Ahojky,
tak jsme tady s Banýsem zas a máme dotázek... Teda spíš já, ho to asi radši ani nezajímá...
Ale chtěla bych se zeptat v jakém věku vaši hřebečci "spustili" varlata? Mě to bylo divné už dřív, ale nyní když mu už budou dva roky a ne a ne spustit druhé varle...Už si myslím že asi ani nespustí, nechá si ho sičák... Možná jsem mu moc vyhrožovala, že jestli bude zlobit, tak o ně příde...
Ale k věci, jak to tedy je? Do jakého věku by je měli mít spuštěné? Kastroval někdo z vás nebo vašich známých tzv. " JIRČÁKA " ??? Nebo tedy v našem případě - polovičního - .... Slyšela jsem že to jedno chybějící varle může mít buď v třísle, nebo zůstalo někde "na cestě" při spuštění se... Vím že když se rodí mají je jakoby pod ledvinami apod. To vše vím ze školy ale... Děkuji moc za rady a zkušenosti...
mili
napsal(a):
Ahojky,
tak jsme tady s Banýsem zas a máme dotázek... Teda spíš já, ho to asi radši ani nezajímá...
Ale chtěla bych se zeptat v jakém věku vaši hřebečci "spustili" varlata? Mě to bylo divné už dřív, ale nyní když mu už budou dva roky a ne a ne spustit druhé varle...Už si myslím že asi ani nespustí, nechá si ho sičák... Možná jsem mu moc vyhrožovala, že jestli bude zlobit, tak o ně příde...
Ale k věci, jak to tedy je? Do jakého věku by je měli mít spuštěné? Kastroval někdo z vás nebo vašich známých tzv. " JIRČÁKA " ??? Nebo tedy v našem případě - polovičního - .... Slyšela jsem že to jedno chybějící varle může mít buď v třísle, nebo zůstalo někde "na cestě" při spuštění se... Vím že když se rodí mají je jakoby pod ledvinami apod. To vše vím ze školy ale... Děkuji moc za rady a zkušenosti...
Ahoj. Když se doporučuje kastrovat mezi prvním a druhým rokem, tak si myslím že by už měli být zpuštěné. Tot můj názor Tak nevím jestli pomůžu, osobní zkušenost s jirčáky nemám. Ale kamarád má koně, který byl vykastrován a později zjistil, že špatně. Tak dodatečně ho kastrovali po nalezení varlete. Veterinář, který to prováděl to sepsal tady: http://www.machvet.wz.cz/athos.htm Tak třeba to pomůže aspon jako informace
loupeznik
napsal(a):
Ahoj. Když se doporučuje kastrovat mezi prvním a druhým rokem, tak si myslím že by už měli být zpuštěné. Tot můj názor Tak nevím jestli pomůžu, osobní zkušenost s jirčáky nemám. Ale kamarád má koně, který byl vykastrován a později zjistil, že špatně. Tak dodatečně ho kastrovali po nalezení varlete. Veterinář, který to prováděl to sepsal tady: http://www.machvet.wz.cz/athos.htm Tak třeba to pomůže aspon jako informace
Ahojky... nedávno jsem tohle taky řešila...mám 2.5letého hřebečka.... do dvou let měl pořád nesestouplé varle, četla jsem že do těch cca 3let sestoupí ale taky by nemuselo. Teďkom nemá varle sestouplé úplně,ale dá se nahmatat. Nejhorší je,když někdo musí kastrovat a to druhé varle prostě není, je ta kastrace náročnější. Ale pokud to neřešíš,tak počkej, ještě by sestoupit mohlo. .
lutynta
napsal(a):
Ahojky... nedávno jsem tohle taky řešila...mám 2.5letého hřebečka.... do dvou let měl pořád nesestouplé varle, četla jsem že do těch cca 3let sestoupí ale taky by nemuselo. Teďkom nemá varle sestouplé úplně,ale dá se nahmatat. Nejhorší je,když někdo musí kastrovat a to druhé varle prostě není, je ta kastrace náročnější. Ale pokud to neřešíš,tak počkej, ještě by sestoupit mohlo. .
ve stáji máme taky jirčáka, ten nemá sestouplé ani jedno varle, bude mu 5 let a je zatím hrozně hodný, takže o kastraci ani neuvažujeme...
madow
napsal(a):
ve stáji máme taky jirčáka, ten nemá sestouplé ani jedno varle, bude mu 5 let a je zatím hrozně hodný, takže o kastraci ani neuvažujeme...
Nezlob se Markét ale myslím že tato informace je naprosto k ničemu..Jirčáky kteří nejsou vykastrovaní znám také..To že váš je hodný, to je kůň od koně...Ale to neřeší mou situaci ani nezodpovídá můj dotaz...
Aha takže mohou sestoupit do 3let? Mě bylo právě řečeno že do dvou( a co máme ve stáji 4hřebečky v Banyho věku tak mají již sestouplá obě dvě..)To se mi trošku ulevilo...Ta první mu sestupovala také velice pomalu, ale část byla nahmatatelná už snad před třičtvrtě rokem...Dodnes není sestouplá na 100% a umí ji téměř úplně "zatáhnout" do břicha...
Situaci že bych musela kastrovat naštěstí neřeším a ani zatím nebudu muset..Leda bych měnila práci...A mimo jiné také proto se ptám..Tak do budoucna...Navíc je mi víc než jasné že Bany nebude žádný hřebec " bulík " , ba naopak..Hřebčí na ostatní koně až až...Ale je to i tím jakou léčbou si prošel, což pro něj znamenalo být od 5ti měsíců do cca roka bez koní...( myslím ve výběhu) né že by na ně z boxu neviděl nebo tak...Ale samozřejmě se to na něm poznamenalo...
Uživatel s deaktivovaným účtem

mili
napsal(a):
Ahojky,
Ahoj, já měl hřebce a tomu se varlata spustila až ve 4tém roce...
buggyna

XXX.XXX.81.124
mili
napsal(a):
Ahojky,
Asi moc neporadím, jezdila jsem vždy převážně kobyly, ale mám za to, že na EQCH sem se tenkrát dočetla, že je nesestouplé varle docela nebezpečné a že by se to mělo řešit.
Asi ne hned teď, ale že pokud do určité doby nesestoupí, mělo by se vyndat.
Tak se zkus kouknout tam do nějakých těch veterinárních článků či veterinární diskuze. Určitě poradí
mili
napsal(a):
Ahojky,
Saxíkovi druhé varle sestoupilo až po druhém roce, zhruba ve dvou a čtvrt šlo nahmátnout, od dvou a půl bylo vidět a až skoro do tří let ho uměl zatáhnout nahoru. Když jsme ve třech a půl kastrovali, už byl "normální". Doktor mi tenkrát říkal, že až do čtyř let může sestoupit.
A pokud je v třísle, kastrace pak je jen o trochu složitější, ale když je v břiše, ne každý vet si troufne kastrovat "v terénu" a už je to operace, kterou je lepší absolvovat na klinice. Ale vy snad máte se zdravím vybráno dostatečně dopředu a objeví se
cheyenne
napsal(a):
Saxíkovi druhé varle sestoupilo až po druhém roce, zhruba ve dvou a čtvrt šlo nahmátnout, od dvou a půl bylo vidět a až skoro do tří let ho uměl zatáhnout nahoru. Když jsme ve třech a půl kastrovali, už byl "normální". Doktor mi tenkrát říkal, že až do čtyř let může sestoupit.
A pokud je v třísle, kastrace pak je jen o trochu složitější, ale když je v břiše, ne každý vet si troufne kastrovat "v terénu" a už je to operace, kterou je lepší absolvovat na klinice. Ale vy snad máte se zdravím vybráno dostatečně dopředu a objeví se
Děkuji moc všem... Jo jo Evi tak to si taky říkám...Teď Banýs kulhal a nikdo neví proč...
Ani veterinář...
Vypadalo to opravdu ošklivě, chvíli chodil dokonce po třech, pak dva dny klid a pak zas...
Příští týden zajedu koupit ještě MSM aby jsme dali takovou " regenerační " kůru...
Ale taky si říkám že už by to snad mohlo stačit a být taky vše o.k...
Roste z něko nádherný koník, samotnou mě udivuje že při množství koní tady ve stáji a tak celkem co znám, se právě na něj nemůžu vynadívat...
Nerada bych aby měl do života furt nějaké zdrav. problémy...Než ho budu obsedat ( někdy, jednou..Snad...
), chci udělat RTG všech 4 končetin...Ať mám jistotu...A pokud by to nebylo v pořádku, hald si pár let počkám než si budu moci pořídit dalšího koníka a Banýs bude jako společník...Brr snad to vidím moc černě, ale v koutku duše i nad tím přemýšlím...
Na ten equichannel se určitě podívám, já právě furt někde čtu že prodávají třeba 12náctiletého jirčáka apod. Já sama na kastraci nezpěchám, ale už si ani nemyslím že ho nechám hřebcem... Říkám si, že je to zbytečné " trápení " když by byl hřebcem, měl " chtíč " a nemohl si skočit...
Ještě jsem se chtěla zeptat taky jste ve vašich konících viděli furt ty malá, roztomilá hříbátka...??? Já to tak s Banym mám..Hodně lidí zde od plňásků se furt ptá kdy budu já obsedat ( hl. trenér... ) ale o to nejde, já rozhodně nikam nezpěchám...Ale spíš... Tudle jsem ho vedla z výběhu vedle jednoho polokrevného, téměř tříletého koně, kterého mám za jakš takš dospěláka a hupstla, jak tak koukám, Bany je stejně vysoký a co se zádě týče, tu měl ještě víš jak ten druhý valášek... Já jen valila oči, lítala kolem nich a furt opakovala že to není prostě možné...
Měli jste to taky tak???