Připouštění starších kobylek-zkušenosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

kachnicka

28.5.2009 09:47
kachnicka

XXX.XXX.185.7

Máte zkušenosti s připouštěním starších kobylek 16let a výše, které ještě neměly hříbě?

28.5.2009 18:07
kacabi

XXX.XXX.13.17

kachnicka napsal(a):
Máte zkušenosti s připouštěním starších kobylek 16let a výše, které ještě neměly hříbě?

Jen z doslechu, prvních cca 5 měsíců dostávala kobča injekce na udržení březosti, hormon, ale už přesně nevím, který, můžu zjistit. Byla to 18 letá prvnička, inseminace. Nedávno porodila zdravého hříbka. Skoro 3 týdny přenášela. Sama bych do něčeho takového ale asi nešla.

kachnicka

1.6.2009 07:02
kachnicka

XXX.XXX.185.7

kacabi napsal(a):
Jen z doslechu, prvních cca 5 měsíců dostávala kobča injekce na udržení březosti, hormon, ale už přesně nevím, který, můžu zjistit. Byla to 18 letá prvnička, inseminace. Nedávno porodila zdravého hříbka. Skoro 3 týdny přenášela. Sama bych do něčeho takového ale asi nešla.

Tak jsem se rozhodla, že kobylku připouštět nebudu, nechci aby to dopadlo špatně.

1.6.2009 08:25
alfi pav

XXX.XXX.1.1

kachnicka napsal(a):
Tak jsem se rozhodla, že kobylku připouštět nebudu, nechci aby to dopadlo špatně.

Nejdriv nechej kobcu poradne vysetrit odbornym veterinarem, jestli je fyzicky schopna zabreznout a bezpecne donosit hribe. Ten bude schopny posoudit stav kobyly a rict ti, jestli ano nebo jestli je tam nejake zdravotni riziko.
Obecne plati, ze prvni pripousteni kobyl po 11l veku je to same, jako prvni tehotenstvi u zeny kolem 40, takze trosku rizikovejsi, ale nic nenormalniho, pokud je na tom zena/kobyla po zdravotni strance dobre.
Videla jsem kobylu co dokazala zabreznout poprve az kolem 19l, porodila krasne hribe a naprosto bez problemu.

1.6.2009 11:52
bonzelka

XXX.XXX.173.185

alfi pav napsal(a):
Nejdriv nechej kobcu poradne vysetrit odbornym veterinarem, jestli je fyzicky schopna zabreznout a bezpecne donosit hribe. Ten bude schopny posoudit stav kobyly a rict ti, jestli ano nebo jestli je tam nejake zdravotni riziko.
Obecne plati, ze prvni pripousteni kobyl po 11l veku je to same, jako prvni tehotenstvi u zeny kolem 40, takze trosku rizikovejsi, ale nic nenormalniho, pokud je na tom zena/kobyla po zdravotni strance dobre.
Videla jsem kobylu co dokazala zabreznout poprve az kolem 19l, porodila krasne hribe a naprosto bez problemu.

náš vet říkal,že u kobyly třeba věk 14let neni nic hrozného a každopádně se to má zkusit...

1.6.2009 11:54
bonita

XXX.XXX.129.70

kachnicka napsal(a):

ze? ked som to zbadala, neodolala som a utekala to odfotit, inak vecer taky supak prisiel, ze som myslela, ze nas celkom urcite zatopi

1.6.2009 11:56
bonita

XXX.XXX.129.70

kachnicka napsal(a):

od Bonity: sorry, to malo byt inde, neviem, ako sa to mohlo prekliknut sem...

kachnicka

1.6.2009 14:12
kachnicka

XXX.XXX.185.7

alfi pav napsal(a):

a nevíte někdo kolik tak přibližně stojí vyšetření sonem?

kachnicka

2.6.2009 13:07
kachnicka

XXX.XXX.185.7

kachnicka napsal(a):

Jaké jsou přibližné ceny vyšetření: stěry, krev, sono? Díky

2.6.2009 21:06
red and white

XXX.XXX.125.26

kachnicka napsal(a):
Jaké jsou přibližné ceny vyšetření: stěry, krev, sono? Díky

Krev jsem platila asi 250kč, stěry jsem měla zdarma, a sono u našeho veterináře 800,- i s cestou

kachnicka

3.6.2009 06:54
kachnicka

XXX.XXX.185.7

red and white napsal(a):
Krev jsem platila asi 250kč, stěry jsem měla zdarma, a sono u našeho veterináře 800,- i s cestou

Tak děkuji za odpovědi, nakonec jí asi necháme připustit inseminačně, myslíme že to bude nejlepší.

3.6.2009 07:36
lesterka

XXX.XXX.167.204

kachnicka napsal(a):
Tak děkuji za odpovědi, nakonec jí asi necháme připustit inseminačně, myslíme že to bude nejlepší.

Připuštění mraženým spermatem má pouze 30% úspěšnost zabřeznutí...čerstvé sperma je na tom líp a nejlíp je na tom přirozená plemenitba. Takže pokud budeš brát mražené sperma, a nezabřezne ti, tak to nutně nemusí být stářím kobylky...

kachnicka

3.6.2009 08:15
kachnicka

XXX.XXX.185.7

lesterka napsal(a):
Připuštění mraženým spermatem má pouze 30% úspěšnost zabřeznutí...čerstvé sperma je na tom líp a nejlíp je na tom přirozená plemenitba. Takže pokud budeš brát mražené sperma, a nezabřezne ti, tak to nutně nemusí být stářím kobylky...

Tak fakt nevím, už mám hlavu jako balón, zatím o tom zjišťuji co jde. Tak asi necháme udělat sono, abychom se ujistili že je kobča v pořádku, a pak ji asi odvezeme k hřebci.

3.6.2009 08:20
lesterka

XXX.XXX.18.28

kachnicka napsal(a):
Tak fakt nevím, už mám hlavu jako balón, zatím o tom zjišťuji co jde. Tak asi necháme udělat sono, abychom se ujistili že je kobča v pořádku, a pak ji asi odvezeme k hřebci.

JJ sono bude nejlepší...a dobré bude udělat sono ještě těsně před připouštěním (pro zjištění ovulace), aby se počet připouštění omezilo na minimum, těsně před ovulací.

3.6.2009 10:03
zam

XXX.XXX.18.25

kachnicka napsal(a):

Ahoj, já jedu dneska připouštět 13letou pannu. Napřed jsem se rozhodovala, jestli inseminací nebo živě, rozhodla jsem se živě. Sice inseminace mraženým má jen 30%šanci, ale chlazeným je ta šance hodně vysoká. No ale prostě jsem se rozhodla pro živou cestu.
Jinak dělali jsme sono 2x. Napřed vyšetření jestli je v pořádku a má tam všechno, co má mít a pak jsme dělali ještě jedno sono v říji, aby jsme věděli, kdy mívá ovulaci. No pak nám asi dvě říje utekly (fofry ve škole, diplomka a tak:) a dneska už konečně jedem. Já bych z toho neměla strach. Taky bych to zkonzultovala s veterinářem, udělejte vyšetření, hlavně udělajte vyšetření na infekční metritis a to i kdyby jste se rozhodli pro inseminaci. Stojí to 380,- a ušetří to případný potrat nebo narození životaneschopného hříběte a zklamání.

kachnicka

3.6.2009 10:07
kachnicka

XXX.XXX.185.7

zam napsal(a):
Ahoj, já jedu dneska připouštět 13letou pannu. Napřed jsem se rozhodovala, jestli inseminací nebo živě, rozhodla jsem se živě. Sice inseminace mraženým má jen 30%šanci, ale chlazeným je ta šance hodně vysoká. No ale prostě jsem se rozhodla pro živou cestu.
Jinak dělali jsme sono 2x. Napřed vyšetření jestli je v pořádku a má tam všechno, co má mít a pak jsme dělali ještě jedno sono v říji, aby jsme věděli, kdy mívá ovulaci. No pak nám asi dvě říje utekly (fofry ve škole, diplomka a tak:) a dneska už konečně jedem. Já bych z toho neměla strach. Taky bych to zkonzultovala s veterinářem, udělejte vyšetření, hlavně udělajte vyšetření na infekční metritis a to i kdyby jste se rozhodli pro inseminaci. Stojí to 380,- a ušetří to případný potrat nebo narození životaneschopného hříběte a zklamání.

Tak držím palečky, dej pak vědět jak vám to dopadlo

3.6.2009 10:48
zam

XXX.XXX.18.25

kachnicka napsal(a):

Jasně, jsem z toho napnutá jak kšandy.

3.6.2009 10:54
lesterka

XXX.XXX.18.28

zam napsal(a):

:)) My jsme připouštěli před 14 dny 18ti letou prvničku...tak teď čekám, s čím majitel přijde, do konce týdne by měli udělat sono...tak doufám, že se povedlo :)

kachnicka

3.6.2009 11:05
kachnicka

XXX.XXX.185.7

zam napsal(a):

A co je kobylka za plemeno?

3.6.2009 11:08
lesterka

XXX.XXX.18.28

kachnicka napsal(a):
A co je kobylka za plemeno?

americká klusačka

kachnicka

3.6.2009 14:34
kachnicka

XXX.XXX.185.7

lesterka napsal(a):
americká klusačka

tohle je ta naše Gina-hafling

3.6.2009 18:46
medunka

XXX.XXX.56.81

kachnicka napsal(a):

Ahoj, mám starší 13-letou kobylku a minulý rok jsme připouštěli inseminací. Pokaždé vstřebala. Takže letos na to jdeme naživo a chci jí nechat dávat ty hormony na udržení březosti. Nejmenovaly se ty injekce Estrumate?

3.6.2009 21:48
zam

XXX.XXX.18.25

kachnicka napsal(a):

No tak z připouštění nic nebylo. Dojeli jsme tam a kobyla ve třetím dni říji nemá. Tak jsme zase naložili a jeli domů. No přikládám fotku, tak jak to nemá při prubování vypadat.

kachnicka

4.6.2009 07:00
kachnicka

XXX.XXX.185.7

zam napsal(a):
No tak z připouštění nic nebylo. Dojeli jsme tam a kobyla ve třetím dni říji nemá. Tak jsme zase naložili a jeli domů. No přikládám fotku, tak jak to nemá při prubování vypadat.

Tak to je pech, já bych jí tam nechala ustájenou (zatím jsme u ní říji ani nezpozorovali), o víkendu se tam zajedeme domluvit na kolik by to vyšlo, a pak kdyžtak zavolám vetovi aby jsme udělali vyšetření a pak pofrčíme na námluvy

4.6.2009 07:02
lesterka

XXX.XXX.106.108

kachnicka napsal(a):
Tak to je pech, já bych jí tam nechala ustájenou (zatím jsme u ní říji ani nezpozorovali), o víkendu se tam zajedeme domluvit na kolik by to vyšlo, a pak kdyžtak zavolám vetovi aby jsme udělali vyšetření a pak pofrčíme na námluvy

JJ, pokud je ta možnost, tak je dobré ji tam ustájit, když bude koukat na hřebce, tak říje přijde...:)

4.6.2009 07:52
kacabi

XXX.XXX.13.17

kachnicka napsal(a):
tohle je ta naše Gina-hafling

Ahoj,
a takhle to vypada pri pripouštění u nás

kachnicka

4.6.2009 07:54
kachnicka

XXX.XXX.185.7

kacabi napsal(a):
Ahoj,
a takhle to vypada pri pripouštění u nás

jaký je to plemenný hřebec?

4.6.2009 08:03
kacabi

XXX.XXX.13.17

kachnicka napsal(a):
jaký je to plemenný hřebec?

Aquavit I.

4.6.2009 18:32
zam

XXX.XXX.18.25

lesterka napsal(a):
JJ, pokud je ta možnost, tak je dobré ji tam ustájit, když bude koukat na hřebce, tak říje přijde...:)

No právě, že mi ji tam neustájí, že mají plno. No dneska do kobyly šahal vet a říkal, že má neodovulované dva folikuly. Že kdyby jsme připustili a odovulovala by, tak mám jistá dvojčata. Tak všechno zlé je k něčemu dobré.
Domluvili jsme se s vetm na hormonech. Už není co odkládat.

kachnicka

2.7.2009 09:26
kachnicka

XXX.XXX.185.7

medunka napsal(a):
Ahoj, mám starší 13-letou kobylku a minulý rok jsme připouštěli inseminací. Pokaždé vstřebala. Takže letos na to jdeme naživo a chci jí nechat dávat ty hormony na udržení březosti. Nejmenovaly se ty injekce Estrumate?

Tak včera jsme odvezli kobylku k hřebci, udělali jsme nejprve v pátek sono a dostala hormony a včera už jsme ji vezli, tak se říjela, ale potvůrka vůbec to na ní nebylo znát, jinak včera proběhl první skok, a v pátek než jí odvezeme proběhne druhý, tak snad to vyjde (musím za ťukat ).

12.7.2016 20:03
Petyna

XXX.XXX.47.33

Chtěla bych se zeptat v pondělí jsem připouštěla inseminačně a zajímalo by mě za jak dlouho by neměla mít říjí..Děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík