné.
Naša kobylka mala putá po pôrode, aby sa snažila držať zadné nohy pri sebe (mala komplikovaný pôrod). Hneď prvý deň si zvykla neopierať sa o ne, na druhý deň aj vstávať z ľahu, po váľaní, jediné čo nemohla - behať. Boli domácky - núdzovo vyrobené. Veľká nevýhoda - aj napriek tomu, že má veľmi dlhý hustý chvost, doštípal ju do krvi hmyz medzi nohami, pretože si ho nevedela nimi odohnať.
katjuschka
napsal(a):
Naša kobylka mala putá po pôrode, aby sa snažila držať zadné nohy pri sebe (mala komplikovaný pôrod). Hneď prvý deň si zvykla neopierať sa o ne, na druhý deň aj vstávať z ľahu, po váľaní, jediné čo nemohla - behať. Boli domácky - núdzovo vyrobené. Veľká nevýhoda - aj napriek tomu, že má veľmi dlhý hustý chvost, doštípal ju do krvi hmyz medzi nohami, pretože si ho nevedela nimi odohnať.
Promiň, ale pouta se dávají na přední nohy. Pokud jimi řešíte něco jiného, tak mi to přijde divné.
kerry
napsal(a):
no vlastní zkušenosti s nimi nemám, ale jednu dobu jsem o nich taky uvažovala, na vandry, poněvadž moje kobyla nemá zrovna velký respekt z ohradníku, obzvláště když tam není elektrika. Samozřejmě kůň se na ně musí připravit a naučit. Jednou jsem byla na vandr s holkou, která je u své koně používala právě na noc. Moc šikovná věc, kůň může dělat malé krůčky a v klidu se pást, ale pozor šikovní koníci se naučí a můžou s nima odhopkat za tu noc docela daleko, takže majitele ráno čeká překvapení.
redbla
napsal(a):
Promiň, ale pouta se dávají na přední nohy. Pokud jimi řešíte něco jiného, tak mi to přijde divné.
Viděla jsem je dávat na zadek kobylám které při připouštění i přes silnou říji kopali po hřebci,dostali pouta a když zjistili že nemohou kopat většinou se nechali normálně připustit.Ale je to už opravdu hodně dlouho co jsem to viděla,do té doby jsem nevěděla že se dá kůn takhle spoutat,je to cca 20 let zpět
kerry
napsal(a):
Má s nimi někdo dobré zkušenosti?? já jsem nad nima právě taky uvažovala na vandry protože mám koně co se ze všeho rozváže nebo se zamotá a ohradník to jako vůbec... ale viděla sem koně co s nima normálně odskákaly. a myslím že i ten můj by se to naučil. Co myslíte zná někdo koně který normálně zůstane normálně stát s nima a nikam neuteče?
pilgrisek
napsal(a):
Má s nimi někdo dobré zkušenosti?? já jsem nad nima právě taky uvažovala na vandry protože mám koně co se ze všeho rozváže nebo se zamotá a ohradník to jako vůbec... ale viděla sem koně co s nima normálně odskákaly. a myslím že i ten můj by se to naučil. Co myslíte zná někdo koně který normálně zůstane normálně stát s nima a nikam neuteče?
Kdysi dávno jsem používání pout u jedněch koní zažila, když jsme vyjížděli na celodenní výlety, tak jsme si je brávali s sebou a při pauzách na jídlo jsme vždycky koně odsedlali a oduzdili, dali jim pouta na přední nohy a nechali je na louce pást, my jsme si mezi tím snědli jídlo a odpočinuli si, vždycky jsme tam ale byli s koňma a sledovali je, takže v případě potřeby by se dalo asi zasáhnout, kdyby byl nějaký problém, přes noc bychom je takhle nenechali ani náhodou, to bych se asi moc v klidu nevyspala....Koně byli ale na pouta dobře uvyklí, takže se v nich nesnažili přizabít, ale taky byli i pěkně vychcaní, protože jednou nám celé stádo vzalo roha, normálně s nima poskokama odcválali, pouta nepouta a našli jsme je pak asi 3 km daleko...