Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.12.2009 21:58
danurba

XXX.XXX.12.226

máme přitloustlou huculku bez kohoutku, máme problém, že sedlo na ní se točí...asi jako kdyby bylo připnuté k sudu. Podbřišák je zapnutý nafest, ale stejně se sedlo točí...dá se tomu nějak zabránit?

26.12.2009 22:33
saddlery

XXX.XXX.2.142

danurba napsal(a):
máme přitloustlou huculku bez kohoutku, máme problém, že sedlo na ní se točí...asi jako kdyby bylo připnuté k sudu. Podbřišák je zapnutý nafest, ale stejně se sedlo točí...dá se tomu nějak zabránit?

anglické nebo westernové ? fotky máš ???

26.12.2009 23:15
danurba

XXX.XXX.12.226

saddlery napsal(a):
anglické nebo westernové ? fotky máš ???

anglické

27.12.2009 08:43
saddlery

XXX.XXX.2.142

danurba napsal(a):
anglické

tak bud máš špatnou šíři přední komory a špatně zaůhlené patky přední komory.a začíná to už sevřením přední komory a pak to nedosedne a točí se to na koni,anglické sedlo by se mělo sedlat jen na slabou dečku,pač vždy musí být dobře zvolená sedlová kostra a správně ušité polštáře sedla pro onoho koně který tím má výt sedlán,ty rady trenérů mít jedno sedlo na všechny koně a podkládat to gelovými pálkami až do nebe- čímž se ztrácí nízký kontakt se hřbetem koně,,to asi není důležité. Viz . o sedlání koně s panem Jindrou na equitv.

tady je vidět jak ne,pač nasedláním uplně nevhodného sedla pomocí vysoké vrstvy gelovky a pálky a dečky jsi pak na koni jak princezna na hrášku a kontakt jde do kopru.

takže nepodkládat ,jen slabou dečku a pídit se po tom,zda sedlo jako takové koni sedí,ovšem jsou typy koní tzv.nesedlatelní,pač jsou tak kulatí,že se na nich vše točí,bezkohoutkatí a nemá se sedlo o co opřít.

27.12.2009 10:57
stieberova

XXX.XXX.107.74

danurba napsal(a):

Mám také koníka dosti přitloustlého a bez kohoutku a je problém na něj najít sedlo, které bude alespoň z větší části dobře sedět. Tak snad to co mám, už bude alespň trochu dobré, jezdím v něm už přes rok, koník si nestěžuje, ale to on si nestžoval, ani když na něm předchozí sedlo zanechalo bílé fleky. Sedlu na takovém koni moc nepomůže, když sebude dotahovat víc a víc, koni to naopak může i uškodit. U tlusťochů se sedlo i snáz přetáhne, protože obyvklá míra, že se pod podbřišník musí vejít 4 prsty na nich moc uplatnit nejde - vejdou se tam vždycky, i kdyby koník už skoro nedýchal. To sádlo se vždycky před těmi prsty nějak přeleje.
Sedlo je potřeba sehnat takové, které bude kopírovat hřbetní svaly co nejlépe a i tak na takovém koni nebude držet jako je člověk zvyklý u jiných koní. Já například při nasedání pokud možno používám vyvýšené místo, abych sedlo zbytečně nestahovala na stranu. Sice se pak dá několikerým silnějším našlánutí na druhou stranu srovnat, ale to zase cuchá chlupy pod sedlem, což asi taky nebude moc příjemné. Existují i dečky, které mají speciální protiskluzovou úpravu, prý jsou skutečně výborn, ale například dečka Barnsby, která stojí více než 2tisíce je vypodložení nejen zespoda, ale i zvrchu a to tak silně, že už tak silnou dečku pod sedlo dát nemůžu. Zkoušela jsem na stávající dečku našít takový materiál, který je na těch prodávaných, ale po několikerém použití se obalil prachem a pak to klouzalo stejně. Tak nevím. Nenůžu říct, že by mi sedlo jezdilo ze strany na stranu,a le ideální to není. Už jsem si ale zvykla, že třeba při nějakých úskocích se zase úplně nemohu spoléhat na oporu třmenu z jedné strany. Ale po třmenu na koně normálně nastoupím a to i když nejsem zrovna pírko. Lehčí kamarádky se sedlem skoro nehnou.

Přikládám fotky hřbetu, o kterém mluvím.

27.12.2009 10:58
stieberova

XXX.XXX.107.74

stieberova napsal(a):
Mám také koníka dosti přitloustlého a bez kohoutku a je problém na něj najít sedlo, které bude alespoň z větší části dobře sedět. Tak snad to co mám, už bude alespň trochu dobré, jezdím v něm už přes rok, koník si nestěžuje, ale to on si nestžoval, ani když na něm předchozí sedlo zanechalo bílé fleky. Sedlu na takovém koni moc nepomůže, když sebude dotahovat víc a víc, koni to naopak může i uškodit. U tlusťochů se sedlo i snáz přetáhne, protože obyvklá míra, že se pod podbřišník musí vejít 4 prsty na nich moc uplatnit nejde - vejdou se tam vždycky, i kdyby koník už skoro nedýchal. To sádlo se vždycky před těmi prsty nějak přeleje.
Sedlo je potřeba sehnat takové, které bude kopírovat hřbetní svaly co nejlépe a i tak na takovém koni nebude držet jako je člověk zvyklý u jiných koní. Já například při nasedání pokud možno používám vyvýšené místo, abych sedlo zbytečně nestahovala na stranu. Sice se pak dá několikerým silnějším našlánutí na druhou stranu srovnat, ale to zase cuchá chlupy pod sedlem, což asi taky nebude moc příjemné. Existují i dečky, které mají speciální protiskluzovou úpravu, prý jsou skutečně výborn, ale například dečka Barnsby, která stojí více než 2tisíce je vypodložení nejen zespoda, ale i zvrchu a to tak silně, že už tak silnou dečku pod sedlo dát nemůžu. Zkoušela jsem na stávající dečku našít takový materiál, který je na těch prodávaných, ale po několikerém použití se obalil prachem a pak to klouzalo stejně. Tak nevím. Nenůžu říct, že by mi sedlo jezdilo ze strany na stranu,a le ideální to není. Už jsem si ale zvykla, že třeba při nějakých úskocích se zase úplně nemohu spoléhat na oporu třmenu z jedné strany. Ale po třmenu na koně normálně nastoupím a to i když nejsem zrovna pírko. Lehčí kamarádky se sedlem skoro nehnou.

Přikládám fotky hřbetu, o kterém mluvím.

27.12.2009 12:17
saddlery

XXX.XXX.127.235

stieberova napsal(a):

jojo,takové hřbety znám a těm se říká : sedlářů smrt

ten je zralej n poprsní postroj a do bryčky,pač tohle sedlat je malér,leda velmi široký wetsernák s plochými bars mimo rámec qh atd. anglie na taová záda je taky slušnej mazec sehnat.

27.12.2009 12:38
stieberova

XXX.XXX.107.74

saddlery napsal(a):

ten je zralej n poprsní postroj a do bryčky,pač tohle sedlat je malér,leda velmi široký wetsernák s plochými bars mimo rámec qh atd. anglie na taová záda je taky slušnej mazec sehnat.

A já si vždycky říkala, že vždyť ti QH jsou taky macci, že by westernové mohlo padnout spíš. V čem je rozdíl mezi mohutným QH a takovýmhle hrochem? Zas tak moc QH jsem zblízka neviděla. Ale asi mají přece jen koohoutek výraznější, co?
Zapřahat jsem zkoušela, nedopadlo mi to dobře, koníka jsem si tím pokazila, zkoušet to už nebudu. Asi by měl dělat každý jen to co umí. Nebo alepsoň trochu umí. Škoda, tahoun by byl dobrý.

27.12.2009 12:45
stieberova

XXX.XXX.107.74

saddlery napsal(a):

Mám sedlo speciálně na haflingy, ale stejně na něm bylo potřeba dělat nějaké úpravy. Polštáře vzady byla strašně vycpané a mě to strkalo pořád dopředu a to moc a taky byly dost blízko u sebe a vůbec divný úhel. Tak se musely trochu odvycpat a taky našít dál od sebe. Lepší to je, ale 100% s emi to nezdá. Přemýšlím, jestli by nešlo udělat úplně nové, plošší, ale toho s ebojím, aby se nenadělalo víc škody než užitku. Když to tak sleduju na koni, nevidím, kde by mohl být problém. Snda jen to, že sedlo je dost prohnuté a jak je odvycpané, tak se mi zdá, že uprostřed je už s dost malou vrstvou vycpávky, jestli by am nemohlo tlačit, ale když to ošmatávám, dokonce jsem měla sedlo i na svých zádech a nutila manžela, aby do něj malinko sedl a jestli mě to někde nebude tlačit a nic netlačí a tvar tak nějak kopíruje hrochovy záda, tak snad je to dobrý. Bílý fleky už tam má, ale jen v zimní srsti, loni vylínaly, letos zase se zimní narostly, tak doufám, že zase zmizí.

27.12.2009 12:54
stieberova

XXX.XXX.107.74

stieberova napsal(a):
Mám sedlo speciálně na haflingy, ale stejně na něm bylo potřeba dělat nějaké úpravy. Polštáře vzady byla strašně vycpané a mě to strkalo pořád dopředu a to moc a taky byly dost blízko u sebe a vůbec divný úhel. Tak se musely trochu odvycpat a taky našít dál od sebe. Lepší to je, ale 100% s emi to nezdá. Přemýšlím, jestli by nešlo udělat úplně nové, plošší, ale toho s ebojím, aby se nenadělalo víc škody než užitku. Když to tak sleduju na koni, nevidím, kde by mohl být problém. Snda jen to, že sedlo je dost prohnuté a jak je odvycpané, tak se mi zdá, že uprostřed je už s dost malou vrstvou vycpávky, jestli by am nemohlo tlačit, ale když to ošmatávám, dokonce jsem měla sedlo i na svých zádech a nutila manžela, aby do něj malinko sedl a jestli mě to někde nebude tlačit a nic netlačí a tvar tak nějak kopíruje hrochovy záda, tak snad je to dobrý. Bílý fleky už tam má, ale jen v zimní srsti, loni vylínaly, letos zase se zimní narostly, tak doufám, že zase zmizí.

tady je to sedlo.

27.12.2009 12:55
stieberova

XXX.XXX.107.74

stieberova napsal(a):
tady je to sedlo.

a ještě zespoda.

27.12.2009 12:57
stieberova

XXX.XXX.107.74

stieberova napsal(a):
a ještě zespoda.

a na koni

27.12.2009 21:13
danurba

XXX.XXX.12.226

stieberova napsal(a):
a na koni

tak to jsou asi stejná záda, jako máme my...na páteři vozí bazének, kohoutek nejde vidět ani nahmatat a svaly se ztrácí pod vrstvou sádla. Není to ale hafling, nýbrž 50% hucul, 25% arab a 25% welsch. Kombinace zvláštní, leč povedená. Doteď jsme na ní jezdili bez sedla, teď jsme koupili to nejširší sedlo, co jsme sehnali, kobyla nijak neprotestuje, tak snad jí není nijak nepohodlné. Prý by na ní pasovalo staré vojenské sedlo, ale nevím, kde ho sehnat. Dceru do sedla vyhazuju, aby se zbytečně neprotáčelo, dneska jsme byli skoro 2 hodiny venku a ani se nehlo.

27.12.2009 23:27
monchess

XXX.XXX.74.57

danurba napsal(a):

Já jezdím na 50% huculovi s 50% haflingem a máme stejný problém. Koníkovi nečiní žádné potíže, ale sma cítím, jak vy tady sami říkáte, že se protáčí a dotažení vůbec nepomáhá. Zkoušela jsem dávat tenčí dečku i s beránkem a nepomohlo to. Nemáte typ sedla, který je dobrý pro haflingy? rozhodla jsem se najít jiné, sice tamto jer super ale chci především pro koníka pohodlí a vadí mi, když vidím, jak mu nesedí, jsem ráda, že taková diskuze tu je

27.12.2009 23:41
kunesek

XXX.XXX.162.225

monchess napsal(a):
Já jezdím na 50% huculovi s 50% haflingem a máme stejný problém. Koníkovi nečiní žádné potíže, ale sma cítím, jak vy tady sami říkáte, že se protáčí a dotažení vůbec nepomáhá. Zkoušela jsem dávat tenčí dečku i s beránkem a nepomohlo to. Nemáte typ sedla, který je dobrý pro haflingy? rozhodla jsem se najít jiné, sice tamto jer super ale chci především pro koníka pohodlí a vadí mi, když vidím, jak mu nesedí, jsem ráda, že taková diskuze tu je

Dobrý den a odkud prosím jste, my máme jedno sedlo, které je na tlusťochy, našemu poníkovi sedí, neprotáčí se, ale klouže dopředu

28.12.2009 00:26
monchess

XXX.XXX.74.57

kunesek napsal(a):
Dobrý den a odkud prosím jste, my máme jedno sedlo, které je na tlusťochy, našemu poníkovi sedí, neprotáčí se, ale klouže dopředu

Olomouc

28.12.2009 08:12
jajaa

XXX.XXX.146.243

monchess napsal(a):

My jsme letos na haflinga pořídili winteca wide, po dlouhé době konečně sedlo, které sedí, hlavní je, že i polštáře jsou dost daleko od sebe, zatím jsme měli takový problém, že když už komora "jakštakš" pasovala, tak polštáře byly moc u sebe. S wintecem jsme spokojeni všichni, kobyle sedí a mě taky vyhovuje.

28.12.2009 09:54
cizluc

XXX.XXX.211.115

saddlery napsal(a):
tak bud máš špatnou šíři přední komory a špatně zaůhlené patky přední komory.a začíná to už sevřením přední komory a pak to nedosedne a točí se to na koni,anglické sedlo by se mělo sedlat jen na slabou dečku,pač vždy musí být dobře zvolená sedlová kostra a správně ušité polštáře sedla pro onoho koně který tím má výt sedlán,ty rady trenérů mít jedno sedlo na všechny koně a podkládat to gelovými pálkami až do nebe- čímž se ztrácí nízký kontakt se hřbetem koně,,to asi není důležité. Viz . o sedlání koně s panem Jindrou na equitv.

tady je vidět jak ne,pač nasedláním uplně nevhodného sedla pomocí vysoké vrstvy gelovky a pálky a dečky jsi pak na koni jak princezna na hrášku a kontakt jde do kopru.

takže nepodkládat ,jen slabou dečku a pídit se po tom,zda sedlo jako takové koni sedí,ovšem jsou typy koní tzv.nesedlatelní,pač jsou tak kulatí,že se na nich vše točí,bezkohoutkatí a nemá se sedlo o co opřít.

A westernové sedlo by vše určitě vyřešilo, že? Ach jo...

28.12.2009 10:07
cizluc

XXX.XXX.211.115

saddlery napsal(a):

Nehledě na to, že bych ráda znala odpověď na to, jak byste řešil vy sedlo u koně, který je jiný, když ho obsedáte, když začnete s přiježďováním, kůň se nasvaluje a to přesně padnoucí sedlo mu najednou nesedí. Poté, co tedy se zase přesstane pracovat, kůň opadne, ale jiným způsobem, než byl opadnutý před přiježďováním. A s následnou postupnou prací se kůň vždy nasvaluje jinak. Jak byste to tedy řešil? Pokaždé sedlo na míru? Nesmysl, nemyslíte?

A další věcí je to, že pod westernová sedla se taky davá poměrně dost tlustá deka, co jsem si stihla všimnout. A po osahání materiálu a tloušťky musím konstatovat, že přes tuto deku musíte mít měnší kontakt než přes gelovku a pálku, kterou dává pan Jindra. Nehledě na to, že by mě dále zajímalo, jak byste řešil vy to, že kůň má vylmi vysoký kohoutek. Ale pravdou je, že ono je to u westernu asi jedno. Pokud máte před sebou hrušku, je irelevantní, zda je už hruška tam, kde má být a nebo je o několik cm výš. Ale holt tohle u anglie nefunguje. Aby člověk u takového koně nejel "z kopce" (nebo spíše do kopce) a kvalitně ho nasedlal, aniž by ho bolela záda, tak holt musí pálkou sedlo podložit. Ale ano, haňme všechny, ať to má šťávu.

28.12.2009 11:47
makki

XXX.XXX.74.32

danurba napsal(a):

Někdy není nutno dělat z toho vědu, často se i padnoucí sedlo prostě přetáčí, někdy stačí málo..... a je po přetáčení.
http://www.obluk.cz/obr_files/3240

28.12.2009 13:08
blondy1

XXX.XXX.3.172

stieberova napsal(a):

Zdravím pana sedláře .Přesně na tak širokého bezkohoutku koníka, bych chtěla od vás nechat ušít sedlo .mám na Vás kontakt od známé z Chodové Plané .

28.12.2009 16:35
hattatitla

XXX.XXX.146.233

makki napsal(a):
Někdy není nutno dělat z toho vědu, často se i padnoucí sedlo prostě přetáčí, někdy stačí málo..... a je po přetáčení.
http://www.obluk.cz/obr_files/3240

taky máme podobný problém s protáčením, respektive měli jsme s původním sedlem.po koupi nortonu komora vel.č.3 se to dost zlepšilo, neříkám, že je to stoprocentní,pokud pořádně nedotáhnu,taky se přetočí,ale při nasedání nemám problém...

28.12.2009 17:48
ferdice

XXX.XXX.106.163

hattatitla napsal(a):
taky máme podobný problém s protáčením, respektive měli jsme s původním sedlem.po koupi nortonu komora vel.č.3 se to dost zlepšilo, neříkám, že je to stoprocentní,pokud pořádně nedotáhnu,taky se přetočí,ale při nasedání nemám problém...

já měla asi deset sedel,z toho dvě na míru,všechny se přetáčej.dokonce to poslední,co by mu mělo sedět nejlíp mu neustále jezdí dopředu a začlo dělat bílý chlupy,takže fakt super

28.12.2009 18:04
microfon

XXX.XXX.182.201

ferdice napsal(a):
já měla asi deset sedel,z toho dvě na míru,všechny se přetáčej.dokonce to poslední,co by mu mělo sedět nejlíp mu neustále jezdí dopředu a začlo dělat bílý chlupy,takže fakt super

mě se všechny sedla taky protáčely a přípdně různě otlačovali, nyní mám sedlo na míru a konečně je to o.k,ale upravovalo se to na několikrát, než to opravdu sedlo.
Ovšem my kohoutek aspoň trochu máme.

28.12.2009 18:46
karwen

XXX.XXX.99.162

monchess napsal(a):

Tak na takové koně bez kohoutku co potřebují minimálně komoru č.3 bych určitě nedávala nic navíc, jen normální dečku... žádnýho berana... sedlo se tím zbytečně vycpává a zužuje se komora... beránek a další vycpávky jsou dobrý pro hubený kohoutkatý koně kteří jsou kolem hřbetu slabí... ale pro bezkohoutkatý kteří potřebují širokou komoru je to zbytečný...

29.12.2009 07:08
saddlery

XXX.XXX.2.142

cizluc napsal(a):
Nehledě na to, že bych ráda znala odpověď na to, jak byste řešil vy sedlo u koně, který je jiný, když ho obsedáte, když začnete s přiježďováním, kůň se nasvaluje a to přesně padnoucí sedlo mu najednou nesedí. Poté, co tedy se zase přesstane pracovat, kůň opadne, ale jiným způsobem, než byl opadnutý před přiježďováním. A s následnou postupnou prací se kůň vždy nasvaluje jinak. Jak byste to tedy řešil? Pokaždé sedlo na míru? Nesmysl, nemyslíte?

A další věcí je to, že pod westernová sedla se taky davá poměrně dost tlustá deka, co jsem si stihla všimnout. A po osahání materiálu a tloušťky musím konstatovat, že přes tuto deku musíte mít měnší kontakt než přes gelovku a pálku, kterou dává pan Jindra. Nehledě na to, že by mě dále zajímalo, jak byste řešil vy to, že kůň má vylmi vysoký kohoutek. Ale pravdou je, že ono je to u westernu asi jedno. Pokud máte před sebou hrušku, je irelevantní, zda je už hruška tam, kde má být a nebo je o několik cm výš. Ale holt tohle u anglie nefunguje. Aby člověk u takového koně nejel "z kopce" (nebo spíše do kopce) a kvalitně ho nasedlal, aniž by ho bolela záda, tak holt musí pálkou sedlo podložit. Ale ano, haňme všechny, ať to má šťávu.

Tady to vůbec nebylo o hanění ale o názoru na věc,jedna věc,je že sedlo na míru by se mělo stavět koni když má hotová záda a je tzv.ukončen jeho vývin stavby hřbetu,jedna věc je,že kůn celý život maká a nasvaluje se atd. Navíc třeba u klisen,které jsou chovné je problém s měněním zad po ohřebení atd.

Takže na obsedání lehký sedlo které nevadí,že koník otluče o kruhovku ,na přiježdění nějaké kontaktní a na práci s hotovým koněm sedlo třeba zakázkové,ale neznamená,že budu sedlo extrémě podkládat,pokud westernové sedlo extra podložíte,tak ztrácíte kontakt s koněm a sedíte daleko výš nad ním.

Vysoký kohoutek ? koní s extrémním ,vysokým či dlouhým kohoutkem do půli páteře znám dost a na sedlání je to hrozný,takže v anglii bud zpáteční komoru s dlouhým vybráním do posedlí aby zadní hrana nenajela do kohoutku a u westernu kostru typu A-fork s probraným posedlím a je vyhráno.

Takže pokud je koník s vysokým kohoutkem,tak když máte správnou komoru a dobře ušité polštáře které zajistí dobrý průchod nad páteří koně a volnost pro kohoutek,tak nepotřebujete sedět metr nad koněm,co se westernových sedel týče,tak třeba ve wade sedlech díky centrovému posedlí se dostanete nízko nad koně a i s klasickou dekou a máte s koněm takový kontakt díky prokrojeným bočnicím větší než v anglii.

A navíc u westernu není jedno kde je hruška,každé westernové sedlo je na něco jiného a tak má i jinou hrušku,ale o tu jde až v poslední řadě,pač na ní se nejezdí,jde o ližiny bars které nesou váhu a tlak sedla,místo nad páteří a v přední komře nad kohoutkem,a v první řadě i o správné vystavěné posedlí,které umožní dobře rozložit váhu.

A silná deka se pod westernové sedlo dává proto,že westernové sedlo má jen kožené sukně podšité beránkem a nmeá tlumící nosné polštáře jako anglické,tak ej to nutnost,a anglie takové polštáře má a tak se sedlá jen slabou dečkou. Takže není blbost že se deka dává proto že sedlo ................ prostě to tak má být atd.

Takže to neberte jako hanění a něco si z toho vemte,a nepíšu to jen vám.

29.12.2009 13:56
karwen

XXX.XXX.99.162

cizluc napsal(a):

Podle mě když jezdec jede na koni jako "do kopce" - tedy že je přední rozsocha o hodně výš než zadní, tak je potřeba pořídit sedlo s širší komorou ne? Aby lépe sedla na kohoutek, když je přední rozsocha moc vysoko tak je úzká a vyřešit to pálkou je podle mě blbost... taky jsem tento problém řešila, chtěla jsem to vyřešit pálkou, ale pak jsem si uvědomila že problém bude v sedle, pořídila sedlo s širší komorou a problém je vyřešen

29.12.2009 15:03
arnishei

XXX.XXX.80.39

jajaa napsal(a):
My jsme letos na haflinga pořídili winteca wide, po dlouhé době konečně sedlo, které sedí, hlavní je, že i polštáře jsou dost daleko od sebe, zatím jsme měli takový problém, že když už komora "jakštakš" pasovala, tak polštáře byly moc u sebe. S wintecem jsme spokojeni všichni, kobyle sedí a mě taky vyhovuje.

Jani, prosim tě, ty jsi měla předtím normálního winteca, že? Je ten wide o hodně širší než normální wintec? Já mám teďka na kobyle bílou komoru a furt tak nějak uvažuju, jestli to nemá úzké, jestli nepořídit toho wida, jenže se zas bojím, aby to nebylo moc široké...

29.12.2009 15:58
jajaa

XXX.XXX.146.243

arnishei napsal(a):
Jani, prosim tě, ty jsi měla předtím normálního winteca, že? Je ten wide o hodně širší než normální wintec? Já mám teďka na kobyle bílou komoru a furt tak nějak uvažuju, jestli to nemá úzké, jestli nepořídit toho wida, jenže se zas bojím, aby to nebylo moc široké...

Jojo měla a pořád ho máme, Kryštofovi pasuje, jako širší komora by mu asi neublížila, ale s bílou v klasickém wintecovi to jde, neotlačuje ho a na to občasné trjdání to je víc než dobré. Na Dolly mám wide, teď se střední komorou a na zimu, kdy holka přibrala je uplně super, ale ona má hřbet jak letiště. Teď jsme začali "makat" a myslim, že z jara se zase vrátí k té "nejužší" u wida.
No jestli je o moc širší ... rozdíl mezi bílou komorou a tou nejužší do wida je asi takový jako rozdíl mezi dvěma komorami do klasického winteca. Teď si to tak nepředstavím, ale mým chabým odhadem se to liší asi tak 2 cm na každé straně? Takže širší to je, v té základní komoře asi zas tak velký skok od té bílé není (jak sem psala tak o "jedno číslo větší bude"), ale hlavní je, že nám podstatně líp sedí ty širší polštáře.
Když si tak snažím vybavit tu tvojí koby, tak postavou bude asi podobně jak Kryštof ... no možná i trochu hubenější, těžko říct asi by to chtělo na ní toho wida vyzkoušet, jsetli máš tu možnost... klidně můžeš dojet za náma

29.12.2009 17:19
iveth

XXX.XXX.161.66

stieberova napsal(a):

Tak takového hrocha jsem chvíli měla, sedělo mu west. sedlo dělané na míru haflošoviXhucul. Nepřetáčelo se, alespon mě.

29.12.2009 19:16
arnishei

XXX.XXX.80.39

jajaa napsal(a):
Jojo měla a pořád ho máme, Kryštofovi pasuje, jako širší komora by mu asi neublížila, ale s bílou v klasickém wintecovi to jde, neotlačuje ho a na to občasné trjdání to je víc než dobré. Na Dolly mám wide, teď se střední komorou a na zimu, kdy holka přibrala je uplně super, ale ona má hřbet jak letiště. Teď jsme začali "makat" a myslim, že z jara se zase vrátí k té "nejužší" u wida.
No jestli je o moc širší ... rozdíl mezi bílou komorou a tou nejužší do wida je asi takový jako rozdíl mezi dvěma komorami do klasického winteca. Teď si to tak nepředstavím, ale mým chabým odhadem se to liší asi tak 2 cm na každé straně? Takže širší to je, v té základní komoře asi zas tak velký skok od té bílé není (jak sem psala tak o "jedno číslo větší bude"), ale hlavní je, že nám podstatně líp sedí ty širší polštáře.
Když si tak snažím vybavit tu tvojí koby, tak postavou bude asi podobně jak Kryštof ... no možná i trochu hubenější, těžko říct asi by to chtělo na ní toho wida vyzkoušet, jsetli máš tu možnost... klidně můžeš dojet za náma

Děkuji za vyčerpávající odpověď No, já mám právě pocit, že by to tak o tu jednu komoru větší chtělo. A ty polštáře trošku dál od sebe by taky bodly. Přijde mi, jako by měla vysoko tu přední komoru. Ale zase se opocuje rovnoměrně, tak nevím no. Ještě to pořádně prozkoumám, fakt se mi nechce kupovat zase další sedlo.

Jo a jestli si kobylu vybavuješ v té době, jak jste se na ni byly podívat někdy před 100 lety, tak ona je teď snad 2x širší :D Na zádech menší rovinka a na zadku žlábek. Teďka trošinku zhubla, ale myslím, že na jaře, jak bude tráva, že to bude zase všechno zpátky. Ach jo, já chci mít hubeného koně :D

Ehm, obávám se, že by kobyla cestu k vám asi nezvládla, ale děkuji za pozvání :D

21.1.2014 15:11
iva84

XXX.XXX.104.60

Dobrý den, měla bych dotaz. Mám kobylku také bez kohoutku, sedlo jsme nemohli dlouho napasovat a nakonec jsem se rozhodla pro drezurní od Balouna, to je supr netočí se a pěkně sedí, ale já se pořád nechci vzdát westernu. Nemám žádné ambice jen výlety po krajině a proto bych se chtěla zeptat jestli tu má někdo zkušenost se sedly „JS®“ od pana Schwaba. Nabízí je nové za perfektní cenu. Předem děkuji za odpověď.

23.1.2014 13:44
rebeks

XXX.XXX.208.14

iva84 napsal(a):
a foto kobči

Se westernovým sedlem neporadím, ale mám mírně rýpavý příspěvěk k obrázku kobyly. Měla by výrazně zhubnout, je opravdu obézní a to vzhledem k její konstituci není dobře. Zkuste si najít stupnici kondice koně a zařaďte si ji. Nad to k téhle postavě budete opravu těžko hledat sedlo, když zhubne na svoji optimální kondici, tak se vám určitě rozšíří možnosti výběru. Neberte to zle, mám koníka podobného rázu, ale velmi málo špekovatého a kdyby to šlo, tak se s vámi o ty špeky podělím :)

24.1.2014 07:03
makki

XXX.XXX.107.70

No na zimu bych neřekla, že je to nějak katastrofální. Částečně to určitě zkreslí zimní srst, jako to vidím u našich koní. A proti přetáčení sedla mi celkem pomohla deka s aeroprenem zespodu.

7.8.2014 13:38
iva84

XXX.XXX.120.225

Tak jsem našla sedlo na široké koně bez kohoutku, investice větší, ale po půl roce naprostá spokojenost
http://baloun-flexisaddles.cz/produkty/drezurni-f2/ má výkroj na lopatku koni neomezuje pohyb a krásně kopíruje hřbet. Mladou jsem v tom obsedala nádherně cítíte koně a on vás. Stojí za to.smajlík

8.8.2014 11:25
blondy1

XXX.XXX.204.143

iva84 napsal(a):
a foto kobči

Ahoj ,mám taky koníka bez kohoutku , sedlo se nám protáčí také , myslím si že je to neřešitelný problém .Když má koník záda jako lavici , nemá to sedlo jak držet .Když má koník kohoutek , sedlo se má za co zapřít a drží .Je to logické ,to by ta kostra sedla musela být tak široká aby obkročila celou tu šířku rádoby kohoutku. Mám western sedlo a trochu jsme to vyřešili dlohouhými sukněmi , sedlo je trochu stabilnější.

11.8.2014 13:59
lexi7892

XXX.XXX.168.4

Přikupte k sedlu poprsník a podocasník.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.8.2014 23:13
Uživatel s deaktivovaným účtem

A největší machrovinka je, když se poncl naučí prudkým zastavením a skloněním hlavy sundavat jezdce i se sedlem tak, že je prostě "svlékne" smajlík

To jsou prostě ti kulatí obézní koníci....
PS: Mám dva kulaté bezkohoutkové a zrovna taky sháním sedlo...

Přidejte reakci

Přidat smajlík