Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.4.2010 01:20
hela

XXX.XXX.166.1

Ahoj, jsem tu poprvé a tímto se i omlouvám, že řeším co možná zde již bylo řešeno. Kobyla 13 let, 2krát týdně lehká jízdárna, 2krát vyjízdka,. Když je ve výběhu tak si radši vybere špinavou /tím myslím vodu která je od moče a bobků- hnědá/ než čistou vodu z vědra. Je to celkem pravidlem, máme z ní švandu, že vždy vypije ten blevajs. Sůl , kterou má k dispozici stále má už 6 let , je vylízaná z jedné třetiny.Asi jí něco chybí, napadá vás co? H.

15.4.2010 06:44
m i s i c k a

XXX.XXX.221.39

hela napsal(a):
Ahoj, jsem tu poprvé a tímto se i omlouvám, že řeším co možná zde již bylo řešeno. Kobyla 13 let, 2krát týdně lehká jízdárna, 2krát vyjízdka,. Když je ve výběhu tak si radši vybere špinavou /tím myslím vodu která je od moče a bobků- hnědá/ než čistou vodu z vědra. Je to celkem pravidlem, máme z ní švandu, že vždy vypije ten blevajs. Sůl , kterou má k dispozici stále má už 6 let , je vylízaná z jedné třetiny.Asi jí něco chybí, napadá vás co? H.

Veterinář Ti nejlíp poradí..

15.4.2010 07:58
klawdie

XXX.XXX.100.124

No evidentně jí něco chybí, ale v soli to nenajde...asi bych taky spíš doporučila veta. Nevypadá to jako legrace....:-|

buggyna

15.4.2010 09:50
buggyna

XXX.XXX.81.124

kontaktovat krmiváře + krevní rozbor. Ten ti přesně řekně čeho je přebytek a co naopak schází. Pak ti podle toho krmivář sestaví krmnou dávku přímo "na tělo"

15.4.2010 09:52
cheyenne

XXX.XXX.5.188

Odkud je ta voda? To máte nějakou vlastní studnu? Ve vodě může být něco, co jí nechutná, tak radši pije "humus". A v čem která voda je? Teď nevím z hlavy, který kov některým koním vadí, že z toho pak nechtějí pít.
Nebo to máte vyzkoušené i s jinou vodou a v jiných podmínkách?

15.4.2010 13:47
judita

XXX.XXX.224.229

Rozbor krve patrně neodhalí vůbec nic (pokud je kobyla jinak zdravá), rozbor krmiv určitě udělat můžete, ale taky bych si od toho moc neslibovala. Napiš sem její krmnou dávku, jak dlouho to trvá, jestli ostatní koně pijou čistou atd. a prozkoumej, jestli se něčeho v okolí kýble nebojí, jestli jí kyblík při pití neomezuje výhled a tak. Celkově bych z toho nedělala velkou aféru, pokud jediné, co ji trápí, je pití z kaluže....

buggyna

15.4.2010 15:40
buggyna

XXX.XXX.81.124

to není pravda že rozbor krve nic neodhalí pokud je jinak zdravá:-| ty rozbory se dělají zdravím koním aby majitel věděl zda něco v krmné dávce nechybí či naopak neni nějakého prvku třeba hodně (oboje je špatně).Přesně ti to vyjede mikro a makro prvky v těle a jejich poměry.

16.4.2010 09:44
janavar

XXX.XXX.51.68

No já bych to určitě na lehkou váhu nebrala, každopádně vet ( nebo krmivář ) by měl vědět... a podle toho se zkusit zařídit. Taky vídám v kravínech krávy pít moč té druhé, přestože mají k dispozici solné lizy, já bych to viděla, že jim chybí nějaký minerál nebo stopový prvek, ale to zjistíš pouze z rozboru. Držím pěsti

16.4.2010 13:23
judita

XXX.XXX.224.229

buggyna napsal(a):
to není pravda že rozbor krve nic neodhalí pokud je jinak zdravá:-| ty rozbory se dělají zdravím koním aby majitel věděl zda něco v krmné dávce nechybí či naopak neni nějakého prvku třeba hodně (oboje je špatně).Přesně ti to vyjede mikro a makro prvky v těle a jejich poměry.

Ano, dostaneš přesný obsah makro i mikroprvků v krvi - ale musíš brát v úvahu to, že tělo koně dokáže všechny tyto prvky účinně regulovat. Tzn. nadbytek soli neznamená, že stoupne Na a Cl v krvi. Pokud bych zjistila z krve hladiny minerálů mimo referenční rozmezí, spíš bych se zaměřila na orgány a systémy, které jejich metabolismus regulují, než na krmení (pokud je kůň krmen standartně + má liz). Jedinou výjimkou je selen, který v naší půdě (tudíž i pastvě, senu) někdy chybí a může způsobit problémy.

16.4.2010 21:22
viki2

XXX.XXX.6.57

Já bych to na lehkou váhu nebrala.Koně co vím jsou na vodu hákliví.Pes se třeba napije i z kaluže nebo špíny ale koně jsem ještě neviděla pít špínu a to jsem u koní už nějaký pátek.Naše koně se nikdy ani za špinvého kýble nenapili,natož třeba z kaluže.Vím že se koně od žrádla nebo od vody odhánějí proto dávám nádrží více do výběhu a i ve stáji.:-|

16.4.2010 22:34
amazonka78

XXX.XXX.117.182

viděla jsem spoustukrát pít koně z kaluže, řeky, rybníka, sudu na dešťovou vodu pod okapem ...

Přidejte reakci

Přidat smajlík