Už se s tím peru dlouho, a v tomto počásí prostě mazec...s vetem jsem konzultovala a doporučil mi proplachovat roztokem betadine, a pak mi dal sprej, jméno bych zjistila , je modré barvy...
NO ale koukala jsem na netu a objevila tyto prostředky a zvažuji zainvestovat, a zajímalo by mě jestli to někdo z Vás vyzkoušel?
Effol Frog Vital 2 x 48ml - protihnilobný přípravek na střelku
Speciálně vyvinutá léčebná kůra pro citlivou a postiženou střelku a chodidlo kopyta. Vysuší střelku a zároveň ji ošetřuje k zabránění další separaci ve střelce, a tím vytváří prevenci proti dalším zánětlivým ložiskům. Tvoří bariéru proti hnilobným bakteriím. Obsahuje: olej z arniky, glycerin a další oleje pro péči. Střelku kopyta nejprve důkladně vyčistit a vysušit. Pomocí aplikační stříkačky postižená místa úplně překryjte přípravkem, aplikaci v případě potřeby zopakujte. Prostředek je také vhodný k profylaktickému používání. Balení: 2 x 48ml aplikátor. Pozor: Aplikujte pouze na kopyta!!!!!
http://www.equiservis.cz/ cz/eshop/detail/17599-effol-frog-vital- 2-x-48ml-protihnilobny-pripravek -na-strelku-popis.html
nebo od Mustadu
Mustad Thrush Buster proti hnilobě 59 ml
Vynikající prostředek na ošetření hniloby kopyta. Je tak účinný, že nová aplikace je nutná až po 8 dnech, dokonce i v těch nejvlhčích a nejbahnitějších terénech. Aplikace nejen potlačuje bolestivé a paralyzující následky hniloby, ale také snižuje možnost opětovné infekce. Vytváří čistící bariéru a zabraňuje pronikání nečistot do zdravé střelky. Jeho jedinečné fialové zbarvení ukazuje, kde bylo kopyto ošetřeno a nový nátěr se může provést až v okamžiku, kdy je starý vybledlý.Pro zaručení čistícího efektu je třeba aplikovat připravek 1 x týdně.
http://www.equiservis.cz/ cz/eshop/detail/17600-mustad-thrush- buster-proti-hnilobe-59- ml-popis.html
oboje cenově podobné...
Odpovím ti trošku jinak - pokud má kůň zdravá kopyta s fungujícím mechanismem, neměl by mít hnilobu. Nezažila jsem ji u svých koní ani v šíleném podzimním bahně. Co pozoruju teď na jaro je obnovující se střel, loupe se v cárech, ale to je normální.
S uvedenými přípravky osobní zkušenost nemám, jen bych ti poradila nekupovat přes net - nebyla jsem schopna nikde dohledat přesné složení, takže bych se radši podívala přímo na obal (jestli je tam opravdu nějaká účinná látka - desinficiens, adstringens - a podle ní vybírala).
Pokud tahle odpověď není k věci, omlouvám se.
Mám zkušenost s tím druhým a opravdu nám to zabralo. Hodně dlouho jsme se v hnilobě patlali a vyzkoušeli hodně věcí,ale tohle má tu výhodu,že to působí i teď v počasí kdy je hodně bahno.
Mrkni na tyhle stránky, je to levnější než v equiservisu http://www.podkovy.cz/katalog.php
Judita má pravdu. Správně vystrouhané kopyto, dostatečně prokrvené kopytním mechanizmem a je po hnilobě. Pokud ale potřebuješ rychle tam něco dát než někoho seženeš, tak bych preferoval Greposept ve spreji nebo roztoku. Ty přípravky, co se o nich zmiňuješ nepoužívám a měl bych z nich trochu obavu. Jsou to dryjáky.
Hniloba a jak na ní-jsem u koní moc roků a defakto jsem i zažila hnilobu kopyt (tehdy se používala modrá skalice), ale co jsem na stáji, kde se místuje opravdu dobře ( a to už jsem tady na stáji přes 18 let), tak hnilobou tady netrpěl za tu dobu nikdy ani jeden kůň a to jich tu je 50 včetně těch 24/7. Hnilobu způsobuje hnůj (zejména sláma), ale ne bláto a vlhko.A je jedno jak je kopyto upraveno-jestli na boso nebo je kovaný. Máme tu obojí.
Kdyz jsem koupila kobylku pony v hroznem stavu abych ji pomohla mela vse na co by sis jen spomela,po hnilobu,zanety,schvaceni,bolaky.,...nejdrive jsem resila schvaceni vzhledem k tomu ze mela spatne a malo kdy delana kopyta tak se ji to porad strouhalo a strouhalo,mela na to vselijake masti,od kravskeho hnoje po jíl,ale co na ni fungovalo byl ten jíl,a nohy pres noc v suchu ji to pomohlo ale nikomu jinemu nemusi ale ona to mela extrem takze byla tak napichana praskama a ruznejma lekama ze ani nedokazu rict co na co bylo ale dnes je kobyla chodici,s peknyma kopytama a bez hniloby je to velkej problem a na netu je toho spoustu jak k tomu predejit