Jaké máte nejčastěji sedlo na shagya araba? Chystám se na obsedání a začínám přemýšlet o sedle. Mám k dispozici sedlo s 2 komorou a 17 - 17,5" posedlím a zdá se mi na něho široké a i by mohlo být kratší. Můj kůň má kulatá záda a méně výrazný kohoutek. Poraďte
rebeks
napsal(a):
Jaké máte nejčastěji sedlo na shagya araba? Chystám se na obsedání a začínám přemýšlet o sedle. Mám k dispozici sedlo s 2 komorou a 17 - 17,5" posedlím a zdá se mi na něho široké a i by mohlo být kratší. Můj kůň má kulatá záda a méně výrazný kohoutek. Poraďte
2jka komora se ti zdá široká???
Já teda na čistého araba mám 3jku
Kratší sedla budeš muset mít..to určitě
rebeks
napsal(a):
Já sice nemám angl, ale na kulatou shagyu dávám western a mám tu nejširší komoru, co je na QH a i ve střední části rozšířenou a posedlí mám velké a i tak jí sedí velmi dobře. Měla jsem i užší sedlo a kratší posedlí, ale to přestalo sedět kobyle i mi, tak jsem byla nucena koupit nové a vše větší. Kobča se nasvalila ještě více až kolem 7.roku věku.
ghajariy
napsal(a):
Já sice nemám angl, ale na kulatou shagyu dávám western a mám tu nejširší komoru, co je na QH a i ve střední části rozšířenou a posedlí mám velké a i tak jí sedí velmi dobře. Měla jsem i užší sedlo a kratší posedlí, ale to přestalo sedět kobyle i mi, tak jsem byla nucena koupit nové a vše větší. Kobča se nasvalila ještě více až kolem 7.roku věku.
zdravim,
ja mam na zakazku delane western sedlo na 4 leteho shagyu, ktery mel od koupeni total otlaky od obsedani , pac na nej soupli klasicky western v domeni ze to sedi , hold se zmilily , takze zkouseli pak i anglii a radeji ho nejezdili pote...mi s novym na mirou delanym sedi nam obema, posedli mam kvuli jeho kratke zadi ,jen 14,5 ´ , mame v predni komore vuli na nasvaleni kone ....
djpepe2
napsal(a):
zdravim,
ja mam na zakazku delane western sedlo na 4 leteho shagyu, ktery mel od koupeni total otlaky od obsedani , pac na nej soupli klasicky western v domeni ze to sedi , hold se zmilily , takze zkouseli pak i anglii a radeji ho nejezdili pote...mi s novym na mirou delanym sedi nam obema, posedli mam kvuli jeho kratke zadi ,jen 14,5 ´ , mame v predni komore vuli na nasvaleni kone ....
jeste jedna
iveth
napsal(a):
14,5 kvůli krátké zádi?? Kupovala jsem od frinty westerna s kostrou na Qh s posedlím 16" speciálně na krátký hřbet, nosila ho kříženka araba s krátkým hřbetem, shagyák i hafling a délkou nepřesahovalo
jj presne jak rikam...no to potom cumim ze mu to sedelo :) nic proti...ja si nechavala delat kostru po zmereni zad a z toho i podle jezdce vyplinulo jaky posedli a doladeni na koni a taky typove aby ty lyziny sedly mam to postaveny na rooper kostre a spokojenost
rebeks
napsal(a):
Já mám taky plnokrevného araba - 3 komora značka ideál. Včera jsem své sedlo s 3 zkoušela na tříletou neobsedlou ShA a už ani ta by nesnesla užší komoru. 17,5 posedlí bych řekla, že je tak max, ikdyž tvůj koník nevypadá že je nějak přehnaně krátký u něj bych problém se 17,5 posedlím neviděla.
rebeks
napsal(a):
Taže by se to tedy dalo shrnout, že by sedlo Sh-a mělo mít 3 komoru a max. 17" posedlí.
rebeks
napsal(a):
Taže by se to tedy dalo shrnout, že by sedlo Sh-a mělo mít 3 komoru a max. 17" posedlí.
shrnout to nejde-každej kúň je jinej...jako člověk...pokud to sám nepoznáš pozvi si sedláře nebo někoho z jezdeckých potřeb poradí ti a řeknou jaká komora a posedlí bude vhodné...
sonatka
napsal(a):
shrnout to nejde-každej kúň je jinej...jako člověk...pokud to sám nepoznáš pozvi si sedláře nebo někoho z jezdeckých potřeb poradí ti a řeknou jaká komora a posedlí bude vhodné...
JJ...shrnout se jednoznačně nedá. Ale co jsem zatím potkala plnokrevné i ShA, tak převažovala komora 3 a 17,5 posedlí.
Musíš taky přemýšlet o svém zadku, jaká délka posedlí pro tebe bude ideální. Můžeš si vzít 17,5 posedlí, které bude koni sedět, ale když se do něj nevejdeš zadkem, tak je to hodně velký problém (neříkám, že je to zrovna tvůj případ - tvůj zadek neznám :))) - ale tak všeobecně).
Já bych se třeba do 17 posedlí asi těžko cpala. Na araba 120 cm dlouhého mám 17,5 posedlí bez problémů. Delší bych na něj už necpala, ale tohle je akorát pro to aby korektně sedělo jemu i mně :)