Krmení březí klisny,krmení březí klisny před porodem,krmení klisny po porodu
anik

XXX.XXX.73.247
Ahoj,tak si tak pročítám všemožné a nemožné články o krmení březích klisen před a po porodu,někde píšou zvýšit krmení až 3 měsíce před porodem,někde píšou zase postupně snižovat,někde že je dobré přidávat selen,někde že je to fuk.Zajmalo by mě jak vy krmíte své březí kobylky v období březosti,jak před porodem(1 měsíc až ke dni k porodu) a jak po porodu.Jestli jim dáváte nějaké vitamoše(osvědčené) a tak vůbec.Zajímají mě zkrátka všechny vaše názory,rady,osvědčené metody a tak
anik
napsal(a):
Ahoj,tak si tak pročítám všemožné a nemožné články o krmení březích klisen před a po porodu,někde píšou zvýšit krmení až 3 měsíce před porodem,někde píšou zase postupně snižovat,někde že je dobré přidávat selen,někde že je to fuk.Zajmalo by mě jak vy krmíte své březí kobylky v období březosti,jak před porodem(1 měsíc až ke dni k porodu) a jak po porodu.Jestli jim dáváte nějaké vitamoše(osvědčené) a tak vůbec.Zajímají mě zkrátka všechny vaše názory,rady,osvědčené metody a tak
Toto by mě taky zajímalo, byla jsem upozornovaná na E(selen) a co jsem zas kde četla doporučovali vysoko březí vařit mash před i po porodu...bude-li tu nkdě zkušenější i já si ráda počtu, zatím krmím normálně, granule a řepné pelety a přilepšuji bezovsovým müsli. kobyla leská, kulaťoučká. jsme teprve v pátým a je to prvnička plnaska...
klawdie
napsal(a):
Toto by mě taky zajímalo, byla jsem upozornovaná na E(selen) a co jsem zas kde četla doporučovali vysoko březí vařit mash před i po porodu...bude-li tu nkdě zkušenější i já si ráda počtu, zatím krmím normálně, granule a řepné pelety a přilepšuji bezovsovým müsli. kobyla leská, kulaťoučká. jsme teprve v pátým a je to prvnička plnaska...
Koukněte na www.napajedlastud.cz, seriál o výživě....
anik
napsal(a):
my loni čekali taky první moje i kobyly. První dvě třetiny měla prakticky normální režim v krmení i pohybu, pak jsem dostávala k ovsu ještě granule pro březí, takže jsem už žádné vitamíny neřešila, no a ještě teda řepné řízky, protože to je a vždycky byla spíš hubenný typ a 3 měsíce před porodem to na ní ani nebylo poznat . Co jsem četla tak hodně lidí má tendenci kobylu před porodem překrmit, což není vůbec dobré. Z chytrých knih jsem také vyčetla, že v den porodu by neměla dostat žrádlo nebo něco v tom smyslu, ovšem trochu problém je určit den porodu, já spávala ve stáji měsíc :-). Myslím, že nejdůležitější je zajistit kobyle dobré krmení hlavně po porodu, když začne kojit. My pokračovali ve stejném krmení a zhruba podle návodu zvýšili dávky.
Foto Zuzka Buráňová
luckai
napsal(a):
my loni čekali taky první moje i kobyly. První dvě třetiny měla prakticky normální režim v krmení i pohybu, pak jsem dostávala k ovsu ještě granule pro březí, takže jsem už žádné vitamíny neřešila, no a ještě teda řepné řízky, protože to je a vždycky byla spíš hubenný typ a 3 měsíce před porodem to na ní ani nebylo poznat . Co jsem četla tak hodně lidí má tendenci kobylu před porodem překrmit, což není vůbec dobré. Z chytrých knih jsem také vyčetla, že v den porodu by neměla dostat žrádlo nebo něco v tom smyslu, ovšem trochu problém je určit den porodu, já spávala ve stáji měsíc :-). Myslím, že nejdůležitější je zajistit kobyle dobré krmení hlavně po porodu, když začne kojit. My pokračovali ve stejném krmení a zhruba podle návodu zvýšili dávky.
Foto Zuzka Buráňová
My jsme loni taky čekali prvního prcka,kobča měla 11let. Krmila jsem do porodu pořád stejnou dávku granulí ( hodně málo),ale dostatek sena a pohybu ( do 9 měsíce byla 24/7 venku) a poslední 2 měsíce před porodem jsem přidala vitamíny - standard+ repro a selen. Selen je prý dobrý na to aby se v kobče nezadrželo lůžko. No pravda je že u nás porod proběhl bez sebemenšího problému a obě byli v pořádku. Po porodu jsem kobče zvedla krmení,ale tím že jsem jí přidala polední a postupně do tří měsíců hříběte zvyšovala dávku granulí.Od čtvrtýho měsíce do odstavu malé jsem zase dávku postupně pomalu začala snižovat na kobči původní dávku co měla před porodem.
tuhle fotku miluju :-)
v den porodu už byli venku
anik
napsal(a):
Byli jsme před týdnem na semináři o krmení březích a kojících klisen..
pokud jsem to dobře pochopila,tak hodně lidí klisny překrmuje a zvyšuje dávky před porodem..
Přitom většině kobyl co stojí celou dobu u balíku kvalitniho sena stačí jenom přidat vitamíny a minerály ,ale rozhodně nezvyšovat dávky jádra,granulí..Pak se zbytečně rodí veliká hříbata s vadami končetin..
Ale ty vitaminy minerály jsou velice důležité..Pan doktor tam říkal že nasype normálně sypké vitamíny do kyblíku,dá ho na pastvinu a kobyly si tam sami chodí lízat kolik potřebují..nevěřila jsem že by to naše koně lízali jen tak-sypký prášek,ale fakt..
Kobyly se do toho pustili a lízali jak vzteklé..přitom jim dáváme denně dávku do granulí..Myslím že tak je to ideální-oni sami vědí co jim chybí..
Škoda že se toho semináře neučastnilo více lidí...přitom to tu bylo na ifauně dost dopředu vyvěšené...
anik

XXX.XXX.245.103
proxima
napsal(a):
pokud jsem to dobře pochopila,tak hodně lidí klisny překrmuje a zvyšuje dávky před porodem..
Přitom většině kobyl co stojí celou dobu u balíku kvalitniho sena stačí jenom přidat vitamíny a minerály ,ale rozhodně nezvyšovat dávky jádra,granulí..Pak se zbytečně rodí veliká hříbata s vadami končetin..
Ale ty vitaminy minerály jsou velice důležité..Pan doktor tam říkal že nasype normálně sypké vitamíny do kyblíku,dá ho na pastvinu a kobyly si tam sami chodí lízat kolik potřebují..nevěřila jsem že by to naše koně lízali jen tak-sypký prášek,ale fakt..
Kobyly se do toho pustili a lízali jak vzteklé..přitom jim dáváme denně dávku do granulí..Myslím že tak je to ideální-oni sami vědí co jim chybí..
Škoda že se toho semináře neučastnilo více lidí...přitom to tu bylo na ifauně dost dopředu vyvěšené...
A jaké vitamoše pán odborník podával?Pokud to není tajné?
Kobyla teď dostává z původních odměrka kukuřice,odměrka ječmene,odměrka vojtěšek na od všeho odměrku a třižtvrtě na večer,a na ráno dostává od všeho čtvrt,páč necvhce ráno moc žrát(vyžere vojtešky s ječmenem a kukuřici nechá).
To že se má před porodem snižovat vim.Prej se jim pá pak podávat masch.Asi 14 dní před porodem..
anik
napsal(a):
A jaké vitamoše pán odborník podával?Pokud to není tajné?
Kobyla teď dostává z původních odměrka kukuřice,odměrka ječmene,odměrka vojtěšek na od všeho odměrku a třižtvrtě na večer,a na ráno dostává od všeho čtvrt,páč necvhce ráno moc žrát(vyžere vojtešky s ječmenem a kukuřici nechá).
To že se má před porodem snižovat vim.Prej se jim pá pak podávat masch.Asi 14 dní před porodem..
Doktor spolupracoval s firmou Sano-pokud si dobře pamatuji,takže určitě vitamíny od nich..
Naše kobča je pořád na seně -večer dostává litr granulí pro březí klisny+lněné semínko+vitamíny(což by asi nemusela-ty jsou v granulích,ale zasypenme trochu)
Dávku to chce zvýšit postupně zvýšit až na dvojnásobek po porodu jak kobča začně kojit..Ale ne hned po porodu kvůli zácpě..tak říkal pan doktror.
proxima
napsal(a):
Doktor spolupracoval s firmou Sano-pokud si dobře pamatuji,takže určitě vitamíny od nich..
Naše kobča je pořád na seně -večer dostává litr granulí pro březí klisny+lněné semínko+vitamíny(což by asi nemusela-ty jsou v granulích,ale zasypenme trochu)
Dávku to chce zvýšit postupně zvýšit až na dvojnásobek po porodu jak kobča začně kojit..Ale ne hned po porodu kvůli zácpě..tak říkal pan doktror.
Já také krmila do porodu méně ( granule pro březí a lněné semínko) a po porodu více, ale přidávala jsem ještě i homeopatickou Arniku, cca 14 dnů před a týden po. Doporučuje se i u lidí na snížení krvácení a na poúrazové stavy.
Vše proběhlo dobře, kobyla prvnička a světe div se, když jsem šla kontrolovat, otočila se mne zadkem a málem mne zasáhla sprcha plodové vody. Už jsem neodešla...jedna nožka byla skrčená, šlo to hůř, ale na konec vše kobča zvládla sama. Na procházky na ruce jsme chodily až do porodu.
Tohle je 3 dny před porodem a moc to na ní poznat nejde... Až den před porodem jí vystouply bedra...
proxima
napsal(a):
Proxima: Tak to s těma vitamínama jsem po semináři taky zkoušela...a naše pastevní koule to akorát tak očichaly a šly od toho, asi jim ty vitamíny a minerály nechybí
strelish
napsal(a):
Proxima: Tak to s těma vitamínama jsem po semináři taky zkoušela...a naše pastevní koule to akorát tak očichaly a šly od toho, asi jim ty vitamíny a minerály nechybí
No my přecházeli na jiné granulky a přijela k nám i paní a probrali jsme to, jsme na klasickejch bezovskových granulích, již s komplet vitamínama, ani by jsme nemuseli ale na poslední dva měsíce nakombinuju s granulkama pro vysokobřezí, chystám se pro semínko ale extrudovaný. A pro klid duše a jistotu, že mám dostatek vitamínu budem kupovat speciální liz do výběhu a ať asi doplní samy když jim bude něco chybět.
Co jsem četla je důležité kobylu pořádně krmit hlavně po porodu.
toť mé postřehy...
jinak moje hlava s břichem:))7 měsíc.
klawdie
napsal(a):
No my přecházeli na jiné granulky a přijela k nám i paní a probrali jsme to, jsme na klasickejch bezovskových granulích, již s komplet vitamínama, ani by jsme nemuseli ale na poslední dva měsíce nakombinuju s granulkama pro vysokobřezí, chystám se pro semínko ale extrudovaný. A pro klid duše a jistotu, že mám dostatek vitamínu budem kupovat speciální liz do výběhu a ať asi doplní samy když jim bude něco chybět.
Co jsem četla je důležité kobylu pořádně krmit hlavně po porodu.
toť mé postřehy...
jinak moje hlava s břichem:))7 měsíc.
Tak vzhledem k tomu,že jako chovatelům se nám rodí každý rok ,dvě až tři hříbátka,drobet už sem do toho nakoukla.
Já určuju jádro dle aktuálního stavu koně.Letos se mi hřebí jedna hůř krmitelná kobylka a jedna snadno krmitelná "mamutka" plus ponička.
Hůř krmitelná,už začala v téhle zimě padat dolů s váhou,takže dostává každý den jádro (masch od Hartogu, drobet oves a granule plus vitamíny od Hoveleru), hřebí se v květnu. Ostatní dostávají pouze vitamíny od Hoveleru plus selen já dávám všem koním,pravidelně po celý rok. Takže si myslím,že je to opravdu individuální.
Taky nejlepší na nakrmení je tráva,jakmile máme nějaké pozdnější hříbě,odnese to máma víc, ať je krmená jádrem,nebo ne. Když je tráva,tak jsou i naše maminy pořád mooooc hezké.
Taky jsem jeden rok měla problém,že mi začala hubnou kobyla,kterou jsme futrovali jádrem jak jen to šlo a akorát to začalo odnášet hříbě (strmé postoje,zvětšené růstové zóny). Musela sem kobyle jádro vzít,hříbátko se odstavilo v pěti měsících (naštěstí bez následků) a hubenou kobylu sem musela vykrmit až po odstavu hříběte.
Jinak na vitamíny od Hoveleru nedám dopustit,jsou v granulích a krmí se jich málo,vydrží a koně jsou po nich krásní.
Tady naše mamutka,která je pouze na seně a Hoveleru. Hřebí se konec března/začátek dubna.
anik
napsal(a):
No je fakt že je to taky o kondici klisny..my máme taky každoročně jedno-dvě hříbátka ale naše kobyly jsou jako bečky pořád-takže fakt není potřeba do nich futrovat jádro..
Jinak o té jarní pastvě se tam taky mluvilo-že je lépe když se hříbata narodí ještě před tím než se kobyly dají na tu jarní velevýživnou pastvu..že jsou s toho právě ty problémy hříbat s nožičkama a postoji..Takže konec března-začátek dubna je asi ideál..
A vždy lepší hubenější kobyla při porodu ,než kobyla s obrovským hříbětem v břichu ve výkrmové kondici
pro Strelisch: tak super že kobylkam nic nechybí.Asi máte kvalitní seníčko.Ty naše taky určitě netrpí dle postav,ale vitamínky si doplnili..je fakt že nejvíce lízala 28mi letá kobyla..takže u ní je to možné že má větší deficit,že ty vitamínky už tak neumí využít..
Tady naše nastávající mamina-termín cca začátek dubna..
anik

XXX.XXX.245.103
anik
napsal(a):
Teda tak teď nevím.Kobyla mi má rodit začátkem května.Teď dostává žrádlo tak,jak sem psala výš.Mám jí teda při té zvýšené dávce už nechat,nebo začít pomalu ubírat??
anik
napsal(a):
Teda tak teď nevím.Kobyla mi má rodit začátkem května.Teď dostává žrádlo tak,jak sem psala výš.Mám jí teda při té zvýšené dávce už nechat,nebo začít pomalu ubírat??
My krmíme ovsem,senem, nedáváme žádné granule ani jiné musli či chemické vitamíny. Mamina dostávala před porodem pár měsíců sníženou dávku ovsa a lněné semínko,a po porodu jsme zvedli dávku na 3 denně. Postupně jak prcek rostl jsme oves ubírali. Před ostavem jsme už pár dní vynechali oves úplně, po odstavu týden taky,aby ztratila mléko. A pak pomalu přejít na normální režim. Oves, seno, tráva, sláma, min.liz, lněné semínko.
anik
napsal(a):
Osvědčilo se nám již několik sezon po sobě krmit Marstall Zucht.
http://www.animalcare.cz
Klisna měla dost mléka po celou dobu laktace a hříbata krásná.