Březí klisny...a ježdění na nic....

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.6.2009 08:14
hanulinka95

XXX.XXX.97.28

Ahojky...sestrenka chodi k nim do vesnice na kone..mají tam březí klisnu...a ríka že na ní ted bude jezdít ze ji to majitelé dovolili....ona je asi ve 2mesíci..ale i tak me se to zda docela blbe aby o hríbatko neprisla...i kdyz sestrenka zacína jezdit a chodí jenom v kroku....a prej ze az Unisa porodí ..tak se jmenuje...tak že na ni budou jezdit taky...nestratí mleko? me se to moc nezda...

23.6.2009 08:24
madow

XXX.XXX.121.112

hanulinka95 napsal(a):
Ahojky...sestrenka chodi k nim do vesnice na kone..mají tam březí klisnu...a ríka že na ní ted bude jezdít ze ji to majitelé dovolili....ona je asi ve 2mesíci..ale i tak me se to zda docela blbe aby o hríbatko neprisla...i kdyz sestrenka zacína jezdit a chodí jenom v kroku....a prej ze az Unisa porodí ..tak se jmenuje...tak že na ni budou jezdit taky...nestratí mleko? me se to moc nezda...

Do 3 měsíce je potřeba klisnu v práci trochu přišetřit. Často se stává, že unavená, přetížená klisna plod tzv. vstřebá. ale že nesmí pracovat vůbec, naopak, pohyb je velmi důležitý, ale s rozumem. Do 6 měsíce je možná běžná lehká práce, bez skoků nebo u chlaďáků bez těžkého tahu. Do 8 měsíce omezíme zátěž na lehké vyjížďky spíše v kroku a klusu. Pro tažné koně jen lehký zápřah. Po 8 měsíci chodíme už jen na procházky na ruce bez jakékoli zátěže. Sundáme podkovy. 10 měsíc už jsou maminy pohodlné, ale nesmíme z pravidelného pohybu slevit, procházky jsou důležité až do porodu.

23.6.2009 08:36
klawdie

XXX.XXX.100.124

madow napsal(a):
Do 3 měsíce je potřeba klisnu v práci trochu přišetřit. Často se stává, že unavená, přetížená klisna plod tzv. vstřebá. ale že nesmí pracovat vůbec, naopak, pohyb je velmi důležitý, ale s rozumem. Do 6 měsíce je možná běžná lehká práce, bez skoků nebo u chlaďáků bez těžkého tahu. Do 8 měsíce omezíme zátěž na lehké vyjížďky spíše v kroku a klusu. Pro tažné koně jen lehký zápřah. Po 8 měsíci chodíme už jen na procházky na ruce bez jakékoli zátěže. Sundáme podkovy. 10 měsíc už jsou maminy pohodlné, ale nesmíme z pravidelného pohybu slevit, procházky jsou důležité až do porodu.

My máme ted 2,5 měsíce, chodíme normálně do lesíka, sem tam na jízdárničku, kobylu by kleplo kdyby s ní nic nedělala, je to totálně spokojená mamina, na sebe velice opartná, línější do práce, o to spokojenější v lese...žádnej stres...čím víc to člověk hejčká, tím se spíš něco posere...vlastní zkušenosti...

23.6.2009 08:38
kessi

XXX.XXX.22.24

klawdie napsal(a):
My máme ted 2,5 měsíce, chodíme normálně do lesíka, sem tam na jízdárničku, kobylu by kleplo kdyby s ní nic nedělala, je to totálně spokojená mamina, na sebe velice opartná, línější do práce, o to spokojenější v lese...žádnej stres...čím víc to člověk hejčká, tím se spíš něco posere...vlastní zkušenosti...

Klári,asi tak.nic se nemá přehánět,mormální práce neuškodí,nesmí se jen přtěžovat a vše bude ok

23.6.2009 09:56
red and white

XXX.XXX.125.26

kessi napsal(a):
Klári,asi tak.nic se nemá přehánět,mormální práce neuškodí,nesmí se jen přtěžovat a vše bude ok

Moje kobylka je měsíc březí, a od připouštění jí pěkně šetřím! Pod sedlo chodíme tak 3x do týdne cca na 30-45minutek. ..... Ale začínám na ní pozorovat, že z temperamentní kobylky se stává nenažraná lenoška
Místo aby mi jako obvykle na každé louce přidala do kroku a začala napjatě očekávat vytouženou pobídku dopředu, se těť zastaví a žere

buggyna

23.6.2009 10:06
buggyna

XXX.XXX.81.124

madow napsal(a):

já teda nevidím důvod proč by kobyla nesměla skákat,ale budiž
my vždcky jezdily na březích až do porodu normální vyjížďky s ostatníma koňma,a žádná nikdy problémy neměla,a že jich holky odrodily...to to letí.

Jako větší "prasárnu" vidím to,když kobyla jezdí na závody a má pod sebou hříbě

23.6.2009 12:54
microfon

XXX.XXX.182.201

hanulinka95 napsal(a):

letos jsem kobuchám neplánovaně po připouštění dala volný režim a jediné co z toho vyplynulo jsou tlusté koule, a to rohodně nneí dobře.
Takže dle mě pracovat normálně bez honění. P.S na březí kobyle po tom 3.měsíci jezdíme i vandry, hříbě má ještě zanedbatelnou hmotnost a koně nepřetěžujeme.
OD 6 měsíce začneme ubírat.
Klisny nejsou nemocné, jen čekají hříbátko

23.6.2009 12:57
tauria

XXX.XXX.91.187

microfon napsal(a):
letos jsem kobuchám neplánovaně po připouštění dala volný režim a jediné co z toho vyplynulo jsou tlusté koule, a to rohodně nneí dobře.
Takže dle mě pracovat normálně bez honění. P.S na březí kobyle po tom 3.měsíci jezdíme i vandry, hříbě má ještě zanedbatelnou hmotnost a koně nepřetěžujeme.
OD 6 měsíce začneme ubírat.
Klisny nejsou nemocné, jen čekají hříbátko

skákání neublíží, znám kobyly, které skákaly skoro až do porodu to pak to hříbě vyprdly skoro za chodu ... ale to bývalo kdysi.. teď jsou koně tak přecitlivělé a choulostivé, že každé prochladnutí znamená ztátu hříběte..

23.6.2009 16:18
wendula

XXX.XXX.156.241

tauria napsal(a):
skákání neublíží, znám kobyly, které skákaly skoro až do porodu to pak to hříbě vyprdly skoro za chodu ... ale to bývalo kdysi.. teď jsou koně tak přecitlivělé a choulostivé, že každé prochladnutí znamená ztátu hříběte..

A jak je to s dotahováním sedla?Jak moc mužeme sedla dotahovat?
Naše stajnice totiž zakazuje na kobyle jezdit...jeď už to nebudem hrotit ale připuštěná byla myslím v žáří a kolem vánoc přestala jezdit že sedlání deformuje hříbě či co...A že březí kobyla musí stát

23.6.2009 16:28
microfon

XXX.XXX.182.201

wendula napsal(a):
A jak je to s dotahováním sedla?Jak moc mužeme sedla dotahovat?
Naše stajnice totiž zakazuje na kobyle jezdit...jeď už to nebudem hrotit ale připuštěná byla myslím v žáří a kolem vánoc přestala jezdit že sedlání deformuje hříbě či co...A že březí kobyla musí stát

Hmm já nevím ale my máme podbřišník za předníma nohama a ne u zadních:-):-)
Jo my budem ťapat až do porodu, jak si kobylka řekne a dle toho zdali si bude sama ordinovat pohyb na pastvině...

buggyna

23.6.2009 17:15
buggyna

XXX.XXX.81.124

microfon napsal(a):
Hmm já nevím ale my máme podbřišník za předníma nohama a ne u zadních:-):-)
Jo my budem ťapat až do porodu, jak si kobylka řekne a dle toho zdali si bude sama ordinovat pohyb na pastvině...

mocrofon,to víš,těhotným se taky špatně nosí podprsenky...moc je to tlačí na mimčo,a to je pak zdeformované

buggyna

23.6.2009 17:17
buggyna

XXX.XXX.81.124

tauria napsal(a):

není to koňma,je to lidma
moje kobyla letos v zimě taky neumrzla a to je to plňas.Taky chodí bosa a nožičky jí ještě neupadli. To samé bude mít i "naše" hříbě, od narození venku.
A kobyla až do porodu bude dělat... po porodu bude dělat taky...

23.6.2009 19:36
rubie

XXX.XXX.10.206

hanulinka95 napsal(a):

Moje kobylka měla 3 hříbátka ..u prvních dvou jsme jezdili až skoro do porodu a 14dní po vyhřebení jsme už normálně brali kobylku s hříbětem pod sedlo(teda...kobylku..hříbě se nesedlalo-dřív než to někomu začne vrtat v hlavě)Třetí březost nějak nebyl čas,měli jsme pocit že je kobylka unavená...tak se jí ulevovalo...celá březost byla naprd,porod se musel vyvolávat,,protože hříbě blbě leželo a kobyla při obratu padala,jak se jí někde něco skříplo..Porod byl dlouhý,nepěkný,kobyla vyčerpaná...a docela dlouho se dávala dohromady...Mohla to být náhoda...ale..příští březost zase jezdíme až do konce...

23.6.2009 19:55
hanulinka95

XXX.XXX.84.214

hanulinka95 napsal(a):

tak to jsme asi mela plane obavy ale ona mi to vypravela tak divne....diky vam za to...ted jsme zese o neco chytrejší:-D

Přidejte reakci

Přidat smajlík