Díky,Andrej,jojo,její maminka je plňaska a tatínek je hafloš.
Uzdečka krááásná,tý brďo,ta bude Míšovi slušet,pak nafoť,jooo????
Velšáci se mi mooc líbí...takoví stříknutí arabášem..to víš, na to jsem zatížená.
Jarka má trochu obavy z barona..ona byla zvyklá na Betty, která byla prostě kůň (pro blbé"..taková splachovací, hodná. Baron je nabouchaný, ale byl to kůň na jízdárně a jezdily na něm děcka sakra. Je tam 4 roky sám, tak mu trochu hrabe, Pepa prý ho krmí i ovsem, takže to mu hned vysvětlím, že kůň se jen fláká, nic nedělá, tak ať se nediví, že má přebytek energie. Pokusím se ho vzít dnes já na lonž. Jarku moc neposlouchal. Já když se na něj budu soustředit, tak si s ním poradím.
No to je jasný,že Betka byla fryš,každej koník se rád proběhne trochu rychlejc,i Moruš občas dokáže pohnout tím pupkem docela rychle,ale za chvíli je vidět,že pak jako už ona závodit nechctěla.
Tak Dejzina už baští z klece,
sama tam nešla furt,tak jsem jí vzala na vodítko a šla s ní k tý kleci,tak tam chvilku pořád okouněla okolo,
tak jsem tam s tím senem zaštrachala a trošku jsem jí ho tam přidala,aby toho měla u toho kraje víc,a ona se do toho hned pustila.
Pak za chvíli od toho sice odešla,ale až jsem přišla za chvilku se juknout,tak tam stála u toho taky a baštila.
Fakt se mi moc líbí. Jde tam vidět ten plnokrevník, není to jen klasika haflošek. Má moc hezkou figuru, možná by mohla mít trochu ušpechtilejší hlavu, ikdyž ona ji má rovnou po tom plňaskovi..no prostě ten mix se docela povedl. Ono kde dáš plnokrevníka..ať anglického či arabského, tak tím moc nepokazíš.
Tady je ták krááásně! Usidlo šíleně pelichá...strašné! Za hodinku a něco půjdeme k tomu Baronovi, tak se zase projde. Dost si pořád koušek ty plece, asi ji to svědí. Neustále to kolem toho šrámu má ožužlané
TAK SE POCHLUIBÍM NOVÝM SEDÝLKEM,A POD TO SEDÝLKO BUDU MÍT HAFLINGA,SEDMILETÉHO VALÁŠKA,VYMĚNÍM HO ZA JEDNU KOBYLKU.
Noo,to je jasný,ale ona ví,že do školy se chodit muší,dokonce je docela svědomitá,pořád je s vyznamenáním,i když letos na ní trošíčku ta puberta už leze,ale u ní se to projevuje,že se furt směje,
což je dobrý,páč je to nakažlivý a pak se směju i já jako pako
,a nevím,vlastně,čemu.
Ona nejdřív sedne,udělá úkoly,a kolikrát jí říkám-pojeď,jedeme ven,úkoly uděláš pak,nééé,nechce se s tím pak už zabejvat,tak to se mi na ní líbí,to já jsem byla teda na učení fakt lempl,nebavilo mě to k smrti.
Lucí,a teď teda dlouho nikdo na tom Baronkovi nejezdil?Tak ho má majitel aspoň k tahu,že jo?
Jinak výběh už je suchý,je to kráásně vyfoukaný,sice ty místa,jako před stodolou,kam nesvítí sluníčko,jsou furt takový mokřejší,ale to je otázka pár dní a bude to taky dobrý,chtěli bychom přivézt to seno a to jde jen,když ten dvůr bude totálně suchej,jinak by to tu vypadalo jak na tankodromu.
Ahoj holky,
Jarů moc krásná kobylka ............. Tak centík už je doma, kluci si padli do oka hned a ted už se od sebe nehnou.
Helčo,dííky
,ty Tvoje klucí jsou taky moc hezký,až tak,že vůůbec nevím,kterýho bych si vybrala,jestli toho světlýho nebo tmavýho,fakt jsou moc pěkní oba.
Dejzinka je nejen hezká a hodná,ale i moc šikovná a za párkrát budou s Jarčou sehraná dvojka.Tady je vidět,že už je taky naše.
Byly jsme jí včéra ukázat zahrady,aby si to měla možnost vše v klídku okouknout,
je fakt strašně moc hodná,jde všude,ničeho se nebojí,i se lekla jen tím způsobem,že sebou trhla.
Akorát tedy nasadila krok,že já s Moruš jsem neměla šanci jí stíhat,ale takhle rychle chodila i u nich doma,to jsem si všimla,tak pak během cesty se mušela Jarča občas otočit a jít mi naproti.
Musí si zvyknout,že je jinde,Ab taky těch 14 dní chodila docela rychle,ale pak už to šlo,už si pak holky okoukají okruhy a spíš se pak vlečou.
Tady už byly holky půl kiláku před náma,tak se vždycky Jarča otočí a mašíruje mi naproti.
Tady už jsme ze zahrad venku,a jelikož jsme je opravdu jen prošly,klusaly jsme akorát na kousku,tak tady Jarča chvilku s Dejzinou kroužila,je vidět,že Dejzinu by práce na jízdárně bavila,šlapala jak hodinky.
Moc nás Dejzina potěšila při sedlání,páč když jsme jí sedlali tam,tak se docela jakoby ošívala,né že by jako přímo chňapala,to né,ale tak něják to dělala,však to určitě znáte,že nechce,aby se jí dotáhlo sedlo.Nám to nedělala,byla naprosto hodná.
Přivázaná sice byla,ale na dlouho,že klidně se ošít mohla,ale prostě to neudělala,tak doufáme,že jí to vydrží.
Chtěla bych jí postupem času změnit i uždění,my jí koupili s celou uzdečkou,udidlo je sněhulák,ráda bych jí dala ten 2 x lomenej roubík,co měla Ab.
Jarča si s tímhle není moc jistá,tak je ten roubík asi lepší řešení.
Pak jsme jí dali dohromady s Pierem,ten byl na ní moc hodnej,ale s Moruší to nešlo,ta po ní šla,
hlídala si Legiška,a Legišek zase zjistil,na co má pinďoura,
tak ty 2 jsme museli zase oddělit.
Moruše je asi vůbec dost přísnější kobyla, co? A docela jsem se zasmála , že Legišek zjistil že má pinďoura. Aby to pak nezkoušel na Moruši
. A s Pierotem jde vidět , že si rozumí, snad si i Usa bude rozumět s Baronem.
Jo a kluci blonďáci jsou krásní, taky to vypadá, že budou kámoši, co?
Já byla včera s Usou u Barona. Usidlo jsme nechali v tom výběhu kde budou. Jen jsme to s Pepou celé obešli a natloukli hustěji kolíky do země, Pepa pak likvidoval ty ostnaté dráty. Je to ještě z dob, kdy byl v provozu vedlejší kravín a všude kolem se pásly krávy..to si ještě pamatuji jako děcko, jak se tam všude pásla ohromná stáda krav. Dneska už mají krávy jen ve spodním kravíně, kolem kterého procházíme a v létě asi zase budou krávy rovnou u cesty, takže Usa taky bude v šoku a koukat jako puk..krávy moc nezná a má z nich strach. Ale to si zvykne.
Zatím co Pepa likvidoval ty strouchnivělé sloupky dřevěné s tím drátem, tak jsem vrtala do těch tyček izolátory a napínala pásku. Nakonec jsme to nezvětšovali, jen jsme hustěji dali tyčky a páska se vypla. Je to dost velké a Pepa si myslel, že má ještě 200 metrů té pásky, ale nemá. Má to jen lanko. Tak jsme se dohodli, že je to dost velké, stejně začne rašit jarní tráva, tak se koně nemusí přežrat k prasknutí, já to spíše chtěla kvůli tomu běhání. No snad to koně někde neprolítnou, snad si budou rozumět a nebudou dělat moc kraviny.
A řeknu vám, Usa včera byla totálně zpocená..ta moje koza tam prakticky 3 a půl hodiny běhala. Chodila za mnou jak ocas, neustále mě sledovala, jak jsem se šla podívat mimo ohradu až na konec louky, tak to brala tryskem dokola, že proboha hlavně abych ji tam nezapoměla! No tak se uběhala za tu dobu co jsem tam byla...bude trval chvíli, než si tam zvykne. Ona tak vyváděla kdysi taky u Čipa nebo u Betty. Pokud byli koně zavření a já chtěla jet pryč, vyváděla jak magor, že ji tam nemám nechávat samotnou v cizím prostředí. Pak už si zvykla, že musí počkat a koně se pustí a já k večeru pro ni přijdu, tak už to brala v pohodě. Zaparkovala vzadu u stáje a byl klid. Ale tady má zase nervičky
No Moruše ani tak přísná není,jen hold zjistila,že je Dejzinka takovej otloukánek,jako je Usidlo,že se prostě nechá,to třeba Ab nebyla a Moruš si dávala na Ab pak bacha,ale Dejzina se nebránila,utíkala,ani po ní nevyhodila,
ještě že aspoň ten Pierot jí nechal,ten se zamiloval do ní,no Legišek prosím Tě už na ní visel,
byla to teda jen chvilička,já byla hned vedle,tak jsem ho z ní vyhnala,ale ona stejně nemá říji,tak by se nic nestalo,ale stála a nic mu neudělala.
Hafloškové jsou krásní, kluci blonďatý .
Jarčo zdá se mi to nebo teď máte kobuchy slaďený do jedný barvy?
Lucky neboj, Usa si určitě taky zvykne, Sobidlo dělal nejdřív taky ubulánka abych ho náhodou nezapomněla vzít domů na večeři a teď se mu domů spíš nechce.
Ale loni v září jsem s ním byla na jednodenním výletě a když jsem se šla nadlábnout, tak si Sobáně vylezlo na takovej kopeček a začal na mě řvát, kde jako jsem
Lucí,jak je ten plac velkej,co jste oplotili,tak baj voko???
To je hrozný,viď,jak jsou ty kobyly citlivý,když změněj prostředí,Ab taky těch prvních 14 dní chodila dost rychle,pořád kadila,i ve vsi,to včera Dejzina aspoň to v tý vsi krásně vydržela a pak se vykákla hned za vsí,pak ještě něco utrousila v zahradách,takový ty norvní bobany,jeden,2 malý koblihy.Ale pak už se dost zklidnila a přes vesnici mohla jít Jarča na úplně zahozený otěži.No Moruš taky je v jiným prostředí vykulená,na tohle jsou zlatí valaši,Pierot přijede na Křivoklát a nic neřeší,je mu to úplně fuk.
Koukám Jaruško, že si holky sedly, moc jim to spolu sluší a Jarča vypadá mooc spokojeně
Blonďáci jsou teda pěkní mackové, to jsem zvědavá co vyroste z toho našeho
Lucko dokážu si živě představit jak Usa čučí na krávy - Míša na tom byl podobně. Navíc když se ještě rozeběhli naším směrem a my měli projít jen 2 m od nich, tak se málem zbláznil. A teď, když má ve vedlejší ohradě mladé jalovičky a býčky, tak tam s nima i leží, oni z jedné strany ohradníku a on z druhé Jen já s tím trošku bojuju, protože je tam jeden starší býk, který se mi vždycky vydá naproti a tak divně kouká, že se radši otočím a valím pryč. Přece jen jako ohradník je tam jen jedna páska a drát, do kterého asi ani nejde proud, tak to nechci pokoušet. Michal se mi doma směje, ale já z toho bejka mám divnej pocit, má takový velký ostrý rohy a ten jeho pohled
Viď,Andrej,taky jsem koukala,jak jsou ti haflíci mohutní,takoví opravdu mastodontní,
ale právě tyhle typy se mi moc líběj.
Díky,no Jarča je hlavně dobrá,že si klidně na cizího koně sedne,má takovej ten zdravej pud sebezáchovy,ale sedne si a klidně jede na něm ven,to já se fakt na cizí koně bojim.
Ale podepíšu smlouvu,už je můj a to už pak se nebojim.
No já jsem zas na ty sportovnější, tak jsem právě zvědavá v co vyrosteme
Ze začátku mi taky ten pud sebezáchovy chyběl ale postupně s lety si začínám čím víc uvědomovat co se může stát a už tolik neriskuju. Śtačí mi jedna blbá zkušenost a hned čekám, že se to bude opakovat, trošku nepraktická povaha
No jo, Usidlo bude čučet na kravičky. Ale zvykne si.
Tak Dejziny už je mi sympatická...že je taky takový ťuňta jak ta moje...chudák se nechá mlátit...
Já ti ani nevím jak je to velké. Pepa říkal cosi přes půl hektaru že to má....ta louka a ohradili jsme tak něco málo víc jak polovinu..
No jo, Usidlo bude čučet na kravičky. Ale zvykne si.
Tak Dejziny už je mi sympatická...že je taky takový ťuňta jak ta moje...chudák se nechá mlátit...
Já ti ani nevím jak je to velké. Pepa říkal cosi přes půl hektaru že to má....ta louka a ohradili jsme tak něco málo víc jak polovinu..
No my máme zatím oplocenej hektar a když jeden druhýho nahání,tak se mi zdá,že je to málo,při začlenění novýho člena do stáda bych fakt brala ty hektárky aspoň 3,5 by bylo ideální,kor když tam je takovej prudič,jako je Moruš,ta by to za chvíli vzdala,kdežto Dejzina by jí v pohodě utekla a ještě by se jí pak chechtala-chyť si mě,ty tlusťochu.
No já pořád doufám,že se pořád mlátit nenechá,že to Moruši jednoho kráásnýho dne oplatí a bude,
no jenže taky hold se to stát nemusí,taky může bejt od ní furt bita,
když se pustěj dohromady,ale tak já zase mám možnost Moruš s malým nechávat vedle,když už Dejzině Pierot neubližuje,tak takhle teď jsou,ale po první seči jsme jim chtěli oplotit ještě ten další hektar a pustit je tam dohromady,tak vřelel doufám,že se do tý doby Moruš srovná a nechá ji být,nebo bych jí zase musela nechávat v tý nudli,ach jooo,,,,
My máme pole necelý hektar, rozdělený na 2 ohrady a k tomu tu pronajmutou zahradu ve svahu cca 2400 m2, ale s tou raději nechci moc počítat. Loni byl Míša sám jen na té zahradě, různě jsem mu to předělovali a přeháněli. Teď je zatím na půlce pole, ale do týdne půjde zpět na zahradu, abychom mohli pole dosít a v klidu tam stavět boxíky. Michal má pořád pocit, že to bude pro dva koně málo, ale snažím se mu vysvětlit, že na to aby se nemuselo vůbec během pastvy dokrmovat bychom potřebovali o mnoho víc pozemku.
Když by to v létě vyšlo, tak bychom přikoupili další pozemek o cca 1800 m2, kterej by sloužil jako zimní výběh, ale kdo ví jak se to povede
Držím palečky,ať se to povede,jéé,taky bych brala nějákej zimní výběh,oni jsou chudáci furt v tom jednom.
Ale zase když takhle občas jezdíme po koňákách,tak to víš,že na ty výběhy hned kouknu a každej druhej by byl za náš hektar šťastnej jako blecha,někde opravdu mají výběhu jen pár metrů.
Andrej,už jsi zkoušela naohýbat Míšu?Jak to šlo?
Já zase zkusila Dejzinu,ale nic moc,teda
,ohla jsem jí jen opravdu na kousek,dál to nešlo,tak jsme skončily,nechci,aby z toho měla nějákej blbej pocit,budeme pokračovat zase na pár minut zítra.Ale je strašně moc hodná,
nechá si všude šáhnout,nešklebí se,úúplná pohodička.
Kdyby to vyšlo, tak by to bylo super, ale s majitelem bude těžká domluva
No se statickým ohýbáním nemáme ani tak problém, náš problém je ohýbání v pohybu, třeba takovej klus už do většího kruhu, to se nám podaří jen občas. Ale doufám, že to zas letos o kousek zlepšíme, když jsme Míšu přivezli tak uměl běhat jen rovně
Nechci ho tím moc otravovat, protože ty jeho nožky nejsou zcela oukej, zvlášť teď na jaře se mi to nějak nelíbí. Hodně zas zakopává, tak uvidíme až ostrouháme jestli to není kopýtkama a když tak se budu muset začít poohlížet po nějaké kloubní výživě. (foto z loňska, snad to tam trochu bude vidět ty zvětšený klouby)
No,my právě,jak jsme byly včera venku,tak já říkala Jarče,ať jí nezatáčí do strany,že není naohýbaná,ať jezdí jen rovně nebo na velkým kruhu,to bylo v pohodě,no ještě že se nesnažila s ní někde zatočit,že to nebylo nutný.Ale Ab se taky ohýbala dlouho,já už ani nevím,snad 14 dní to trvalo,než to bylo tak,jak by to mělo být.
Hm,má ty klouby Míša takový větší,to je z lesa,že jo???
No to mi povídej!! Jak já vám všem fakt závidím a jak bych byla šťastný mít byť půl hektaru za barákem!!!! Už dááávno bych tam měla ještě jednu arabku a bylo by po problémech!
No jo, já tam mám u Barona taky takový blbý pocit, že na seznamování to zrovna veliké není, i když Usu se tam včera vyběhala teda dost. No tak za hodinku tam půjdu. Usu dám do výběhu a Barona si vezmu na lonžku nejprve a trochu si ho já zpracuji. No pak uvidíme. Jestli už je pustíme
Jaruško, to Ti nezávidím, to máš problém jako tady Usa s Linčou. Linča je mlátička a Usa se ji bojí, zdrhá a pak to dopadne tak, že Lineta zmastí Usu málem do bezvědomí Jestli to budeš mít s Dejzinkou a Moruší stejné, tak teda fakt nezávidím.
Já spíše fakt teď doufám, že Usa se skamarádí s Baronem. Počítám s tím, že si možná do ní někde Baron štípne..je trochu rozežraný..... jo, jak ses ptala na to co dělá...NIC. Vyjed se s ním pod sedlem tak jednou za měíc a to je tudíž veselejší prý. Netahá, stojí doma ve výběhu s kozami a nudí se...4 roky sám bez koní. Tak si to umíte představit. Ale věřím, že snad by se mu kámoška na pasení měla líbit. No a pro Usu je to cizí prostředí a buldozer kůň, a navíc má nyní mrtvici, že ji každý chce zmlátit, takže to taky bude prdel....
Ale ta po něm hodí prdelí, zaječí, případně ho pochčije..v tom je odbornice. Ohodí koně na pár metrů daleko, když vypadá, že ji chce kousnout do zadku
.
No a k Čipovi a Linče budeme chodit, jezdíme na vyjížďky, na trénink, ale nechávat bez dozoru už ji tam asi nebudu, Linettě nevěřím.
Holky nás cvičení ohýbání čeká dneska, nějako to po zimě nejde :-(. Tak Sobidlo dneska vytáhnu na louku a nejspíš trochu pojízdárničíme.
Kdepáák,Lucí,já Dejzinku od Moruš mlátit nenechám
,to néé,tady to ani nejde je nechat nazdařbůh,oni by prolítli ohradníkem,to udělala zrovna Moruš,když jí Pierot honil
,naštěstí neprolítla ven z ohrady,ale vlítla do tý nudle a tam už za ní Pierot neběžel.A to víš,kdyby Dejzina zdrhla,vůůbec to tu nezná,samá dost frekventovaná silnice to tu je,kdepák,Moruš bude prostě v nudli,nedá se nic dělat.
Jí to nevadí,jí fakt stačí,že na koně vidí a že má něco k jídlu a to,že není přímo s koňma fakt neřeší.
Hlavně,že Pierot Dejzinku nebije,to by bylo mnohem horší.Ale my je na tu první noc zavřeli do boxů vedle sebe,tak se měli možnost krásně seznámit a celou noc si povídat,a i z první reakce Pierotový jsem poznala,že Dejzinku zrovna sežrat nechce,ale Moruš,když přišla,tak tu teda hnal svinským krokem.
Taky jsem jí před ním pak musela bránit...
Jéé,Šárí,Vám to sluuuší,Sobidlo je fakt pěknej koník,vybrala sis fakt moc hezkýho parťáka.
My myslíme ohýbání ze země,na ohlávce,aby se koník dotknul sám sebe,pak teprve,když je takhle naohýbanej,s ním můžeš v terénu bezpečně zastavit,cvičit,jezdit....
Takhle něják to pak vypadá ze sedla,ze země to asi natočený nemám....
http://www.stream.cz/video// 358245-tak-uz-se-nam-to-konecne-povedlo
jj, vyrostl z nás pěknej koník ,ale kdyby jste ho viděli když jsem ho přivezla, třebas si někdy vzpomenu a naskenuju fotky .
Jo áha, to ohýbání ze země mi minule ukazovala kamarádka.
Jarčo chtěla jsem se tě zeptat když jsi na kobču dávala podocasník, jak se na to tvářila, Sobidlo je z toho pořád takovej vykulenej, tak mám docela strach aby mě s tím nesudnal. Hlavně jsem to na koně v životě nedávala, tak se chci ještě zeptat jestli mezi kořenem ocasu a tím podocasníkem má být nějaká malá vůle, páč uplně na těsno se mi to moc nezdá
Taky si myslím, že to má zbytnělý z tahání, údajně měl v mládí tahat nějaké těžké náklady po betonu, kdo ví, rozhodně se ta minulost na něm ale podepsala. Takže u nás má vlastně důchod Ne vážně, nechávám to na něm, když nemůže tak ho nenutím, i když ze začátku určitě s tímhle mým přístupem dost často vyčůrával. Teď po roce už na něm poznám, jak dlouho potřebuje zahřát než může lítat a kdy se chce proběhnout. Tahání mu u nás nehrozí, i když občas by se šiklo, zvlášť teď když budu tahat kýble s vodou v ruce na kopeček, musím vymyslet nějakej zlepšovák nebo budu mít ruce jak opice
no zas ale ušetřím za posilovnu
Už celou zimu se mi zdá levá přední trochu horší na ohýbání, i při čištění ji neochotnějc zvedá, takže kdyby jste holky věděli o nějaký tý kloubní výživě tak uvítám tipy! Koukala jsem na alavis, dávala jsem ho kdysi psovi a trošku pomáhal. Navíc mi přijde, že večer jak pro něj chodím do ohrady a pak jdeme po mezích dolů, tak škobrtá čím dál tím víc, včera si dokonce málem kleknul.
Musím ale Míšu ještě pochválit, jak jsme spolu byli venku v sobotu, tak jsme si dali i mírný táhlý kopeček, v kroku a Míša šlapal jak hodinky, držel si rytmus a dokonce jsem pod sebou cítila jak zadní nohy makaj, super pocit!
Šárí,já to Moruš dávám normálně,ona se toho nebojí,je moc hodná a zvyklá.Jinak já to na fest dávám,to jinak nemá cenu a když to dáš,že to bude níž,tak to spíš toho koníka někde odře.
Andrej,já Ti,bohužel,neporadím,protože žádné(zaplaťpánbůh)
zkušenosti s těmahle přípravkama nemám...
To jsou novoty,viď,Markét?
Tak jsem včera zkoušela ten podocasník a ten matlák si pořád držel ocas a ne a ne to povolit a pořád se točil zadkem,tak dneska bude pokus č. 2 Včera jsem ven ani nejela, zato jsem udělala hafec práce venku a Sobista mi u všeho samozdřejmě asistoval
. Dneska bude mít taky flákací, páč Aleš chce jet něco koupit do Chlumce na motorku,tak se svezu s ním a když už budeme v těch končinách,tak se zajedem mrknout na kladrubáky
Jéé jsem našla fotky našeho Augusťáka
Jééé,mýýýýš,to by bylo něco pro Kebuli.
Noo,s tím podocasníkem to bude asi na dýl,hlavně to chce trpělovost,hoodně trpělivosti a moře času,žádný kvalty,a jednou to určitě půjde,Šárí,uvidíš.
Jinak Dejzina dneska vyhodila po Pierotovi,
když zase machroval a vyháněl jí od klece,tak ono to třeba bylo tím,že se nechala honit od Moruš,že přece jen bylo brzo,
já pořád doufám,že bude průbojnější,dneska se šklebila i na Legiška,
vždyť se přece o dost větší kobča nenechá buzerovat od mrňavý Moruše,nééé???
Ale ještě se bojím je k sobě pustit,ještě aspoň 14 dní jim dáme,pak to prubnem znovu.
Augusťák je super .
vídím, že máš taky problémy nyní s tím zařazením. No, hlavně že Pierot si na Dejzinu zvyknul hned, to s Baronem to bude asi trochu horší, než jsem myslela.
Takhle...seznamovali jsme včera Usu s Baronem
Na lonži Baron ok, vůbec nebyl problém, pak jsme je nakonec pustili, pásli se půl hodinky,
chodili, krky na sebe, Usa kvíkla, pochcala ho, hodila po něm prdelí, Baron teda šel zase jinam. Naprosto normální a pohoda.
No a pak se nějak po půl hodině Usa rozklusala, Baron začal za ní..nejdříve zvědavě, postupně ji začal honit a nebyl moc k zastavení. Pořád ji pronásledoval. To už Usa po něm i vyprala, ale lítala cvalem po výběhu, Baron pořád za ní a pak už útočil. Vysloveně ji prostě chtěl kousnout. Usa ho pak i fakt řádně nakopla do plecí...to mu chvíli dokonce trvalo, než to rozdýchal.... Baron ji nic neudělal jen proto, že ji nebyl schopen chytit, ale já ho nemohla dlouho odchytit a pořád šel po ní a honil ji a chtěl ji kousnout. Měla takový ten hodně nasraný výraz
jako tady není problém předělat ten výběh ohradníkem...tady Pepa nebude mít námitek (oproti výběhu s Linetou a Čipem).
Já jsem chtěla nějakou radu co s tím. Za jak dlouho si myslíte, že by to
Barona přešlo, jestli ji bude pořád tak honit, už teď Usa docela zhubla tím
několika denním stresem a běháním. Včera jsem měla docela mrtvici, že tak dlouho běhali, ale Barona nešlo chytit a kupodivu Usa je jinak ve výborné kondici a s přehledem mu zdrhla..až na to, že vypadali, že by běhali dvě hodiny...
Ten sval už vypadá, že je snad plně funkční, nepajdá ani po takové námaze...jsem měla docela strach, jak ji tam honil, že si to nějak strhá, ale Usa měla dost navrch v tomhle..chytit araba není legrace, navíc v trochu větším prostoru...
Docela mám blbý pocit z toho, jestli ji třeba Baron vůbec tam snese. 4 roky je tam sám bez koní. Na jedné straně je z ní nadšený, na druhé straně už ji pak chtěl fakt napadnout a kousnout, dokonce ji jednou nějak nadběhnul a chtěl ji kousnout do hřbetu, ale měla jen otruby na zádech, protože Pepa se ho snažil chytit na kýbl s otrubami.
Co ty myslíte? Máte někdo nějaké zkušenosti v tom? My teda tam budeme chodit , mohou mít vedle sebe výběhy s ohradníkem, ale já myslela, že se časem snesou normálně v jednom výběhu prostě pohoda.....
No, dáme tomu 14 dní, tři týdny čas. Rozdělíme ohradu, ndeska to domluvím, tyčky jsou, oradník taky, není rpoblém je rozdělit. Snad si baron časem zvykne na její přítomnost. Na jedné straně je z ní nemocný, na druhé straně už se pak fakt rozjhel a byl nepříjemný.
Usa je dneska jak přejetá parním válcem...
Zase jsem si dneska vzala Dejzinu na ohýbání,malinko to šlo líp,než včera
,už tak něják chápe,co se po ní chce,akorát pořád se někam zahledí,tak jí vždycky musím jemně upozornit,hele,já jsem tady,néé támhle.
Ale hrozně se mi na ní líbí,že Pierot od nás odešel na úplně druhej konec pastviny a ona,přestože on je teď pro ní pánbůh,tak se vůůbec,ani krůčkem,nesnažila jít za ním,jen furt tím směrem koukala,tak jsem si jí zase otočila,aby byla k němu zády,tak je opravdu taková milá,nevzteká se,i přišla ke mně,přežvykovala,hrozně hezky se s ní pracuje.
Šárí,tohle není o tom,kdo tam bude pánem,jen Baronek sice chce Usinu u sebe,ale touha hlídat si svoje území je pro něj natolik silná,že tu Usinu honí,až by se mu povedlo se jí zakousnout do kohoutku,tím jí zbrzdit a ještě zadníma po ní kopat.
Tohle přesně dělá náš Pietrot,když ho ale přivedeš do jinýho výběhu a pustíš ho tam s ostatními třeba 10 koníky,tak tam si nechá namlátit od poníka,to jsme se fakt jednou přesvědčili,ale svoje území si před cizíma koňma brání.
Ale zase taky před každým né,některýho koně vezme na milost dost brzo,Ab se mu líbila a Dejzinku vzal hned druhej den,ale Kačenku jsme mu vyrvali vyloženě zpod huby,já pořád říkám,že jsme jí vytáhli hrobníkovi z lopaty,protože tehdy tam byl ještě i ten valach,jak kopnul Kačenku,když jsme byli na vyjížďce,a ti se hele do ní pustili tímhle způsobem oba,viď,my to tenkrát nevěděli,že tohle Pierot dělá,no a sehnali jsme Jarče kačenku a nic netušíc jsme jí pustili k nim do výběhu.Ten můj valach sice nejdřív stál a koukal,ale když uviděl,že Pierot se na ní vrhnul,hele,neváhal ani minutu a šel do toho s ním,to byla mela,fuj,
tenkrát jsme fakt měli co dělat je dostat od tý Kačenky.Ale za 14 dní už Pierot na Kačenku řehtal,když odcházela na vyjížďku a on zůstával v ohradě,tak už jí přijal,ale ten valach pak né,u toho se to prostě nepovedlo a Kačenka mušela být pak pořád v nudli.
Já jsem je ale střídala,někdy šel do nudle i valach a Kačenka mohla být s Pierotem.
Jo aha, to já nevěděla,že je to až tak. Já jsem právě nezažila takovýhle blbí seznamování, většinou to bylo,že jako pár kopancu bylo,ale to bylo tak nějak všecko. Oni u toho Barona budou asi i hodně hrát ty 4 roky bez koní. Ten asi musí bejt dobře vyjančenej když vídí Usu, dyť už jen Sobista jak byl teď bez kámoše, tak když ho viděl,tak byl k neudržení
Noo,my právě se taky nikdy s takovým chováním nikdo nesetkali,tak jsme taky nemohli vědět,co to bude za čoromoro,
hrůza to byla.
Sobista si s kámošem vyhraje,viď,to je asi starší koník,nebo taky nějákej mladej?A cože mu bylo,jak marodil?
Tady se zrovna Jarča mračí
,ale moc hezky tu kouká Moruš.
Jé to je škoda, že Baron takhle vyvádí, snad si na sebe s Usou brzo zvyknou. Když tady čtu to vaše povídání tak se začínám děsit jak dopadne seznámení Míši s malým. je pravd, že ke kamarádčinýmu hřebčounovi byl hodnej, ale to bylo na cizím place, no snad si výběh hlídat nebude a bude rád, že tam není sám...
Jinak včera byl Michal v kamíru takže už máme vše potřebné dokoupené, takže ještě přivézt z vedlejšího městečka pražce a prkna a můžem začít stavět
Sobistův kámoš je o 14 dní mladší než on, takže kluci se vyřáděj až dost. Někdy jsou jak teplý bratři,že se od sebe pomalu ani nehnou, třebas když je na vyjížďce víc koní, tak je nezajímá kde jsou ostatní, hlavně že jdou spolu oni dva .
Čoveče přímo jako název nemoci nevim co to bylo, ale bylo to něco jako když má člověk chycený průdušky a kašle, dostával ATB a teď ještě Kašlik, ale o víkendu už vypadal ok.
Noo,Andrej,tiše doufej,protože tohle je fakt něco,ale když už to člověk ví,tak to i jde,ale i tak je to dost na palici,protože když přijel třeba Bobik,tak toho Pierot fakt nesnášel,o Bobik Pierota taky ne,tak cválali kolem ohrady a vyhazovali po sobě,
to jsem taky furt čekala,kdy shoděj jakej kolík,to víš,ty kolíky,když do nich řachne kůň,tak padnou,a dostali by se k sobě a to by bylo ródeo.
A za 14 dní jsme je k sobě pustili,klucí už byli na sebe zvyklí a už ho Pierot nehonil,už mu došlo,že je Bobik náš.
Tak to je super,že jsou klucí takhle v pohodě.
Pierot sice Dejzinu přijal,ale vždycky následuje minimálně tříměsíční období,kdy je ten druhej koník okopanej,okousanej,už to zase začíná...
Jarča říká Dejzině:pocem,ty můj Přewalskýho koni.
Ona si i našla na Netu fotku koně Přewalskýho a fakt ta podoba tam je.
Hm, no doufám, že se kluci spřátelí, s nějakejma šrámama počítám, ale musí to být do únodné míry.
Šári s pražcema je kříž, náhodou se nám podařilo sehnat betonové přes známého, který koupil nějakou starou halu, kde jsou. Dřevěné se shánějí horko těžko, to jsme poznali sami Koukala jsem, že je občas někdo nabídne na netu, jenže na obyčejnej vozejk za auto jich moc nedáš a platit dopravu se v ceně dost promítne.
No jestli to chceš jako kolíky, tak nejlevnější řešení máš kulatinu z lesa, teda pokud máš možnost. U nás je tu spousta lesů spadlých po vichřici a teď i napadených broukem Když to po tom natřeš vyjetým olejem, tak ekologové jásat sice nebudou (ale to konec konců ani u dřevěnejch pražců), ale na nějakou dobu ti to rozhodně vydrží. My máme z kulatiny vnější ohradu a plastikovýma tyčkama to rozdělujeme uvnitř.
No jo,Lucí,Dejzina už jí od Pierota chytla,Bobik byl taky furt dobitej,ale naštěstí jsme nikdy nemuseli volat veta na šití,vždycky jsou to jen tyhle kopance,že se sice strhnou chlupy,ale nic roztrženýho,že by se to šilo,nebylo.
Jo,Lucí,jak jsi psala,aby to Legišek nezkoušel na Moruš,tak ona by ho na sebe nepustila,kdyby jí chtěl připustit,to by ho zkopla.Ale dneska zahuhlal na Dejzinu a ta se rozplááácla,už má říji dneska.
Jsme se dneska tak nasmáli koze Čertíkovi,
jak si lebedila na sluníčku...
Tak jsme si s Usou teda udělaly dneska procházku. Vůbec nechtěla jít ven, bála se, že zase jdeme za Baronem. Taky že jo.... vlekla se cestou jak lemra. Došli jsme tam a Baron byl v tom novém výběhu, takže jsem tam Usu nemohla dát a Pepa byl na odjezdu, tak jsem mu řekla o tom ohradníku, bylo mu to jasné. Baron Usu děsně vítal, ale ta se tam bála jít a hlavně chtěla honem pryč. Rozloučili jsme se, že teda jdu a Pepa jede autem..no kousek od baráku musel zastavit a zacouvat zpátky, protože Baron dělal děsný bordel, lítal, řval na nás že odcházíme a vypadal, že snad málem probourá ohradník za námi. A Usa? Ta by to domů vzala nejradši cvalem, byla totálně vyklepaná a vynervovaná. Takže to bude ještě oříšek. Psychicky to docela špatně snáší...momentálně vypadá, že koně nechce ani vidět, nikomu nevěří. K Linetě se bojí a z Barona má po včerejšku hrůzu. Cestou domů jsme se pásli na louce a potkali jsme Kristu na Čipovi a teda jen ho čuchla a šla radši pryč. Bylo ji nepříjemné, když ji stál blízko zadku a vůbec ji nezajímalo, že někam jel pak pryč, hlavně že jde domů, později jsme je potkali u mostu a šli za námi po mostě a Use bylo hodně nepříjemné, že ji jde za zadkem .
Zítra ji vezmu poprvé pod sedlo. Uvažuji, jestli ji zítra nedát klid a vykašlat se vůbec na nějaké chození ke koním a neudělat si jen tak klidovou vyjížďku spolu.
Ahojky holky!!!
Všechny zdravím!!!!
Jaruško předně gralulace ke krásné nové kobylence!!!Je fakt moc pěkná a Jarušce to na ní moc sekne!!!!Doufám že bude i pohodová na ježdění a bude super!!
Lucko jak to čtu,tak nejlepší by asi bylo pořídit Use nějakého malého poníčka,ten je za pár korun,uživíš ho v pohodě a místo na něj máš..Budou na sebe zvyklý,domluvíš si to pastvinu,můžeš je pást spolu a budeš mít svatý klid..Já bych to tak vyřešila..Tohle je děs..
Já fakt uvažuji, jestli by nebylo lepší se na to vykašlat a prostě ji nechat doma v klidu, k Čipovi a Linče půjde jen pod dozorem, když někam pojedeme a klidně ji zařídím i tu louku na pasení..ale bude v klidu. Zhubla mi teď tím stresem, v tom novém výběhu lítala i tři hodiny, nechce tam být a včera ta "pardubická" s Baronem.... je totálně teď na prášky z toho, když má vůbec jít tím směrem....
Asi to vyzkoušíme těch 14 dní s tím Baronem v tom odděleném ohradníku. Pokud by to nešlo a pořád byl problém, tak to asi fakt kašlu....i když za 14 dní už ji asi trefí šlak.
Dneska mi volala majitel Betty..možná se vrátí, ale není nic jisté. Okamžitě by nebylo co řešit, že..holky byly spolu naprosto spokojené. Betty byla na Use závislá a Usa Betty věděla, že může věřit...to je aspoň charakterní kobyla, co nedělá podrazy.
Nazdárek
Jaruško kráááásná kobylka. Dejzinka k Jarušce moc pasuje. Určitě bude fajn. Má takové hodný kukuč.
Heli Centík je fešák a pěkný macíček Hlavně že si kluci padli do oka
Luci to je děs že máte kolem samé takové... koně. Jenom aby ti Usinka z toho nechytla strach ze všech koní a pak bude mít problémy i s normálnimi třeba na vyjíždce ap. Jak píše Evik, ten poníček by byl řešení. Nášemu Tomíkovi stačí trocha a vypadá dobře.
Šári Augusták je super. Mám v plánu si pořídit dva potkánky. Ale nejdřív mi pro ně můsí můj drahoušek utluct nějaký domek
Na chlapce už přišlo jaro...
My jsme taky měli v plánu mu udělat něco jako klec,že stěny by jsme udělali z dřevotřísky nebo něčeho takovýho, ale bojím se,že by to mohl prokousat, přeci jen domeček co má teď je už docela dobře ohlodanej. Tak se nejspíš poohlídnu po nějaký normální kleci v hornbachu, tam je maj docela levný
Děvčata,mooooc děkuju za Dejzinku
,jsem ráda,že jsme si jí našli,je úžasná,
až mám docela hrůzu z toho,že jak s ní začnu pracovat víc,že už jí nikomu nedám
,ani Jarče.
Když bude Jarča zlobit,dostane Moruši,hihi.
Včera ještě odpoledne jsem si vzala Dejzinu na ohýbání a včera už to skoro bylo
,chybělo jen asi 5 cenťáků na levou stranu,tak snad se to dneska povede dočista a pak začneme pracovat na druhé straně.
Tak jsme to šly dozohýbat a máme to tááááám!!!!!!
Dejzině v tom krku pěěkně louplo,když se dotkla sama sebe na tu levou stranu,
na pravou už to bylo za pár okamžiků,nejhezčí je,když jsem pak sundala ohlávku,tak Dejzina stojí,neodchází a chce hladit na čele, a zííííívá u toho,zívla si snad 10 x.
NO, upřímně..já nevím. Ono jde o to, jestli by ji doma i snesla..kdyby ji lezla do stáje, tak ji Usama možná pokopne zdí. V tomhle taky není svatá, má ráda svůj klid a svůj domov..když ji přišel čipo k ohradě, tak měla infarktové stavy. Kdo ví, co by dělala, kdybych ji tady nastěhovala malou mini..i když to byl vždycky můj sen.
Hele, upřímně...momentálně si to nemohu ani finančně dovolit. Co jsem se dívala po netu, tak koníci, co by se mi líbili..cca 30 -40 tisíc kobylka...hřebečka ani valáška nechci. Ale vážně o tom uvažuji, ovšem momentálně to chce čas. Jak na finance, tak se mi tady rýsuje nějaká možnost mít možná už od příštího jara koně přímo tady za hrází. Kácí se tady nyní olčina kolem řeky, je to tam veliké, budou frézovat pak pařezy a bude to zatravněné. Pokud bych se domluvila s povodím, že by se tam mohla natáhnout mobilní ohradník..kdyby byla velká voda, dá se to jednoduše přece složit, tak bylo možné mít koně přímo za barákem. To už by nebylo nad čím uvažovat.
Já to teď vidím tak, že se prostě nějakou dobu budeme snažit s Baronem je dát dokupy. Jak to nepůjde, tak to dlabu. Bude doma a za Linetou s Čipem bude chodit pod dozorem, navíc jak bude už hezky, denně bude jezdit s koňmi na vyjížďky a to na její pochroumané sebevědomí bude až až. A pokud by to vyšlo i s tou hrází, byla bych ráda. V září pokud se pojede do Prahy s Usou na tu výstavu arabů, tak bych se na ty mini poníky zajela podívat a kdo ví....třeba jednoho zbalíme do auta
Bylo by to super, kobča by byla skoro velká jak psi, mohla by i do našeho vozíku, klidně ji naučím tahat. A Usu, pokud by ze začátku netrefil šlak z vetřelce, tak snad by si zvykla. Ona zase na druhé strany ty malé poníky občas vyhání a tak..ale je fakt, že to byli valášci...jak Čipo, tak kdysi Šimon s Athosákem...no a všichni byli trochu zlobiví, takže je spíše vychovávala, že ji fakt nebudou štípat atd. Já nevím, s hodnou kobylkou by si snad měla rozumět. Každopádně by ji snad takov malá kobylka nemlátila.
Tak kéž by ti to lucky klaplo s tím místem hned za barákem.Mě se ty pidihorsové taky moc líběj, vždycky když je vidím,tak jsem z nich uplně hotová, bych je vždycky chtěla všecky naložit, ale ty potvory mrňavý jsou děsně drahý
Včera mě Alešák vyvezl na motorce ,tak jsme byli mrknout na ty kladrubáky,ale blbka jsem doma zapomněla foťák,ale koniska kladrubský byli krásný.
Dneska zas razíme pro seno, tak snad když to stihnu,tak něco se Sobistou pocvičím. Ach jo s tímhle hezkým počasím začínám mít pocit,že víc kolem koně makám než jezdím
No jo a Usa by chodila k Betty na pastvinu. A jak je tam Btety, tak Linča si nic netroufne..ta by z ní udělala dvě .
Bylo by to super, kdyby se betty vrátila, majitel stále neví, je to tam v té nové práci divné, každopádně mi dá vědět. S Betty by se asi Usa i zklidnila, byl by to jediný kůň, kterému by nyní mohla věřit. Ona byla včera nejistá i vedle Čipa, vůbec se s ním nechce bavit a jak ji pak stál kousek od zadku, tak ona to sice nemá ani tak moc v lásce, ale pěkně po něm hodila ocasem a dupla do země..nekopla,a le ukázala, ať vypadne a šla pryč. On aje i normálně odměřená od koní. Fakt je, že nejvíce si fakt rozuměla s tou Betty. Ale s Čipem taky chodila, drbala si o něj hlavu a mordovala ho pořád...chodili spolu jak ocásci.
Víš, já toho poníčka zase chtěla aspoň trošku slušnou kobylku, že by třeba jednou mohly mít i spolu hříbátka
a ono taky by to bylo zajímavé se sousedy ....prostě je tady víc věcí k řešení..nic není tak jednoduché, jak se zdá. Já můžu být ráda, že mi tady zkousli všichni jednoho koně a že nakonec tu Usinku mají všichni tady rádi. Už tak je tady dost lidí na koně nabroušených, protože koňáci tady v okolí někdy nemyslí.
jo tak to mi povídej, u nás ve vsi je dohromady asi 10 koní, v dalších vesnicích okolo je taky koní dost a né každý na vyjížďkách přemýšlí kam je vhodný s koněm líst a kam ne. Zrovna o víkednu jsem šla ven no a když jedu ven se Sobíkem,tak za náma je velký pole a podél něj vede cesta až dozadu k lesu, po tý jezdím já. No a koukám ono pole bylo rozrytý od koní asi tak 20 metrů od tý cesty. Jenže nejvíc tím směrem jezdím já,tak čekám kdy to odskáčeme za někoho jinýho
Ahojky,
Lucko já myslela poníka třeba do 10tisíc na vyřešení problému
Navíc ti se mě vůbec nelíbí třeba ti americké zemnšniny-fuj je to jak nafintěná hračka..buď je to poncl-tlustá chlupatá kulička,nebo velký kůň..
To zase američani vymysleli barbínu..přitom to má akorát problémy s porody atd..
No, mě se zase líbí, vždycky jsem takového chtěla. Ale jelikož nejsem tak zazobaná, abych si kupovala tak drahé poníky, tak by mi stačil nějaký mini co se teď vozí třeba z Holandska atd ....už jsem zjiš'tovala. Já nechci shetlanda ..já zase moc nemusím malou chlupatou kouli..mě se prostě líbí, když to vypadá jako mini koník. Každý máme jiný vkus. Já jsem prostě na ty ušlechtilejší zvířátka..já za to nemohu
a tak něco takového prostě hledám
tohle jsem třeba našla a někteří se mi sice nelíbí, ale jsou tam sem tam koníci, kteří se mi líbí
http://dovoz.royal-liberty.cz/
No.já chtěla něco mezi. Jako mě se ti američtí líbí třeba, ale zaprvé nemám 150 tisíc na ponyho, to fakt ne, to ani Usa proboha nestála..i když skoro
No a prostě by se mi líbil trochu ušlechtilejší typ poníka, prostě minihorse, barvičkou něco jako appa nebo se mi moc líbí buckskini...každopádně ne klasiku strakoše. Nebo klidně černého..i když to bych si pletla se psy
ono se to časem vyvrbí. Jako já s tím počítala v budoucnu stejně. A teď uvidím jak to půjde prostě s těmi koňmi okolo..jestli se Baron uklidní a během tří týdnů by se dali dokupy, nebo se fakt ta Betty vrátí, což by bylo úplně ideální ...
jak se říká..dopřej času jako husa klasu
Wiči má 16dní do porodu a vůbec na nic nevypadá..to bude asi zase přenášení a hřebeček..nám se tu skoro nic jiného nerodí..
Takhle hrůůzostrašně chrápal vždycky Bobik,to jsem poprvé fakt nevěděla,jestli není ťuhýk.
Evíííku???!!!! Přijd i k nám když si taková akční a cuká ti rukama Začni plést pomlázky. To by tě mohlo zabavit
Tihle ponďaskové se mi líbí
Říkala jsem Tomíkovi, že snad jednou dostane na narozeniny stejně malou kamarádku
Ale je to daleká budoucnost. Nezbyde mi nic jiného, než čekat jako ta husa
Samozřejmě na klasy.
Škoda že tu není slintající smajlík. Wiči je moc pěkná
Asi tu svoji zrzinu odbarvím a budu mít isabelku
Tady jeden létající černovlasý blonďák.
Já vím,Eví,já jsem taky od Moruš chtěla kobylku,i jsem si jí objednala,no,nebyla,a navíc hřebcovi,zkraje nabízenému jako homozygot,došla zrovna barva.
Ale my už jsme to věděli,že se po něm nerodí moc barevnej koní,dával hodně ryzáků,no nám hold byl taky souzenej zrzek,takže já už jsem z hříbat vyléčená,už žádný nechci,páč mě by se narodil ryzák i z naprosto nemožný kombinace.
No já jsem taky Jarů zvědavá co se narodí za barvičku..jak vidím ty všechny hříbata po tom hřebci ze všech možných mišmašů a jednobarevných kobyl jsou leopardíci..tak počítám že to naše bude ryzák
Ale hlavně ať je to zdravé a Wiči v pořádku porodí..
Mě se zase líbí Teošek Peti..Žluté už snad nic nechcem..teď jsme měli hodně žluťonů po sobě..
Evi, tay máte tam za kopcem takový příšerný povichr??? Usa je zalezlá ve stáji, nesnáší, když ji fouká do zadku . Tady všechno lítá i to co nemá peří!!
náš bláznivý potápěč Darések