Letní vyrážka-mušáci

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.3.2010 21:44
sheril

XXX.XXX.88.21

Jaké jsou všechna negativa,stříhá se hříva všem mušákům?Jde to mu nějak zabránit?

25.3.2010 07:55
kessidis

XXX.XXX.165.33

Mám taky letního alergika, a hřívu nestříhám, ani si jí každé léto nedrbe. Má spíš boule od much a komárů, někdy lehce olezlou hlavu. Mažu Excipialem a má to něco do sebe. Zmírňuje účinky. Každý má,ale svoje metody a každý kůň jinak reaguje.

25.3.2010 08:20
bonita

XXX.XXX.166.100

najlepsia je sietovana deka aj s nastavcom na krk plus maska

25.3.2010 15:18
ilonabělinka

XXX.XXX.223.65

Loni jsem repelentovala Endurem,letos budu dávat sítovku + obojek proti hmyzu místo té masky na hlavu.

26.3.2010 08:30
rocky

XXX.XXX.189.86

Já kobylu stříhám až když hříva vypadá hodně špatně, tzn.že si vydře třeba jen kus,tak pak má uprostřed krku velkej zub. Jinak se snažím krk chránit síťovanou dekou s krčním dílem , tu nosí non-stop a masku do výběhu,na vyjížďky.
Takže chránit dekou,repelentem a je to hned znát, ale taky záleží jak silného máš muchaře..

26.3.2010 20:42
sheril

XXX.XXX.88.21

budu ho teprve mít,je to lehčí mušák,

26.3.2010 21:22
jesina

XXX.XXX.77.182

Rocky
Prosím na kolik vyjde deka komplet i s nákrčákem .na muchaře.
Děkuji Terka

27.3.2010 04:44
equisychra

XXX.XXX.6.101

Poradit v tomhle případě není úplně jednoduché. Alergie na mouchy stejně jako alergie vůbec je porucha imunitního systému a u každého jedince je to něco jiného. Jeden úspěšně řešený prípad najdete na http://www.tomsychra.com/blog/?p=256. Je to ale kazuistika a u jiného koně by se muselo postupovat jinak. Jde i o to, na jaký hmyz je kůň citlivý. Tedy v jiném místě by kůň měl potíže menší. Pomoci se částečně může i použitím šampónů a kondicionérů viz. http://www.tomsychra.com/blog/?p=313. Sítě jsou také dobré, ale je to jen mechanická zábrana a proti muchničkám nemusí být tak účinné. U některého koně pomůže česnek u jiného nikoli. Z repalentů mě připdá dobrý některý od Farnamu. Nemám ale vysloveně muchaře.

3336103065

27.3.2010 11:58
3336103065

XXX.XXX.234.191

Ahojík,mě vyšla Bucaska na necelé 3000.- a zatím vypadá,že nám ještě několik sezon vydrží :-)

27.3.2010 18:39
6kaca6

XXX.XXX.204.27

Já mam muchaře docela silného (viz http://ma-ya.rajce.idnes.cz/Porovnani_alergie_loni_vs_letos_09/ - fotky porovnané s rokem 2008 a 09) U koně dříve byly projevy pouze měnšího rázu, ale začaly se prohlubovat - jeden rok pouze vydrbaná hříva a druhý rok stav který je na fotkách. Pár lidí mi už říkalo, že jim připadá, že se jim alergie rok od roku zhoršuje - já našla loni způsob kterým mému koni pomoci a nyní má hřívu skoro po spoedek krku. Nakupuji na www.spokojenykun.eu. Jsou specializovaní přímo na ochranu koní proti hmyzu a nemůžu si stěžovat. Mám od nich deku waldhausen - 1400kč a tu samou akorát v provedení na ježdění taky. Masku awa a crausader z ameriky. Mažu excipialem a krémem od leovetu, rozkousaná místa swatem a a denně stříkám repelentem (já používám repel x, měla jsem i endrure, ale repel x mi příjde učínější. sice se vypotí a smyje ho voda, ale stříkám vždy po ježdění na uschlého koně a spokojenost. Na ježdění stříkám power phaser). Deku, kterou zde víše měla myslím rocky (nemyslím tu bucasku) jsem měla taky - tuším je to equimoda ne? Vydržela mi ani né den a už v ní byla díra velikosti 2 dlaní. Nehleddě na to, že koníka dřela. Tato co mám det drží ůplně perfektně, je i s krčním dílem a koníkovi sluší. Dříve se vydržel pul hodiny v kuse drbat, nyní se s dekou taky ještě občas podrbe, ale přes deku se nevydrbe. Deku letos budu mít druhou sezonu a zatím je bez díry!!! Doporučuju si za deku připlatit nebo vám ji koník do pár dní rozerve a totak budete mít na dlouhou dobu klid a koník taky. Jinak jen tak pro zajímavost... koník je 24/7 a deku má na sobě taky 24/7 a vživotě se nevyskytl žádný problém - a to je koník dosti živý, válí se s ní a pod a deka prostě drží jak přibytá!!!

27.3.2010 21:14
kesau

XXX.XXX.6.102

Doma mám taky jednu muchařku. Každý rok klasika..odrbaný ocas, hříva, olezlé břicho. Na kobču mám deku waldhausen a i přes její řádění drží fajnově bez nějakého poškození, s maskama je to ale horší, žádna mnou vyzkoušených jí nějak nesedí. Kobyla má dost velkou, no spíš dlouhou hlavu a sedí jí tak špatně přes oči. Sice kobča nic nenamítá (a že ona by se ozvala :-)) ), ale stejnak se mi to nějak nezdá. Koukala jsem na stránky ushorse.cz a uvažovala jsem nad touhle maskou http://www.ushorse.cz/chranice-prostredky-proti-hmyzu-a-moucham/ standard-w-ears-the-crusader-fly-mask.htm
Fakt vypadá dobře, ale kdo ví jestli pak do ní kobylu narvu, že? Pro letos jsem přikoupila i Kill itch, slyšela jsem na něj dost chválu, tak jsem zvědavá. Jinak repelentuju, koupu, čistím, natírám swattem a minulý rok tím růžovým gelem od farnamu, no prostě co se dá. Teď už jen bohužel čekat až to začne...:-(

27.3.2010 21:22
6kaca6

XXX.XXX.204.27

Já mam taky tu causarder a spokojenost maximální!!! Mám přesně tuto: http://www.ushorse.cz/chranice-prostredky-proti-hmyzu-a-moucham/standard-w-ears-the-crusader-fly-mask.htm Mpředtím jsem měla Awu a ta vydržela tak půl sezony, pak se pozlámala ta sítka - sítla je látková obalená v gumě a ta guma opadala a už nedržela tvar - kůň ji měl ale 24/7 a za tu cenu - cca 350 kč sloužila výborně!!! Ta co mám ted je sice jiná cenová kategorie, ale vypadá fakt super a sedí uplně perfektně! Nechala jsem si tam našít kožená poutka na připnutí deky at nemusí mít konous ohlávku a prostě bomba! Jinak doporučuji tu bez té sítky na nos - tu měla ta awa a díky tomu, že vzduch co kůň vydechuje je vlhký, tak se do té síťky zalepil prach a bylo tak takový blátíčko a dusno pod tou sítkou. Pak jsem ji ustřihla a byl klid. Tu stříbrnou jsem ale kvuli tomuhle problému brala bez.

27.3.2010 22:54
chromik

XXX.XXX.6.50

3336103065 napsal(a):
Ahojík,mě vyšla Bucaska na necelé 3000.- a zatím vypadá,že nám ještě několik sezon vydrží :-)

Trochu odbočím - můžeš tu dát fotku tvojeho koníka bez deky? Zaujala mě ta světlá barva a bílý čumák já mám taky takového koníka ;-) Co má za původ?

29.3.2010 22:04
chromik

XXX.XXX.6.33

Tak Haflošek ... já mám kobylku fjordského typu a má přesně ten samý bílý čumák i hvězdičku, akorát má černou hřívu a ocas. Dala bych tu fotku, ale ta nová Ifauna mi blbne, tak mi to nejde :-(

21.4.2010 21:54
jesina

XXX.XXX.77.182

Rocky prosím kolik jsi dala za tu deku . popřípadě kde jí koupím.
Děkuju :-):-):-)

21.4.2010 22:46
karwen

XXX.XXX.132.4

sheril napsal(a):
Jaké jsou všechna negativa,stříhá se hříva všem mušákům?Jde to mu nějak zabránit?

Silnější muchař si hřívu vydrbe sám, slabší muchař když si vydrbe jen část tak záleží na tobě, jestli mu to tak necháš, nebo jestli mu to zastřihneš aby to vypadalo líp :-) Já mám silného muchaře, celou hřívu si postupně vydrbe sám, a až když přes zimu dorůstá, tak mu to zastřihnu aby to měl všude stejně dlouhé...

22.4.2010 01:16
iveth

XXX.XXX.161.66

Jsem měla možnost koupit sítovanou deku i s nákrčákem za 1000kč.Jako nová, pevná, původní cena něco přes 3000,-. , škoda že jsem si na pána nevzala číslo, že bych ho sem hodila.

22.4.2010 08:02
rocky

XXX.XXX.189.86

jesina napsal(a):
Rocky prosím kolik jsi dala za tu deku . popřípadě kde jí koupím.
Děkuju :-):-):-)

Najdi si na www.equiservis.cz - deky síťované, je to ta Euroriding s krčním dílem. Je za pěknej peníz a já ji mám už druhou sezónu. Jen jsem si na břicho ještě našila śíťovinu aby ho měla zakryté.

2.5.2010 10:54
jesina

XXX.XXX.77.182

Ahoj majitelé muchařů.
Mám muchařku již 15 let ale nikdy na tom nebila tak jako letos to že nemá hřívu a ocas to mi tak nevadí už jsme zvyklá, ale letos si ten krk vydrbala na tolik že je tam jen krev a nepustí mě k sobě. každý den to u nás vypadá jak na rodeu abych jí vůbec mohla dát ven s maskou a namazat břicho musím jí zahnat někam do uličky a ještě mám problém i tam jí chytit. Točí se zadkem ( nekopne) . každý rok je to stejné ale pak si to nechá ošetřit a je to dobré , ale letos jsem bezradná a zoufalá , má to opravdu ošklivé. pokud se mi jí podaří chytit tak musím mít vodítko hned za ušima pokud jí sahnu jen na krk tak začně pištět a jde mi po ruce a točí se jako cvok. Občas si fakt myslím že zmagořila jinak to ani nejde nazvat.
Jste na tom někdo také tak?
Díky

2.5.2010 11:19
zviratkova

XXX.XXX.42.14

A co jí píchnout kortikoidy? Když už je na tom tak špatně na jaře...

2.5.2010 11:51
jesina

XXX.XXX.77.182

Ona tedy blbne každej rok ale jak jí to jednou namažu tak je potom už v pohodě. Letos se mi to zatím nedaří.

2.5.2010 12:05
evelin

XXX.XXX.6.162

jesina napsal(a):
Ahoj majitelé muchařů.
Mám muchařku již 15 let ale nikdy na tom nebila tak jako letos to že nemá hřívu a ocas to mi tak nevadí už jsme zvyklá, ale letos si ten krk vydrbala na tolik že je tam jen krev a nepustí mě k sobě. každý den to u nás vypadá jak na rodeu abych jí vůbec mohla dát ven s maskou a namazat břicho musím jí zahnat někam do uličky a ještě mám problém i tam jí chytit. Točí se zadkem ( nekopne) . každý rok je to stejné ale pak si to nechá ošetřit a je to dobré , ale letos jsem bezradná a zoufalá , má to opravdu ošklivé. pokud se mi jí podaří chytit tak musím mít vodítko hned za ušima pokud jí sahnu jen na krk tak začně pištět a jde mi po ruce a točí se jako cvok. Občas si fakt myslím že zmagořila jinak to ani nejde nazvat.
Jste na tom někdo také tak?
Díky

Ahoj, podobně. Už teď se drbe jak pitomej.
Asi bude letos silné léto, také nám to začalo dost brzo. Chodím ke koníkovi, který trpí na letní vyrážku. dostala jsem typ nastříkat neostomosanem (odpuzuje všelijaký hmyz). Jenže on nesnese sprej. Mám mechanický rozprašovač, absolvovali jsme asi hodinové rodeo po ohradě a stejně jsem ho nenastříkala celého. Je to moc hodný koník (chlaďas asi 850kg), ale jak viděl co se chystá tak konec. Nejdřív po dobré¨m, snažila jsem se ho v klidu seznámit s tím co mám v ruce, že mu to nic neudělá, ale k ničemu to nebylo. Ze začátku po mě šel předníma i zadníma (naštěstí jen zkouší), pak už "jen" zdrhal na všechny strany. Něco se mi povedlo tak uvidíme jakou to bude mít účinost.
Zajímavé je že, u nás je koník přes dva roky, loňské léto to bylo docela v pohodě i bez ošetřování. A původní majitel tvrdí, že u něj na to koník vůbec netrpěl. Je mu 13 let, má prostornou, dobře větranou stáj, přes den volný vstup do ohrady východ takže tam svítí jen dopoledne, do lesa stahovat dřevo chodí tak 3x týdně. Veterinář mi řekl, že je to blbost takový náhlý projev.
Máte někdo zkušenost s tímto gelem? Nebo poraďte co máte vyzkoušeného a má to nějakou účinost. Třeba i domácí výroby.
Díky

2.5.2010 12:15
jesina

XXX.XXX.77.182

Neostomosan jsem koupila taky, jenže se nějak minul učinkem dávám jí repelent a dobrý ale letos ten krk má fakt hroznej.Spej nám problém nedělá tak si ho nastříkej na ruku je to lepší a není taková spotřeba.

2.5.2010 14:02
6kaca6

XXX.XXX.204.27

Muchatost se může začít projevovat až s věkem. Mého koně jsem kupovala jako 3letého s lehce vydrbaným ocasem a vydrbaným proužkem hřívy. Předloni vypadal strašně (dávala jsem sem do této diskuze i odkaz na fotky), PAK JSEM KOUPILA DEKU, REPELENT A JE DOCELA OK. Ale letos pozoruji, že je to rok od roku horší - nemyslím projevy, protože koně chráním, ale myslím náchylnost k pokousání, spotřebu repelentu abych koně udržela jakš takš. Takže je možné, že i u vašeho koně se to mohlo projevit později, i když 13 let je už docela dost na prvotní projevy. Nepřestěhoval se koník? Lehká muchařina se nemusí projevit ve vyšších polohách či místech bez vod, takže pokud jste přestěhovali níže, k vodě nebo někde, tak i toto může být příčina. Jinak zkuste koníkovi neostomosanem umít ocas a hřívu - může tam mít a určitě má nějaké bakterie které podporují drbání a třeba není ani muchatý, pouze ho to tam jenom svědí!

Jinak s tím repelentem - toho se bojí asi každý kůň. Já to dělala tak, že jsem si vzala doma starou flašku od sava (aby nebylo líto když se rozbije), pořádně ji vyčistila, naplnila vodou (abych nestříkala do luftu drahý repelent) a prvně jenom položila na zem at se na to kůň podívá. Pak jsem ho tím začala hladit, později jsem tam měla méně vody a chodila jsem a okolo něj jsem s tím třebala že to šplouchalo a podobně. Pak jsem si stoupla tak 3m před něj a stříkala před sebe (od něj) a chodila a chtěla ať jde za mnou a podobně. Pak jsem se mu snažila stříkat vedle něj, ale to moc nefungovalo (vadí mu tlak z boku a tak nervoval i před tímto) a tak jsem začala stříkat na nohu. Stříkala jsem a stříkala a kůň chodil okolo mne a když se jen náznakem zastavil, tak jsem stříkat přestala, velká pochvala a třeba chleba, dát chvíli pauzu a zase. Do fáze, než jsem na koně stříkla jsem na tomto stříkáním před ním a okolo pracovala tak ani né týden vždy tak po 10ti minutách. Od doby co jsem na něj prvně stříkla a pochválila za zastavení, tak kůň cca na 3 pokus pochopil, že má stát a hned první den stříkání se nechal nastříkat. Nyní, i když jsem repelent vytáhla po zimě, nebyl problém. Chce to ze začátku klid.

2.5.2010 14:53
evelin

XXX.XXX.6.162

Koník se stěhoval jen asi 15km. A teď je určitě v lepších podmínkách. Když jej přivezli vypadal jako olezlý žebřiňák.
Vím že se muchařina může projevit v pozdějším věku, ale postupně ne aby z ničeho nic olezl až na kůži.
Zkusím ho natírat, vyřadím jeden kartáč a pořádně vydrbu hřívu a ocas. Zatím mě přišlo že kolem něj těch much a podobného po postříkání neostomosanem ubylo. Takže aspoň malá pomoc za malé peníze.
Pro: jesina - čím ji natíráš???

2.5.2010 16:27
jesina

XXX.XXX.77.182

já mám na ní normální difusil - repelent a mám opravdu klid nejdou na ní jen se drbe. Dřív jsem na ní v létě nemohla ani jet a ani jí dát do ohrady běhala tam dokola jako cvok. A to že když se koník přestěhuje jinam je pravda jsme dál od vody ale máme to stejně, ale v mírnější formě. Začalo nám to ve 2 letech dnes je jí 15 a je to hrozný kdo doma muchaře nemá neví co to jsou starosti.:-(

2.5.2010 19:47
martiiisek

XXX.XXX.208.166

Ahoj tak asi budu muset řešit něco podobného...Chodím ke kobylce chlaďasce pán si jí koupil loni na přelomu léto-podzim s tim že s ní bude tahat v lese... Už tenkrát mi bylo divný že je taková odrbaná neměla skoro hřívu a ocas jen takovou štětku...když jsem se ho ptala tak řek že ji asi tak ostříhali(pán je začínající koňák) na podzim chodila do lesa a byla v pohodě. Teď z jara zatím netahá je totiž březí tak má klid ale začala se chovat podině...skoro nevylejzá z přístřešku když ji chci vzít ven na vyčištěná tak je zvteklá porád se ohání zběsile mlátí ocasem a kope si do břicha nohama( dokence nakopla kováře) když jsme ji zkusili zavřít do druhý ohrady bez přístřešku tak celej den chodila po ohradě jako blázen, prostě se celej den nezastavila...mam podezření že bude asi mušná? Já jsem se s tím zatím u koní ještě nesetkala tak vůbec nevím co s tím...jestli zavolat veta a nechat udělat nějakej rozbor krve? nebo jak to potvrdit nebo vyvrátit? už jsem koukala i na různý repelenty a síťovky... hlavně aby se jí ulevilo! Jak to je s muchařem v lese může takovej koník vůbec tahat? a jak to bude s hříbátkem? jaká je asi tak pravděpodobnost že to bude taky muchař? Děkuju moc za rady. Martina

2.5.2010 20:19
karwen

XXX.XXX.132.4

Pravděpodobnost bude teda docela velká, co vím tak letní vyrážka je většinou dědičná... to mě vždycky dokáže pěkně naštvat, když někdo připouští kobylu která má letní vyrážku :-( S takovou těch koní bude víc a víc...

2.5.2010 20:45
martiiisek

XXX.XXX.208.166

Tak za to my nemůže..už jí tak přivezl..a dost dlouho jsme to nevěděli...celou dobu mi přišla nějaká tlustější a když tam byl vet tak jsem ji nechala vyšetřit taky ...a byla březí...on ji vlastně vyměnil za hřebce s nějakejma cikánama..řikal... mě to taky štve ale už s tim nic neuděláme...je v nějakym 10 měsíci...proto zjišťuju co se s tim dá dělat a aby co nejmíň trpěli oba a měli spokojenej život...ti koně nejsou moji ale chci jim alespoň trochu pomoct!

2.5.2010 21:17
jesina

XXX.XXX.77.182

karwen napsal(a):
Pravděpodobnost bude teda docela velká, co vím tak letní vyrážka je většinou dědičná... to mě vždycky dokáže pěkně naštvat, když někdo připouští kobylu která má letní vyrážku :-( S takovou těch koní bude víc a víc...

Ahojky tak to s tebou nesouhlasím muchařina dědičná není, mám kobylu a je muchařka a máma a ni táta muchař není. Kobyla měla 2 hříbata a obě jsou zdraví.Bohu dík .:-)

2.5.2010 21:22
jesina

XXX.XXX.77.182

Hlavně taky zamyslel se někdy někdo nad tím proč těch muchařu přibejvá. Není to třeba přehnaná péče o koně: To jsou samé přípravky a vše kolem . Je to degenerace .Dřív bylo taky koní dost a v JO neměli ani jednoho muchaře. Je to jen business firem.

2.5.2010 21:29
martiiisek

XXX.XXX.208.166

Omlouvám ale já jsem nechtěla rozpoutat nějakou bouřivou diskuzi o tom kdo za to může...Potřebuju jen poradit co s tím...jestli má cenu volat veta, dělat vyšetření a tak... Jak koníkovi co nejvíc a nejlíp ulevit...aby měl alespoň relativně spokojenej život! Třeba kobylka ani muchařka není...já to vážně nepoznám...pr!oto budu moc vděčná za vaše rady a zkušenosti!

2.5.2010 21:34
jesina

XXX.XXX.77.182

martiiisek napsal(a):
Omlouvám ale já jsem nechtěla rozpoutat nějakou bouřivou diskuzi o tom kdo za to může...Potřebuju jen poradit co s tím...jestli má cenu volat veta, dělat vyšetření a tak... Jak koníkovi co nejvíc a nejlíp ulevit...aby měl alespoň relativně spokojenej život! Třeba kobylka ani muchařka není...já to vážně nepoznám...pr!oto budu moc vděčná za vaše rady a zkušenosti!

Ahojky pokud chceš písni na mejlíka pokecáme terka-novakova@post.cz

2.5.2010 22:41
evelin

XXX.XXX.6.162

jesina napsal(a):
Ahojky tak to s tebou nesouhlasím muchařina dědičná není, mám kobylu a je muchařka a máma a ni táta muchař není. Kobyla měla 2 hříbata a obě jsou zdraví.Bohu dík .:-)

Muchařina dědičná rozhodně je, známá má kobylku, taky ji koupili březí a to na ní tenkrát nebylo poznat že by byla muchařka, po druhém hříběti se to začalo projevovat a po pár letech v létě vypadá jako krvavý naháč. První hřebeček má projevy celý život, naštěstí velmi mírné a druhý taky už od malička docela silné - už je z něj valach (i když byl jako hřebec naprosto zlatý a hodný). I veterinář nám řekl, že to je dědičné a dost. To že jsou vaší zdraví je štěstí, nebo se to projeví časem. Ale to vám rozhodně nepřeju. U některých koní je vyrážka jen na méně viditelných místech, ale někteří olezou a dřou se celí. Ten náš to měl doteď "jen zespod na břiše a mezi předníma nohama. A trochu si drbal hřívu a ocas. Letos to bude asi o hodně horší...
Hodně neznalých (začínajících koňáků) si také myslí, když má kůň odrbaný ocas, že jen potřebuje odčervit. A pak se diví, že se to nelepší.
Tohle je ten náš, někdy uprostřed loňského léta. Nic moc na něm není vidět, jen se hodně oháněl po mouchác a měl odrbaný ocas.

2.5.2010 23:19
martiiisek

XXX.XXX.208.166

K tomu drbání ocasu...je to nějaký pravidlo že když si kůň drbe ocas je muchař? Znám koníky co si ocas drbou a mouchy jim nevaděj.... ale opravdu nevím...Právě že mi přijde že kobyla si ocas zatím nedrbe nebo jsem si toho nevšimla ale ocas má furt pěkne...tak nevím..

3.5.2010 08:19
rocky

XXX.XXX.189.86

martiiisek napsal(a):
K tomu drbání ocasu...je to nějaký pravidlo že když si kůň drbe ocas je muchař? Znám koníky co si ocas drbou a mouchy jim nevaděj.... ale opravdu nevím...Právě že mi přijde že kobyla si ocas zatím nedrbe nebo jsem si toho nevšimla ale ocas má furt pěkne...tak nevím..

Můj poník si pár let po sobě pravidelně v létě vydrbával ocas. Příčinu toho jsme nikdy nezjistili,odčervujeme pravidelně.Pak se mu kořen ocasu začal umývat, pročesávat,aby nezůstal na kořenu usazený prach.Poníkovi jsme pak ocas na kořeni zcela oholily na ježoura a od té doby se svědění nevrátilo! Takže určitě to neznamená, že když si kůň něco vydrbe-je hned automaticky muchař. Může mít pouze ve hřívě nějaké parazity nebo suchou pokožku atd atd...

3.5.2010 08:21
rocky

XXX.XXX.189.86

evelin napsal(a):
Ahoj, podobně. Už teď se drbe jak pitomej.
Asi bude letos silné léto, také nám to začalo dost brzo. Chodím ke koníkovi, který trpí na letní vyrážku. dostala jsem typ nastříkat neostomosanem (odpuzuje všelijaký hmyz). Jenže on nesnese sprej. Mám mechanický rozprašovač, absolvovali jsme asi hodinové rodeo po ohradě a stejně jsem ho nenastříkala celého. Je to moc hodný koník (chlaďas asi 850kg), ale jak viděl co se chystá tak konec. Nejdřív po dobré¨m, snažila jsem se ho v klidu seznámit s tím co mám v ruce, že mu to nic neudělá, ale k ničemu to nebylo. Ze začátku po mě šel předníma i zadníma (naštěstí jen zkouší), pak už "jen" zdrhal na všechny strany. Něco se mi povedlo tak uvidíme jakou to bude mít účinost.
Zajímavé je že, u nás je koník přes dva roky, loňské léto to bylo docela v pohodě i bez ošetřování. A původní majitel tvrdí, že u něj na to koník vůbec netrpěl. Je mu 13 let, má prostornou, dobře větranou stáj, přes den volný vstup do ohrady východ takže tam svítí jen dopoledne, do lesa stahovat dřevo chodí tak 3x týdně. Veterinář mi řekl, že je to blbost takový náhlý projev.
Máte někdo zkušenost s tímto gelem? Nebo poraďte co máte vyzkoušeného a má to nějakou účinost. Třeba i domácí výroby.
Díky

Tenhle gel jsem objednala a dneska mi má dorazit, nikde jsem se ještě taky nedočetla jak funguje a čekat jsem nemohla tak jsem do něj šla! Doufám že bude mít nějaký účinek za ty peníze!!:-)

3.5.2010 23:44
evelin

XXX.XXX.6.162

martiiisek napsal(a):

Když si odrbává jen ocas tak to muchařina být nemusí.
Měli jsme koníka, byl už postarší a stahanej z lesních prací, měl už špatný nohy. Lehal si jen vyjímečně. Spával a odpočíval opřený zadkem o zeď. Ocas měl od toho na ježka...
Ten nynější koník si nejdřív a víc drbe hřívu. Na ocas dojde málokdy a většinou až koncem léta. Teda letos to možná bude jinak...

Jinak velké díky 6kaca6 za odkaz, projela jsem stránky spokojený kůň a jdu objednávat. Jsem zvědavá na výsledek.

Třeba se na podzim sejdem a podebatíme co uspělo a co ne!!!

4.5.2010 07:13
zviratkova

XXX.XXX.66.22

rocky napsal(a):
Tenhle gel jsem objednala a dneska mi má dorazit, nikde jsem se ještě taky nedočetla jak funguje a čekat jsem nemohla tak jsem do něj šla! Doufám že bude mít nějaký účinek za ty peníze!!:-)

Přesně jako já, nikde od nikoho nenašla názor, tak se ho na letošek rozhodla sama zkusit. Já mám ale tu nevýhodu, že mám poníka tak malého, hned bych šla do koupi pořádné deky, ale to je bez šancí s 85cm zad.

4.5.2010 07:16
klawdie

XXX.XXX.100.124

CO se týče dědičnosti, dělal myslím v kladrubech průzkum,a výsledek byl že převážně se dědí...přesné udáje zkusím dohledat, ani nevím kdo mi to kdy vyprávěl, ale mám to v hlavě.. Určitě to ale není o nějakém choulostivěním, tím se nevytvoří alergie na kousnutí hmyzem, s tím se koně prostě rodí...je to přeci alergický reakce a ne přecilivělost, to už je něco jiného pochopitelně, množení takových koní bych spíše nedoporučovala, je spousty zdravých koní a není třeba riskovat "vytvoření" dalšího mucháře, v tomto by měl být zodpovědný majitel, vždyt sám ví jak težký život je s muchařem a jak težký život má muchař!!!!

4.5.2010 15:08
rocky

XXX.XXX.189.86

Všichni jistě znáte houfy otravných mušek sedících na stěnách boxu a na hnoji..Kobyla je v boxe nesnáší, hlavně když přijde spocená z tréninku..Proto má oproti loňskému létu zcela zasíťovaný box! Ať žijou záclonky:-)
Třeba někoho inspiruju...

5.5.2010 08:43
rocky

XXX.XXX.189.86

Tak přípravěk už máme doma a včera jsem ho prvně aplikovala.smajlík.
Ocas už má kobyla načnutej ale hříva je zatím bez jediného drbnutí, tak budu průběžně informovat jaký byl efekt. Voní to jako březovej šampón a pozor na bělouších to dělá trochu nádech červené :-))

5.5.2010 10:32
heduss

XXX.XXX.1.159

Záclony jsou výborná věc, já takhle vyřešila přístřešek, sice koním trvalo týden, než se těch záclon přestali bát, ale teď je to naprosto v pohodě...

5.5.2010 13:34
dagmarka

XXX.XXX.234.191

My máme to samé, akorát s kobercem.(Potřebovala jsem vytvořit stín,máme přístřešek na západ).Zatím si na to jen pomalu zvykají.Proto to na jedné straně při větším větru uvazuju-aby je to nesežralo :-)) I když na vodítku to v pohodě projdou. Snad si na to časem zvyknou.

25.5.2010 22:02
evelin

XXX.XXX.6.162

Ahoj, tak jak jste spokojení s přípravky na letní vyrážku?
Podělte se prosím o první dojmy a pocity. Pomáhá něco nebo je to zbytečná útrata.

U nás to druhé, protože majitel koně na to kašle a použití jednou dvakrát do týdne, když to udělám jen já je jaksi k ničemu.smajlík
Ale neostomosan trochu pomáhá, těch bestií na něj sedá míň.

26.5.2010 07:27
karwen

XXX.XXX.132.4

Já jsem teď začala používat Teebaum-Pflegelotio od Leovetu, taky přípravek na letní vyrážku, bohužel nemám možnost mu to mazat denně, ale i tak když ho namažu, moc mu na to hmyz nesedá (mažu tím odrbaná místa bez srsti), navíc druhý den je kůže taková lepší, není suchá, je vláčnější a líp se hojí... dobře to smrdí, takže to odpuzuje, navíc to sklidňuje, hojí a tlumí svědění... uvidím jak to bude vypadat až to budu používat dýl... smajlík

26.5.2010 08:06
klawdie

XXX.XXX.94.254

Leovet má dobré přípravky, takže věřím, že bude funkční, já muchaře nemám, to má segra, ale březí kobyla si začala vydrbávat ocas, jeden dnes jsem aplikovala ten připravek Indy Se..... a od té doby je klid....nebylo třeba ani dodržet aplikaci více dní za sebou.

26.5.2010 08:10
rocky

XXX.XXX.189.86

Já používám již zmíněný Itch Remedy, zatím mohu říct že z hřívy nezmizela jediná žíně, ocas je nějakej zakletej, vypadá pořád stejně (tzn.před první aplikací už ho měla načnutý) a vím že si ho drbe dál, snažím se mazat ocas tak každý 2dny, hřívu, 2x do týdne. Pokud se spotí pod uzdečkou, vždycky ji hned omeju houbou a smeji pot. Hlavu si už nedrbe a jen léčíme boláky (měsíčkovou mastí), které si vydrbala z kraje jara. Jinak má celé tělo ok. To počasí je sice pro muchaře fajnové, alespoň u nás, ale každej den ráno řešíme zda pustit v síťovce nebo nepromokavé dece...hodně štěstí a rychlá hojení

foto z posledního víkendu

26.5.2010 09:35
gřeška

XXX.XXX.80.4

Vlastním muchařku už 4 roky. Kupovala jsem ji bez hřívy a s odrbaným tělem do krve. Nebyla schopná vydržet venku na louce,okamžitě se válela nebo utíkala se schovat do keřů. Klasické vázné stání jsem postupně vyměnila za nonstop venkovní pastevní ustájení, přes zimu s přístřeškem. Používám repelent endure a masku od farnamu. Hřívu jsem pokoušela mazat vším možným, ale nic nezabíralo, pořád si ji drbala. Ba co víc, to byla závislost na drbání, vášeň drbací. Nejvíc času trávila opřená o přístřešek drbajíc si zbytky hřívy.......Od loňského jara jsem kobylce znemožnila přístup ke kmenům stromů a sloupům a k přístřeškům a dnes má kobylka krásnou dlouhou hřívů a na těle žádný drbanec. A tak každičký kmen stromu na pastvině máme omotaný páskou a kobylka se drbe o zem nebo navzájem s druhým koníkem. Kromě masky nejde poznat,že jde o těžkou muchařku.

26.5.2010 09:47
gřeška

XXX.XXX.80.4

A po kom ji tedy zdědila moje kobyla s PP? 3x stejní rodiče a jen ona ji má. Její dcera je stoprocentně zdravá. Dědičnost není jistá.

26.5.2010 09:49
rocky

XXX.XXX.189.86

Vypadá moc dobře a souhlasím s tím, že někdy to není drbání z důvodu svědivosti, ale ze zvyku, nudy, záliby..! Ve výběhu už taky nemá o co se drbat, ale box je náš největší nepřítel...Ale kobyla musí být zavíraná.
Píšeš že máš těžkou muchařku, to ji nedáváš muchařskou deku, když je non-stop venku??

26.5.2010 10:04
klawdie

XXX.XXX.94.254

To, že to nemá jedno hříbě neznamená, že to nemůže mít to další, každopádně rozmnožování je riziko...ne jen tak pro nic za nic v kladrubech vyřazují muchaře z chovu...
To je ale dikuze jiná...je to nepříjemný handikep, ale i s ním se dá žít, pokud se tomu člověk věnuje a nenechá koně bez ochrany...:-)

26.5.2010 11:25
rocky

XXX.XXX.189.86

Je to risk o tom žádná, je jasné že kdyby to bylo dědičné, měla by to celá generace...ale stává se že po muchařích se rodí zdravá hříbata..Zda je větší část zdravá to netuším..

26.5.2010 12:20
gřeška

XXX.XXX.80.4

Nad dekou jsem uvažovala,ale repelent spolehlivě zabral. Faktem je, že stav se ji zlepšil. Znám kobylku osm let, od narození, a tak zoufalé a nešťastné hříbě z much jsem ještě nezažila. Celý pobyt na louce proležela a proválela v trávě, utíkala do stáje, nepostála, jedině celá ve vodě na přehradě byla spokojená. Ve věku tří let propukla vyrážka nejvíc, to byla do krve rozdrbaná po každém pobytu venku a i když stála ve stájí, škrábala se. Hrůza,jateční nepoužitelný kůň. Stříkám ji denně, když je horko a jasno, repelent nevydrží ani měsíc,ale kobča je na pastvině,pod sedlem, ve voze a relativně v klidu. Letos nám vyhovuje deštivé a chladné počasí.

26.5.2010 12:52
zviratkova

XXX.XXX.66.22

Mému poníkovi se vyrážka objevila až po cca desátém roce života, takže myslím, že na jistotu říct nedá, zda to to a to hříbě mít fakt nikdy nebude.

Ani nevíte, jak vám pořádné síťované deky závidím, na tak malé poníky velikosti nedělají. A co jsem zatím zjistila, tak takováhle ochrana je asi jedno z nejlepších.

Ich Remedy jsem testovala asi 2 měsíce, bez viditelného účinku. Poník už nemá kořen ocasu a polovinu hřívy. A to mazala 1x denně.

Ale s tím, že už je to závislost, možná to ani nesvědí, ale ten kůň se prostě musí drbat a drbat, souhlasím. Čím, míń možností, tím líp. Bohužel na to by to chtělo třeba celodenně ohradník a kde nic-tu nic.

26.5.2010 13:40
karwen

XXX.XXX.132.4

gřeška napsal(a):
A po kom ji tedy zdědila moje kobyla s PP? 3x stejní rodiče a jen ona ji má. Její dcera je stoprocentně zdravá. Dědičnost není jistá.

Proboha ale proč zbytečně riskovat?! Letní vyrážka se může objevit až v pozdějším věku a když je prostě občas dědičná tak proč tyto koně rozmnožovat? Jakože si řeknete "třeba budu mít štěstí a nebude to muchař" a pak hele zase další muchaři jsou na světě... já tohle fakt nepochopím :-( Muchaři prostě nepatři do chovu, i když někteří mají zdravá hříbata, jiní to zdědí, místo aby se právě lidi snažili tomuhle zamezit tak si prostě řeknou "neee já chci hříbátko", ale že s tím má potom člověk tolik starostí a ten kůň se akorát celej život zbytečně trápí to už nikoho nezajímá, hlavně že budou hříbátka... :-(

26.5.2010 22:58
ghajariy

XXX.XXX.4.106

Měli jsme na stáji vetku. Dosti dobrá, nebudu jmenovat, ať nejezdí po celé republice:-). Pokud nejsou koně březí, lze je napíchat proti alergii(jedná se o steroidy). Injekce zabírá cca 3-4 týdny. Koně prostě nic nesvědí a na víc, když už je ocas vydrbaný a je tam ta zhrublá kůže, působí i proti zanícení. Její rady - minimum bílkovin, např. vojtěška zhoršuje alergie, přidat do žrádla ostropestřec - posiluje játra a alergie souvisí s játry, koně zavírat za soumraku a za úsvitu. Ani tak jim nevadí mouchy jako ti pidi komárci, postižená místa omývat nebo stříkat betadinou a používat repelent. Prý takto bez problémů je schopna udržet i silného mušáka ve slušném stavu po celé léto. 1 injekce na průměrného koně vyjde cca 300-400kč. A prý jen drbání ocasu a hřívy není znak muchaře, ale často to bývají lupy či jiní pidi paraziti v kůži. Ten se pozná podle olysaného břicha a zhrublé kůže v místě podbřišníku pod předníma nohama-tam se dělají takové pevnější záhyby. Tolik, co jsem se dozvěděla z úst zkušené veterinářky. Mimojiné má i zahraniční zkušenosti. Já osobně o možnosti koně ,,napíchat" jsem slyšela po prvé a že jsem už u koní nějaký ten pátek...
Jinak z repelentů - na práci mi přijde nejlepší Farnam Endure, ale není to to, co jsem od něj čekala, ale do ohrady mi přijde lepší Tri-Tec 14, že drží dýl, pokud se kůň nezpotí..

27.5.2010 03:06
karwen

XXX.XXX.130.229

O tom já vím že existují nějaké injekce které tomuto hodně pomáhají, ale moc veterinářů to nezná nebo to nedělá, protože je to prý drahé a moc složité nebo co... takže tohle bude buď to samé, nebo je to něco nového... no myslím že kdybych to začala řešit tak mi stejně bude dlouho trvat najít veterináře který by to sehnal... smajlík

27.5.2010 07:37
cariadwr

XXX.XXX.166.75

Hoj, zkus to tady: http://www.equimoda.cz/ . Šijou tam na míru :-)

27.5.2010 08:20
zviratkova

XXX.XXX.66.22

Jeslti to byl teda odkaz pro mě, tak musím říct, že tuhle deku na míru jsem měla loni, materiál o ničem, denní zašívání, opravdu blesková devastace, kdybych měla mít jich x na sezónu, tak se nedoplatím. smajlík

9.6.2010 09:44
irene

XXX.XXX.44.120

martiiisek napsal(a):
Ahoj tak asi budu muset řešit něco podobného...Chodím ke kobylce chlaďasce pán si jí koupil loni na přelomu léto-podzim s tim že s ní bude tahat v lese... Už tenkrát mi bylo divný že je taková odrbaná neměla skoro hřívu a ocas jen takovou štětku...když jsem se ho ptala tak řek že ji asi tak ostříhali(pán je začínající koňák) na podzim chodila do lesa a byla v pohodě. Teď z jara zatím netahá je totiž březí tak má klid ale začala se chovat podině...skoro nevylejzá z přístřešku když ji chci vzít ven na vyčištěná tak je zvteklá porád se ohání zběsile mlátí ocasem a kope si do břicha nohama( dokence nakopla kováře) když jsme ji zkusili zavřít do druhý ohrady bez přístřešku tak celej den chodila po ohradě jako blázen, prostě se celej den nezastavila...mam podezření že bude asi mušná? Já jsem se s tím zatím u koní ještě nesetkala tak vůbec nevím co s tím...jestli zavolat veta a nechat udělat nějakej rozbor krve? nebo jak to potvrdit nebo vyvrátit? už jsem koukala i na různý repelenty a síťovky... hlavně aby se jí ulevilo! Jak to je s muchařem v lese může takovej koník vůbec tahat? a jak to bude s hříbátkem? jaká je asi tak pravděpodobnost že to bude taky muchař? Děkuju moc za rady. Martina

my jsme naši kobylu připustili 2x, ale to žádné projevy ještě neměla, první hříbě v pohodě má už 10 a zatím žádné projevy nemá, že by byl nějak citlivější. To druhé mělo vyrážku už od jednoho nebo dvou let (už si to moc nepamatuju) a teprve po tom druhém hříběti se to projevilo u ní. Jako četla jsem hodně článků, ale nikde se stopro neshodli jestli je to dědičné, ale je fakt, že je lepší už takového koně nepřipouštět smajlík
Na fotce je Stazka a její první potomek, je to z minulého roku, letos má ocas úplně holý, ale to jsem jí ostříhala, aby se dal dobře namazat. u nás je to nejhorší na břiše. Použila jsem letos repelent endure, ale jako že by to byl takový zázrak se mi nezdá. Ráno jsem ji nastříkala a do večera to bylo více méně v pohodě, ale druhý den, na ni sedají muchy jako by nic neměla. nevím jestli se tím může stříkat denně, když má být aplikace jednou na 5 dní. No tak nevím jestli ho mám ještě kupovat, nebo mám zkusit nějaký jiný. Jestli u toho endure třeba ze začátku ta účinnost není taková a pak se stupňuje ......... Máte s tím někdo zkušenost?

9.6.2010 12:18
rocky

XXX.XXX.189.86

zviratkova napsal(a):
Jeslti to byl teda odkaz pro mě, tak musím říct, že tuhle deku na míru jsem měla loni, materiál o ničem, denní zašívání, opravdu blesková devastace, kdybych měla mít jich x na sezónu, tak se nedoplatím. smajlík

S dekou souhlasím, z equimody nevydržela bohužel ani sezónu...hned se potrhala jen od obyčejného válení!smajlík

10.6.2010 09:48
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Zdravím všechny, mušáka mám taky, už 13 let, tak bych přispěla svými zkušenostmi:
- co se dědičnosti týká, jsem názoru, že se dědí a mušáci do chovu nepatří. Osobně ale znám chovatelku, která svou kobylu - šimlu - vesele stále připouští, z čehož je mi zle, protože vím, jací jsou mušáci chudáci.
- Dobré je, bránit se muchám i zevnitř - podávat koni česnekové tablety, nejlépe ještě před začátkem sezony. Je to výborné i na trávení, takže vlastně "dvojí užitek".Za pokus stojí dostat do koně i celý česnek, stroužky. Jde o to, že česnek je cítit z potu a hmyz odpuzuje. V případě, že vám kůň česnek žere, není to drahá záležitost.
- další vnitřní obrana - kvasnice sušené (krmné), působí dobře na regeneraci kůže, poškozená se pak lépe hojí. Mám vyzkoušeno letos první rok, jedl je v zimě a teď zatím žádné odřeniny, jen si dře ocas, ale velmi málo. Je 7/24 venku, pouze v masce, repelent jsme použili včera poprvé - u nás invaze komárů.
- na rozedřená místa je moc dobrý silný čaj z listí vlašského ořecha - odpuzuje to hmyz a mokvavou a rozedřenou kůži to vysuší a rychle se to hojí. Je to sice pracné - nejlépe i dvakrát denně vařit čerstvý čaj a v rukavicích na koně naťapkávat, ale námaha se vyplatí a nic to nestojí.
Jinak souhlasím se všemi ostatními postupy - dekama počínaje a různými repelenty a neostomozanem konče.
Překvapil mě názor (zkušenost), že se mušáctví projeví až později - mušáctví má s věkem spíš ustupovat, moje zkušenost je stejná.

Všem našim mušákům držím palce, aby to s nimi majitelé vydrželi a snažili se jim stále pomoct od toho protivného trápení :-(

10.6.2010 12:49
zviratkova

XXX.XXX.66.22

Já teda loni zkrmovala Myco (pivovarské kvasnice) bez efektu, letos zkrmuju česnek, opět bez efektu. Ale k ošetřování ran jsem upustila od vysušování např. bylinkama, ale přešla k opaku, udělat hezký mastný film mastičkou Betadinkou, havěť na to neleze a fakt musím říct, že je to zatím jediná věc, do které se mi vyplatí investovat těch pár korun, jelikož to fakt hojí dobře. Mám i roztok, ale mastičku využiju víc.

10.6.2010 13:43
marketazalbre

XXX.XXX.46.78

Jo jo, je to tak, že každý kůń reaguje na něco jiného... ještě jsem si vzpomněla, co fungovalo - natírat odřená místa tekutým dětským pudrem s mentolem. Ovšem ne na místa krvavá, aby to koně neštípalo. Já nejvíc natírala "podpaždí" předních nohou a břicho a stehna. Pudr udělal takovou tvrdou krustu, která kupodivu držela a v podstatě mechanicky zabránila mouchám "si kousnout", zároveň mentolem ty mouchy odpuzovala, a zároveň pudr vysušoval a hojil kůži. Ale taky poměrně dost finančně náročné, nechávala jsem si to namíchat v lékárně, cenu už si nepamatuju.
M.

10.6.2010 16:06
bonita

XXX.XXX.77.185

ja vam poradim kupit deku z Anglicka, mam skusenosti so znackami MASTA, MARK TODD a DERBY HOUSE, tato posledna je fakt perfektna, da sa kupit taky balicek, ze deka ma nasity nadstavec na krk, ma belly vrap na brucho a prilozena je este aj maska, je velmi dobrej kvality, je sice draha, ale nie az tak ako ine anglicke znacky a fakt vydrzi hocico, dalej najlepsi pripravok u mna je jednoznacne od firmy NETEX
http://www.farmrite.co.uk/product.php?p=109080 :-):-):-)

Jessybelle

17.3.2011 19:03
Jessybelle

XXX.XXX.252.88

no, vyrážka se nemusí dědit každou generaci ale i obgeneraci, letní vyrážka jako taková není dědičná ale je dispozice k alergii ano.. proto se koně s touto vyrážkou nezařazují do chovu. / nám teda kobylu nezařadili do plemené knihy /

17.3.2011 19:34
radulkav

XXX.XXX.244.234

Taky jsme doma měli takové koně.Pomáhá přidávat dlouhodobě pohanku(my si ji mačkáme,celou koně nerozkoušou).Stačí hrst do jádra jednou až dvakrát denně.Nevyléčí,ale zmírní.Taky je dobrý jablečný ocet,asi štamprli do jádra a zvenku potírat-hmyzu to smrdí a kůň to pak vylučuje i v potu.Podobně působí česnek.Stačí stroužek,max. dva denně,ale ne každý kůň se to naučil žrát.Taky se nám osvědčilo nalisovat česnek do oleje a potírat,to sice pomůže na 100%,ty malé bestie se ke koni nijak nehrnou protože smrdí a zbloudilec uvázne na oleji.Kůň je pak ale mastný a chce to aspoň jednou týdně umývat,jinak se to slepí.Na druhou stranu kobyla,která je hned od jara bez hřívy,tak namazaná se prakticky nedrbe.Různé deky ani nezkouším,neboť na pastvinách jsou stromy a křoví a brzo by z nich nic nezbylo. Je dobré často umývat aby kůň byl co nejmíň cítit.Mušky ho pak hůř najdou.

18.3.2011 09:11
ambrozka

XXX.XXX.25.168

marketazalbre napsal(a):
Zdravím všechny, mušáka mám taky, už 13 let, tak bych přispěla svými zkušenostmi:
- co se dědičnosti týká, jsem názoru, že se dědí a mušáci do chovu nepatří. Osobně ale znám chovatelku, která svou kobylu - šimlu - vesele stále připouští, z čehož je mi zle, protože vím, jací jsou mušáci chudáci.
- Dobré je, bránit se muchám i zevnitř - podávat koni česnekové tablety, nejlépe ještě před začátkem sezony. Je to výborné i na trávení, takže vlastně "dvojí užitek".Za pokus stojí dostat do koně i celý česnek, stroužky. Jde o to, že česnek je cítit z potu a hmyz odpuzuje. V případě, že vám kůň česnek žere, není to drahá záležitost.
- další vnitřní obrana - kvasnice sušené (krmné), působí dobře na regeneraci kůže, poškozená se pak lépe hojí. Mám vyzkoušeno letos první rok, jedl je v zimě a teď zatím žádné odřeniny, jen si dře ocas, ale velmi málo. Je 7/24 venku, pouze v masce, repelent jsme použili včera poprvé - u nás invaze komárů.
- na rozedřená místa je moc dobrý silný čaj z listí vlašského ořecha - odpuzuje to hmyz a mokvavou a rozedřenou kůži to vysuší a rychle se to hojí. Je to sice pracné - nejlépe i dvakrát denně vařit čerstvý čaj a v rukavicích na koně naťapkávat, ale námaha se vyplatí a nic to nestojí.
Jinak souhlasím se všemi ostatními postupy - dekama počínaje a různými repelenty a neostomozanem konče.
Překvapil mě názor (zkušenost), že se mušáctví projeví až později - mušáctví má s věkem spíš ustupovat, moje zkušenost je stejná.

Všem našim mušákům držím palce, aby to s nimi majitelé vydrželi a snažili se jim stále pomoct od toho protivného trápení :-(

zdravím všechny,mám taky mušáka a podávám od jara jablečny ocet, měsíček česneku a po vyjíždce jí ošetřím ředěnou octovou vodou.Kobylu jsem koupila s vydrbanou hřívou a ocasem a potomto ošetřování ji zbylo kousek hřívy i ocasu.Uvidím jak se bude chovat tento rok.
Jinak o ořechovém listí jsem taky slyšela,tak jej chci taky patlat.smajlík

20.3.2011 12:00
terkal

XXX.XXX.2.111

rocky napsal(a):
Všichni jistě znáte houfy otravných mušek sedících na stěnách boxu a na hnoji..Kobyla je v boxe nesnáší, hlavně když přijde spocená z tréninku..Proto má oproti loňskému létu zcela zasíťovaný box! Ať žijou záclonky:-)
Třeba někoho inspiruju...

prosímtě kde jste koupili ty sítě? a přibližně za kolik?

14.6.2011 15:45
fytypaldy

XXX.XXX.174.201

Ahojík moc mi zaujala fotka tvého koníka...... prosím můžeš mi říct odkad pochází? Mám doma strašně mu podobného koníka a kdyby si někdy ho chtěla prodat tak se ozvy mám zájem :-)

14.6.2011 15:46
fytypaldy

XXX.XXX.174.201

Ahojík moc mi zaujala fotka tvého koníka...... prosím můžeš mi říct odkad pochází? Mám doma strašně mu podobného koníka a kdyby si někdy ho chtěla prodat tak se ozvy mám zájem :-)

15.6.2011 09:13
gřeška

XXX.XXX.175.148

Jestli myslíš moji kobču z Opavy, tak mám od ní čtyřměsíční hříbě kobylku norika ryzku se souměrnou lysinou. Bude podobná uňovi na Tvé fotce.

15.6.2011 14:22
fytypaldy

XXX.XXX.174.201

no původně sem myslela os evelin ale pokud áš fotečky tak můžeš přidat :-) no chtělach bych k němu něco do páry do bričky ale mám doma ještě hřebečka tak kobylka je trošku nevhodná... Ale vše se dá řešit :D

17.6.2011 12:39
daya

XXX.XXX.220.12

Koupila jsem letos dvouletého valacha.. po odčervení se ocas nezlepši a pomalu ustupuje hříva od kohoutku. Ale zatím je to jenom na kůži. Ne až do krve. Okoupala jsem ho. Ale drbe se o strom. Ráda bych ho něčím natřela aby toho nechal. Jinak žádné další příznaky nemá. Nevím jestli má cenu kupovat za 500 repelent, který by třeba nebyl vůbec potřeba. Za měsíc se bude stěhovat do ohrady bez stromů, tak uvidíme. A čím koně koupete, něco speciálního nebo stačí březový :-) ?

17.6.2011 13:50
equisychra

XXX.XXX.71.140

Nemusí tp být reakce na mouchy ale i na roztoče, plísně a i alergie na pyly. Tedy nemusí pomoci repelenty, ale je třeba koně vyšetřit, provést celkové zhodnocení jeho stavu, posoudit nutrici a pak se rozhodnout, jak se k problému postavit. Možností léčby je minimálně tolik, kolik je důvodů vyrážky.

17.6.2011 13:51
klawdie

XXX.XXX.94.254

nešetřila jsem při nákupu repelentu ani u zdravého koně...endure je jedno z mála funkčních repelentů...nyní celkem úspěšně na jedné ponočce testuje obojek, po 14 dnech zatím stále učiný...cena kolem 250,-

18.6.2011 13:57
ruliks

XXX.XXX.178.2

já mám 14-ti letou kobylu. Loni porodila hříbě. Do tří týdnů se u ní projevila dušnost...vet mi řekl, že se to po porodu stává...poporodní dušnost. Letos na jaře se k tomu přidala i muchařina. Doktor ji napíchal, dal mi vodičku.Tak uvidím, jak to bude pokračovat. Už má vydrbanou hlavu, záda. Dostala deku, umývám ji, tak se to snad zlepší. A teď budu ještě trnout, jestli se to neprojeví u jejího syna...

21.6.2011 08:02
ambrozka

XXX.XXX.25.168

před rokem a pul jsem koupila taky muchanu,byla bez hřívy a ocasu a minulé léto šel kousek ocasu dole a zbyl jí kousek hřívy.Momentálně se sice drbe jen jemně na hřívě,ale ocas má skoro v pohodě.Dávám jí kalíšek jablečného octa a koupu jí v šamponu Provet Lapacho.V zimě jsem jí dávala do krmení 2měsíčky česneku,ktery začnu dávat zas za měsíc až se nám urodí:-))Jako repelent používám neostomosan, obyčejny odblešovák,stříkám jí denně.Měla jsem koupeny farnam Enduro a ten nějak nezabíral.Každy má jiny postup ošetřování,ale tohle nám zabírá.Sice si myslím,že hříva půjde v průběhu léta pryč.smajlík

23.8.2013 23:56
sscrat

XXX.XXX.22.75

Zdravim , mám ryzáčka - náchylného snad na všechny kožní nedokonalosti :D ... nyní jsem ho přestěhovala do nové stáje (výběhy jsou v lese) hned další den byl pokousaný od hmyzu až do krve,je to cca 14 dní - teď se mu na tom začali dělat stroupky a vypadávat srst :( .... může se jednat o letní vyrážku?? Nikdy jsem se s tim nesetkala anevim jak mu pomoci - volat hned veterináře se mi nechce....Díky

24.8.2013 21:59
equisychra

XXX.XXX.237.226

Těžko se dá soudit, když to člověk nevidí. Spíše bych ale tipoval na nějakou infekci od těch hmyzáků.

7.11.2013 18:14
hedabedna

XXX.XXX.41.30

zdravím všechny,
lidičky jak se pozná muchař teď v tomto období?smajlík
přivezli jsem si domu 12 letého valáška
část hřívy tak v polovině krku má vypadanou,
ocas ok vše ostataní ok
kamarádka straší že by mohl být muchařsmajlík

7.11.2013 18:23
jaruska

XXX.XXX.213.11

smajlíkJaní,nemáš fotku toho vydrbanýho krku?smajlík

7.11.2013 20:04
sisi58

XXX.XXX.218.3

hedabedna napsal(a):
zdravím všechny,
lidičky jak se pozná muchař teď v tomto období?smajlík
přivezli jsem si domu 12 letého valáška
část hřívy tak v polovině krku má vypadanou,
ocas ok vše ostataní ok
kamarádka straší že by mohl být muchařsmajlík

Čapněte si a koukněte mu zespodu na břicho,muchař bude mit ještě nezarostlá,vydrbaná místa kolem pupku a mezi předníma nohama. Nebo jen maličko zarostlá řídkou srstí.
Krk může mít vydrbaný třeba jen kvůli svědění, při špatném čištění. Ne každý koně drhne dočista a už vůbec ne hřívu až na kůži smajlík

7.11.2013 20:23
jirka22

XXX.XXX.217.106

sisi58 napsal(a):
Čapněte si a koukněte mu zespodu na břicho,muchař bude mit ještě nezarostlá,vydrbaná místa kolem pupku a mezi předníma nohama. Nebo jen maličko zarostlá řídkou srstí.
Krk může mít vydrbaný třeba jen kvůli svědění, při špatném čištění. Ne každý koně drhne dočista a už vůbec ne hřívu až na kůži smajlík

pozor nato viděl sem chladnokrevniky v krasný kamevý studený staji vyvazaný nemněli nic odřenyho ani vykousnutyho krasný koně vyvedli se ven přelitla jedna muška a už byla čina...osobně to zkošim tak že jim jemně projedu břicho prsty ale řict stoprocentmě že neni mušak mužeš řict až na jaře...

7.11.2013 20:29
sisi58

XXX.XXX.218.3

Tak nějak jsem předpokládala,že se jedná o koně, který chodil do výběhu,či byl v režimu 24/7. Ani nevím proč.
U těchto koní se i přes veškeré dekování nezábrání tomu, aby se občas někde nevydrbal. Ovšem koník stojící celý den v boxu, ze kterého je brán jen na ježdění, nemusí být vůbec vydrbaný. To máte pravdu.

7.11.2013 20:41
jirka22

XXX.XXX.217.106

sisi58 napsal(a):
Tak nějak jsem předpokládala,že se jedná o koně, který chodil do výběhu,či byl v režimu 24/7. Ani nevím proč.
U těchto koní se i přes veškeré dekování nezábrání tomu, aby se občas někde nevydrbal. Ovšem koník stojící celý den v boxu, ze kterého je brán jen na ježdění, nemusí být vůbec vydrbaný. To máte pravdu.

tak malo kdo drží takle koně v maštali...ale sou takoví lidé a pak si odněj kupte koně na zimu to bych nepřal ani největčimu nepřateli

Přidejte reakci

Přidat smajlík