Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.3.2010 20:03
petra136

XXX.XXX.67.13

Zdravím!
Mám 3letou kobču SN a na zadním kopytě se jí před časem objevila podlitina - je na kopytní straně z vnější strany. Myslím, že je to následek toho, že mi před časem kobča s poníkem utekla a běželi asi 4 km po silnici. Kobča má 3 kopyta tmavá a bez problémů, ale tohle světlé to odneslo - má to i v tom místě naštíplé. Zatím nekulhá, ale někdy mi připadá, že nohu více odlehčuje (jenže znáte to, když koně moc pozorujete,vidíte i to co není ). Kobča má jít v červnu na svod, tak mám strach, aby se to nějak nezhoršovalo a aby se z toho nevyklubalo něco horšího. Někdy mi totiž připadá, že je kopyto v tom místě malinko teplejší.
Zkusím nožku nafotit a hodit se fotku.
Moc děkuju za odpovědi a rady!

18.3.2010 22:12
petra136

XXX.XXX.67.13

petra136 napsal(a):
Zdravím!
Mám 3letou kobču SN a na zadním kopytě se jí před časem objevila podlitina - je na kopytní straně z vnější strany. Myslím, že je to následek toho, že mi před časem kobča s poníkem utekla a běželi asi 4 km po silnici. Kobča má 3 kopyta tmavá a bez problémů, ale tohle světlé to odneslo - má to i v tom místě naštíplé. Zatím nekulhá, ale někdy mi připadá, že nohu více odlehčuje (jenže znáte to, když koně moc pozorujete,vidíte i to co není ). Kobča má jít v červnu na svod, tak mám strach, aby se to nějak nezhoršovalo a aby se z toho nevyklubalo něco horšího. Někdy mi totiž připadá, že je kopyto v tom místě malinko teplejší.
Zkusím nožku nafotit a hodit se fotku.
Moc děkuju za odpovědi a rady!

dodávám fotky:

18.3.2010 22:13
petra136

XXX.XXX.67.13

petra136 napsal(a):
dodávám fotky:

další

18.3.2010 22:15
petra136

XXX.XXX.67.13

petra136 napsal(a):
další

a poslední.
fotky jsou dnešní, dva dny po strouhání.

19.3.2010 08:02
lala54

XXX.XXX.7.84

petra136 napsal(a):
a poslední.
fotky jsou dnešní, dva dny po strouhání.

ahoj Petro, tak je to ono...to je ten stravovaci stres..muj kůn to kdysi mel take, to jsem jeste stravu prilis neresila, umisteni odpovida obdobi pred cca 5ti mesici-podzim! to je trava nebezpecna...jestli si četla středeční článek na eqch.."pastviny"-ráj nebo peklo pro koně?"...

19.3.2010 17:30
cizluc

XXX.XXX.211.115

lala54 napsal(a):
ahoj Petro, tak je to ono...to je ten stravovaci stres..muj kůn to kdysi mel take, to jsem jeste stravu prilis neresila, umisteni odpovida obdobi pred cca 5ti mesici-podzim! to je trava nebezpecna...jestli si četla středeční článek na eqch.."pastviny"-ráj nebo peklo pro koně?"...

Tak teď jste mne, milá slečno, velmi, ale velmi rozesmála... i když bych měla spíš plakat. Asi vám nic neříkají otlaky od sněhu, že?

Hlavně, že se držíme hloupých módních trendů a teď bude všechno ze "stravovacího stresu", co na tom, že je hezký stravovací stres, ale na kopyta má (na vlnky, stále propírané dokola) vliv i to, zda je ve stresu psychickém apod. Nehledě na to, že vlnky maj především kopyta dělaná kopytáři :o)))) (ale to už odbíhám)...

Zadavatelka si nemusí lámat hlavu, je to klasický otlak ze sněhu. Letos ho měli téměř všichni a na bílých kopytech je holt vidět.

Kam ten svět spěje, to tedy netuším...

19.3.2010 18:05
lala54

XXX.XXX.6.103

cizluc napsal(a):
Tak teď jste mne, milá slečno, velmi, ale velmi rozesmála... i když bych měla spíš plakat. Asi vám nic neříkají otlaky od sněhu, že?

Hlavně, že se držíme hloupých módních trendů a teď bude všechno ze "stravovacího stresu", co na tom, že je hezký stravovací stres, ale na kopyta má (na vlnky, stále propírané dokola) vliv i to, zda je ve stresu psychickém apod. Nehledě na to, že vlnky maj především kopyta dělaná kopytáři :o)))) (ale to už odbíhám)...

Zadavatelka si nemusí lámat hlavu, je to klasický otlak ze sněhu. Letos ho měli téměř všichni a na bílých kopytech je holt vidět.

to jsem moc ráda, že jste se pobavila.... pokud by to byl otlak od sněhu, tak bude na chodidle a ne z venku na stěně.
pokud kopytář špatně upravuje, ano dělají se vlnky. Ale pak se musím obrátit na někoho lepšího.
zadavatelko:hlavu si lámejte ať nepatřite do skupinky majitelů koní, co své koně špatně krmí a nepátrá po příčině...přece nechceme umřít blbí (ikdyž někteří asi ano) u většiny koní po úpravě krmení se toto logicky přestalo objevovat...

19.3.2010 18:25
cizluc

XXX.XXX.211.115

lala54 napsal(a):
to jsem moc ráda, že jste se pobavila.... pokud by to byl otlak od sněhu, tak bude na chodidle a ne z venku na stěně.
pokud kopytář špatně upravuje, ano dělají se vlnky. Ale pak se musím obrátit na někoho lepšího.
zadavatelko:hlavu si lámejte ať nepatřite do skupinky majitelů koní, co své koně špatně krmí a nepátrá po příčině...přece nechceme umřít blbí (ikdyž někteří asi ano) u většiny koní po úpravě krmení se toto logicky přestalo objevovat...

Nu, jak mysíte...

20.3.2010 13:43
petra136

XXX.XXX.67.31

cizluc napsal(a):

Moc děkuji za odpověď.
Taky se spíš přikláním k nějakému mechanickému otlaku - kobča nedostává nějak šílené dávky krmiva - dostává jen granule Energys Relax (asi kilo denně), k tomu asi 0,5 kg ovsa a seno ad libitum. Kobča chodí lehce pod sedlo a pomalu začneme pracovat ve voze.
Myslím si, že je to následek toho jejího úprku. Sice je zvyklá chodit kousek po silnici do výběhu, ale 4 kilometrovej úprk po silnici asi kopýtkům moc neprospěl.
Mě jde opravdu jen o to se dozvědět, jestli ji to nějak nebolí a jestli z toho nemůže být větší problém. Nechci tu vyvolávat nějaké bouřlivé diskuse o možné příčině. :-)

20.3.2010 15:35
lala54

XXX.XXX.6.84

chápu, ono se lépe poslouchá, že se nic neděje a vše je v pořádku typu: to je jen otláček... ale bohužel vybrala jste si špatně...otlaky na stěně zvenku se nedělaji...byl to zánět škáry (vznikly před těmi cca 5ti měs.) z vysokého příjmu energie..není se čemu divit...energys relax je samá melasa-absolutně neodpovídající svému statutu "relax"...+oves a seno ad libitum, které může být velmi vysoko v cukrech...

20.3.2010 15:58
cizluc

XXX.XXX.211.115

lala54 napsal(a):
chápu, ono se lépe poslouchá, že se nic neděje a vše je v pořádku typu: to je jen otláček... ale bohužel vybrala jste si špatně...otlaky na stěně zvenku se nedělaji...byl to zánět škáry (vznikly před těmi cca 5ti měs.) z vysokého příjmu energie..není se čemu divit...energys relax je samá melasa-absolutně neodpovídající svému statutu "relax"...+oves a seno ad libitum, které může být velmi vysoko v cukrech...

Pokud by to bylo vlivem krmení, tak to asi, díky cukrům, jak zde předkládáte, nebude z podzimu, nýbrž z jara. Protože v té době je tráva mnohem "agresivnější". Za pět měsíců celé kopyto prostě neodroste (pokud jste to četla v článku na serveru equichannel.cz, tak se pletou). Ať se modlíte sebevíc, tak prostě ne. :o)

Otlak to je... to, že je prostě moderní říct "je to stravovacím stresem", protože to přece slyšíme ze všech stran, stejně jako je každý kůň zarollovaný a nebo každý koupil koníčka z rukou tyrana světa... tak to prostě dnes je. Jen škoda, že jsou lidé natolik hloupí, že neumí přemýšlet sami za sebe.

Navíc, ano, otlak se dělá zespodu kopyta, ale třeba zánět (např. z otlaku) Vám taky "nevýjde" kopytem ven pouze zespodu, ale může ven proniknout třeba přes korunku. Tím neříkám, že toto je zánět... tohle je prostě otlak. Ano, z otlaku se může vytvořit zánět, ale to už je krajní případ, který nechci rozvádět, protože to nemá smysl.

Pokud by to byl ten strašný bubák "stravovací stres", asi by si toho zadavatelka všimla dříve (soudím, že dle toho, co píše, nebude z "holčičkovských poměr" a je inteligentním člověkem), nemyslíte? Protože by toto šlo od korunky dolů, jako kopyto roste (nebo je to ve Vašem kraji jinak)? Děkuji za odpoveď.

Zima prostě byla dlouhá, sněhu bylo mnoho, otlačených koní taky a s tím ani stravovací stres nic neudělá. :o) Navíc, pokud chcete mluvit o cukrech a podobných věcech, tak alespoň přemýšlejte, kdy je tráva "nejagresivnější" pro koně... kdy má nejvyšší nutriční hodnotu... kdy to asi bude? :o)

20.3.2010 16:25
ustulina

XXX.XXX.203.214

OT - tráva:
Tož tak, to co tradovalo před dvaceti lety se sice traduje pořád, ale díky výzkumům se zjišťuje, že né vše je pravda. V mírném podnebném pásu jsou traviny nejvíce narvané cukrem na jaře A na podzim(a to srovnatelně) - velký informační nedostatek, který se sice pomalu, ale díkybohu jistě cpe do hlav majitelů, kteří se nespolehnou na slova souseda. Pokud máte pochyby, prostudujte si web saffergras.com, najdete tam i odkazy na prováděné studie a měření - když je tedy equichannel nevěrohodný, tohle by vás mohlo nalomit :)
Víte, znám hodně majitelů koní, kteří budou přísahat na smrt své babičky, že jejich koně nemají žádný problém, ale při bližším nahlédnutí zjistíte, že jejich bílá čára ma tloušťku kolem jednoho centimetru... čím bude způsobeno asi tohle?

20.3.2010 19:58
lala54

XXX.XXX.7.87

tady vůbec nejde o to, co je moderni...tady jde o to, ze je to proste tak...výzkum to potvrdil již mnohokrát...tráva je nebezpečná i na podzim!! články jsem četla již mnohokrát, jsem totiž jejich spoluautor, zabývám se touto problematikou dnes i denně, takže opravdu každý den přemýšlím a pídím se po informacích...snažíme se v tomto směru o osvětu, která je u nás hodně potřeba...opravdu nemám v úmyslu nikoho dezinformovat, právě naopak...

20.3.2010 23:42
renmar

XXX.XXX.129.236

Prosím Vás, pročítám tuto diskusi. Musím z vlastní zkušenosti potvrdit, že podzimní tráva (mírně namrzlá) je velmi, velmi nebezpečná pro koně. A řekla bych, že i víc než na jaře. Ruku na srdce, jaro si víc hlídáme. U mého koníka se rozjel metabolický syndrom s následkem těžkého schvácení, právě na podzim. Takže nemusíte udělat žádnou dietetickou chybu a stačí jen tato tráva. Takže radím dávat pozor tak, jak Vás děvčata výše upozorňují. R.M.

21.3.2010 07:53
ghajariy

XXX.XXX.4.106

Moje kobča je pravidelně strounaná, nikdy nekutá, má bílá kopyta, která se neštípou, má 8 let a pracuje střední práci. Po letošní zimě má ten ,,otlak" také. S kobylou jsem denně. A víte, kdy se objevil? Ze dne na den... Ve stáji máme menší výběhy a velké pastviny. Když je bahno, chodí koně jen do výběhů. Tam to rozryjou kopytama a jsou tam takové ty ,,dolíky", jak byla obleva, sníh roztál a pak to na ráz zmrzlo. Koně chodili jen tam a...jeden večer to měla dole narůžovělé. Přesně jako na fotce, jen na fotce to má kobča i malinko na hoře, moje to má jen dole. Zkoumala jsem kopyto důkladně, nehřeje, kobyla chodí normálně. Vystrouhali jsme a ejhle- otláček..., bílá čára má cca 2,5mm a je v pořádku. Moje kobyla tedy tohle ze žrádla nemá. Když tak juknu po našich koních, asi u 2 jsem to zahlédla, a horší, více červené, ale je to vážně vidět jen na těch bílých kopýtkách. Žádný z nich nekulhá. A má to i ponička, která je jen na seně a jádro nedostává.
Samozřejmě nemohu vyloučit, že se to udělá či neudělá i ze žrádla, u nás je to ale s největší pravděpodobností opravdu otlak.

21.3.2010 13:35
mari

XXX.XXX.93.183

Jak už tady někdo psal, jedná se určitě o otlak. A jak otlak odrůstá, je vidět a postupně odroste celý. Není to žádný modrení výsledek stravovacího stresu :-) . Je to běžný jev, buď klidná.

21.3.2010 15:31
danurba

XXX.XXX.12.226

v Energysu relax je melasy jen minimální množství, na rozdíl od Energysu standart

24.3.2010 23:06
petra136

XXX.XXX.215.195

Ahojky!!!
Všem moc děkuji za odpovědi!!!
Z granulek to to moje zlatíčko určitě nemá - u původního majitele dostávala také melasu a to určitě ve větším množství než je v granulích. Navíc tam nedělala nic, my jsme spolu stihly už spoustu věcí za tu dobu - zatahání, obsednutí, práci na dlouhých opratích, ...

Spíše to opravdu bude mít otlačené, tak snad to odroste a bude vše v pořádku. :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík