Jak dlouho vám letos kobči přenáší ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.4.2010 22:35
dado

XXX.XXX.33.250

nám zatim tejden jak jste na tom vy

8.4.2010 10:44
koki

XXX.XXX.148.19

Tak to jsi na tom dobře :-) Nám jedna přenáší už 5 týdnů a druhá 3 týden. Zatím máme narozené jedno hříbátko a to mamina přenášela 14 dní :-) Koki

ládys

8.4.2010 12:06
ládys

XXX.XXX.45.106

Má bezvadnou hvězdu na čele... To bude jedinečná kobylka :-)

8.4.2010 12:18
koki

XXX.XXX.148.19

No je krásná, ale podle čumáku to bude v budoucnu šimlička.. Její matka je po Catango Z a když se narodila byla taky taková. Viz foto..

8.4.2010 19:43
red and white

XXX.XXX.125.26

Koki, 5 týdnů??!! To už máš docela přez hranici normálu, já už bych teda dávno přemýšlela o umělém vyvolání porodu, bála bych se nechat jí tak dlouho přenášet :-|

8.4.2010 20:10
koki

XXX.XXX.148.19

red and white napsal(a):
Koki, 5 týdnů??!! To už máš docela přez hranici normálu, já už bych teda dávno přemýšlela o umělém vyvolání porodu, bála bych se nechat jí tak dlouho přenášet :-|

Vet říkal že je to pořád ještě v normě, byl u Nás minulý týden. Vemeno má pěkně nalité ale mlezivo ještě spuštěné nemá, takže v tomto případě vet ani porod nevyvolává. Navíc u předchozí majitelky taky tak dlouho přenášela a byla z toho krásná zdravá kobylka a vše ok :-)

8.4.2010 20:40
red and white

XXX.XXX.125.26

koki napsal(a):
Vet říkal že je to pořád ještě v normě, byl u Nás minulý týden. Vemeno má pěkně nalité ale mlezivo ještě spuštěné nemá, takže v tomto případě vet ani porod nevyvolává. Navíc u předchozí majitelky taky tak dlouho přenášela a byla z toho krásná zdravá kobylka a vše ok :-)

Kamarádka má teť 10ti denní krásnou kobylku která se také narodila z uměle vyvolaného porodu i když matce ještě neteklo mlezivo. Pravda, že pro jistotu měli připravené sušené kozí, kdyby se nespustilo kobyle ale nakonec se mlezivo objevilo ihned po porodu :-)
Já tedy nevím, samozdřejmně bych také důvěřovala veterináři ale pokud se nepletu tak normální rozpětí je 310-360dni :-|
- Moje klisna má termín za necelé 3 týdny, tak doufám že má dostatek "rozumu a soucitu" a nebude si hříbátko tak dlouho schovávat.. že bych zrovna toužila po cca měsíci nepřetržitého nočního vstávání se říct nedá :-)):-)):-))

12.4.2010 08:32
madow

XXX.XXX.121.112

ahojky, tak mě už kobča přenáší skoro měsíc a už jsem rozhodnutá pro vyvolaný porod....
jen se chci zeptat jak rychle kobylka porodí...ještě nikdy jsem toto řešit vždy jsem byla u normál porodu...

a ještě pro RED A WHITE....kde jste koupli sušené kozí mléko....

moc děkuji

12.4.2010 10:00
terca

XXX.XXX.216.152

Tak moje kobca prenáší dnes přesně 14 dni,ale vzdy rodila o 14předem tak uz z toho mam blbej pocit,uz bych chtela at porodi i skrz to vstavani,je to hruza kazdou pul noc vstat a valit ke kobci.a veminka si u ni delaji taky co chcou,jednou jsou natekla jako neco a ani po prochazce nesplasknou a jednou jsou malinka,uz aby bylo hříbko na světě..

12.4.2010 12:48
koki

XXX.XXX.148.19

Tak já jsem se po téměř měsíčním přenášení v sobotu dopoledne dočkala kobylky po Aristo Z :-)
Jinak výše zmiňovaná kobylka přenašečka stále nic. Termín měla 1.3 Je to kobylka kamarádky, je u mě jen na ustájení, takže já o vyvolávání nerozhoduji.

12.4.2010 20:49
red and white

XXX.XXX.125.26

madow - co se sušeného kozího mléka týče mám takový dojem že jak jsme se bavili s kamarádkou tak říkala že se to dá koupit i v potravinách, ale nevím, jí ho dovezla trenérka.. ale zítra se zeptám kde ho berou.. jinak vím že jistý chovatel p. Müller mám takový dojem nabízí i sušené mléko přímo koňské a mělo by se to dát objednat přez internet...:-|

koki - gratuluji, je nádherná, a koukám že je i docela veliká :-) A držím palečky ať už ta druhá kobylka brzo porodí..

Zítra si jedu zapůjčit kamery do stáje a už také hlídám.. dneska už se raději zajdu ještě večer před spaním podívat do stáje. Už má pěkné vemínko holka jedna.. :-)

13.4.2010 11:46
ms

XXX.XXX.46.252

porod u klisen NIKDY UMĚLE NEVYVOLÁVAT!!!! pokud k tomu nejsou jasné zdravotní indikace, což přenášení samo o sobě NENÍ!!! Ta kamarádka měla nejspíš víc štěstí než rozumu a její vet taky. Rizika jsou mnohem vyšší, než případný zisk. Nejdéle zdokladované nošené hříbě = 445 dní! Nesrovnávat koně s lidmi!
Článek např.: http://www.ivis.org/advances /Reproduction_Ball/parturition_ macpherson/IVIS.pdf (2 mezery)

13.4.2010 11:48
ms

XXX.XXX.46.252

A hříbě po porodu potřebuje mlezivo, jinak nejspíš chcípne, sušené kozí mlíko je z tohoto pohledu k prdu, stejně jako koňské.

13.4.2010 14:24
red and white

XXX.XXX.0.1

Sušené koňské mlezivo ti k prdu není, páč klisně se v případě uměl. vyvolání spustit hned po porodu ale po pár hodinách, hříbě nechcípne - mlezivo je schopné využít do více hodin až dní po porodu. ALe když mu nedáš nic ( ani kozí sušené ) tak ti chcípne na hlad, to máš pravdu.
- Umělé vyvolání porodu není životně ohrožující, jinak by se z takových případů nerodilo tolik krásných, zdravých hříbat. Jistě že pokud není potřebné, není zrovna ideální zbytečně hormonálně klisnu zatěžovat a počkat na přirozený příchot hříběte na svět

13.4.2010 15:11
westgirl

XXX.XXX.23.245

jj měli jsme k dispozici pouze flašku mraž.mleziva,trošku oddojeného čerstvého od mrtvé kobči,pak hned kravské mlezivo,kravské mléko a hlavně poslední krmivo-suš.speciál.krmivo pro koně a koník je naprosto o.k.

13.4.2010 15:16
ms

XXX.XXX.46.252

Sušené MLEZIVO opravdu není k prdu (ale v ČR pokud vím nejde koupit, člověk ho musí mít na mrazáku, nebo od někoho vyžebrat), ale MLÍKO jo, to je totiž velký rozdíl, jen se obávám, že ty vůbec nevíš jaký... Hříbě se totiž narodí zcela bez protilátek a pokud mu protilátky nedodáš (mlezivem), můžeš ho krmit jak chceš a stejně ti nejspíš uhyne. Stačí 1/2 litru mleziva. Hlady ho samozřejmě chcípnout nenecháš, ale tak to snad není potřeba vysvětlovat ani prvňáčkům. A ne, protilátky z mleziva nevyužije hříbě prvních několik dní po porodu, ale prvních 12 hodin plně a dalších 12 hodin už omezeně. Pak už se musí podat intravenózně plazma, pokud je problém.
Vyvolání porodu JE v mnoha případech život ohrožující, pro hříbě vždy, když není ještě připraveno k porodu (což je poslední 2-3 dny před porodem - a NE PODLE DATA, ale pozná se to podle změny koncentrací Ca, Na a K v mlezivu, takže porod se v případě závažných komplikací vyvolává ne proto, aby se zkrátila doba, kdy klisna hříbě nosí, ale aby se vědělo na minuty, kdy se hříbě narodí a byl přítomen vet), pro klisnu někdy (při předčasně vyvolaném porodu je vyšší riziko špatné polohy hříbětě - mimo dalších rizik jako předčasná separace placenty). Logicky tedy pokud se porod vyvolá, když už je hříbě připravené, není potřeba se obávat toho, že by kobyla nenasadila mlezivo, když už ho má...
Ale to by ses vše a mnoho dalšího dočetla ve článku, na který jsem hodila odkaz. Možná neumíš anglicky a nemáš biologické vzdělání, takže netušíš, co se v něm píše, ale tak tu alespoň nepiš takové blbosti, co píšeš.

13.4.2010 21:29
red and white

XXX.XXX.125.26

ms - vzhledem k tvému jednání s tebou o této problematice již odmítám více diskutovat. Tvá povýšenost a zaslepující arogance mi není zrovna po chuti :-) O mých znalostech, zkušenostech a názorech můžeš pochybovat, a řídit se jen svým zdravým rozumem a uvážením. A i když mám pár připomínek naopak já k tvé teorii - sice zajisté podloženou fakty, komentář si nechám pro sebe, jak již jsem psala, vyvolalo by to diskuzi a s člověkem tvého tipu by to stejně vedlo jen k dohadům :-) Více se již nebudu k tvé osobě vyjadřovat, myslím, že to ani není potřeba :-)snad jen dodám, že články a statistiky jsou sice velice poučné a důležité, ale také nejsou alfou a omegou celé věci :-):-)

Ještě slíbená informace k sušenému kozímu MLÉKU - Sehlali jej údajně v Tescu :-)
- A sušené MLEZIVO se u nás dá sehnat.
-Já skusím ještě najít webové stránky na toho chovatele, asi před 3mi lety nám dodával suš. koňské MLÉKO, snad ještě nabízí služby tohoto tipu :-)

13.4.2010 23:00
ms

XXX.XXX.46.252

Myslím, že nejednoho chovatele by zajímalo, kde lze v čr sehnat sušené koňské mlezivo. Prosím tímto o konkrétní odkaz-kontakt. "Ten nějaký" chovatel Muller je známý snad celé republice a jeho stránky jsou muller-equine.cz ale sušené mlezivo fakt nemá. Jinak tvou odpověď beru tak, že článek jsi nečetla a jsi chytřejší, než obdorníci v oboru. Inu, žij si v tom. Doufám, že si jej přečetli ti, co o vyvolání porodu přemýšleli. Je to totiž jedna z největších hloupostí, co jde u koní udělat. A potvrdí to každý koňský vet, specializovaný na reprodukci.

14.4.2010 00:45
thesis

XXX.XXX.151.2

Ehm né že bych se k tomu chtěla připlést ale celkem mě tato problematika zajímá. Ať čtu jak čtu tak RAW píše o MLÉKU od Müllera, ten jej opravdu nabízí. Nicméně co se týče přímo mleziva tak bych se pojistila nákupem (jeden nikdy neví) třeba zde : http://www.colostrum-trading.com/
Najdete tam nejen koňské mlezivo. A můžete si vybrat rovnou ze 6ti forem :-)

V ČR jsem nic o mlezivu nenašla, akorát se občas zjeví inzerát od soukromníků co jim třeba zbylo nebo nevyužili.
Tak či tak všem přeji zdravé klisny i hříbata a plná vemínka nejen mleziva ale následně i mléka pro prcky:-)

14.4.2010 07:11
ms

XXX.XXX.46.252

Jo, RAW psala o mléku, ale po upozornění, že mléko samotné je k prdu, do toho začala motat mlezivo.
Na tom tvém odkazu si nemůžeš vybrat ze 6 variant, pouze ze 4 a ani to vlastně ne. Koňské, o které nám jde, ještě neumí vyrobit, ovčí a kozí je jen na objednávku v určité době v roce a kravské sice běžně mají, ale nejmenší množství k odběru je 100 kg. Na to, že ho potřebuješ pár deka...
Na EQCH kdysi někdo psal, že jde koňské mlezivo koupit u výrobce značky krmení PAVO, takže pokud by někdo potřeboval, ať zkusí tam. V čr ale opravdu pokud vím zatím k dostání není. Mě osobně to netrápí, mám momentálně na mrazáku cca 2 litry od 4 různých klisen, dokonce i když vypadám jak fúrie, tak jsem ho tu jednou nabízela pro hříbě, které přišlo o mámu, doporučuji lidem, kteří pravidelně chovají totéž. Po tom, co se hříbě pořádně napije, oddojit cca 1/2 litru (aby nebylo tím, že se oddojí moc, ohroženo hříbě, které saje) a hodit na mrazák pro případ potřeby.

14.4.2010 07:26
red and white

XXX.XXX.125.26

Thesis, četla jsi správně.:-)
Ms - doporučuji ještě pročíst můj přázpěvek, třeba ti dojde proč jsem do toho začala mlezivo "plést " :-)
A měla by ses tedy také více o tuto problematiku zajímat z druhé strany pokud chceš dělat závěry, jelikož porod se také vyvolává za jistých podmínek právě kvuli hladkému průběhu, nefunguje to tak že si dneska řeknu "už chci hříbě tak si kobylu napíchám" klisna musí být otevřená právě kvůli tomu aby se hříbě správně začalo formovat do porodních cest například...

Neříkám že jsem buhvíjaký zastánce této techniky, ale neodsuzuju jí. Také teť máme za pár dní termín a jestliže bude vše probíhat lehce nevidím důvod uměle vyvolávat. Po 5tém týdnu přenášení už bych do klisny nechala šáhnout a probrala se svým( velice dobrým) veterinářem možnost této "umělé" cesty.

14.4.2010 07:57
ms

XXX.XXX.46.252

Takže znovu, PŘEČTI SI TEN ČLÁNEK, ne klisna k vyvolání porodu otevřená být nemusí (v případě, že je, v průměru se hříbata po porodu lépe adaptují, ale pokud jsou zralá - tedy jsou změněné poměry elektrolytů v mlezivu, tak to v pohodě přežijí. Narozdíl od toho, když elektrolyty v mlezivu změněné nejsou. Klisny nejsou ženy a neplatí pro ně lidská kritéria!!!). Z jaké druhé strany prosím tě bych se na to měla koukat? Pro mě je v tomhle ohledu je jedna strana pohledu - a to zbytečně neohrožovat život hříběte a klisny zbytečným vyvoláváním porodu jen proto, že klisna přenáší. Přenášení je fyziologické!
Btw. čekám na to, kde se v čr dá koupit koňské mlezivo.

14.4.2010 08:00
ms

XXX.XXX.46.252

Tvůj vet můlže být sice dobrý (otázka je na co, žádný vet nemůže být odborník na všechno), ale moje vetka je v čr nejlepší na reprodukci, do loňského roku vyučovala reprodukci na VFU Brno a momentálně rozjíždí reprodukční kliniku. A tvůj názor, že po 5 ti týdnech přenášení bych uvažovala o vyvolání porodu jen kvůli přenášení, svědčí o naprosté neznalosti problematiky. Tečka.

14.4.2010 08:37
jurasek

XXX.XXX.112.250

stačí zadat na netu kozí mléko pro savce

9.4.2011 16:45
haflingove

XXX.XXX.205.152

ahojky má klisna přenáší 3týden má už pěkně nalité vemínko ale kapky nikde.Dala kobylku v 6letech tu přenášela 8dní :-) pak 6let sportovala a v 16letech dala také kobylku tu přenášela 14dní tak jsem zvědavá ted.Čekáme hříbě po Nibelung kobča měla termín na 20.3.2011 a druhá má termín na 17.4. asi na sebe čekaj aby si neměli co závidět :-) ta čeká po Artist.Zdraví Veronikasmajlík

9.4.2011 18:27
krissta

XXX.XXX.148.18

Máme kobylu notorickou "přenašečku" . Letos čeká páté hříbě a má ještě před termínem, ale předchozí tři přenášela 27, 41, 33 a 56 dní. Ani u jednoho hříběte jsme porod nevyvolávali (všechna jsou zrdavá), jen u jiné klisny 340den březosti, protože byla dušná a prudce se jí zhoršilo dýchání- bylo nutné porod vyvolat a riskovat ztrátu hříběte.
Ono je problém, že u vyvolaného porodu by měl být přítomný vet. Je to (vždy!) riskantní věc a dneska si hodně "chovatelů" myslí, že ví všechno. Je zvýšené riziko špatné polohy.
Do vysokobřezí kobyly bych teda nešahala, když už tak jen ultrazvuk! Je to jako moda "tahání" hříbat z kobyly...někdy se mi chce brečet.

11.4.2011 06:26
luda

XXX.XXX.198.165

Ahojky,tak mě kobylka přenešale necelej měsíc..ona veděla proččekat.narodila se jí krásná klisna.otec Grey 878.
Jmenuje se Greys

11.4.2011 22:24
rozi

XXX.XXX.99.6

Tak nám kobyla přenášela 14dní a dnes večer porodila. Je to holka a byla na světě za 10 minut!

11.4.2011 22:37
donty

XXX.XXX.53.60

rozi napsal(a):
Tak nám kobyla přenášela 14dní a dnes večer porodila. Je to holka a byla na světě za 10 minut!

Obrovská gratulace !! smajlík Mi to čekáme každým dnem :-|

11.4.2011 23:31
rozi

XXX.XXX.99.6

Děkujeme, tady jedna novější fotka, jak uschla...trošku se jinak vybarvila

12.4.2011 20:28
kunicek

XXX.XXX.245.33

My měli termín 31.3. a stále to nevypadá. Vemínko je nalité, ale kapičky ještě nejsou... Už jsem z toho na nervy, ale jak to tady čtu, tak těch našich dní je ještě prd :-(( Ale pupík už máme luxusní :-D

13.4.2011 15:30
radulkav

XXX.XXX.244.234

Nám sice kobyly zatím rodily na termín(máme třetí generaci po jedné kobyle),ale četla jsem,že u kobyl je délka březosti dost individuální.Některé stačí něco přes 10měsíců(to bývá zřídkavější) a jiná nemá březost kratší než rok a je to u ní normální.Udávaná délka březosti je tedy spíš orientační.V zásadě se často délka březosti prodlužuje s věkěm.Jinak vyvolání porodu bych asi konzultovala s více veterináři a moc bych se do toho nehrnula.Radši trochu ubrat jádra aby hříbě tolik nerostlo.Prvničky z tohoto důvodu radši mírně přidusíme na jádru.Sice jsou po porodu hubenější,ale to se rychle zpraví a hříbátka jsou fakt menší.To je ale jediný "zásah" do procesu z naší strany.Jinak to necháváme přírodě.Až bude to malé přichystané pro svět,tak se ukáže:-).

Přidejte reakci

Přidat smajlík