ampinka
napsal(a):
Přes léto jsem si poctivě podomácku udělala jitrocelový sirup, aby bylo případně v zimě čím léčit... a bohužel už je to tady, valach kašle a má rýmu. Máte někdo zkušenosti s tím, kolik se toho na dospělého koně (500kg) dává a jak často? Bojím se abych neudělala víc škody než užitku
posouvám... opravdu nikdo neví?
1. postup
Natrháme si čerstvé mladé listy, omyjeme je a pak je pěchujeme do velké sklenice -vždy asi jeden centimetr listů a jeden centimetr třtinového cukru (nebo cukru krystal). Takto střídavě vrstvíme a každou vrstvu pořádně stlačíme. Necháme stát na slunném místě, dokud listy pustí šťávu a cukr se nerozpustí (z pětilitrové sklenice se vytvoří přibližně dva litry sirupu). Přecedíme, vlijeme do uzavíratelné láhve a uskladňujeme v lednici. Sirup vydrží neotevřený několik měsíců. Někdo sirup také sterilizuje, aby se prodloužila doba jeho trvanlivosti.
2. postup
Čtyři větší hrsti čerstvých jitrocelových listů omyjeme, pak je pokrájíme najemno, vložíme do hrnce, zalijeme decilitrem vody a přidáme 250 g medu. Vaříme na mírném plameni tak dlouho, dokud se nevytvoří hustý sirup. Ještě za tepla scedíme, dáme do uzavíratelné láhve a skladujeme v lednici. Postupovat stejně můžete také s 1 kilogramem jitrocele, jedním litrem vody a 340 g třtinového cukru (nebo cukru krystal).
3. postup
Budete potřebovat 1 kg jitrocelových listů, 2 citróny bez jadérek, 2 kg třtinového cukru a dva litry vody. Jitrocel pokrájejte, přelijte dvěma litry vody a vařte asi 15 minut. Nechte přes noc vyluhovat, sceďte a do tekutiny přidejte kolečka oloupaného citrónu bez pecek a cukr. Vařte něco přes hodinu, občas promíchejte a ještě teplé plňte do sklenic, které uzavřete víčkem a obrátíte je až do vychladnutí.
Do sirupů se přidává cukr a tak možná řešíte, která varianta je pro vás nejlepší. Nejčastěji se používá bílý cukr krystal, což je nejlevnější způsob. Ale co si budeme povídat, příliš zdravý není. Pokud můžete, volte variantu třtinového cukru, který se dá sehnat i v bio kvalitě. Výborné je použít med, při tom množství, které ale musíme používat, je to varianta celkem drahá.
Vyrobit si domácí jitrocelový sirup znamená mít jistotu, že v něm nebudou žádné barviva, chemické přísady, konzervační látky a aromata. Budete tak mít jistotu, co se vám do těla dostane.
Minulý rok moje koně kašlaly,nakazily se od koně, který utekl s nedaleké stáje a silně kašlal.Do týdne začaly i moje.Také každý rok dělám jitrocelový sirup,jak pro nás, tak pro koně.Dávkovala jsem ho 1dc ráno,v poledne a večer.Dále jsem jim vařila čaje proti kašli a dávala pít vlažnou vodu a máčela seno do vody.Připadala jsem si jak sestřička v nemocnici,ale pacienti byli hodní a moc jim sirupek chutnal.Léčba trvala 3 týdny.Také ještě dělám pampeliškový sirup a bezový.Jsem ráda,že nejsem jediný blázen,(jak o mě známí hovoří),co vaří koním sirupy.
renona
napsal(a):
Minulý rok moje koně kašlaly,nakazily se od koně, který utekl s nedaleké stáje a silně kašlal.Do týdne začaly i moje.Také každý rok dělám jitrocelový sirup,jak pro nás, tak pro koně.Dávkovala jsem ho 1dc ráno,v poledne a večer.Dále jsem jim vařila čaje proti kašli a dávala pít vlažnou vodu a máčela seno do vody.Připadala jsem si jak sestřička v nemocnici,ale pacienti byli hodní a moc jim sirupek chutnal.Léčba trvala 3 týdny.Také ještě dělám pampeliškový sirup a bezový.Jsem ráda,že nejsem jediný blázen,(jak o mě známí hovoří),co vaří koním sirupy.
Tak já jsem teda nikdy nevařila sirup, ale koníka jsem si léčila čajíčkem... Lidi se na mě dívali jak na cvoka, ale koník po týdnu kašlat přestal... myslím, že rozhodně lepší, než do něj rvát chemii a tím organizmus ještě více zatížit...
beerro
napsal(a):
Dobrý den,mohla bych poprosit o recept na ten sirup...já vždy sbírala a vařila vývar a tím zalívala krmení kobyle,která občas blafla.Ještě teď mám jitrocel v mrazáku..Děkuji.
Jestli by to někoho zajímalo přidávám i svůj recept na jitrocelový sirup.
Deset lžic nakrájených listů jitrocele rozmixujeme v 1/2l vody.Přidáme 1 dl bílého destilátu a necháme 1-2 stát.Přecedíme,přidáme 4 lžíce medu,trochu ohřejeme( max. 50 C),rozmícháme a uložíme do tmavé sklenice na chladné místo.
Jitrocel z mrazáku už nemá žádné léčivé účinky,je to jen zmrzlá tráva,mráz ho znehodnotí.Lépe by jste udělala,kdyby jste ho usušila.