etnies86
napsal(a):
anglie
Ahoj, měla jsem prasklou kostru na anglickém sedle, vepředu - nad kohoutkem (přední rozsocha???).
Stačilo sedlo položit na zem a trochu se o ně zhora opřít, bylo zřetelně vidět jak se rozjíždí. Taky bylo vidět jak se zlom hýbal pod povrchem. Mimo jiné při jízdě vrzalo a skřípalo a nesedělo a nebylo možné je dotáhnout, přetáčelo se.
Kostra zlomená tak jak jsem to měla já se snad nedá přehlédnout...
evelin
napsal(a):
Ahoj, měla jsem prasklou kostru na anglickém sedle, vepředu - nad kohoutkem (přední rozsocha???).
Stačilo sedlo položit na zem a trochu se o ně zhora opřít, bylo zřetelně vidět jak se rozjíždí. Taky bylo vidět jak se zlom hýbal pod povrchem. Mimo jiné při jízdě vrzalo a skřípalo a nesedělo a nebylo možné je dotáhnout, přetáčelo se.
Kostra zlomená tak jak jsem to měla já se snad nedá přehlédnout...
mně tam zespod přední rozsochy naráz vylezlo něco ostrého..kousek železa, takový malý hrbolek ,tak mi to docvaklo, nevím vůbec kdy to mohlo rupnout, jednou mi to spadlo z kobyly ale jen na desku.muselo to být asi už naprasklé od koupě .jinak to poznat moc nebylo.jen jsem na tom sedle jela na cizím koni ,který měl vysoký kohoutek a málem mu to doléhalo na něj , bylo vidět že i ten kůň se ošívá.myslela jsem že je to tím že má vys.kohoutek ale asi i to sedlo bylo tedy takové "rozťáplejší".ny mých koních to nepoznám, mají nízké kohoutky
etnies86
napsal(a):
ahoj chtěla jsem se zeptat jak vůbec poznám prasklou kostru nebo naštíplou? Jak poznám na sedle aniž by bylo na koni že kostra není v pořádku?
Vezmi sedlo do obou rukou a zkus zatlačit proti sobě , ale i od sebe v místě přední komory, nemusí to nutně být okem viditelné, hýbeš i rukama, takže to může i klamat, ale větší poškození tak určitě poznáš, můžeš si i poslechnout, jestli se zevnitř neozývají neobvyklé zvuky, kdy o sebe skřípou zlomené části, ale třeba i kůže umí vydávat zajímavé zvuky, to musíš odlišit. Menší prasklinku třeba ani nemusíš odhalit, taky se dost pozná, pokud není prasklé zrovna nějak souměrně, tak na koni, jestli sedí pravidelně. Taky si dej sedlo v sedě na své koleno přední komorou k sobě a zkus vzít za zadní rozsochu a zatáhni šikmo k sobě, něco, jako bys vzala za sedlo při nasedání. To na obě srany. Sedlo by se nemělo hnout, žádná vrtule! Tady je vyjímka u sedla Passier s PS kostrou, která je pružná a toto dovolí.