Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.7.2009 20:31
gabrielle

XXX.XXX.118.65

Měli jste (či máte) problémového koníka? Ráda bych znala příběhy, osudy lidmi zrazených koní, kteří dostali další šanci Nezakládám to proto, abych se chlubila sebou a svým koněm (jinak s tématem máme docela společného), kdyby někoho zajímalo, napíšu. Zajímá mě, jaký koník byl, díky čemu a jak se měnil...

Ctsisi

27.10.2011 01:58
Ctsisi

XXX.XXX.196.177

Včera přijela s velkou slávou Sisinka. Sisi jsme koupili v dražbě pro dceru, ale je to člen rodiny a velká láska nás všech. Byla zabavena majiteli pro neplacení daní, ale myslím, že si rozhodně nepohoršila. Je to 18ti letá budoucí maminka (za 2 měsíce) čt a je prostě krásná. Majitele se asi bála, v jeho přítomnosti klopila uši, ale má vstřícnou povahu a za to že u nás ji ouška stály jako svíčka by sme ji snesly modré z nebe. Jenže je podvýživená a od veterináře má z pamlsků povoleno jen jedno jabko denně a 1 mrkev, než se dá dohromady. Mrkev tedy vůbec nezná, tak přijmula jen kus jablíčka a pořádně se najedla sena. Tak jsme tedy jen chválily a chválily.

27.10.2011 08:58
didi

XXX.XXX.2.151

Oba naši dospělí koně by se dali považovat za problémové.

S kobylou (huculka, nyní 8 let stará) nám to trvalo 4 roky, než jsme ji proměnili v jezdeckého koně, se kterým není každá vyjížďka a vkročení do výběhu "o život". Není to ale o život pouze pro nás, u ostatních člověk nikdy neví, jak se zachová - už jsme se smířili s tím, že to tak bude - protože už to,co dokáže teď, je z její strany neuvěřitelný pokrok.
Je to velmi dlouhé povídání, jak z koně, které nebyl nejprve řádně odstaven, do 4 let naprosto nevychováván a nebezpečný lidem, protože nechápal rozdíl mezi člověkem a koněm - za což byl později už jen bit, se stal kůň jezdecký, který s vámi nebojuje o dominanci každý den znovu a znovu kopyty a zuby.

S valachem (holštýnský kůň, 20 let) nám domluva trvala týden - koník problémový vlastně vůbec nebyl a není, jen jsme naprosto nevěděli jak na něj - nemohli jsme se zeptat původních majitelů, na jaké pobídky je naučen, jak s ním zacházeli, co s ním dělali, co po něm chtěli...
Koník absolutně nešel otočit a zastavit, prostě se rozešel a šel a šel, když se nějakého místa bál, otočil se a šel zpět. Nepomohla jakákoli síla na otočení a zastavení. Koník byl naprosto zmaten, co se po něm chce. Když jsme ty správné pobídky našli - je to prostě kůň na heslo :-) - je to naprostá pohoda a je 100% spolehlivý, jednodušší zacházení a domluvu s koněm jsme nikdy nezažila a ani neviděla.
V tomto případě jsme byli problémoví vlastně my - a na to bych asi chtěla upozornit - nehledejme problém vždy v koni, když něco nechce udělat, nemusí to být vždy naschvál, může být vlastně úplně vzorný a vychovaný, jen nám nemusí rozumět.

I to je důvod proč je podle mě tolik problémových koní - dělá to to střídání majitelů - nový majitel to po koni poté chce jinak, kůň tomu nerozumí, je ve stresu, nový majitel je ve stresu a zklamaný, že kůň neposlouchá, co s ním bude dělat, jaká to bude práce... - a nový problémový koník je na světě...

1.11.2011 10:14
soulofhorse

XXX.XXX.72.181

A mě zrovna příběh zadavatelky zajímá :)

Jinak já se problémovým koním věnuji už skoro profesionálně, takže povídání by bylo spousta. Jinak ale moje kobylka byla v klusáckém tréninku, kde se jí primárně zhoršila pozdější jezditelnost pod sedlem a začala se bát o hubu. Pak ji kdosi jaksi obsedl, nevím jak, ale evidentně byla bitá přes zadek a přes uši (možná se vzpínala nebo házela hlavou, nevím). Nakonec z ní udělali koně, který by se radši umlátil, než se nechal chytit, pořád panikařila, všeho se lekala a byla schopná ublížit lidem kolem i sobě.
Dneska je z ní pro mě absolutně spolehlivý kůň, na ostatní bývá taky celkem milá, dokud ji hlídám, ale jelikož cílem výcviku bylo hlavně kobuši zvednout sebevědomí - a podařilo se - tak je dneska schopná jen tak sestřelit jezdce, protože jí nevyhovuje, nebo pokud na ní nesedím nebo s ní nepracuji, tak si i po někom kopne, k cizím je už spíš vlezlá bez respektu, od některých typů lidí se naopak pořád docela distancuje, ale už bez panikaření.

Pod sedlem s přiježděností sice pořád dost bojujeme, ale přece jen na tom ani moc nemakám, žádné velké výkony od ní totiž nepotřebuju :-)

1.11.2011 18:17
happylinda

XXX.XXX.146.32

Ahoj taky mám klusačku která prošla klusackým vycvikem.. vicemeně se na ni dá už vylést bez toho aby panikařila , naklusat a přiložit holeně bes toho aby se strašně bála.. problém se zadkem a ušima máme taky , jako slečna v příspěvku před náma. Snad to čas zpraví:):-|

2.11.2011 16:07
gabrielle

XXX.XXX.58.208

Moji kobylku jsem poznala jako koně, co na sebe nenechá za žádných okolností ani sáhnout :-)) Ale tak nějak si mě vybrala... :-) Něco víc se dočtete tady: http://horse-man-friendship.wbs.cz/ :-)

18.2.2015 17:55
zuzialfika

XXX.XXX.253.89

Asi před dvěma týdny jsem koupila kříženku wpb x paint x hucul, je jí 14 a co přišla k nám začala být problémová, ve stádě je dominantní a lehce tvrdohlavá. Na vyjížďce se mi stalo že když jsem sesedla tak se snažila utéct a dala do toho opravdu všechno, poté ji zajímali cizí koně a znovu se celým tělem opřela do vodítka a utekla, problém je v tom že je v pohodě v pohodě a podle toho jak má náladu se chová, nejhorší je že když sem jí odstrojovala z vyjížďky tak mi přervala uzdečku a utekla a našli sme ji až druhý den, myslíte, že na tohle pomůže být rázný ? Bylo by mi líto jí vracet ale na druhou stranu, na ní chci vozit děti a myslím že tohle by bylo jen o průšvih. Skvělý příklad je ten když sme jí nakládali do přepraváku dokavaď jí to moc nenudilo byla v pohodě a hodná vstřícná ale jakmile jí to přestalo bavit začala s námi zápasit snažit se opět utéct a začala být až lehce agresivní.

Přidejte reakci

Přidat smajlík