Lněné semínko versus pivovarské kvasnice- příznivý vliv na kvalitu srsti a kopyt
Ahoj, chtěla jsem se zeptat na vaše názory ohledně těchto dvou komponent krmné dávky. Začala jsem krmit lněné semínko, jednak kvůli línání a taky kvůli srsti obecně, a zpozorovala jsem že kobyle se v trusu začal objevovat oves. Už si ani nevzpomínám kde ale dočetla jsem se na diskusi ( tuším equichannel ), že by to mohlo být tím semínkem. Rozhodla jsem se jej tedy nahradit pivovarskými kvasnicemi, přijdou mi výhodné i z pohledu odpuzování hmyzu. Proto se ptám krmíte je někdo? Jaké jste zaznamenali změny na svém oři po přidání kvasnic? Díky Zuza
Ahoj!
Já krmím pivovarskými kvasnicemi kvůli tomu, že moje kobyla je muchařka a taky kvůli kvalitě srsti. A musím uznat že moje kobyla má krásně lesklou a zdravou srst (přidávám také MSM které také přispívá k dobré kvalitě srsti, ale dávám jí to hlavně kvůli tomu že je jí už 18let tak na pohybový aparát). Přijde mi, že co jsem začala (již dva roky) přidávat do krmení kvasnice, její příznaky svrbění z letní vyrážky se zlepšily ,ale určitě je tam více faktorů které k tomu pomohly...Přidávám je v rozumném množství, přece jen je trošku kulatější :) ale myslím, že nám prospívají:)
lesík

XXX.XXX.168.229
Lněné semínko se zde již několikrát řešilo. Ze semináře o krmení koní jsem si odnesla, že vliv lnu na kvalitu srsti se přeceňuje. Ale sliz ze lněného semínka uvolněný vařením údajně blahodárně působí na zažívání koně. Ohledně kvasnic jsem nic o vlivu na srst nebo odpuzování hmyzu neslyšela. Chci upozornt, že pivovarské kvasnce obsahují vysoké množství P vzhledem k Ca. Při krmení by měl na toto být brán zřetel. Já přidávám pivovarské kvasnice do KD při zkrmování vojtěšky. Zlepšení kvality srsti sem nepozorovala, ale taky jsem je nehledala...
Ohledně ovsu v trusu - záleží zda jsi "piplala" zda jde pouze o šlupku či je v něm obsažené i zrno. Pro představu dopuručuji pozbírat všechny hromádky za celých 24hodin, rozmočit a přebrat kolik se tam nachází zrn ovsa. Bylo mi doporučeno krmit jádro po senu, pak by měl kůň žrát jádro pozvolna a nehltat ho. A nekrmit najednou více jak tuším dvě kila (?případně mě někdo opraví) protože, pak hrozí že kůň jej nestráví.
Pokud chceš zlepšit kvalitu srsti doporučuji raději zvolit nějaký krmný doplněk od výrobce, od kterého již kupuješ minerální doplněk. Považuji to za bezpečnější, nežli se pouštět do experimentů - jedna paní povídala.
lesík
napsal(a):
Lněné semínko se zde již několikrát řešilo. Ze semináře o krmení koní jsem si odnesla, že vliv lnu na kvalitu srsti se přeceňuje. Ale sliz ze lněného semínka uvolněný vařením údajně blahodárně působí na zažívání koně. Ohledně kvasnic jsem nic o vlivu na srst nebo odpuzování hmyzu neslyšela. Chci upozornt, že pivovarské kvasnce obsahují vysoké množství P vzhledem k Ca. Při krmení by měl na toto být brán zřetel. Já přidávám pivovarské kvasnice do KD při zkrmování vojtěšky. Zlepšení kvality srsti sem nepozorovala, ale taky jsem je nehledala...
Ohledně ovsu v trusu - záleží zda jsi "piplala" zda jde pouze o šlupku či je v něm obsažené i zrno. Pro představu dopuručuji pozbírat všechny hromádky za celých 24hodin, rozmočit a přebrat kolik se tam nachází zrn ovsa. Bylo mi doporučeno krmit jádro po senu, pak by měl kůň žrát jádro pozvolna a nehltat ho. A nekrmit najednou více jak tuším dvě kila (?případně mě někdo opraví) protože, pak hrozí že kůň jej nestráví.
Pokud chceš zlepšit kvalitu srsti doporučuji raději zvolit nějaký krmný doplněk od výrobce, od kterého již kupuješ minerální doplněk. Považuji to za bezpečnější, nežli se pouštět do experimentů - jedna paní povídala.
CO se týče ovsa, mě bylo řečeno, že na oves a jeho stravitelnost se musí kůň zvyknout a o opravdu naše kobylka zprvu v trusu měla oves, ale po době už byl trus bez známky ovsa, lněné semínko jak bylo řečeno zlepšuje trávení a jelikož je projímávé, tudíž i potrava projde rychleji, tudíž si myslím, že to,že po podání semínka se objeví oves v trusu je logický jev...také teď přidávám semínko, ale extrudované, a pokud mohu posoudit zdá se mi oproti loňskému roku rychlejší přelínávání,nic víc...s kvasnicemi kvasicemi zkušenost nemám...ale kupují teď jiné kompletní granule, ke kterým již další doplňky nedoporučují a v případě potřeby mají koně k dispozici liz se stejnými minerálními doplňky i vitamíny jako mají granule, takže v případě potřeby si jej doplní samy.Tím chci říct, že dobře krmený kůň bude mít lesklou srts i bez kvasnic a semínka.
lesík

XXX.XXX.168.229
klawdie
napsal(a):
CO se týče ovsa, mě bylo řečeno, že na oves a jeho stravitelnost se musí kůň zvyknout a o opravdu naše kobylka zprvu v trusu měla oves, ale po době už byl trus bez známky ovsa, lněné semínko jak bylo řečeno zlepšuje trávení a jelikož je projímávé, tudíž i potrava projde rychleji, tudíž si myslím, že to,že po podání semínka se objeví oves v trusu je logický jev...také teď přidávám semínko, ale extrudované, a pokud mohu posoudit zdá se mi oproti loňskému roku rychlejší přelínávání,nic víc...s kvasnicemi kvasicemi zkušenost nemám...ale kupují teď jiné kompletní granule, ke kterým již další doplňky nedoporučují a v případě potřeby mají koně k dispozici liz se stejnými minerálními doplňky i vitamíny jako mají granule, takže v případě potřeby si jej doplní samy.Tím chci říct, že dobře krmený kůň bude mít lesklou srts i bez kvasnic a semínka.
V principu souhlasím...
Nejsem odborník, pouze "papouškuji" co jsem se na dověděla na semináři za omezenou časovou jednotku a co jsem byla schopna vstřebat. Krmení koní, jako velkou kapitolu chovu koní, beru s velkým respektem a záleží na keždém majiteli, kde končí jeho finanční možnosti, dostupnost krmiv pro daný region...
Já krmím statkovými krmivy, jsou pro mě dostupná v prvotřídní kvalitě, neomezeném množství, za přijatelnou cenu. Doplňuji minerálkou, kloubním doplňkem a čistým lizem. O minerálním lizu jsem se dověděla, že obsažené minerály reagují s okolním prostředím a relativně rychle se znehodnocují. Asi na tom něco bude, protože když jsem vyhazovala minerální liz (koně ho už ignorovali) byl větší a popraskaný. Poslední větu bych si dovolila doplnit o pár slovíček jako zdravý, ve všestranné pohodě a přiměřeně věku, protože si myslím, že sebelépe krmený kůň může z různých příčin nevypadat zdravě.
P.S. Když jsme u doplňků, nemá někdo recenzi na kloubní doplněk zejména v souvislosti s"loupáním" v kloubech?
Děkuji za odpovědi, o větším poměru fosforu oproti vápníku vím ale vzhledem k tomu, že také krmím vojtěšku tak to nebude si myslím problém, samozřejmě budu muset poupravit krmnou dávku, šlo mi hlavně o praktické zkušenosti. Jinak děkuju za potvrzení hypotézy, že lněné semínko urychluje trávení, proto ten oves v trusu. Co se týče zvykání si na oves myslím že 6 let života jí na to stačilo :). Dostává ho opravdu od mala a nikdy nebyl se stravováním problém.
Kvasnice jsem chtěla kvůli srsti, kopytům a i mouchám, loňské podávání česneku na ně opravdu nepomáhalo.
ahojik mela jsem tri poniky a i u huculu co jsem chodila 5let obstaravat kone tak sme vzdy davaly lnene seminko,kdyz muj prvni ponik mel takovou hnusnou neobstaravanou srst tak jsem mu ho davala a pak byl krasne lesklej a hlavne si cisti streva takze ja jsem pro lnene seminko protoze jsem to druhe nezkousela tak nevim