Vaše pastviny a přístřešky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.3.2010 09:58
koki

XXX.XXX.148.19

Od letoška se chceme s koňmi přestěhovat na pastevní ustájení 24/7 nedaleko Zlína, Uh Hradiště a Uh Brodu, tak hledám inspiraci Jedná se cca o 19 ha které ohradíme el.ohradníkem. Zajímá mě z čeho máte postavené přístřešky. Má představa jsou odkory, tak aby to co nejlíp zapadlo do okolní přírody. Máte někdo fotky svých výtvorů Nemyslím tím venkovní boxy které Vám vystavěla firma.

2.3.2010 10:18
kukinatost

XXX.XXX.43.146

koki napsal(a):
Od letoška se chceme s koňmi přestěhovat na pastevní ustájení 24/7 nedaleko Zlína, Uh Hradiště a Uh Brodu, tak hledám inspiraci Jedná se cca o 19 ha které ohradíme el.ohradníkem. Zajímá mě z čeho máte postavené přístřešky. Má představa jsou odkory, tak aby to co nejlíp zapadlo do okolní přírody. Máte někdo fotky svých výtvorů Nemyslím tím venkovní boxy které Vám vystavěla firma.

už jsem ho tu Ivi, párkrát ukazovala...
mám v podstatě jakoby garážový přístřešek...ale plné stěny oproti těm klasickým přístřeškům garážovým s tím mřížovím, nasměrovaný proti větru v ideálním místě....odkorů bych se bála, protože netěsní, fouká tím vítr a u nás ve vichřicích by to snad fakt ufrklo, byldíme hodně na kopci...mám teda desky, které do sebe zapadají takovýma žlábkama...

2.3.2010 10:31
andmac

XXX.XXX.251.246

kukinatost napsal(a):
už jsem ho tu Ivi, párkrát ukazovala...
mám v podstatě jakoby garážový přístřešek...ale plné stěny oproti těm klasickým přístřeškům garážovým s tím mřížovím, nasměrovaný proti větru v ideálním místě....odkorů bych se bála, protože netěsní, fouká tím vítr a u nás ve vichřicích by to snad fakt ufrklo, byldíme hodně na kopci...mám teda desky, které do sebe zapadají takovýma žlábkama...

Protože teď řešíme podobný problém, přivítám také tipy a zkušenosti nejen s přístřešky ale i venkovními boxy (doma dělané). Mátě přístřešky či boxy na zabetonovaných patkách nebo i někdo spřeženou konstrukci jen posazenou na terén. A co na podlaze? Dík.

kachnicka

2.3.2010 10:39
kachnicka

XXX.XXX.221.254

andmac napsal(a):
Protože teď řešíme podobný problém, přivítám také tipy a zkušenosti nejen s přístřešky ale i venkovními boxy (doma dělané). Mátě přístřešky či boxy na zabetonovaných patkách nebo i někdo spřeženou konstrukci jen posazenou na terén. A co na podlaze? Dík.

http://marsovice.rajce.idnes.cz/Staj/, na podlaze cihly

2.3.2010 10:47
andmac

XXX.XXX.251.246

kachnicka napsal(a):
http://marsovice.rajce.idnes.cz/Staj/, na podlaze cihly

Dík, tuto stavbu už mám nastudovanou (ze staré dizkuze) a asi půjdeme podobnou cestou - konstrukce z kulatiny + prkna. jen teď řešíme zda na podlahu cihly nebo dřevěné pražce, asi podle toho co seženeme. Prežce bychom chtěli hlavně na zem před boxíky

kachnicka

2.3.2010 11:01
kachnicka

XXX.XXX.221.254

andmac napsal(a):
Dík, tuto stavbu už mám nastudovanou (ze staré dizkuze) a asi půjdeme podobnou cestou - konstrukce z kulatiny + prkna. jen teď řešíme zda na podlahu cihly nebo dřevěné pražce, asi podle toho co seženeme. Prežce bychom chtěli hlavně na zem před boxíky

My jsme měli s těch cihel strach, že se vyšlapou, ale už drží druhý rok a pořád je podlaha pěkná, na kousku jsou betonové desky to když došly cihly a ty letos pěkně zvednul mráz ale cihly jsou pořád na stejném místě. Taky musíme letos pořešit místo před protože je tam hrozný spád, musíme to zarovnat a pak vymyslet co navrh :)

2.3.2010 11:11
herycek

XXX.XXX.224.5

kachnicka napsal(a):
My jsme měli s těch cihel strach, že se vyšlapou, ale už drží druhý rok a pořád je podlaha pěkná, na kousku jsou betonové desky to když došly cihly a ty letos pěkně zvednul mráz ale cihly jsou pořád na stejném místě. Taky musíme letos pořešit místo před protože je tam hrozný spád, musíme to zarovnat a pak vymyslet co navrh :)

Pastvina

2.3.2010 11:12
herycek

XXX.XXX.224.5

herycek napsal(a):
Pastvina

Zimní ohrada s přístřeškem

2.3.2010 11:17
koki

XXX.XXX.148.19

kachnicka napsal(a):

No něco podobného jsem měla ny mysli. Kdyby jsme použili odkory tak asi ve dvou vrstvách. Ta druhá by překryla spáry v té první, tak myslím že by to i utěsnilo. Zatím to vypadá že ze začátku bude cca 10 koní +- . Pokud bude zájem o pastevní ustájení v této lokalitě tak klidně někoho přiberu Takže budeme stavět asi větší nebo jich bude víc.
Co se týče venkovních boxů, moc by se mi líbilo něco v tomhle stylu http://www.ranc.cz/nabizime/ustajeni/ Jen nemá představu o finanční náročnosti. Tak aspoň pro inspiraci

2.3.2010 11:29
andmac

XXX.XXX.251.246

koki napsal(a):
No něco podobného jsem měla ny mysli. Kdyby jsme použili odkory tak asi ve dvou vrstvách. Ta druhá by překryla spáry v té první, tak myslím že by to i utěsnilo. Zatím to vypadá že ze začátku bude cca 10 koní +- . Pokud bude zájem o pastevní ustájení v této lokalitě tak klidně někoho přiberu Takže budeme stavět asi větší nebo jich bude víc.
Co se týče venkovních boxů, moc by se mi líbilo něco v tomhle stylu http://www.ranc.cz/nabizime/ustajeni/ Jen nemá představu o finanční náročnosti. Tak aspoň pro inspiraci

Super odkaz, dík !!! To je něco na ten způsob co bychom rádi.
Ještě jeden takový dotaz - co jsou odkory? My máme domluvená neosámovaná prkna na stěny, takže kvůli škvírám je budeme dávat přes sebe. V těch dvou vrstvách by se to sice taky vyřešilo, ale přijde mi, že ta spotřeba dříví bude trochu vyšší.

2.3.2010 11:32
koki

XXX.XXX.148.19

andmac napsal(a):
Super odkaz, dík !!! To je něco na ten způsob co bychom rádi.
Ještě jeden takový dotaz - co jsou odkory? My máme domluvená neosámovaná prkna na stěny, takže kvůli škvírám je budeme dávat přes sebe. V těch dvou vrstvách by se to sice taky vyřešilo, ale přijde mi, že ta spotřeba dříví bude trochu vyšší.

Udkory jsou neopracované desky. Vlastně jsou to zbytky z pily. Prodává se to v balících většinou na topení. Jen je nevýhoda že většinou nejsou stejné délky, tak je třeba se na pile domluvit a jít tam nejlépe s láhvinkou

2.3.2010 11:37
koki

XXX.XXX.148.19

koki napsal(a):
Udkory jsou neopracované desky. Vlastně jsou to zbytky z pily. Prodává se to v balících většinou na topení. Jen je nevýhoda že většinou nejsou stejné délky, tak je třeba se na pile domluvit a jít tam nejlépe s láhvinkou

A ještě by mě zajímalo jak řešíte na pastvinách napájení. Hlavně v zimě teda.

2.3.2010 11:40
andmac

XXX.XXX.251.246

koki napsal(a):
A ještě by mě zajímalo jak řešíte na pastvinách napájení. Hlavně v zimě teda.

Jako krajinky?
My na noc v zimě zavíráme do malého výběhu u stáje, takže nosíme vodu v kýblích. Ale je to jen pro jednoho poncla, takže v pohodě.

2.3.2010 15:23
ladys

XXX.XXX.45.106

andmac napsal(a):
Jako krajinky?
My na noc v zimě zavíráme do malého výběhu u stáje, takže nosíme vodu v kýblích. Ale je to jen pro jednoho poncla, takže v pohodě.

Ahojda.
Já mám doma dělaný trojbox. Vyšlo to na cca 50tis. + práce, ale to byla rodina, takže svépomoc .
Je to tak napůl OSB desky a krajinky, které koupíš v každém dřevoodbytu za pár korun.
Koně zavírám pouze v zimě na noc, jsme v 800 m.n.m. a navíc na dost návětrném místě tak proto.
Jinak v létě mají volbu, kde chtějí být a v zimě přes den taky.

2.3.2010 15:27
ladys

XXX.XXX.45.106

ladys napsal(a):
Ahojda.
Já mám doma dělaný trojbox. Vyšlo to na cca 50tis. + práce, ale to byla rodina, takže svépomoc .
Je to tak napůl OSB desky a krajinky, které koupíš v každém dřevoodbytu za pár korun.
Koně zavírám pouze v zimě na noc, jsme v 800 m.n.m. a navíc na dost návětrném místě tak proto.
Jinak v létě mají volbu, kde chtějí být a v zimě přes den taky.

Tu jsou jen 2 boxy, vlevo je ještě jeden. A vpravo máme přístřeše
k na seno a piliny a taky tam bydlí pes .
Střecha je sedlová, 90 stupňů, z OSB desek a IPA.

2.3.2010 15:30
ladys

XXX.XXX.45.106

ladys napsal(a):
Tu jsou jen 2 boxy, vlevo je ještě jeden. A vpravo máme přístřeše
k na seno a piliny a taky tam bydlí pes .
Střecha je sedlová, 90 stupňů, z OSB desek a IPA.

A co se týče napájení, tak v létě mají vanu na pastvině, do které jde voda z potoka nebo doplňuju hadicí. A v zimě zamrzá, takže musejí chodit do stáje, ale aspoň se projdou.

2.3.2010 23:04
herycek

XXX.XXX.224.5

ladys napsal(a):
A co se týče napájení, tak v létě mají vanu na pastvině, do které jde voda z potoka nebo doplňuju hadicí. A v zimě zamrzá, takže musejí chodit do stáje, ale aspoň se projdou.

Na pastvině maji od jara do podzima cisternu s vodou a v zimě napouštíme hadicí.Příští zimu by jsme chtěli vyskoušet na vodu starou lednici.Prý i při velkých mrazech se na vodě utvoří jen slabý škraloup tak jsem na to zvědavá

2.3.2010 23:16
heduss

XXX.XXX.1.159

herycek napsal(a):
Na pastvině maji od jara do podzima cisternu s vodou a v zimě napouštíme hadicí.Příští zimu by jsme chtěli vyskoušet na vodu starou lednici.Prý i při velkých mrazech se na vodě utvoří jen slabý škraloup tak jsem na to zvědavá

Konstrukce ze starého lešení, k tomu upevněné střešní latě a na to přišroubovaná naosámovaná prkna přes sebe, aby byly zakryty mezery. Podlaha ze starých cihel, drží už třetí rok a vše v pohodě. Celá konstrukce jen sedí na vyřazených betonových obrubnících položených na plocho a ani v nějvětším větru se to nehnulo.. Na střeše opět prkna a na tom střešní krytina v roli (s posypem). V létě mám přes celý vchod nastříhanou záclonu a koně se z toho přes den, kdy jsou ovádí nálety, ani nehnou.

3.3.2010 10:19
misulinka

XXX.XXX.12.40

heduss napsal(a):
Konstrukce ze starého lešení, k tomu upevněné střešní latě a na to přišroubovaná naosámovaná prkna přes sebe, aby byly zakryty mezery. Podlaha ze starých cihel, drží už třetí rok a vše v pohodě. Celá konstrukce jen sedí na vyřazených betonových obrubnících položených na plocho a ani v nějvětším větru se to nehnulo.. Na střeše opět prkna a na tom střešní krytina v roli (s posypem). V létě mám přes celý vchod nastříhanou záclonu a koně se z toho přes den, kdy jsou ovádí nálety, ani nehnou.

Třeba někoho inspiruje náš (dvoj)boxík
http://www.kralici.cz/konici/alba.asp?a=1194

3.3.2010 10:46
andmac

XXX.XXX.251.246

misulinka napsal(a):
Třeba někoho inspiruje náš (dvoj)boxík
http://www.kralici.cz/konici/alba.asp?a=1194

Díky za tipy
ještě mám dotázek k Míše - jak provedete rozdělení boxu na dva (předpokládám, že to bude dočasné - jen v případě potřeby)

3.3.2010 12:15
misulinka

XXX.XXX.12.40

andmac napsal(a):
Díky za tipy
ještě mám dotázek k Míše - jak provedete rozdělení boxu na dva (předpokládám, že to bude dočasné - jen v případě potřeby)

Rozdělení jsme plánovaly na případ, že bychom měli 2 koně, kteří by se "nesnesly". V plánu bylo pořízení 2 kovových vinklů, ty navrtat na stěnu a trám, která stojí mezi dveřmi a do vinklů nasunou silné fošny do potřebné výšky.

3.3.2010 12:46
andmac

XXX.XXX.251.246

misulinka napsal(a):
Rozdělení jsme plánovaly na případ, že bychom měli 2 koně, kteří by se "nesnesly". V plánu bylo pořízení 2 kovových vinklů, ty navrtat na stěnu a trám, která stojí mezi dveřmi a do vinklů nasunou silné fošny do potřebné výšky.

Hm, tak přesně podobné řešení mám na mysli já , jen se mi tam nelíbí ta účka, když to bude otevřený v jeden box, aby se tam o to netrhli. Ono ale asi moc způsobů jak to "mobilně" rozdělit nebude další co mě ještě napadá je zasunout 3 kulatiny, ale to je podobné a navíc mi to nepřijde dvakrát bezpečné (uvíznutí nohy). .

3.3.2010 14:40
miladka

XXX.XXX.53.188

koki napsal(a):

Ahoj, tohle je náš přístřešek - domácí výroby . Vybetonované základy, na nich konstrukce z trámů, pobitá prkny, střecha je z nereznoucího plechu od firmy Kingspan. Na betonové podlaze je položená guma. Ze strany je ještě okno, které je teď přez zimu zavřené.

3.3.2010 14:42
miladka

XXX.XXX.53.188

miladka napsal(a):
Ahoj, tohle je náš přístřešek - domácí výroby . Vybetonované základy, na nich konstrukce z trámů, pobitá prkny, střecha je z nereznoucího plechu od firmy Kingspan. Na betonové podlaze je položená guma. Ze strany je ještě okno, které je teď přez zimu zavřené.

3.3.2010 14:44
miladka

XXX.XXX.53.188

miladka napsal(a):

a tady ještě výběh

3.3.2010 15:55
misulinka

XXX.XXX.12.40

andmac napsal(a):
Hm, tak přesně podobné řešení mám na mysli já , jen se mi tam nelíbí ta účka, když to bude otevřený v jeden box, aby se tam o to netrhli. Ono ale asi moc způsobů jak to "mobilně" rozdělit nebude další co mě ještě napadá je zasunout 3 kulatiny, ale to je podobné a navíc mi to nepřijde dvakrát bezpečné (uvíznutí nohy). .

No, když už by tam ta účka byla navrtaná, a z nějakého důvodu bys nechtěla je odmontovat, bylo by možná řešení do nich upevnit dřevěný trámek, aby se zamezilo zranění o ostré hrany.

13.9.2010 15:18
raketka

XXX.XXX.191.210

Donedávna jsem měla svého koně na 7ha pastvině s dřevěným přístřeškem 5x8m pro cca 10-12 koní. Podlaha přírodní (bez úprav).
Koně do přístřešku chodí pouze hledat stín a chládek (když nemají jinou možnost - stromy). Když prší nebo sněží, jsou stejně dobrovolně venku. Pokud do přístřešku nastelete slámu, udělají si z něj koníci WC :)
Teď mám koníka na své pastvině a stavbu přístřešku řeším. Snad se mi podaří vymyslet a postavit něco rozumného za rozumný peníz smajlík

10.6.2011 07:16
katyna

XXX.XXX.152.98

Zdravím všechny, právě dokončujeme přístřešek pro 1koně, podlaha přírodní, kostra z chmelových sloupů (1500Kč), boky z odřezků z pily (1000Kč), střecha - pískovaná lepenka(900Kč), vnitřní stěny obložené OSB deskami - na zimu přiděláme druhou řadu ke stropu(1400Kč), ukotveno železy do země (zdarma), no a trochu hřebíků, vrutů, benzínu do pily a hodně práce.......ale spokojenost veliká, je skoro hotovo !!

16.6.2011 11:41
katyna

XXX.XXX.152.98

posouvám :-)

16.6.2011 12:44
bospor

XXX.XXX.195.231

přístřešek 7,5x 3m. 7 koní se tam nechce najednou vejít. vešli by se, ale jsou to prevíti.
podlaha žádná, jen hlína. jednou v zimě jsem tam zkusila dát slámu a co nesežrali tak posr... v momentě tam bylo hnojiště:-(

16.6.2011 12:47
bospor

XXX.XXX.195.231

v létě, když prší, tak se jdou pást a když je horko tak žerou a rozebírají přístřešek :-|

16.6.2011 14:15
haisovad

XXX.XXX.244.2

Já byvakuju u sousedka a ťuk ťuk jsem moc spokojená...
Máme dva boxy 3,5 x 3,5 a mezi boxama ale místo na seno a slámu. Bohužel nemám eskladovací prostory skoro žádné tak se dovnitř vejde jen jeden balík sena a jeden slámy...
k tomu máme 2 ha pastvin pro dva koně...
Tak náš skvot...:-)

16.6.2011 14:18
haisovad

XXX.XXX.244.2

Pastviny...;)
Jinak koníci jsou stále venku s tim, že přístřešek mají otevřený furt...jen na zimu zavíráme...

18.6.2011 23:05
nikkik

XXX.XXX.88.148

máte venkovní boxy nějak zateplené? popřípadě jak? Máme koně 24/7, ale chci postavit boxy místo přístřešku, kdyby byla echt hrozná zima, což u nás hrozí.....

21.6.2011 13:45
raketka

XXX.XXX.191.210

Nikkik,
pokud jsou koně zvyklí být 24/7, tak bych jim v zimě rozhodně nebrala možnost zahřát se navzájem!!!
Normálně si koně stoupnou blízko k sobě, jeden druhému strčí hlavu pod ocas a pěkně se zahřejí dechem a tělesným teplem (všimla sis, že v zimě kůň sálá jako kamínka? Kvůli focení jsem na Silvestra jezdila na koni jen v minišatech a vůbec mi nebyla zima, jak mě hřál).
Když je oddělíš, bude jim větší zima i v zateplených boxech :(
Jedinou možnou variantou je postavit velký zateplený přístešek, kam si vlezou všichni společně - ale přijde mi to jako zbytečnost. Naši koně nevlezli do přístřešku celou zimu, i když byla kosa jak prase. Lezou do něj velmi výjimečně a to spíš v létě, když se schovávají před mouchami a horkem.

21.6.2011 14:28
nikkik

XXX.XXX.5.1

moc děkuju za odpověď....Není to tak, že bych je chtěla zavírat, ale přemýšlíme, že bude lepší postavit boxy, které budou zároveň sloužit jako přístřešek, protože stáj sice máme , ale museli bychom dost renovovat, aby byla ok (stáj je potřeba, kdyby se nedejbože něco koni stalo, úraz atd.), použitelná je, ale chtěla jsem ji prostě opravit. A přijde mi lepší postavit takovýto přístřešek (ve formě venkovních boxů), než zbytečně opravovat obojí....
Ty venkovní jsem přemýšlela, že by šly udělat takto:
jeden velký box (tedy sloužící i jako přístřešek s tím, že kdyby bylo potřeba, dal by se přepažit deskami tak, aby vznikly boxy pro oba koně. Vchod by měl být hodně široký (vysazené dveře), tak , aby se koním dobře pohybovalo dovnitř i ven...

Nebo je to hloupost? Viděla jsem něco podobného u známých a docela se mi to zalíbilo....Jedna kobyla je dušná a proto by to i pro ni bylo v případě nutnosti zavření lepší než stáj uvnitř

25.8.2011 12:57
katyna

XXX.XXX.152.98

pro nemoderku -bohatá inspirace, jen si vybrat !

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.8.2011 14:29

Ten kdo má přístřešek z trubek z lešení,může dát prosím návod,jak tam dával potom ty dřevěné deský??Sháním něco na pastvinu.Děkujíí :)smajlík

25.8.2011 17:46
cashamalta

XXX.XXX.112.2

Někdo chtěl tip na rychlou výstavbu přístřešku... Já jsem to letos taky řešila, potřebovala jsem něco, co bude rychle hotové, levné a nespojené se zemí (orná půda). V nějaké starší diskuzi jsem se dočetla o stavební buňce a zdálo se mi to jako dobré řešení. Má to ale pár háčků:
1.) sehnat vhodnou buňku-musí mít kovový rám-a musí stát co nejblíž, aby se nevezla přes půl republiky
2.) sehnat vhodného dopravce-auto s vlastním jeřábem, co naloží buňku samo na sebe-zvlášť podvalník a zvlášť jeřáb vyjde o hodně dráž
3.) připravit podklad-nechtěla jsem aby stála buňka na zemi, aby neuhnila, připravili jsme tedy betonové obrubníky
4.) upravit buňku tak, aby byla pro koně obyvatelná: vyřezat přední stěnu, vybourat podlahu, zabednit okno.
Celá akce nebyla zas tak jednoduchá, jak jsem si myslela, ale nakonec jsme všechno stihli v termínu a koně bydlí. Dimenzovaná byla původně na dva koně, ale nakonec tam bydleli A1/1, ČMB a poník a vlezli se v pohodě :-)
Kdyby chtěl někdo více info, ráda se podělím o zkušenosti

11.4.2013 23:16
ratz

XXX.XXX.204.17

Dobrý den,
prosím na kolik tak vyjdou práce dělníků s vlastním materiálem? Já na co se mám připravit? smajlíksmajlík

12.4.2013 08:29
raketka

XXX.XXX.246.140

Já mám přístřech asi 4x16 m a postavil mi ho tady místní tesař za 5tis. Ale jsou to už 3 roky, možná by si dneska taky řekl víc.

10.7.2017 09:05
Registana33

XXX.XXX.21.67

Ahoj,
mela bych par dotazu tykajici se s vystavbou pristresku. Stavime na zahrade pristresek pro kone 4mx4m o vysce na nejnizsi strane 2,7m. Hned vedle je pastvina. Co mame v planu, tri steny zakryt uplne a premyslim jestli tu ctvrtou zakryt aspon z casti, kvuli zavetri. Nejsme vylozene na vetrnem miste, vybeh je z kopce, nahore krytym lesem. Pristresek bude ale pouzivan celorocne, tak aby plnil ucel i v pripade dlouhodobeho neprijemneho pocasi. Pokud by byla ctvrta stena kryta z casti, udelali by jsme moznost zavirani pristresku, vyuziti tedy jako box, v pripade potreby.
Kdyz by byla ctvrta stena z casti zakryta, je potreba udelat okno? Aby v pripade horkych dni se mohl udelat "pruvan"?
Jeste by bylo dobre dodat, ze pristresek je cely ze dreva s plechovou strechou. Steny planujeme drevene s udelanymi zamky, aby nimi neprofukovalo. Jaky mate nazor, je jeste vhodne zevnitr vybavit do vysky hrbetu kone osb deskami? Vypln mezi stenami jsem cetla, ze je zbytecne, dokonce polystyrenem i nevhodne.
Jeste bych mela dotaz ohledne odvetravani. Pristresek bude vysoky 2,7m - 3m, coz si myslim, ze je dostacujici. Mate nechane pruduchy pod strechou pro cyrkulaci vzduchu? Nebo plne uzavrene?
Cetla jsem, ze jako podlahu nekdo pouziva cihly. Mate je necim podsypane nebo pouze na zemi? Popripade fotku, jak to vypada? Premyslim, jestli podlahu celou vybetonovat a poridit na to casem ty gumove rohoze, prozatim jenom hodne mastylat. Nebo bude lepsi nechat prozatim prirodni (hlinenou) podlahu. Potrebuji proste nejaky napad, jak prozatim vyresit levne podlahu, nez se poridi ty rohoze.
Jeste chci dodat, ze pristresek bude slouzit pro jednoho kone, s vyuzitim z casti jako krmelec. Za nejaky cas ale prijede kamarad a tak nevim, zda 16m2 pristresek (krmelec bude uz jinde) bude plnohodnotne slouzit pro dva kone (Qh a CT)?
Snad jsou moje dotazy srozumitelne a nekdo mi k veci odpovi.
Mockrat dekuji.

10.7.2017 16:25

4x4 je poměrně málo na dva velké koně. Ne že by se nevešli, ale dominantnėjší může zabrat výhodnou pozici a vytlačuje pak toho submisivnějšího. Zastřešíte-li část čtvrté strany, může se silnější nacpat do vchodu a druhému bránit ve vstupu. Naopak, pokud slabší vleze dovnitř, může ho tam silnější nepříjemně skřípnout. Proto jsou lepší vchody dva. Pokud není kvůli stav. povolení možnost stavět přístřech třeba o metr delší, zvážila bych možnost zastřešit čtvrtou část přes střed, tedy třeba 1,6 m zastřešit a po stranách by vznikly dva vchody 1,2m. Ty se dají v případě potřeby uzavřít i jen dvěma vodorovnými zábranami- mám to tak ve větším provedení, fotku mohu poslat do e-mailu.
Průduch pod střechou určitě. Střechu, pokud je plechová, doporučuji podbít palubkami a použít izolaci, nejen kvůli slunci, ale i kvůli hluku. Pokud není přístřešek krytý stromy a bude na něho celý den svítit slunce, může tam být v parných dnech nepříjemné vedro. Vchod nebo otevřenou část, pokud je to možné, nedávejte tam, kde svítí slunce nejdéle a nejsilněji.
OSB desky bych už nepoužívala. Máme také jen dřevěné zámkové stěny, síla cca 4cm, funguje to dobře, dvakrát do roka omyjeme stěny vapkou, jen vyčnívající trámy někteří koně okusují.
Beton a na to rohož - nevýhodou je, že se mezi drží moč a smrdí to.
Zámkové rohože jsme podsypávali štěrkem, jako vymezovací prvek se použily betonové obrubníky. Dospod přišla separační geotextilie, na ni cca.20cm štěrku frakce 32/63 a cca 10 cm štěrku frakce 0/32.
S typem podlah třeba ještě někdo poradí víc, já mám zkušenost jenom s výše uvedeným.

10.7.2017 18:19
Registana33

XXX.XXX.16.61

Jak tam budou chlupáči dva, tak vchody bych určitě udělala dva nebo případně zrušila úplně. Rozšiřovat nemůžeme, alespoň ne hned. Ještě chceme před vchod dát zastřešení, takže takové úplně letní sídlo se stínem. Vchod je situovaný na východ, takže slunce pouze ráno. Právě nad tou plechovou střechou mám ještě otazník. jak uvádíte, mám strach, aby tam nebylo parno. Sice vedle je velká jabloň, ale nezakryje určitě celý přístřešek. Myslíte, že by něčemu pomohla ta černošedá folie, co se správně pod plech dává? Máme to na půdě a vyloženě rachot to pod tím nedělá, ale zvenku, jak to mlátí o plech. Nebo co by jste popřípadě levného doporučila? Jedině sehnat na bazaru šindel, apod..

10.7.2017 18:52

4x4 je veľmi málo, to je taký trochu väčší box, pre dva kone určite stačiť nebude.
My máme všade podlahy iba hlinu, žiadne špeciálne materiály. Ale máme na všetkých prístrechoch odkvapy, voda je odvádzaná preč, čiže sa nám nerobí blato vnútri pod strechou. To si mysím, že je dosť dôležité, bez odkvapu bude prístrešok aj ťažko prístupný na kydanie.
Na jednom prístrešku máme plechovú strechu bez podloženia(ale nie klasický vlnitý plech, niečo také menšie a biele)robí to rámus pri daždi a aj vo vetre. ale je dosť vysoký, s oknom, takže dobre vetraný a nie je tam úpek ani v lete.

10.7.2017 21:09

Registana33 napsal(a):
Jak tam budou chlupáči dva, tak vchody bych určitě udělala dva nebo případně zrušila úplně. Rozšiřovat nemůžeme, alespoň ne hned. Ještě chceme před vchod dát zastřešení, takže takové úplně letní sídlo se stínem. Vchod je situovaný na východ, takže slunce pouze ráno. Právě nad tou plechovou střechou mám ještě otazník. jak uvádíte, mám strach, aby tam nebylo parno. Sice vedle je velká jabloň, ale nezakryje určitě celý přístřešek. Myslíte, že by něčemu pomohla ta černošedá folie, co se správně pod plech dává? Máme to na půdě a vyloženě rachot to pod tím nedělá, ale zvenku, jak to mlátí o plech. Nebo co by jste popřípadě levného doporučila? Jedině sehnat na bazaru šindel, apod..

Pokud plánujete mít před přístřeškem zastřešení, vchod bude na východ, budete mít průduch pod střechou, navíc bude přístřešek částečně krytý stromem, tak to bude podle mého fajn. Jak píše Baarbora i dostatečná výška přístřešku je důležitá. To zastřešení před je super, dělá pro tepelnou pohodu hodně.Já mám před přístřechem plné tosiplasty bez zastřešení a v létě se vyhřejí tak, že nepříjemně zvyšují teplotu i v přístřešku. Trvá pak třeba až do deseti večer než přístřech vychladne. Letos jsme prostor před přístřechem provizorně zastřešili a hned se výrazně zlepšila tepelná pohoda S tou samostatnou fólií zkušenost nemám, ani s jinou krytinou, to vám bohužel neporadím. Máme na střeše také plech, ale dávali jsme pod izolační vatu.

7.7.2018 18:59
Luky luka

XXX.XXX.74.252

Přidejte reakci

Přidat smajlík