Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.5.2006 23:06

Můj kůň má problém se zadníma nohama. Moc si prošlapuje spěnkový kloub(kost mezi spěnkovým kloubem a korunkou má více položenou k zemi, než ostatní koně). Je mu 5 let, má to asi odmalinka. Nateklé to nijak nikdy neměl, vypadá to, že jemu to nevadí. Bude mít toto nějaké následky ve stáří? Dá se tento kloub nějak mechanicky fixovat? Zatím jsem nenašla nic účiného. Nebo léčit jinak? Děkuji moc za odpověď, můžu přiložit foto, pokud to bude nutné, zatím ho nemám

6.5.2006 09:16

luclo napsal(a):
Můj kůň má problém se zadníma nohama. Moc si prošlapuje spěnkový kloub(kost mezi spěnkovým kloubem a korunkou má více položenou k zemi, než ostatní koně). Je mu 5 let, má to asi odmalinka. Nateklé to nijak nikdy neměl, vypadá to, že jemu to nevadí. Bude mít toto nějaké následky ve stáří? Dá se tento kloub nějak mechanicky fixovat? Zatím jsem nenašla nic účiného. Nebo léčit jinak? Děkuji moc za odpověď, můžu přiložit foto, pokud to bude nutné, zatím ho nemám

Ahoj Luclo! Problem by to byt nemel. Je to geneticky dane. Jsou to tzv. medvedi nohy. Ma to na zadnich nohach? O jednoho konika, co to taky tak mel sem se starala. Pokud by byl konik hodne sportovne zatezovan, tak by mu mohli natekat nohy, ale to se spravi bandazovanim. Posilam fotku. Mrkni na to, jestli to ma podobne.(postaveni zadnich nohou). Pa

6.5.2006 12:56

baara napsal(a):
Ahoj Luclo! Problem by to byt nemel. Je to geneticky dane. Jsou to tzv. medvedi nohy. Ma to na zadnich nohach? O jednoho konika, co to taky tak mel sem se starala. Pokud by byl konik hodne sportovne zatezovan, tak by mu mohli natekat nohy, ale to se spravi bandazovanim. Posilam fotku. Mrkni na to, jestli to ma podobne.(postaveni zadnich nohou). Pa

Stím se koník už rodí na to se má při koupi koně koukat .má dlouhé spěnky a ty se postupem čím dál víc prošlapují až mohou dopadat na zem .Zmírnit by se to dalo okováním

6.5.2006 14:51

luclo napsal(a):

Proboha nekovat!Stačí správně vystrouhat, správná korektura udělá lepší službu než podkova, která se předělává jednou za 6-8 týdnů, jkdy už je kopyto příliš přerostlé.Přistrouhávat se musí častěji.

6.5.2006 14:57

baara napsal(a):

Dneska jsem ho vyfotila, má to víc prošlápnuté, než kůň z tvé fotky. Díky moc za předešlou odpoveď Pa Luclo

6.5.2006 14:59

jurasek napsal(a):
Stím se koník už rodí na to se má při koupi koně koukat .má dlouhé spěnky a ty se postupem čím dál víc prošlapují až mohou dopadat na zem .Zmírnit by se to dalo okováním

Já jsem tohoto koníka nekupovala, narodil se v naší stáji a já jsem ho pak dostala.

6.5.2006 17:22

luclo napsal(a):

Já mám staršího koníka, který ty zadní taky prošlapuje... Jednu víc a jednu míň. Na té pravé měl totiš spřetrhaný vazy... Údajně... Na práci bandážuju, aby si ještě neco neudělal se šlachami, jinak je normál kovaný, pře bez podkov nemůže už být...

6.5.2006 18:53

luclo napsal(a):

Je to tak prostě dané a nic s tím neuděláš.Moje kobyla to měla daleko horší,ale úplně normálně s tím běhala a problémy jí to nedělalo.Akorát měla potom ještě nálevky na hleznech a na spěnkách.Ale ono s ní taky nebylo zrovna nejlépe zacházeno,tak se ani nedivím.Ale ani to nemělo vliv na její pohyb. A nohy jí taky neotíkaly. A to co má tvůj koník není tak moc vážné,ale chápu tě.

23.5.2006 17:15

mela napsal(a):
Je to tak prostě dané a nic s tím neuděláš.Moje kobyla to měla daleko horší,ale úplně normálně s tím běhala a problémy jí to nedělalo.Akorát měla potom ještě nálevky na hleznech a na spěnkách.Ale ono s ní taky nebylo zrovna nejlépe zacházeno,tak se ani nedivím.Ale ani to nemělo vliv na její pohyb. A nohy jí taky neotíkaly. A to co má tvůj koník není tak moc vážné,ale chápu tě.

Mám tu fotku nožiček s "prošlápnutýma" spěnkama.

23.5.2006 17:16

janna napsal(a):
Mám tu fotku nožiček s "prošlápnutýma" spěnkama.

a ještě jednou

23.5.2006 17:53

janna napsal(a):
a ještě jednou

Je to možná hloupý dotaz,ale čím se zapříčiní "prošlápnuté spěnky???děkuji---

24.5.2006 08:05

luclo napsal(a):

Tak tohle jsou zadní spěnky (medvědí tlapy) u 22 letého A 1/1.
Koníkovi to nedělá žádný problém - zatím.

24.5.2006 10:15

alda napsal(a):
Tak tohle jsou zadní spěnky (medvědí tlapy) u 22 letého A 1/1.
Koníkovi to nedělá žádný problém - zatím.

Muj konik (ma 3roky)ma stejny problem,ale nema to jen na zadnich ale na vsech ctyrech =( Sice se na nem jezdi jako na pruzinkach,ale je mo ho lito...bozatko mojeRadi mi bandazovani po zatezi

24.5.2006 14:24

zuza napsal(a):
Proboha nekovat!Stačí správně vystrouhat, správná korektura udělá lepší službu než podkova, která se předělává jednou za 6-8 týdnů, jkdy už je kopyto příliš přerostlé.Přistrouhávat se musí častěji.

S tím pokynem "nekovat" nemůžu souhlasit. Jestliže koni pořádně nedorůstají patky, tak se prošlápnutí ještě zvětšuje. Naopak správným podkování se změní úhlení a postoj i zatížení nohy se mění k lepšímu. Ono nekovat je sice dobrá věc do té doby, dokud koni nic není, nicméně špatný postoj a úhlení kloubů se nespraví jen strouháním.

Přidejte reakci

Přidat smajlík