Fotky k dotazu z nemoderky - Prosím o radu jakého hřebce na tuto kobylu.
Proboha amíky a sudovité teplokrevníky fakt ne....
Jako čumim - upřímně - nečekala jsem že něco tak přerostlýho může vypadat tak elegantně. Jako rozhodně bych šla do koně co ten "elegantní" exteriér nějak udrží.
Osobně bych neriskovala nějaký hříbě s kýblovitou hlavou nebo mišmaš bůh ví čeho.
Fakt je taková v "arabským" typu tož si myslím že nějaký ten arab nebo shagya by mohli dát menší ale kompaktní elegantní hříbě.
Trakéni jsou také jemnější konstituce, takže to je určitě hodně lákavá volba, nehledě na to že v původu nějaký má, takže by to nebylo marné už z potenciálního sportovního hlediska (protože opravte mě jestli kecám, ač jsou takový ty "arabský" tipy poměrně atraktivní tak neznám žádnýho araboidního koně s parkurovou či drezurní výkonností nad L, zase ale co do vytrvalostních soutěží o nich není pochyb) Záleží k čemu majitelka inklinuje....
Co se týče těch trakénských hřebců co jsi uvedla na nemoderce, tak Plesant to by mě taky sakra lákalo, ale jak píšeš, ta cena asi nebude zrovna nízká
Quarteta sem znala osobně - v té době bych do něj určitě nešla, nebyl dobře jezditelný a trochu labil (což teda byla většina koní po Quoniamovi III co jsem poznala), ale nutno připustit že lví podíl na tom mohly mít nedobré zacházení v minulosti, neb nynější majitelka, ač žena, s ním nemá problém a je to mazlíček. Velké plus je jeho úžasně elegantní exteriér a jemná nádherná hlava - což by se mohlo na hříběti pozitivně podepsat. Mínuj je trochu nepříliš velká výkonnost a potomstvo taky zrovna ve sportu díru do světa neudělalo. Zase ale předpokládám připouštěcí poplatek bude velmi rozumný
Sargoš je charakterově taky bezv hřebec a co oceňuju nejvíc je jeho multifunkčnost - drezurní i skokovou výkonnost, kterou přenáší na potomstvo. Exteriérově mu také nelze nic vytknout, ale třeba jeho synátor Zifan (mimochodem výborný drezurák, nadaný i skokově) ač máma s dostatkem arabské krve, byl takové obludě s kýblovitou hlavou. Pod sedlem to se umí nosit jak pětikačka do banky, ale vidět ho v boxu kolo by jste o něj neopřeli ), tak nevím kde se v exteriéru stala chyba, ale trakénského toho na něm mnoho nebylo
Topasů je vícero a kolik jich je aktuálně v plemenitbě nejčko netuším - nicméně většina potomstva co jsem viděla mi příjde už taková v českoteplokrevným typu - podsaditější hrubší koně, ta jemnost a elegance mi tam trochu scházela, ale to může být jednak můj čistě subjektivní pocit a jednak matkama...
No další trakéni aktuálně v plemenitbě mě včilka nenapadají....třeba někdo ještě přispěje.
Jinak sem si říkala že možná ještě nějaký šikovně udělaný A1/1 hřebec (nebo teplas hodně v krvi) by nemusela být marná volba a uchoval by se po kobyle ten elegantní exteriér.
Třeba takový Belfast Vasury by stál za hřích a ještě by se zvýšila šance na bílý hříbě
Jj, Janda. Naprosto souhlasím. Plesanta se snažím prosadit asi nejvíc, Upřímně přiznávám. Těch 10tis. je sice darda oproti jinému možnému, ale ona si o něj prostě říká! Tedy dle mého názoru. Navíc Plesant co vím již připustil několik Svinčických A1/1 kobyl a pak kobyl ČT a pokud zde někdo máte fotky, než se na ně znovu pojedu podívat jako na 2-3leťáky, budu ráda za zveřejnění!. Navíc to drahé na něm dělá hlavně to, že pouští "přirozeně" ...
Ještě se zeptám na půdu kterou moc neznám. Tzn. příbuzenská pl. a konkrétně Duellano Smolka????? Asi blbost, že.
To je tak, když laika někdo požádá o pomoc... Snažím se pasovat a dobře poradit, ale na ní, já prostě moc hřebců nenašla, proto jsem požádala o radu a konzultaci. Požadavek je samozřejmně uchovat tu lehkost co ona má... Navíc není moc z čeho posuzovat, hříbě neměla...
Co se týká výkonnosti nad L. Také neznám, ale tahle kobyla skáče přistavěné auta k jízdárně a to doslova. Ve volnosti. Pod jezdcem je roztěkaná a neví kam s nohama... Je to ale kobyla, která vyrostla na dvorečku mezi kozama. Majitelka ji koupila v jejich a teď doufám, že nekecám 8letech a co se týká vnímání a práce, je to jak nekonečně začarované kolečko vtloukání základních věcí. Všestranost snad kdysi šla a né špatně a miluje lítání po lesích...
Jo to už tak bývá že ty přerostlý halamové nevědí pořádně co s nohama, jak je nad skokem poskládat a nebývají to moc špičkoví skokani, ne že by to v sobě neměli ale nad skokem jsou to prostě takové "lopaty" Samozřejmě čest vyjímkám
Ale jestli má kobyla potenciál a hříbě se podaří "zmenšit" tak to může být bezva sporťák.
Už na Duellana koukám - vidíš vůbec mě nenapadl - no já si beztak ty rodokmeny až tak nepamatuju...prokřížit to zpátky na Siglavy Bagdady a Koheilana myslíš? No to vůbec není marný nápad si myslím.
Jako navíc Duellano je charakterově prověřenej a je to kompaktní elegantní hřebčisko (a ta šance na bělouše ).
No co jsem narazila tak profláklí chovatelé byli názoru že nejlepší je prokřížení zpátky na třetí-čtvrtou generaci, že to jsou nejlepší koně. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit - nám se to, čistě náhodou - žáden záměr (hřebec byl podprůměrný sporťák, trochu labil, jediné plus bezvadný exteriér a šlo o to přirozeně rozhřebit klisnu odmítající zabřeznout, od hříběte se nic extra neočekávalo). Kobyla byla super co do jezditelnosti i exteriéru, kvůli odrovnání nohou nepřiměřenou zátěží v mládí neměla možnost ukázat ve sportu co v ní dřímá. Hříbě mělo ve třetí generaci ze strany matky a čtvrté generaci ze strany otce totožný původ (Quoniama) a i když 4 ostatní potomci co kobyla kdy dala měli "lepší, výkonější" otce, tak žádnej z nich nedosáhnul takových kvalit a jezditelnosti jako tenhle "neplánovanec"
Jako exteriérově byl asi nejmíň povedený, ale skočil by všechno na co ho otočíte. Samozřejmě mohla to bejt prostě náhoda, dobře se to namíchalo, ale hold musí někdo podpořit ty chytré teorie
Ta tvoje má Koheilana ve třetí generaci, Duellano ve druhé, takže naprosto podobná situace jako u nás (pro mě osobně by to byla hodně lákavá nabídka). Nehledě na to že Duellano bude přístupný na rozumnou cenu a nechci kecat, ale myslím že též působí v přirozené plemenitbě. Taky by se tím mohly "uchovat" ty elegantní arabské rysy
Jinak jestli preferujete přirozenou, tak Quartet taky připouští přirozeně jestli se nemýlím a u Sargoše si nejsu jistá.
Ale já být na tvým místě už bych asik měla jasno
Uživatel s deaktivovaným účtem

A co třeba Grand Step Koláček ? Viděl jsem po něm pár koní a nevypadají špatně :)
Holky, trošku pozměním téma, jestli nevadí. Řekněte mi někdo, co je na této kobyle arabského. V dnešní době je moderní říkat o koních, že jsou arabského typu. Jediné, co by snad mohlo připomínat araba je krk, který udělala na jedné fotce, ale takový krk umí udělat jakýkoliv kůň. Jakýkoliv kůň umí poskakovat v klusu vysoko do vzduchu, umí zvednout ocas vysoko, frkat...neřeknu kvůli tomu, že je v arabském typu. Já osobně na jejím exteriéru nic arabského nevidím, tak mi prosím pomozte to tam najít. Nemyslím to špatně, nerýpu, kdyby si to někdo myslel
Lesterko abych se přiznala tak v arabech já se nevyznám skoro vůbec, takže se zrovna s tebou o tom nebudu přít . Když jsem si dovolila toto přirovnání použít (a musím podotknout že dokonce v uvozovkách
) tak jenom proto, že otec tý kobyly je angloarab a matka má v jedné linii zase samé shagya araby, tož sem si říkala že v ní teda snad něco arabského dřímat musí
Ale jestli teda ne, tož to se omlouvám všem příznivcům arabů jež mé přirovnání smrtelně urazilo
Ještě žiju, tak mě to asi smrtelně neurazilo
Ptala jsem se opravdu jenom čistě ze zájmu, abych pochopila, co vede lidi k tomu napsat o nějakém koni, že je v arabském typu, pokud tím tedy nebyl myšlen pouze rodokmen. Mám totiž pocit, že to je jenom móda dnešní doby. Ale třeba se pletu a proto jsem prosila o vysvětlení
Jinak nevíte o někom, kdo se vyzná ve furiosech? Kamarádka si možná přitáhne domů jednu furiosku, tak přemýšlí čím ji připustit. A těchhle koních vím jenom to, že mají čtyři nohy a ocas
No máš pravdu - je to asi takový nešvar doby prostě každýho koně nějak zaškatulkovat pro lepší představivost do nějakého typu - "to musí být jistě folblut, tohle arabák, to je chlaďas a tohle bude teplouš...."
A když (byť zapsáno jako teplokrevník) to zrovna standardu svého plemena úplně neodpovídá, tak je třeba to šoupnout do jiné škatule
I když pravda, nutno podotknouti, že to co je dneska vedeno jako ČT neodpovídá ČT ani exteriérem, ani původem, ale s tím my hold nic nenaděláme
Jinak k furiosce - nejsem teda člověk co by se v nich zrovna vyznal, ale s pár furioskama jsem měla to potěšení dělat, tak se podělím o zážitky
To záleží co je v ní konkrétně namixováno, takhle těžko soudit. Jednak je těch furiosáků spousta a jednak záleží i jestli tam bylo přimícháno i cos jiného (importi, čétéčka, fólbluti atd.)
Jinak nějaký furiosáky jsem znala i jezdila (především teda kobyly) a co pro ně bylo typické tak že jsou to hrubší koně se silnou holení - vlastně kmen Furioso je jedním z pilířů Moravského teplokrevníka, což bylo plemeno šlechtěné více méně k všestrannosti (jako spolehlivý jezdecký i kočárový kůň), takže ta stavba tomu povětšinou odpovídá (jak se lidově říká tzv. kočárák).
Ty co jsem poznala byly tvrdý, odolný a psychicky vyrovnaný koně (žádný labilci jako bývá občas vidět u těch "západoimport-česko mixů"). Ale musím říct že to fakt byly kobyly s minimálně 50% příslušností k MT, takže v rodokmenu drtivě převažovali furiosáci, przedswiti, gidrani, noniusové a north starové či shagya).
Mě osobně třeba tyhle koně nadchly - co do sportovní výkonosti to nejsou žádní zázraci (tím nechci rozhodně říct že neumí, ale prostě v dnešní záplavě západních importů neuspějí), ale charakter, jezditelnost a pevné zdraví (ty kobyly co jsem znala neměly problém se skokovým tréninkem ani po dvacítce) je pro mě coby člověka co hledá spolehlivého rodinného parťáka dělá hodně atraktivními.
Takže (a zase je to jenom čistě můj subjektivní názor na věc, netřeba mě brát až tak vážně) jestli má kobyla v rodokmenu dostatek "krve" aby mohla být zapsána do PK MT, tak bych se poohlédla po nějakém hřebci působícím právě v této PK.
Oproti ČT kde dneska zapíšou pomalu každou hrůzu co má 4 nohy a ocas, je totiž tahle PK co do čistoty plemene více ošefovaná (kobyla musí splňovat nějakou určitou procentuální příslušnost k těmto základním kmenům) takže hříbě z takového svazku bude mít mnohem větší chovatelskou cenu si myslim (nemluvě o již zmiňovaných pozitívních vlastnostech)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak do PK MT nejspíš taky zapíší každou hrůzu (exteriér) co má 4 nohy :) Jednu takovou jsem znal...
janda
napsal(a):
Jo to už tak bývá že ty přerostlý halamové nevědí pořádně co s nohama, jak je nad skokem poskládat a nebývají to moc špičkoví skokani, ne že by to v sobě neměli ale nad skokem jsou to prostě takové "lopaty" Samozřejmě čest vyjímkám
Ale jestli má kobyla potenciál a hříbě se podaří "zmenšit" tak to může být bezva sporťák.
Už na Duellana koukám - vidíš vůbec mě nenapadl - no já si beztak ty rodokmeny až tak nepamatuju...prokřížit to zpátky na Siglavy Bagdady a Koheilana myslíš? No to vůbec není marný nápad si myslím.
Jako navíc Duellano je charakterově prověřenej a je to kompaktní elegantní hřebčisko (a ta šance na bělouše ).
No co jsem narazila tak profláklí chovatelé byli názoru že nejlepší je prokřížení zpátky na třetí-čtvrtou generaci, že to jsou nejlepší koně. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit - nám se to, čistě náhodou - žáden záměr (hřebec byl podprůměrný sporťák, trochu labil, jediné plus bezvadný exteriér a šlo o to přirozeně rozhřebit klisnu odmítající zabřeznout, od hříběte se nic extra neočekávalo). Kobyla byla super co do jezditelnosti i exteriéru, kvůli odrovnání nohou nepřiměřenou zátěží v mládí neměla možnost ukázat ve sportu co v ní dřímá. Hříbě mělo ve třetí generaci ze strany matky a čtvrté generaci ze strany otce totožný původ (Quoniama) a i když 4 ostatní potomci co kobyla kdy dala měli "lepší, výkonější" otce, tak žádnej z nich nedosáhnul takových kvalit a jezditelnosti jako tenhle "neplánovanec"
Jako exteriérově byl asi nejmíň povedený, ale skočil by všechno na co ho otočíte. Samozřejmě mohla to bejt prostě náhoda, dobře se to namíchalo, ale hold musí někdo podpořit ty chytré teorie
Ta tvoje má Koheilana ve třetí generaci, Duellano ve druhé, takže naprosto podobná situace jako u nás (pro mě osobně by to byla hodně lákavá nabídka). Nehledě na to že Duellano bude přístupný na rozumnou cenu a nechci kecat, ale myslím že též působí v přirozené plemenitbě. Taky by se tím mohly "uchovat" ty elegantní arabské rysy
Jinak jestli preferujete přirozenou, tak Quartet taky připouští přirozeně jestli se nemýlím a u Sargoše si nejsu jistá.
Ale já být na tvým místě už bych asik měla jasno
taky se omlouvám,že přidám přízpěvek mimo místu,ale nemůžu souhlasit....Mám doma taky přerostlého halama- a to doslova pač je i neuvěřitelně dlouhá a co se týče skoků-nemůžu nic jen chválit.Nad skokem přesně ví co s nohama a to doslova,spíš bych uvitala míň odvahy,pač mi kobyla skáče i ohrady s elektřinou a to máme ty plastové kolíky největší co jsou...Budu muset asi postavit ohradu na jeleny:D.Kobyla to umí hipsnout i z klusu a to levou zadni a pod sedlem sice neskáčeme elka,ale skoků se nebojí vůbec,pěkně si umí sama vyřešit všechno a málo kdy se stane,že klacky padají:).U tvoji kobylky bych spíš řekla,že je to otázka treningu,jestli má tu potenci v sobě.....