tak nedávno jsme se "bavili" na nemoderované diskuzi o chambonu.Já jsem přislíbila fotky...
Prosím kdo si chce rýpnout tak klidně,ale byla bych radši za rady co mám a co nemám dělat...
první fotka bez vyvazování
amidala
napsal(a):
tak nedávno jsme se "bavili" na nemoderované diskuzi o chambonu.Já jsem přislíbila fotky...
Prosím kdo si chce rýpnout tak klidně,ale byla bych radši za rady co mám a co nemám dělat...
a další s chambonem
amidala
napsal(a):
a další s chambonem
Je mi líto že nemohu dodat fotky v klusu,kobylka má ještě pořád hodně poraňěnou nožku takže může chodit pouze krokem.
Tady je další
amidala
napsal(a):
Je mi líto že nemohu dodat fotky v klusu,kobylka má ještě pořád hodně poraňěnou nožku takže může chodit pouze krokem.
Tady je další
poslední
impact
napsal(a):
A ty karabinky od těch lanek má zapnutý jak? Ono to není moc vidět. Ale jestli to má jen od hřbetu, protažený mezi předníma a přímo do udidla, tak to bohužel nemá s pevným chambonem a jeho správnou funkcí nic společného....
S dovolením zkopíruji článek, který našla uživatelka s nickem "zviratqo"
Chambon
Chambon je pomocná otěž, která ze všech pomocných otěží nejméně omezuje koně v jeho přirozeném pohybu a která se používá pouze k práci s koněm na lonži, protože požaduje od koně jiné postavení a práci těla, než je tomu při práci pod sedlem. Vzhledem je velmi podobná gogue, také podobně působí. Rozdíl je v délce lanka a jeho upnutí na hlavě koně. Zásadní rozdíl je však v působení na hubu koně. Chambon totiž na rozdíl od gogue nepůsobí na hubu koně zpětným tahem.
Chambon se skládá ze tří hlavních částí : hlavové části (chcete-li nátylníku), která je opatřena na každé straně dvěma kovovými kroužky a zápinkami pro upevnění na nátylníku uzdečky, vyvazovací otěže dlouhé kolem 0, 80 m, která prochází od podbřišníku mezi předními končetinami koně a pevného lanka dlouhého asi 1,40m, na jehož každém konci je karabina, která se na každé straně připojí ke kroužku udidla (karabinka musí být svou velikostí taková, aby se dala protáhnout kroužky hlavové části chambonu). Lanko se na jedné straně zapne do kroužku udidla, na téže straně prochází kroužkem na hlavové části chambonu do zápinky vyvazovací otěže, kde prochází na druhou stranu a vede opět druhým kroužkem hlavové části k udidlu koně. Chambon působí tak, že pokud kůň zvedne hlavu, lanko s vyvazovací otěží se napne, čímž vyvine tlak na týl koně, aniž by působil zpětně na hubu koně. Kůň zareaguje tím, že sníží hlavu. Správné použití a práce se chambonem urychluje vývin svalstva hřbetu a zádě koně, posiluje také horní svaly krku koně. Chambon působí pouze v případě, pokud kůň zvedne hlavu. Pokud kůň kráčí pravidelně a uvolněně vpřed, chambon nepůsobí. Chambon je velmi dobrou pomůckou pro koně nervózní, pro koně kteří pullují a koně, kteří se „perou“ s udidlem. Díky chambonu se postupem času uklidní, protože chambon na rozdíl od jiných pomocných otěží koni nenabízí možnost opřít se do něj, takže kůň se vlastně nemá „s čím prát“. Kůň při práci na chambonu nemůže být na přilnutí. Jeho pohyb hlavy a krku není mimo nadměrného zvedání hlavy nijak omezen. Lze jej proto dobře použít při lonžování na kavaletách a při práci na malých skocích. Základem správného působení chambonu je jeho správná délka a dostatečné pobízení lonžujícím. Pokud totiž není dostatečně aktivovaná záď koně, je znemožněno správné působení chambonu a tím je se stává práce na osvalení neúčinnou. Kůň se bude jen loudat s váhou na předku, smysl práce na chambonu jde stranou. Svaly nemají proč pracovat, protože impuls nepřichází od „motoru“ (zádě koně). Proto je třeba sledovat pravidelný pohyb koně (dostatečně pobízet záď). Chambon také podsunuje vnitřní zadní nohu koně. Čím více tato noha pracuje, tj. je podsunutá pod tělo, tím více se vyvíjejí a pracují svaly zádě a tím více se vyvíjí svalstvo hřbetu, což ocení zejména skokoví koně (za předpokladu, že je kůň dostatečně pobízen ze zadu). Pokud se rozhodneme chambon k výcviku použít, měli bychom přesně vědět, proč právě tuto pomocnou otěž (jako jakoukoliv jinou) použijeme. Použijeme ho u koně, kde chceme dosáhnout vytažení hlavy dolů a dopředu, protažení hřbetních a krčních svalů nebo pokud chceme zabránit koni ve zvedání hlavy a prohýbání hřbetu např. při špatné práci na kavaletách; dále je velmi vhodný pro koně, kteří potřebují nasvalit z jakéhokoliv důvodu (mladý kůň, dlouhá nemoc koně, hubení koně, koně se senným břichem); je to také výborný prostředek pro nápravu jeleního krku, prohnutých zad i propadlého hřbetu. Oproti tomu chambon nikdy nepoužíváme k ježdění, protože chce od koně naprosto odlišnou práci těla, než je tomu při jízdě. Dále ho nepoužíváme u koní kteří ho již nepotřebují (chambon je neustále prověšený, kůň již účinek chambonu zná), také u koní, kteří nepracují hřbetem (chodí s hlavou pouze dopředu, ne dolů), pokud od koně požadujeme, aby chodil na přilnutí, je potom použití chambonu „proti přírodě“. Pokud kůň vypadává lopatkou ven, je použití chambonu také nežádoucí (neohraničuje koně jako např. vyvazovací otěže),nepoužívá se ani v případě kombinace s jinou pomocnou otěží a ani při lonžování na dvou lonžích
impact
napsal(a):
A ty karabinky od těch lanek má zapnutý jak? Ono to není moc vidět. Ale jestli to má jen od hřbetu, protažený mezi předníma a přímo do udidla, tak to bohužel nemá s pevným chambonem a jeho správnou funkcí nic společného....
Pozor dej si do vyhledávače na nemoderované diskuzi chambon a zjistíš o co šlo
Mimocjiné ano kobylka to má na hřbetě a pod předníma a zaplí do udidla o pevném chambonu tu nebyla ani řeč
sonicka
napsal(a):
Do háje to přece není chambon
Tak tak. S dovolením, zkopíruji obrázek od "bonita".
impact
napsal(a):
Tak tak. S dovolením, zkopíruji obrázek od "bonita".
Takže jestli hodláš kobylku lonžovat na chambonu, tak si nejprve zjisti, co to vlastně chambon je a jak se správně používá. To, co máš na kobylce ty je normální kus špagátu, kterým kobylku akorát tak zničíš. Kor, jestli je nějakým způsobem nemocná, jak jsi tady naznačila, tak jí opravdu moc nepomůžeš...
impact
napsal(a):
Takže jestli hodláš kobylku lonžovat na chambonu, tak si nejprve zjisti, co to vlastně chambon je a jak se správně používá. To, co máš na kobylce ty je normální kus špagátu, kterým kobylku akorát tak zničíš. Kor, jestli je nějakým způsobem nemocná, jak jsi tady naznačila, tak jí opravdu moc nepomůžeš...
Tady ze sebe zase někdo dělá něco chytrého.To co má nahoře "moje" kobylka je tzv. gumový chambon...to co si poslala ty je tzv. pevný chambon....Ano kobylka může chodit krokem protože měla problémy.Ale to neznamená že v tom kroku nebude aspoň trochu pracovat.Celou zimu v poctatě stála!!!
amidala
napsal(a):
Ano to je pevný chambon...tohle je gumový anebo taky názývaný Gumy
Bohužel nevím, kterého tématu na nemoderce se to týká. O chambonu je jich opravdu hodně...
Navíc by mě zajímalo, jak můžeš s kobylkou v klidu pracovat, když se ti tam po ohradě courají jiní koně? A též by to chtělo fotky celého těla. To, že fotíš jen hlavu naznačuje, že tě nezajímá, jak kobylka pracuje hřbetem a jak zádí - zajímá tě jen "zabalená hlava"?
amidala
napsal(a):
Tady ze sebe zase někdo dělá něco chytrého.To co má nahoře "moje" kobylka je tzv. gumový chambon...to co si poslala ty je tzv. pevný chambon....Ano kobylka může chodit krokem protože měla problémy.Ale to neznamená že v tom kroku nebude aspoň trochu pracovat.Celou zimu v poctatě stála!!!
Jééé. Tak já ze sebe dělám chytrého, jo? Tak to sorry. Myslela jsem, že chceš vědět něco o tom, jak kobylka chodí, jak to vypadá. Ale teda pardon, že jsem se vmísila do debaty.
impact
napsal(a):
Bohužel nevím, kterého tématu na nemoderce se to týká. O chambonu je jich opravdu hodně...
Navíc by mě zajímalo, jak můžeš s kobylkou v klidu pracovat, když se ti tam po ohradě courají jiní koně? A též by to chtělo fotky celého těla. To, že fotíš jen hlavu naznačuje, že tě nezajímá, jak kobylka pracuje hřbetem a jak zádí - zajímá tě jen "zabalená hlava"?
Necourají se mi tam jiní koně to jedna věc.Nejsem na jízdárně většinou sama a ani nemohu,jezdí tam ještě druhá kobylka,která jezdit může!!!!Ne že by mě nezajímal ale jak se mi to podařilo vyfotit tak jsem to vyfotila zítra večer tu můžeš "mít" kobylku celou
impact
napsal(a):
Jééé. Tak já ze sebe dělám chytrého, jo? Tak to sorry. Myslela jsem, že chceš vědět něco o tom, jak kobylka chodí, jak to vypadá. Ale teda pardon, že jsem se vmísila do debaty.
Tak jsem to zase nemyslela...ale dělat ze mě debila zase nemusíš.Já vím na čem mi kobylka chodí!!!Klidně povídej dál...potřebuji kritiku jak sůl
amidala
napsal(a):
Tak jsem to zase nemyslela...ale dělat ze mě debila zase nemusíš.Já vím na čem mi kobylka chodí!!!Klidně povídej dál...potřebuji kritiku jak sůl
On se i gumový chambon zapíná trochu jinak...
Mám na to vcelku ten samý názor jako Svapu. Mám vcelku alergii na zbytečné a neúčelné používání všelijakých udělátek. Ale na to, abych aspoň trošku poznala, jak ti na tom koča chodí, potřebuji vidět fotky celého těla z profilu. Ono to bez toho zadku nějak není vidět.
Btw. můžeš mi napsat, čeho chceš docílit tím, že budeš používat gumy? Proč to na koně dáváš? A co od toho očekáváš?
amidala
napsal(a):
amidala, prosim, vyfot kobylku i uplne zblizka, potom, mozno by pomohlo, keby si dala do ruky fotak tej druhej holke, co tam jazdi s tebou a nech ona vyfoti tvoju pracu s tvojou kobuskou, potom nieco podebatujeme, ja nie som proti "udelatkam" len tento sposob, co pouzivas ty a spol, sa mi proste nevidi, ja nemam rada, ked ma konik na sebe snury, bez ziadnych "pad-ov" len tak na holom chrbte....
bonita
napsal(a):
amidala, prosim, vyfot kobylku i uplne zblizka, potom, mozno by pomohlo, keby si dala do ruky fotak tej druhej holke, co tam jazdi s tebou a nech ona vyfoti tvoju pracu s tvojou kobuskou, potom nieco podebatujeme, ja nie som proti "udelatkam" len tento sposob, co pouzivas ty a spol, sa mi proste nevidi, ja nemam rada, ked ma konik na sebe snury, bez ziadnych "pad-ov" len tak na holom chrbte....
to je úplně stejnej typ vyvazování,jako používám já u šejtana!!! A je to Gumový chambon=gumy
sejtanek
napsal(a):
to je úplně stejnej typ vyvazování,jako používám já u šejtana!!! A je to Gumový chambon=gumy
Chci tím dosílit toho,že když nemůžu na kobči sedět a pracovat s ní jako holeněma a rukama tak používám vyvazko.Já sama kdyby nebylo potřeba tak jí ho nedám.Taky nevidím ráda sešňerovaného koně,ale hold někdy se nedá....zítra dodám fotky jak z blízka tak celou koblku!!
amidala
napsal(a):
Chci tím dosílit toho,že když nemůžu na kobči sedět a pracovat s ní jako holeněma a rukama tak používám vyvazko.Já sama kdyby nebylo potřeba tak jí ho nedám.Taky nevidím ráda sešňerovaného koně,ale hold někdy se nedá....zítra dodám fotky jak z blízka tak celou koblku!!
Jessinka na chambonu
vap
napsal(a):
Ono jí ani nic jiného nezbývá, protože má ten chambon moc "utáhlý" a nemůže protáhnout hlavu, krk a tím pádem i záda víc dopředu....Tohle moc dobrá ukázka toho, jak použít chambon není...
Prosim nemuzete mi nekdo poslat foto jak ma vypadat spravne chodici kun???S popisem proc to tak ma byt??
A jeste jeden dotaz,chambon nepouzivam ale rada bych vedela od nekoho kdo tomu rozumi (nejlepe od Pegaska) nac je vlastne chambon dobry a jak se spravne pouziva.Ne ze bych s tim chtela zacit ale rada rozsirim sve vedeni.
sunin
napsal(a):
Prosim nemuzete mi nekdo poslat foto jak ma vypadat spravne chodici kun???S popisem proc to tak ma byt??
A jeste jeden dotaz,chambon nepouzivam ale rada bych vedela od nekoho kdo tomu rozumi (nejlepe od Pegaska) nac je vlastne chambon dobry a jak se spravne pouziva.Ne ze bych s tim chtela zacit ale rada rozsirim sve vedeni.
je fakt,že jsem jí ho tady dotáhla víc,ona je klusačka a je zvyklá chodit z hlavičkou šíleně nahoře.Ale stejně,ikdyž vypadá,že ho má krtákej,tak mohla zvednout hlavu....
eliska84
napsal(a):
je fakt,že jsem jí ho tady dotáhla víc,ona je klusačka a je zvyklá chodit z hlavičkou šíleně nahoře.Ale stejně,ikdyž vypadá,že ho má krtákej,tak mohla zvednout hlavu....
elis, ja viem, ze to je klusacka, a ti chodia s hlavou v oblakoch, skus jej ho uvolnit tak, aby mala tu hlavu v pozadovanej urovni a potom ju odfot, chcela by som vidiet, ako potom pracuje so zadkom, lebo z tejto fotky je vidiet, ze zaostava.
Uživatel s deaktivovaným účtem

bonita
napsal(a):
elis, ja viem, ze to je klusacka, a ti chodia s hlavou v oblakoch, skus jej ho uvolnit tak, aby mala tu hlavu v pozadovanej urovni a potom ju odfot, chcela by som vidiet, ako potom pracuje so zadkom, lebo z tejto fotky je vidiet, ze zaostava.
Bonita:s tvojim tvrdenim o klusakom nemozem suhlasit!!!to.ze nejaka kobyla chodi s hlavou v oblakoch a zhodit to na,ze je to klusak...
prikladam foto,nepracuje sice poriadne zadkom,ale rozhodne nema hlavu v oblakoch a nie je to jediny klusak...
napsal(a):
Bonita:s tvojim tvrdenim o klusakom nemozem suhlasit!!!to.ze nejaka kobyla chodi s hlavou v oblakoch a zhodit to na,ze je to klusak...
prikladam foto,nepracuje sice poriadne zadkom,ale rozhodne nema hlavu v oblakoch a nie je to jediny klusak...
ospravedlnujem saja len, ze z plnokrvnikov som videla krasnych drezurakov, ale z klusakov moc nie, ale za to, ked je trotter zapriahnuty, to je podivana

bonita
napsal(a):
ospravedlnujem saja len, ze z plnokrvnikov som videla krasnych drezurakov, ale z klusakov moc nie, ale za to, ked je trotter zapriahnuty, to je podivana
stane sa ja len ze klusaci su vseobecne dost podcenovani...
napsal(a):
stane sa ja len ze klusaci su vseobecne dost podcenovani...
Já nemám klusáka ale plnokrevnou kobylku s dostihovou minulostí. A mám vypozorované jedno.
Hlavu zvedá kůň nespokojený, nervozní nebo vzrušený. Když je klidný, nosí hlavu v přirozené poloze.
Největší problém u koníků stažených z dráhy vidím v tom, že jejich páníčkové nemají trpělivost počkat si, až se koník zklidní.
Nikdy mne nenapadlo řešit vzrušení či nervozitu mé klisny provázkama. Spravil to jen čas.
misulinka
napsal(a):
Já nemám klusáka ale plnokrevnou kobylku s dostihovou minulostí. A mám vypozorované jedno.
Hlavu zvedá kůň nespokojený, nervozní nebo vzrušený. Když je klidný, nosí hlavu v přirozené poloze.
Největší problém u koníků stažených z dráhy vidím v tom, že jejich páníčkové nemají trpělivost počkat si, až se koník zklidní.
Nikdy mne nenapadlo řešit vzrušení či nervozitu mé klisny provázkama. Spravil to jen čas.
Kdo nemá klusíka neví o čem mluví.S mojí Jess je to povídání na dýl,ale přidávám ještě další fotky
eliska84
napsal(a):
Kdo nemá klusíka neví o čem mluví.S mojí Jess je to povídání na dýl,ale přidávám ještě další fotky
a ještě

eliska84
napsal(a):
no jedneho mam,nastastie este drobec,ale par dalsich jazdim v praci