Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.8.2009 08:27
kessidis

XXX.XXX.54.192

Jaké jsou následky při přežrátí koně ovsem?Co dělat, co může následovat.....

7.8.2009 08:36
michaela z

XXX.XXX.90.67

kessidis napsal(a):

Tak já bych řekla, že je tady reálné riziko koliky nebo shvácení kopyt....kolik toho kůň spořádal? Možná by nebylo od věci tuto situaci zkonzultovat s veterinářem-řekne co si máte pohlídat, jak postupovat a co nedělat...Aby se člověk vyvaroval nechtěné návštěvy koně v přípravně krmení, tak je třeba myslet na dobré zabezpečení-zavírat dveře, mít krmení v uzaviratelných nádobách....apod.

7.8.2009 13:23
darsey

XXX.XXX.185.140

michaela z napsal(a):
Tak já bych řekla, že je tady reálné riziko koliky nebo shvácení kopyt....kolik toho kůň spořádal? Možná by nebylo od věci tuto situaci zkonzultovat s veterinářem-řekne co si máte pohlídat, jak postupovat a co nedělat...Aby se člověk vyvaroval nechtěné návštěvy koně v přípravně krmení, tak je třeba myslet na dobré zabezpečení-zavírat dveře, mít krmení v uzaviratelných nádobách....apod.

no pokud muzu doporucit tak pokud ho sezero opravdu hodne tak na nic necekat a okamzite volat veta. Nam se tento tyden probourali kone do ovsarny, jedna kobyla druhej den umrela na koliku jako hrom protoze zadnej ze ctyr vetu nemohl vcas prijet a ve chvili kdy byl v sousedni vesnici tak umrela. Dalsi dva kone prichvaceny a taky jim nebylo moc dobre, jeden schvacenej trochu vic. Nastesti to uz se podchytilo protoze se hned kontrolovali vetem vsechny kone. Takze asi tak. Spousta lidi si vubec neuvedomuje jaká muze byt jejich touha prilepsit koni zabijak. Jak ja rikam nekdy je mene vice!

7.8.2009 17:59
ustulina

XXX.XXX.9.21

kessidis napsal(a):

Ono je to trochu složitější, ale v kostce(doufám, že nezapomenu na podstatné věci)
Kvůli malému žaludku by kůň neměl dostat více jak 2kila jádra najednou. U nás by byl problém i s těmi 2kg, někdo může napsat, že jejich kůň sežral tolik a tolik a nic se mu nestalo (ale to je trochu jako když někdo říká, tenhle při autonehodě umřel a tenhle si zlomil ruku), na to opravdu nesázet. Určitě hned volat veta, aby z koně dostal co nejvíc než to nadělá škodu. Než přijede, nalít do koně minerální olej nebo dřív se prodával detoxan (nevím, co ho nahradilo) a třeba černé uhlí(vet po telefonu určitě poradí)
Jádro obsahuje škroby, které kůň neumí zpracovat a ztrávit - ty ve střevě začínají rychle kvasit a narušují střevní rovnováhu, přátelské bakterie vymírají, zvyšuje se kyselost prostředí, které narušuje střevní stěnu - ta se stává propustnou pro veškeré jedy, které se tak dostávají do krevního řečiště až ke kopytům - proto schvácení.

7.8.2009 18:26
ladys

XXX.XXX.45.106

ustulina napsal(a):
Ono je to trochu složitější, ale v kostce(doufám, že nezapomenu na podstatné věci)
Kvůli malému žaludku by kůň neměl dostat více jak 2kila jádra najednou. U nás by byl problém i s těmi 2kg, někdo může napsat, že jejich kůň sežral tolik a tolik a nic se mu nestalo (ale to je trochu jako když někdo říká, tenhle při autonehodě umřel a tenhle si zlomil ruku), na to opravdu nesázet. Určitě hned volat veta, aby z koně dostal co nejvíc než to nadělá škodu. Než přijede, nalít do koně minerální olej nebo dřív se prodával detoxan (nevím, co ho nahradilo) a třeba černé uhlí(vet po telefonu určitě poradí)
Jádro obsahuje škroby, které kůň neumí zpracovat a ztrávit - ty ve střevě začínají rychle kvasit a narušují střevní rovnováhu, přátelské bakterie vymírají, zvyšuje se kyselost prostředí, které narušuje střevní stěnu - ta se stává propustnou pro veškeré jedy, které se tak dostávají do krevního řečiště až ke kopytům - proto schvácení.

PŘEŽRÁNÍ.....
A jinak, my to řešili tak, že jsme přežranou kobylu, která se dostala do ovsovny nasedlali a ujeli asi 30 km, pěkně ve svižném kroku, aby trávila... Ale tady jde určitě o množství

8.8.2009 11:04
jennyamy

XXX.XXX.179.245

ladys napsal(a):
PŘEŽRÁNÍ.....
A jinak, my to řešili tak, že jsme přežranou kobylu, která se dostala do ovsovny nasedlali a ujeli asi 30 km, pěkně ve svižném kroku, aby trávila... Ale tady jde určitě o množství

nám jednou do rána valach sezřal 30kg pšenice,přežil to bez schvácení,celý den se s ním chodilo a střídavě stálo v potoce,dieta seno a voda na hodně dlouho,ješte po měsíci bylo v jeho koblížkách vidět pšeničná zrna.pšenici si děda nachystal na ráno na dvůr ,že si nechá ve mlýně semlít,koník si pytel i rozvázal:Měli jsme štestí v neštěstí.

8.8.2009 11:39
lucky

XXX.XXX.133.26

jennyamy napsal(a):
nám jednou do rána valach sezřal 30kg pšenice,přežil to bez schvácení,celý den se s ním chodilo a střídavě stálo v potoce,dieta seno a voda na hodně dlouho,ješte po měsíci bylo v jeho koblížkách vidět pšeničná zrna.pšenici si děda nachystal na ráno na dvůr ,že si nechá ve mlýně semlít,koník si pytel i rozvázal:Měli jsme štestí v neštěstí.

NO fuj..to teda bylo štěstí v neštěstí.
Jelikož už jsem se setkala s hoodně případy tohoto druhu, tak mám vše tak zabezpečeno, že by mi tam žádný kůň nic nesnědl..i kvůli myším. Ty mají hladovku a stěhují se k sousedům
Takže i když se mi nejednou stalo, že ta moje průzkumnice si vzadu otevřela vrátka na dvůr, celé si to v noci obešla a šla štrachat kde by co by, tak k jídlu se nedostane a ráno jsem vyšla ven a holčí si maximálně olizovala dlažbu a žužlala mi psy
Takže hlavně doporučuji všem, aby se nespoléhali na to, že kůň se z boxu nedostane, či z výběhu, a že se přece nic nemůže stát. Může, náhoda je blbec a pak je pozdě "plakat nad rozlitým mlíkem". Vše zabezpečit tak, aby žádný kůň se nikdy k jídlu nemohl dostat. U mě teda ani ta myš

8.8.2009 15:02
janda

XXX.XXX.9.131

kessidis napsal(a):

Jj, Lucky má pravdu - hlavně všchno dobře zabezpečit.
U nás to kvůli lidské hlouposti jednou dobře neskončilo - máme mačkač na oves ve stáji, vedení se bálo aby ho někdo neukrad, tak si to tam nacpali, aby to bylo pod zámkem. Bohužel tam jednou nějaký ojoj nechal lehkomslně u toho mačkače stát pytel se zbytkem ovsa a do toho ještě jako na potvoru nějaká oška špatně zavřela box jednoho koně - ten na to v noci přišel a do rána než došla služba se pěkně nacpal - následovalo zchvácení kopyt, půlroční léčba se stavy jak na houpačce, vždycky když to začalo vypadat nadějně se to po několika dnech zase zhoršilo....nakonec se na doporučení veta rozhodlo že pro koníka bude než tohle trápení s nejistým výsledkem lepší druhá varianta......

Jinak když už na to příjde, rozhodně volat okamžitě veta - někde jsem taky četla že okamžitě do koně nalít rostlinný olej (teď si ale nevpomenu jestli větší množství najednou, nebo v menších dávkách častěji) - stát bych ho nenechávala, ale na druhou stranu ani najednou ho začít honit jak nadmutou kozu nbude moc košér - težší terén v kroku s tím častým chlazením nohou jak psal někdo výš, mi příjde jako dobrá volba do doby než dorazí vet, neřekne-li po telefonu jinak...

Přidejte reakci

Přidat smajlík