Otěže - poradí westerňáci?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.5.2006 11:30

Prosím o radu a zkušenosti s těmito otěžemi. Vím přibližně to, že zjemňují práci na udidle (nic na mého koně s držkou tvrdou jako patník). Používáte jednodílné, nebo dvoudílné? A jaké délky?

27.5.2006 12:20

toricon napsal(a):
Prosím o radu a zkušenosti s těmito otěžemi. Vím přibližně to, že zjemňují práci na udidle (nic na mého koně s držkou tvrdou jako patník). Používáte jednodílné, nebo dvoudílné? A jaké délky?

Ty jo,tak to jsem ještě nikdy nevidělaa A asi bych to na svýho koně ani nedala,páč ta kůžu musí být těžká a třeba když cválá,tak mu to bude cukat v hubě..To je můj názor...
Dášenka

27.5.2006 12:24

sejtanek napsal(a):
Ty jo,tak to jsem ještě nikdy nevidělaa A asi bych to na svýho koně ani nedala,páč ta kůžu musí být těžká a třeba když cválá,tak mu to bude cukat v hubě..To je můj názor...
Dášenka

oprava:kůže musí být těžká

27.5.2006 12:30

sejtanek napsal(a):
oprava:kůže musí být těžká

ááá,chytrá duše promluvila.....

27.5.2006 12:31

wirdzil napsal(a):
ááá,chytrá duše promluvila.....

Verunko,mlč....Řeší se tu otěže a ne nějaký tvoje psychický poruchy,ju
Dášenka

27.5.2006 14:46

toricon napsal(a):

slobber straps se používají jen s mecate otěží a jak píšeš, zjemňují práci. Jsou tam právě od toho, protože jsou těžké.

27.5.2006 15:06

toricon napsal(a):

Koukni na:

http://www.westman.cz/ Kovbojska%20skolka/I%20-%20CO%20 JE%20CO-SLOBBER-SHUFLY.htm

Smaz mezery pred kovbojska a je

1.6.2006 23:16

xxxxx napsal(a):
Koukni na:

http://www.westman.cz/ Kovbojska%20skolka/I%20-%20CO%20 JE%20CO-SLOBBER-SHUFLY.htm

Smaz mezery pred kovbojska a je

Společně s kamarádem - sedlářem jsme je splácali takhle. Snese to kritiku?

27.4.2008 20:22

toricon napsal(a):
Společně s kamarádem - sedlářem jsme je splácali takhle. Snese to kritiku?

Slobber straps,aneb slintací řemínky je fajn věc,dost lidí to chce do uždění k sedlům,musí to mít nějakou váhu,pač koni se nejdřív hne v udidle řemen a on má možnost se rozmyslet jestli bude spolupracovat než přijde pobídka neli zatáhnutí otěží. Na mladé koně fajn.Jedny slobbers na koni s výbavou ode mě,taky si jedny vyrobím,jen nevím kdy

27.4.2008 20:54

toricon napsal(a):

Slobber straps se používají na provazové oteže, kde simulují pevnost a celistvost kožené otěže (například přizvednutí - provaz a kůže se chovají zcela jinak). Je to výborná věc, pokud člověk s koněm pracuje a snaží se zjemnit práci.

27.4.2008 20:56

ferrarif50 napsal(a):
Slobber straps se používají na provazové oteže, kde simulují pevnost a celistvost kožené otěže (například přizvednutí - provaz a kůže se chovají zcela jinak). Je to výborná věc, pokud člověk s koněm pracuje a snaží se zjemnit práci.

Osobně používám delší (8") a jednodílné.

27.4.2008 20:57

ferrarif50 napsal(a):

Bude tam i trochu lepší pobízení do obratů,pač lehká otěž ve stylu nudle toho moc přiložením na krk neumožní,ale leckdo jezdí i skoro na šnůře na prádlo,kde není umění,tam je řemení.

27.4.2008 20:58

ferrarif50 napsal(a):
Osobně používám delší (8") a jednodílné.

zrovna tyhle mají tak 18cm

27.4.2008 21:12

saddlery napsal(a):
Bude tam i trochu lepší pobízení do obratů,pač lehká otěž ve stylu nudle toho moc přiložením na krk neumožní,ale leckdo jezdí i skoro na šnůře na prádlo,kde není umění,tam je řemení.

S tím bych zas tak nesouhlasila. Při překládané otěži jde pouze o lehký dotek. Jak jsem již řekla, jde spíše o zjemnění práce na provazové otěži.

27.4.2008 21:14

ferrarif50 napsal(a):
S tím bych zas tak nesouhlasila. Při překládané otěži jde pouze o lehký dotek. Jak jsem již řekla, jde spíše o zjemnění práce na provazové otěži.

Jasně,je to takové humánější vedení vůči hubě koně.

27.4.2008 21:17

saddlery napsal(a):
Jasně,je to takové humánější vedení vůči hubě koně.

S tim to nemá nic společného. Působí to téměř zcela stejně jako kožená otěž. Spíše jde o to, že pokud koně jezdíme na provazové otěži, která není tak "přesná", jako kožená, snažíme se tím přiblížit jejím vlastnostem.

28.4.2008 06:42

ferrarif50 napsal(a):
S tim to nemá nic společného. Působí to téměř zcela stejně jako kožená otěž. Spíše jde o to, že pokud koně jezdíme na provazové otěži, která není tak "přesná", jako kožená, snažíme se tím přiblížit jejím vlastnostem.

Taky si myslím,že záleží na tom co se do těch řemínků uváže,jestli nějaké umělé lano nebo mecaté z žíní,které koně na krku štípe.

28.4.2008 06:45

toricon napsal(a):

bořánek se o nich zmiňuje ve své knize a samotný Parelli taktéž používá tyto otěže. Jak už bylo řečeno jde o zjemnění a dává koni možnost dřív reagovat na pobídku, nejdřív jde totiž jen pohyb lana a pakliže kůň nereaguje přichazí na řadu kůže a udidlo...pro zdárné angličtináře např. díl 3 a posunout na nějakých 7:45 min
http://horseandcountry.opusstream.net/ Horsemanship/86_147

28.4.2008 06:47

vap napsal(a):
bořánek se o nich zmiňuje ve své knize a samotný Parelli taktéž používá tyto otěže. Jak už bylo řečeno jde o zjemnění a dává koni možnost dřív reagovat na pobídku, nejdřív jde totiž jen pohyb lana a pakliže kůň nereaguje přichazí na řadu kůže a udidlo...pro zdárné angličtináře např. díl 3 a posunout na nějakých 7:45 min
http://horseandcountry.opusstream.net/ Horsemanship/86_147

Vytáh jsem tohle téma náhodou ve starejch tématech moderky,ale myslím si,že je dobrý o tom vždy vědět víc.

28.4.2008 14:08

saddlery napsal(a):
Vytáh jsem tohle téma náhodou ve starejch tématech moderky,ale myslím si,že je dobrý o tom vždy vědět víc.

Taky mám tohle doma, ale v podobě 7,5 m lanového mecaté, které zatím vážu na ohlávku, ,,placky" mi leží doma ve skříni. Na otěže je tohle fajn a dosti často se to požívá v USA na turistiku, na výcvik málo. Co bych změnila - nenechávala bych na koncích kožené stringy, ale rozpletené lano nebo žíně. Při představě, že koník někde přeskočí větev, ujede mu nožka, trochu prudčeji zatáhnu a pokaždé ho kožený konec praští z jedné nebo druhé strany do žuchvy, líce, po čumáku, ... Koník by asi brzo přestal spolupracovat.

olga visnakova

28.4.2008 14:20
olga visnakova

saddlery napsal(a):
Taky si myslím,že záleží na tom co se do těch řemínků uváže,jestli nějaké umělé lano nebo mecaté z žíní,které koně na krku štípe.

jaj, nechám se ráda poučit, býv.dostihandu jsme zbavili udidla-bosal-super reakce-ale mecaté, tak si nechám raději poradit-přitáhlé odidlo-klasika-způsobí zrychlení, mecaté reaguje, je to běh na dlouhou trat, ale přeci-více hlav, více názorů, více možností jí pomoci.............

olga visnakova

28.4.2008 14:27
olga visnakova

olga visnakova napsal(a):
jaj, nechám se ráda poučit, býv.dostihandu jsme zbavili udidla-bosal-super reakce-ale mecaté, tak si nechám raději poradit-přitáhlé odidlo-klasika-způsobí zrychlení, mecaté reaguje, je to běh na dlouhou trat, ale přeci-více hlav, více názorů, více možností jí pomoci.............

olga visnakova

28.4.2008 14:29
olga visnakova

olga visnakova napsal(a):

p.s-west.sedlo melo problémek-tak se nepozastavujte nad tou kombinací...............

29.4.2008 10:50

ghajariy napsal(a):
Taky mám tohle doma, ale v podobě 7,5 m lanového mecaté, které zatím vážu na ohlávku, ,,placky" mi leží doma ve skříni. Na otěže je tohle fajn a dosti často se to požívá v USA na turistiku, na výcvik málo. Co bych změnila - nenechávala bych na koncích kožené stringy, ale rozpletené lano nebo žíně. Při představě, že koník někde přeskočí větev, ujede mu nožka, trochu prudčeji zatáhnu a pokaždé ho kožený konec praští z jedné nebo druhé strany do žuchvy, líce, po čumáku, ... Koník by asi brzo přestal spolupracovat.

Slintáky pracují tak, že při zkrácení nebo zvednutí otěže se nejprve pohne kůže a pak teprve následuje tlak na udidlo. Kůň se velmi rychle naučí, že pohyb slintáku předchází tlaku a reaguje jen na pohyb otěže a nevytváří si mozol v koutcích. Huba zůstává jemná. Používá se to na přiježďování a samozřejmě jen na stíhle. Problém je trochu u anglického ježdění, kdy se kůň vede přuzděný, tak slintáky nemají takovou výhodu. Samozřejmě u starších koní na páce se neužívají. Slinták umožňuje i jezdcům s tvrdší rukou jemnou práci s hubou koně, protože kůň reaguje dříve,

Přidejte reakci

Přidat smajlík