Čusky, já sice nemám čistokrevného arábka, ale je to kříženec ČT X ARAB...ldyž se teda pořádně rozřádí, tak ocas má opravdu jako arab, a taky krčisko...:)
Malý ti, Jani, roste jako z vody.
Byla u nás na návštěvě taky jedna poloarabka, z matky klusačky, otec po Gazal I Alinea, tedy půl shagya. Povedená kobuška...
Tak jsme o víkendu byli v Německu na závodech, Watan i Terka zašli svých prvních 120 km, rychlostí 15,9 km/h ve velmi dobré kondici, takže naprostá spokojenost.
Jestli jste to ještě neslyšeli, tak v Dubaji právě padl nový rekord na 160 km - 5 hod 45 min 44 sek. = 27,77 km/hod, což mi teda přijde naprosto neuvěřitelné. Vítězný kůň Jayhal Shazal je vnukem hřebce Imperial Maakir (Imperial Madheen x Imperial NaFatia = pravá sestra Duchess). Hmm, já si snad tu Faridici budu muset nechat když koukám, jak tihle koně makaj (jestli mě teda Dubajci nepřekecaj, zatím odložili návštěvu na červen).
Tyo...jak to mohl odběhnout takhle rychle? To je síla. To bych si taky hooodně rozmyslela jestli Faridu prodávat. :)
Já jsem nadšená..sluníčko svítí, harvánci ťapou v parcích (harvánek je takovej ten mega velkej černej pták, kterej nevím jestli je vrána nebo něco jinýho). Na prsteníčkách obou ruk (obouch ruk, obou rukou? :D )mám po celé délce prstu mega mozol - z ježdění, to jsem nikdy neměla. S uspokojením jsem zjistila, že po tréningu už nelezu z koně ve stavu, kdy se mi podlamujou nohy, zpocená jsem až na řiti, v xichtu rudá jak prase, orosený čelo...a podobné legrácky. Nojo, třeba ještě není všechno ztraceno. Dneska jsem ale srabácky hodila bobek na jógu, paní je taky nějaká nebezpečná, její optimistické "taaak, a na konci semestru tady všichni budeme stát na hlavě" mě trochu děsí. :D A chodím brusličkovat a lítám pořád z budějek domů a obráceně, o víkendu ke koním a pomáhat Míšovi. Jo, a do školy taky v návalu solidarity občas vlezu ;)
A brzy mi přicestuje kobyla...hoodně brzy, už mi z toho začíná být docela nevolno, do čeho já jsem to zase vlítla...
to by jsem nebyla já, aby mi tam nechyběla část koně a nebo popř ten kůň byl krásně špinavý...Shadow
kathey
napsal(a):
Tyo...jak to mohl odběhnout takhle rychle? To je síla. To bych si taky hooodně rozmyslela jestli Faridu prodávat. :)
Já jsem nadšená..sluníčko svítí, harvánci ťapou v parcích (harvánek je takovej ten mega velkej černej pták, kterej nevím jestli je vrána nebo něco jinýho). Na prsteníčkách obou ruk (obouch ruk, obou rukou? :D )mám po celé délce prstu mega mozol - z ježdění, to jsem nikdy neměla. S uspokojením jsem zjistila, že po tréningu už nelezu z koně ve stavu, kdy se mi podlamujou nohy, zpocená jsem až na řiti, v xichtu rudá jak prase, orosený čelo...a podobné legrácky. Nojo, třeba ještě není všechno ztraceno. Dneska jsem ale srabácky hodila bobek na jógu, paní je taky nějaká nebezpečná, její optimistické "taaak, a na konci semestru tady všichni budeme stát na hlavě" mě trochu děsí. :D A chodím brusličkovat a lítám pořád z budějek domů a obráceně, o víkendu ke koním a pomáhat Míšovi. Jo, a do školy taky v návalu solidarity občas vlezu ;)
A brzy mi přicestuje kobyla...hoodně brzy, už mi z toho začíná být docela nevolno, do čeho já jsem to zase vlítla...
hele Kato s toho si nic nedelej, ja mam taky bobky az nekde, ze mi to zas nevyjde, uz mam termin, dopravu, a tak zarizenou... ale stale premyslim, nad ruznyma vecma co by mi to mohli prekazit si ji sem dovezt, a tak prudim chudinku Marinu (veze mi ji sem) a jen cekam, kdy mi rekne, ze jsem prudic nejvetsi, a at si prijedu domu vsechno zaridit co jsem ji hodila na krk (vakcinace, a milion dotazu ) sem proste hrozna
takze si z toho nic nedelej, ja jsem horsi
jinak jsem vam sem chtela hodit nejake obrazky, ale budete si muset pockat, protoze mam strasny bobky, ze na tom externim disku co je tam mam, mam nejakeho zakerneho vira.... a nechci aby mi pocitac skolaboval tady v Belgii a ja nemohla prudit Marinu a kolni svet po internetu, to byhc neprezila
Tak musim nahlásit další pád z koně..
Sem celej tejden byla zavřená v práci,takže sem se za úň nedostala, akorát ve čtvrtek sem poprosila kamarádku,aby ho vzala na chíli na lonž.
Dneska sem ho teda vytahla na vyjížďku,před stájí sem nasedla a už sem se chystala rozejít,když se najednou Hanýsák postavil na zadní,holky říkaly,že byl skoro v přímce a nechápou jak sem se udržela..
no a pak už sem jen cejtila jak jdem dozadu a padáme...tak sem se pustila a naštěstí sem dopadla kus dál,jak je Hanýs krátkej tak na mě nespadl,jinak by ze mě zbyl na betoně akorát mastnej flek...
masakr...ještě teď sem vyklepaná jak startka...
Takže jim v práci kašlu na nějaký přesčasy a směny za druhou kolegyni a budu jezdit..protože ten zmetek tou energií jen překypuje...a nenecham se přece zabít...
Hmm, jestli ti to zopakuje, tak tohle s ním musíš vyřešit (razantníma pobídkama dopředu, když nepomůže tak bičem mezi uši a v nejhorším případě na nějakou dobu dobu pomocnýma otěžema), tohle je strašně nebezpečný. Ještě když jsem jezdila na Trojáku, tak tam byl hřebec (teplas, parkurák), co takhle majiteli rozdrtil pánev. Jezdil se jen s pomocnýma otěžema, jinak to nebylo možné ovlivnit a i tak to byla moje noční můra, že se na mě převrátí a dopadnu jak ten jeho majitel. Pak na mě spadla kobyla při skákání (moje, ta za to ale nemohla) a moje noční můra se pěkně naplnila.. takže bacha, není to žádná sranda, koníčci pár kilo váží.
Holky já mám nějaké velké ohrady.. Opravuju teď jak divá (většina ohrad potřebuje opravit), objednala jsem 3 kilometry pásky s tím, že mi to snad stačí a i když nechávám cca 1/3 staré pásky, tak už je skoro fuč a vidím to na objednání dalších 3 kilometrů... Ještě že to beru rovnou od výrobce za poloviční cenu. Kdybyste někdo chtěl kontakt, dám.
A ještě jedna perlička, Duchess si pořád ještě neodstavila Faridici, i když na noc jsou každá ve svém boxe. Je jí už víc jak rok, ale jak začla tráva, tak má chudák kobyla tolik mlíka, že jsem včera ráno přišla do stáje, koukám, co je to za loužičku před boxem (ona ráno stojí vždycky u dveří, kde kousek boxu nenastýlám) a ono to mlíko.. chudince jí normálně samo teklo.. už je zas jak vysokoprodukční dojnice, si asi Faridu jen tak neodstaví, je ráda, když ji vycucne, až přestane tahle první tráva.
Katy, něco podobného se mi stalo před skoro 2 lety s Ubajlanem, to jsme spolu tak nějak začínali. Tam byly teda obrovské problémy s hřebčením pod sedlem (teď jsme úplně někde jinde, i když 100% to nebude nikdy), tehdy jsme skákali, byly tam s náma i kobyly..a on, uprostřed práce si usmyslel, že pěkně s vytaženým ptákem si zahřebčí, chtěl mi vyhodit, já ho udržela...tak když to nešlo zadkem, šel předkem. Panáčkovali jsme na zadních úplně neuvěřitelně dlouhou dobu, svíčka jak prase, ve chvíli, kdy jsem cítila, že nějak sjíždím dolů, tak jsem z posledních sil sebou hodila koni na krk a srazila ho dolů. Pak se tohle opakovalo za nějaký čas znovu...to šel teda naprosto bez varování a začal se převracet, nějak se to pokusil vyrovnat, otočil se na zadních o 180stupňů a já se katapultovala do pryč.
Tohle je ta největší prasárna, co ti kůň může pod sedlem udělat, dávej si na to fakt pozor, je to nebezpečné.
Já poslední dobou zjišťuju, že mi ty nervy za to nestojí. Kor u koně, kterého už úplně předělat nejde. Proč se pořád rozčilovat s koněm, kterej než aby pro člověka jednou něco udělal, tak se raději 100x bude vztekat, že po něm někdo něco chce.
Jestli někdy hřebce, tak svoje odchované hříbě, které si vychovám sama. Asi už stárnu.
Podle mě by tohle kůň neměl udělat proto, že na něm chvíli nikdo neseděl...já pravidelně v zimě na Ubiho chodila po týdnu, kolikrát i po 2-3. Mimo to, že byl pod sedlem veselejší, tak žádný problém.
Ale...já jsem na něj opravdu tvrdá. Žádný "budeme kámoši" na něj nefunguje. Já jsem šéf, a konec diskuze.
Bohužel po včerejší vyjížďce mě přešly jákékoliv choutky pořád se sním patlat. Asi to vidím tak, že ho přenechám někomu, kdo po něm nic nechce. Na couračkách na volných otěžích bude spokojenej. Už na něj nemám nervy.
Jinak mě se nikdy při pádu nic nestalo...ať jsem hodila při plném trysku hubu i s koněm, ať jsem spadla sebehnusněji, ať mě kůň hodil do oxeru, nebo rovnou za něj, tak prostě nic, kromě pár modřin a odřenin...takže ťuk, ťuk, ťuk, doufám, že v tom budu takhle hezky pokračovat.
Pobídky dopředu známe..ale v tomhle případě nepomohlo nic...a dát mu bičem mezi uši jsme v tom fofru už jaksi nestihla...
No budu s tím muset něco vymyslet,včera už sem byla rozhodlá,že zavolam Volfovi ať ho přijede šmiknout..
Ale chci vydržet do té výstavy a pak bude valach.Když chodí v tejdnu alespoň jednou tak je hodnej..pod sedlem nehřebčí,max si na kobylu zařehtá a tím to končí...Nevím co mu včera přeskočilo...vím že je to nebezpečný,že Hanýs nějaký to kilčo váží a chci zabránit tomu,aby se to opakovalo...
Mimochodem Marino nevíš už prosím tě nějaké info,zda ,,akce,,dopadla dobře a bude se zamražovat?
Teda Marino - to ti stejně musí být pálka jako blázen za ty ohradníky...a než to celé obeženeš...wouw...klobouk dolů
Jinak - Katko - bonzel..... Je to o hubu, to je jasné... Já sem jen spokojenej člověk, že můj kůň je asi ještě úplnej vůl a jediné co kdy udělal je, že kopnul nohou na plesknutí bičíkem, či capluje a mlátí palicí. Takže ťuk ťuk..taky. Jinak sem z koně spadla všeho všudy 3x
Jinak podotýkám že sme opět bez sedla - po řádném dotažení - sem neměla ani tendence nasedat a rovnou sem odsedlala. Proč se dopr....le to sedlo po dotažení tak překoriguje..
Celé padlo trvdě na kohoutek a zadek se mírně zvednul. Takže opět jezdíme na indoše. Nevim jestli nepoprosím Lenču o vyzkoušení...už mě to začíná srát.
Nojo...on člověk v té rychlosti kolikrát nestačí udělat vůbec nic.
Proto já jsem si koupila extrémě pohodové hříbě. Takovýho kliďase jsem jeětě neviděla, ta trumfne i Samirku...s tou bych ráda začala taky něco pořádně dělat, ale vidím to až po zkouškovým.
Hmm, teď jsem něco chtěla a už nevím co...jo, Katy, jak jsi říkala, že byste s kámoškou rády občas dorazily na fakutlu na trénink, tak např. v pondělí od 15:00 tam teď zůstávám sama, jelikož moje dvě spolubojovnice jdou ke státnicím. Takže teoreticky by to možná jít mohlo, zkuste se docenta zeptat. Pokud bude dost zájemců, tak je ochotný potom spáchat i licence.
Tak jesli vám do toho můžu kecat, Nady se mnou taky chodil po zadních. Někteří příběh znají, měla jsem s tím docela dost problémů. Nikdy se se mnou ale nepřevrátil, ikdyž on zvládá chodit nahoru klidně až do svíce a stát a čekat, co bude. Ale nikdy se nepřevrátil. Popřemýšlej, jestli jsi ho při tom nevzala za hubu, když šel nahoru. Normální reakce člověka je chytnout se za otěže, tímpádem ho zatáhneš a převrácení je na světě. To je první zásada, nedržet se za hubu, otěž musí být prověšená, když jde na horu, chytnout se radši hřívy nebo rukama pod krkem. Dobře se to říká, hůř udělá, tohle si člověk musí nacvičit. To stejné je, kdyby ho někde držel ze země a on půjde nahoru, je potřeba okamžitě povolit, nikam ho netahat za hubu, to je převrácení téměř jisté.
Co s tím dělat, souhlasím s marinou. Pořádně si sednout, nepředklánět se a pobízet dopředu. Pokud by to neustávalo, opravdu bičem mezi uši. U nás to ustalo, jakmile jsem se líp usadila v sedle a kůň mě začal trošku respektovat.
Marino, mohla bych taky moc poprosit o kontakt na ohradník?
Zrovna jsem v pilném odkůrovávání kůlů na pastvinu, tak budu ráda i za poznatky, jaký vodič a zdroj (jestli máš bateriový) máš osvědčený.
Někde jsem četla, že je lepší tlusté lanko, že se v zimě neprověšuje jako páska?
Na fotce je ohrada u boxu, to je zatím jediné, co jsem osobně budovala. Dělala jsem ji vzhledem k našim dvoum koumákům extra bytelně, abych mohla v klidu spát. Kůly po 1,5m a 4cm páska- to ale u velké pastviny není moc reálné, takže budu moc ráda za zkušenosti pastevních odborníků :-)
Díky, Renata
Leni holky co to viděly,říkaly,že sem ho za hubu nebrala,prej byly úplně prověšený otěže,já byla prej nalepená na krku a držela jsem se prej jen nohama..
za hubu sem ho vzala až když se zvedal ze země a to se sbíral bokem a já držela konec otěží a on si do nich tápl tak se mu uzdečka i svlíkla...
Já fakt nasedla,teď sem se usadila..pobrlala sem si otěže a že vyrazíme a on šel na zadní a chvíli tak stál a pak už sem cejtila jak to jde dozadu a že se musim pustit jinak skončim pod nim...
Dneska sem ho měla venku a byl milionovej...nejdřív sem ho vzala na chvíli na lonž a pak půl hoďky na vyjížďku a byl hodnej..cválal v klidu,klusal v klidu vůbec sem se s nima dneska nemusela prát...
Hlavně, že se ti nic nestalo, nemuselo to dopadnout dobře. Doufej, že to bylo jen dočasné zatmění mozku.
Já bych počkala do té výstavy a pokud se nedočkáte nějakých zářných úspěchú, které by tě nadchly pro výstavní kariéru, tak bych ho bez milosti šmikla. Namraženo mít budeš a bez koulí bude mít spokojenější život jak on, tak ty. Máme je pro radost a ne proto aby nás zmrzačili.
Dej si na to pozor, a zamysli se nad tím, proč se to mohlo stát. To, že týden nebyl pod sedlem, není ten důvod. I kdyby nebyl pod sedlem měsíc, tak tohle prostě neexistuje.
Kathey: sem se znovu narodila..Neboj myslím na to...
Kdyby šlo o to tak bych ho nechala už vyšmiknout ještě teď a na výstavu bych ho vzala jako valacha,ale jestli se nepletu tak pokud máme zamražené sperma,tak ho musím vzít na výstavu jako hřebce,aby byl licentovanej a aby nám pak pokud budu chtít připustit nějakou kobuši a hříbě po ní dali papíry nebo ne?
Takže do výstavy musim vydržet... a po výstavě na podzim pude...už sem se rozhodla,vydržela jsem to jak nejdýl to šlo,je mrňavej tak alespoň ještě trochu zmohutní...A bude z něj prostě miláček..a jako valach bude moct s kamarádky kobuší do vozejku a budem jezdit společně na tréninky a chci s nim vyzkoušet fakt vše co půjde ho naučit...Od drezury až třeba po barely a přehánění krav atd.. :-)
Ahojte děvčata, tak já si užívám, ode dneška jsem doma, tak mám před sebou několik doufám skvělých měsíců, kdy budu mít na vše čas, tak jak si představuju, i když nebudu moct dělat úplně všechno, co si představuju :-).
Pěkně nám zabraly řízky a Sněhule je zase kulatá, minule jsem se už dívla jestli snad není i trochu tlustá :-).
Marino, tak Terka teda jede, tak že taky gratuluju a ať vám to vydrží.
Peťo, už válíte B - čka jo ? To ste teda šikuly, tak se nenech přemloývat a napiš jak jste dopadly. od nás taky byli v Koryčanech a ještě ani nevím jak dopadli.
Katko, já přeju, co nejmíň takových karambolů a sohlasím s Kathy, že některé věci prostě neexistjí, i kdyby měl stát dva měsíce v boxe. Něco tolerovat můžeš, jakože bude caplovat a poskakovat, ale ať je co je, tak chovat se tak, aby přizabil sebe nebo ostatní nemůže. Jak jsem ráda, že takové situace nemusím řešit. Když se něco podobného stane zastávám názor: mám tě ráda koni, ale když jde do tuhého můj život je prostě přednější a já využiju cokoliv, abys mě nezabil.
Můj trenér na koně, kteří se staví na zadní, doporučuje zprovoznit záď, naučit ho pořádně zádí na pobídku ustoupit, a když cítím, že kůň chce jít na zadní, tak ustoupit zádí - tím mu odstavím motor a on na zadní nemůže... Nevím, nikdy jsem nepotřebovala to použít, ale přijde mi to logické.
Když už kůň stojí na zadních, tak tak jak říká Lenka...
janele
napsal(a):
Můj trenér na koně, kteří se staví na zadní, doporučuje zprovoznit záď, naučit ho pořádně zádí na pobídku ustoupit, a když cítím, že kůň chce jít na zadní, tak ustoupit zádí - tím mu odstavím motor a on na zadní nemůže... Nevím, nikdy jsem nepotřebovala to použít, ale přijde mi to logické.
Když už kůň stojí na zadních, tak tak jak říká Lenka...
potvrzuju jani, na to já už zapomněla, jak to nepoužíváš ... :-). Hlavně netrestat couváním, to k vzpínání ještě vybízí, ale právě ustoupení zadkem, při jakémkoliv náznaku i na zemi, nechat ho ať se točí dokud se neuklidní, přípdně mu hlavu stočit k pleci a to mu nezbyde než ustoupit zadkem .
Ze sedla, když mu stočíš hlavu až k tvojí holeni a necháš ho ustupovat zádí, tak si nemá šanci stoupnout a jediné, čím může pohnout je ten zadek. Pořádně si zapřít ruku o stehno, ať mu udržíš stočenou hlavu a pobízet hodně razantně nohou ať pěkně hýbne zadkem a točí se a točí. Ať je to pro něj trest, práce navíc. Takhle si s tebou nestoupne, ale jak píše janča to musíš stihnou před tím než si stoupne, razantně to trestat i když jen nazančí.
Jo a ještě finta, prej někteří koně to pak vychytají tak, že jakmle učítí, že jim chceš tu hlavu stočit, tak se opřou do otěže na druhou stranu tak silou, že ho nemůžeš "přeprat", pak okamžitě stočit na druhou stran, protože jak vynakládá veškerou sílu, abys ho nestočila na jednu stranu a je do ní zapřený, tak logicky druhou stranu má "volnou". Doufám, že to jde pochopit, jakokdyž si představíš, že tě někdo tahá za ruku doleva a ty se celým tělem bráníš, aby tě nepřetáhl a tlačíš se celou vahou dopravu, v tom okamžiku, když tě ten co tahé doleva pustí a ještě někdo zatáhne za pravou ruku, spadneš doprava. Tohle je totiž jediný okamžik, kdy kůň může něco vymyslet a přeprat tě, jakmile má stočenou hlavu, už nemůže nic jiného než ustoupit zadkem nemůže si stoupnou ani s tebou zdrhnout , takže je to relativně bezpečné.
Tak třeba to pomůže, ale já to znám spíš teoreticky, já to použila jen v celkem decentních situacích, kdy se nicmoc nedělo (ale o to jde hned v zárodku jakékoliv pokusy razantně utnout) a ne v nějaké opravdu krizové.
To s tím zadkem je dobrý, akorát je potřeba to vychytat opravdu v zárodku, ve chvíli kdy koni blikne v hlavě "zkrat", tak už je to v prdeli. A to je těžký, ona většina věcí se líp říká než dělá :D
Teď mě tak napadá...co se ještě toho Hanýsova uchovnění týká. Dejme tomu, že pojedeš s hřebcem na výstavu, uchovníš ho..a vykastruješ. Vystaví achpak licenci potom valachovi? Nebo je nějaká spešl licence pro spermie? Fakt nevím, jen se ptám, netuším, jak tohle funguje.
Vidíš luci, teď už si budeš jen a jen užívat :D Závidím.
Do toho bych si asi měla dělat licenci, akorát, ja jsem hroznej stresátor, takže se mi udělalo blbě už při tom pomyšlení, já jsem kdysi jezdila hobby..a tak, ale jsem hroznej nerv, tak nevím jestli mi to za to stojí, ale nikdy to asi nepůjde líp jak teď, mám dohled trenéra, teď 2x, potom až 4x týdně, tak by to chtělo využít. Co kdyby mě na starý kolena pak chytly sportovní ambice...i když, nejsem si jistá, jestli to hrozí člověku, který kdysi při pony dostihu omdlel těsně za cílovou čárou :D...jo, vyhrálli jsme, ale prý jsem byla zelená už na začátku :D
Tak já teda nevim no.
Jdu si koupit něco dobrýho do tesca, udělám toustíčky, aby nám katuška náhodou nezhubla...
jo Káťo, to je přesně ono, musíš to vychytat, jakmile na to začne myslet, předejít tomu než to udělá a být rychlá. Ale myslím, že, když koně znáš a jezdíš na něm často, tak se to naučíš odhandnout a pak v mžiku zareagovat. Já sice neřešila vzpínaní, ale jiné věci a je fakt, že jsem se pak vycvičila a věděla na co kobyla myslí, ještě než to stihla domyslet :-))a pak jsem se naučila být setsakra rychlá :-)). Že nás ti arabi ale pěkně cvičí, co :-))
Arábci, to jsou chytrolíni...
Tak tedy v Koryčanech jsme opravdu zkusili naše první B-čkové závody. Obsadili jsme 2 druhá místa (showmanship at halter amatér a showmanship at halter mládež) a dvě třetí místa ( horsemanship amatér a freestyle reining). Nejvíc si cením toho horsemanshipu, to bylo opravdové překvapení.
A bonznu výsledky i na Janu se Sajmem - 1.místo v tyčích a 4. v barelech (snad jsem to nepopletla), byli jako žlutí ďáblíci, vypadali nádherně.
Tak přidám pár fotek...
Teda Peťko...ta černá košile s tím bílím límcem je fakt krásná....se mi ten western styl snad ještě začne i líbit. Moc vám to s Gajkou sluší.
Dnes se u nás stavila cestou domů Gabča, tak jsme porovnávali, kdo má víc macaté čtvernožce, ale aby jsme měli svalovce jako je Gaja, tak budeme muset sakra makat. Na té poslední fotce máš nějakého plemenného amíka?
Peti moooc gratuluji a ta poslední fotka je fakt úžasná! Moc vám to s Gajou sluší a Sajmík je taky šikulka!!! hurááá!! Arabi na závodech!!!!
No o svalech ani nemluvte! Já se snažím to moje zvíře zase dostat trochu do kondičky, dneska půjdeme na jízdárnu k večeru, teď ji hodím na pastvinku..máme nového kamaráda od neděle . Malého poníčka Bendíka...Usa zatím neví co si o něm myslet, když je trochu pidi, naopak benda se do ní úplně zamiloval
Takovou máme krásnou pastvinu zatím s přístřeškem, vzadu se staví stáj pro malého. Kamarádka ho mkoupila dětem k narozeninám a Usa mu bude dělat společnost..jsme od sebe 600 metrů, takže už jdu vzít uň, psy a jdeme za prckem
V sobotu jsme se s usou zůčastnily místní velké akce..cca 50 koní tam bylo určitě. Byla poprvé mezi tolika koňmi, ještě k tomu hromada kočárů, ale chovala se naprosto úžasně, vzorně a i moc mě překvapila.
Tady je dokonce i nějaké video, kde nás zahlídnete ...takové to bílé svéítící světýlko ..ani nespočítám kolik lidí se mě za ten den ptalo jak dlouho jsem ji čistila a v čem jsem ji koupala, že je tak bílá
http://fm.denik.cz/zpravy_region/jarni-jizde-brycek-kolem-basky-vyslo-p20100424.html
Ahoj holky, to jste dobré, pěkné fotky. Ještě něco přihoďte! Zdraví Fryšták
na achapku je tohle http://www.achpak.cz/?id=5&idp=13 Ale přijde mi, že se to jaksi letos neaktualizovalo :(
Čus, tak co nového???
My jsme se dneska jeli jen tak trošec projet...Ramouš běhal jako o závod...:)
Kámoš super, totálně zblázněný do Usy, Usa už ho včera teda vítala, ale jen proto, že má říji, což s ním chudákem trochu zacloumalo. Tak jsem se pak po telefonu od původní majitelky dověděla, že je sice valach, ale po kobylách nějak skákal vždycky..na Usu to vyzkoušel, ale ta ho zkopla ani nevěděl jak
. Domů jsem ji radši odvedla dřív, aby jsme je zbytečně neprudili, malej kolem co chvíli tancoval a předváděl se, pořád ji oždibkával. No a dneska ji nechám doma a zítra jedeme na velkou vyjížďku s koňmi..akce cca 40-50 koní, tak snad už to v neděli bude dobré a prcek se zklidní. teda nikdy mi valach po kobyle neskákal, ale vím, že jsou takoví, co je to nějak nepřejde ani bez kulek
. I když on je vedle Usy fakt pidi, tak asi by se ani nic nestalo, navíc ona se ani fakt nenechá, jak jsem viděla když ho pokaždé s jekotem odstřelila
, ale kdo ví...
Co je u nás nového..
Včera přišel mail od Dany, že se Caiře narodila kobylka po Ghazalovi z inseminace mraženým. Takže se Dana konečně dočkala kobylky, doufám, že bude všechno v pořádku. Teď jsem ještě zvědavá co Hanička od Hrazdila, termín má na začátku června.
Kaaphy dcera Sheenah (po MB Mistaz) se právě prodala do Kuvajtu. Což teda pro mne není překvapením, je to pěkná kobyla a tahle mateřská linie (Pharrah) je jedna z nejvíce ceněných.
Katko, Gabča včera psala sms, že konečně přišly výsledky, zatím nevím nic kromě toho, že můj hřebec dopadl nejlíp (potěšující v jeho 23 letech), dneska večer je přiveze, takže ti je dnes nebo zítra pošlu.
Těm co chtěli kontakt na výrobce pásky - www.pega.cz - dělají hlavně textilní výrobky, ale i pásku (a i lanko, kdyby chtěl někdo třeba pro krávy). V kontaktech najdete telefon na pí Mičíkovou, té zavolejte a domluvte se. Vyrábějí pokud jsem to pochopila hlavně na export a zbytky prodávají za velmi nízké ceny. Např. 2 cm páska cca 180 Kč / 200 metrů ve velmi vysoké kvalitě (přišlo mi pár rolí i s měděnými drátky - to jsou ty supravodivé, co normálně stojí nehorázné peníze). Zbytky znamená, že na 3 km jsem měla pásky 3 druhů, ale všechny v jedné barvě. Dříve co jsem objednávala, tak 2 km v jednom druhu. Záleží, co mají zrovna na skladě, po telefonické domluvě to paní písne na mail.
U mě nového nic moc, po menších porblémech s přepravou (nebyla :D)pro kobylu jedeme 22.5.
Hanča se bude monitorovat už od poloviny května....kobyle nám zásadně rodí cca týden před termínem, ale už to vidím, že jak na potvoru letos bude přenášet. Je mi naprosto fuk, co to bude, hlavně aby to všichni ve zdraví přežili.
Já se teď vrátila z brusliček, dali jsme si po ránu 10km a teď jsem tak zralá padnout za vlast.
tady nějaké foto...ať je to tady barevnější
Tak já to tu taky trošku prosvětlím, kvalita nic moc...ale tak víte co...jsem vděčná za každou fotku :)
co se týče řad pásek lery, tak bych řekla, že záleží na tom jaké máš koně. Někdomu stačí jedna řada i bez proudu a někomu nepomůžou ani tři :-))
Leni, gratuluju k rekordu, mě dneska udělal Sněhu na jízdárně taky velkou radost, prostě jí to šlo :-). No a pak mi to zas nedalo a pro ty, co do budoucna plánují mimča jsem našla kromě spousty názorů, že jízda na koni v žádném případě i několik pozitivních za všechny je zajímavý třeba tenhle http://rodina-deti.doktorka.cz/ maminky-rozpohybujte-sva-briska a kdo vládne německy, tak následně zajímavé stránky http://www.schwanger-reiten.de/index.html
jo a ještě mám dnes jeden zážitek teda dva: já se dneska dvakrát vykoupala. Áju jsem s Ringem dnes na ranči vzala na první pořádnou koupel, aby přežili polední cestu domů (chodíme přes pastvinu asi půl hoďky po děsném pařáku). Ája byla totálně nadšená neustále plavala, Ringo, jakovždy se nechtěl namočit celý a když jsem ho chtěla strčit, tak jak jsme se přetahovali, tak mě stáhl za nima i s riflema a botama. :-) No a podruhé doma, když jsem se vrátila, tak nám vytekla pračka . Tak už asi přichází léto
.
k těm páskám... my máme, i u hřebců 2 řady, ale je fakt, že koně tam zůstanou i když je proud vyplý...mají trávu, nemají potřebu se někam přemisťovat. 2 řady stačí i na naše hucule ražení menšího tanku, které jsou schopné provalit i dřevěnou ohradu, tam ovšem musí být proud zaplý, jelikož samozřejmě nejlepší tráva roste ZA páskou, takže cpou větší či menší části těla zkrz pásky. Já si myslím, že pokud nepomáhají 2 řady pásek pod proudem, tak nepomůžou ani 3.
Díky, tak dáme dvě, taky doufám, že když budou mít dost prostoru k běhání a trávu pod nosem, tak nebudou mít roupy :-)
Na plácku u boxíku mají z exponovaných stran tři pásky, jinak dvě. Tam jsem to dělala extra bytelně, tím, že jsou tam non stop. Takže tam jsem dala 4cm pásku, aby je to nelákalo prolízat a bylo to i na pohled pěkné. Pokud je to pod proudem, tak to respektují bez problému.
Na vypásání zahrady jsem jim dávala i jen jednu řadu tenké pásky, ale to jsem byla už docela nervozní, že kdyby vypadl proud, tak je máme v záhonech. Prcek totiž proleze, přeskočí nebo proskočí cokoliv co nekope a ten větší už měl v kupní smlouvě, že testuje často stav ohrady
Náhodou s tou tlustou 4cm páskou zkušenosti na velkých prostorech nemáte? Zatím jsem nad ní neuvažovala, protože vychází draze, ale koukala jsem, že ji má i ta pega, tak kdyby byla u nich taky levnější....
Záleží, jaké budeš mít sloupky. My používáme kovové tyčky s návlečnými izolátory (je to levné, rychle se to staví a likviduje - dřevo tak po třech letech začne uhnívat i když je napuštěné a je to opruz opravovat, zvlášť u nás, kde je pod 5 cm hlíny všude skála, ideál by byly sloupky z recyklovaného plastu, ale i když je člověk vezme přímo od výrobce, tak na oplocení 20 ha, rozdělených do cca 7 pastvin, by musel být člověk milionář... jo, kontakt na výrobce jedněch návlečných izolátorů sice mám, ale vyjdou nastejno jako z Kamíru a Kamír ti teď dá 10% slevu - jestli nevíš, tak písnu jak) a na ty kovové tyčky je 4 cm páska těžká, pořádně ji nevypneš a bude se ti prověšovat. Stejně na plastových, to bys musela mít dřevěné sloupky nebo sloupky z recyklovaného plastu a ne moc daleko od sebe. Souhlasím, že to vypadá moc pěkně, ale vyjde to dost draho. Časem si chci takhle "reprezentativně" udělat pastviny pro hřebce (i když moji to nepotřebují, stačí jim 2 pásky a v některých místech i 1) a výběhy u stáje, ale zatím jsou pořád jiné věci do kterých se musí investovat. Teď dávám do spodní řady 2 cm pásku a do horní řady 1 cm pásku, na části pastvin (přírodně ohraničených - remízy apod.) nechávám jen jednu řadu pásky, jako jsem to měla do teď. Předtím jsem zas měla dvě a přešla jsem na jednu, nějak to tak kontinuálně měním. Ale mám fakt pořádný zdroj (teda dva - jednu pastvinu za hrází rybníka mám na druhém zdroji, který je u "sousedů", oba 10.000 V a oba asi za 7 tis., takže s levným zdrojem taky neporadím, slabý zdroj mi dlouhé ohrady neutáhne), takže koně respektují i jednu pásku. Na některých pastvinách, kde jsou hodně dlouhé stěny, dávám do rohů dřevěný sloupek (s kovovým silným Lkem do země), tam mi krajní tyčky nezvládnou zůstat vypnuté. Na zdroji se nevyplatí šetřit a kupovat slabý, když ti ohrada podroste trávou (jo, dej si spodní pásu tak 80 cm vysoko, ať ji nemáš podrostlou hned) a třeba bude ještě sucho a budeš mít větší délku pásky, tak ti třeba nebude v nejzažších místech pořádně tlouct a koně ti budou zdrhat a to je fakt k vzteku.
Co je mladej zač, vypadá taky arabsky (sorry za moji ingnoranci, jestli jsi to sem už psala)?
Díky moc za info. Sloupky jsem taky řešila, nakonec jsem přes inzerát na palivové dříví sehnala za dobrou cenu akátové. Takže ty by odehnívat neměly.
Ten zdroj máš bateriový? Co jsem zkoumala na netu, tak jsem našla skoro všechyny se slabým výbojem a přesto byly drahé. Můžu se zeptat co to máš za typ? Jestli třeba nemají i něco dobrého a trošku levnějšího :) pro kratší ohrady? Ten náš 1ha 2xdokola je asi tak 1000m. Moc se mi líbí i soláry, ale ty ceny.....tím že to nebude u domu, tak mám trochu obavu z nenechavců :-( Kamir má nějaké slevy? Je fakt, že i ty izolátory na tu tlustou pásku jsou dražší...
Mladej je WPBr, ale má v původu ze 48% arabské předky, tak mne těší, že to jde i trošku vidět :-)
I když co ho mám, tak mne to arabské nadšení trošičku opustilo a občas si říkám, jestli by třeba nějaký QH co jej nic nevyvede ze klidu nebyl lepší. Ale je fakt, že aspoň je to výzva, začínáme teprve pracovat, takže třeba se časem dopracujeme i v terénu ke klidným procházkám a nebude startovat, jen když šustne lístek
:-) zrovna včera jsme se dali do stavění pastvin :-) kobuše nás kontrolovaly ze zimního výběhu, přišlo mi, že moc dobře vědí, co se chystá :)
tady máte něco nekoňského :) http://www.videacesky.cz/hudba/axis-of-awesome-4-chords-song
Včera jsme se s Gajou zůčastnily dalších závodů, tentokrát v Kostelanech, typu C. Musím uznat, že Gajka byla opět šikovná a dovezly jsme si domů i pěkné ceny, třeba pytel granulí a 3 litrovou flašku Rulandy šedé. Tedy pro každou něco na zub. Jak budu mít fotečky, samozřejmě nějaké dodám. A v čem že ten arab konkuruje amíkům? Gaja byla 1. v showmanship at halter, 4. v pleasure (tu jsme si zkusily poprvé), 3. v horsemanshipu a překvapivě vyhrála freestyle reining s krásným skóre 72 bodů. Čekala jsem cokoli, ale tohle vážně ne. To jsem málem brečela, ještě teď mi běhá mráz po zádech...
Peti super!!!!
Moc gratuluji!!! tý vado...arab a natírá to amíkům...já vždycky říkala, že jsou šikovní
My byly v sobotu na velké čarodejnické vyjížďce tady do Beskyd pod Lysou Horu k Veličkům. Jede hrozně moc koní z celého okolí, bylo jich tam vážně dost. Někteří mívají spicha tady u nás na hřišti u hospody, kousek jsem jela s pár koňmi, pak se oddělili ještě jeli pro pár jiných kdesi a já jela s Usou pár kilásků sama. Cestou jsme se sešly s kamarádkou a bandou několika koní a jeli jsme k Rajské boudě, kde už byla spousta koní uvázaných všude kde se dalo.Neměli jsme kde "zaparkovat", ale nakonec kousek dál holky daly koně ke stromům a na Usu zbyl sloup. Párkrát si zaječela, ale je zvyklá být uvázaná a nikdy se netrhala..takže fakt celou dobu byla moc hodná i přes to, že dojeli další a koně parkovali kousek od ní. Usa si tam alespoň odpočinula před náročným výstupem. Dala jsem si vínko většina pivo a pokecali jsme a pak sedli na koně a alou nahoru na čarodejnice....teda výstup jsem jela poprvé a byla to síla místy. Kousek asfaltka,a le pak už lesní dost kamenitý terén, ale Usa šla skvěle, šplhala jako horský koník a i v tom dusnu měla dost energie. Nahoře na louce bylo lidí jak smetí, psů, koní...chvíli jsme koně něchali vychladnout a popást, pak jsme je postupně uvázali...našla jsem dobrý strom, až na to, že pořád kousek dál ječel hřebec a ta moje samo že říjná neustále odpovídala
Ale jinak byla děsně hodná, zábava dobrá, muzika taky, po nějaké době se zase jelo dolů. to už hromadně se všemi koňmi, což Usa teda dolů šla dobře, ale pak zjistila že hurá jedeme domů a v bandě tolika koní šla poprvé a navíc ne všichni šli v klidu, takže se mi pak trochu rozhodila a některé cválající koně za prdelí ji fakt dostali, takže jsem ji musela malinko zklidnit, nechala jsem všechny přejet a v klídečku si už pak šla poslední a v dohledu měla jen pár koní. Cestou domů jsme ještě sem tam někoho potkaly, ale Usa už pohoda a domů jsme dojely unavené, ale v pořádku ...na jeden den měla zážitků až až. Celkově až na tu část zpáteční cesty, což bylo pochopitelné vzhledem k tomu, že tohle zažila poprvé, tak byla jinak moc hodná a šikovná.
Bylo strašné dusno, v noci pršelo a ráno poprchávalo a já ještě ze začátku myslela, že snad ani nepojedu. Pak se počasí umoudřilo, ovšem cestou se to začalo vypařovat, takže místy jsme jeli jako v sauně. Usa byla doma totálně mokrá, takže jsem ji omyla a sušila na sluníčku popásaním na hřišti, kde pak ještě dojeli opozdilci s koňmi.
Celkově byl výlet fajn. Dneska Praha mezinárodka s Fabbym...vstávali jsme ve tři ráno a jsem docela kaput...
cau holky, nevite nekdo jak se jmenuje ta konska nakaza, na kterou mame mit vzanou krev, kdyz chceme s konem cestovat?
tady v Belgii nic takoveho nemaj, jen kdyz chtej jet do Italie tak musej mit na neco testovany kone.... a ted jsem se tu bavila s nasim vetem, tak rikal, ze kdyz transportovali kone z Polska, tak si sem neco zavlekli, na co musej byt prave vysetreny kone, kdyz jedou do Italie, tak bych chtela vedet na co jsme vysetrovany u nas, jestli je to na to nebo ne...
dik
Lerry, na tom druhém obrázku už moc jak arab nevypadá, ale na tom, jak se pase, tak vypadá jako araboidní dvouletek. Kolik mu vlastně je?
Kláro, krev na infekční anémii platí pro celou EU, takže by měla i pro Belgii a rozhodně je potřeba, pokud jedou do okolních států. Pokud ji neberou, tak jezděj bez papíru.
Budu teď brát Sherifovi krev na test CA a posílat do laboratoře v Hannoveru. Pokud byste někdo chtěl taky otestovat hřebce (nebo kobyly), tak mi dejte co nejdříve vědět, můžeme to poslat a vyřídit společně.
sadzi saj

XXX.XXX.117.237
luckai
napsal(a):
co se týče řad pásek lery, tak bych řekla, že záleží na tom jaké máš koně. Někdomu stačí jedna řada i bez proudu a někomu nepomůžou ani tři :-))
Leni, gratuluju k rekordu, mě dneska udělal Sněhu na jízdárně taky velkou radost, prostě jí to šlo :-). No a pak mi to zas nedalo a pro ty, co do budoucna plánují mimča jsem našla kromě spousty názorů, že jízda na koni v žádném případě i několik pozitivních za všechny je zajímavý třeba tenhle http://rodina-deti.doktorka.cz/ maminky-rozpohybujte-sva-briska a kdo vládne německy, tak následně zajímavé stránky http://www.schwanger-reiten.de/index.html
Jů díky super článek
ms
napsal(a):
Lerry, na tom druhém obrázku už moc jak arab nevypadá, ale na tom, jak se pase, tak vypadá jako araboidní dvouletek. Kolik mu vlastně je?
Kláro, krev na infekční anémii platí pro celou EU, takže by měla i pro Belgii a rozhodně je potřeba, pokud jedou do okolních států. Pokud ji neberou, tak jezděj bez papíru.
Budu teď brát Sherifovi krev na test CA a posílat do laboratoře v Hannoveru. Pokud byste někdo chtěl taky otestovat hřebce (nebo kobyly), tak mi dejte co nejdříve vědět, můžeme to poslat a vyřídit společně.
a nevis jak se tomu rika skratkou v anglictine, jdu to ted googlit, tak jestli najdu zpravnej vyraz
Kolik to stoji se vsim vsudy Marino?
V poslední době tu trošku spinkáme nebo je nás málo?
Slíbila jsem fotky z našich závodů v Kostelanech...
Showmanship at halter...
Připadala jsem si ten den jako mistr převleků
Renčo, už se těším na bábovku, škoda jen, že to mám z ruky. Kostým byl v pohodě, jen jsem musela stát nohama na zemi, jak jsem vylezla do sedla, bylo vše jinak
ms
napsal(a):
Nééé, já už se radovala, že to budu mít schváleno od odborníka, že vypadá fakt jako skoroarab....a že mu odpustím teda i všechny hříchy....a zas nic......kdyby jsme tu měli plakací smajlík, tak sem dám hned tři :)
Jinak na té fotce má opravdu dva roky
Letos má 4. Tento snímek je starý půl roku.
Teda...ten objektiv asi fakt přidává kila.... No začínáme makat, třeba se k té arabské figuře dopracujeme, i když ten masitý čumáček asi neodpotí.
Tak ještě jeden podzimní tlusťoš a končím :-)
Takto teda jeptiška na koni nejezdí! A tak nevinně vypadala ta fotka, jak stojíš na zemi : ) Já čumím....
Moc Gratuluji holká..perfektní umístění
Hoctivě hlásím Lenči že hlavu nosit již zvládáme podstatně déle v a kroku prakticky na pohnutí otěží. Z čehož mám obrovskou radost. Někdy to zkusím natočit.
Jinak se mi do domova dostalo nové sedlo - Kentaur Olympic a řeknu vám..asi sem v lepším zatím neseděla. Navíc vypadá, že sedí nejen mě, ale i koni. Jen sme museli najednou z podbřišáku 105 přejít na 135 Divný co
Peti moc gratuluji, ukaž jim, zač je toho arab :-))
Sabi, já ti nevím, skočku bych si jako jediné sedlo asi nepořizovala, blbě se v něm přiježďuje. Ale už jsem možná zmlsaná. Ale jak jsem ti říkala, já bych se být tebou dívala spíš po nějakém univerzálu.
Btw. moje komory (jak jsi chtěla změřit) - skočka 13,5 cm, drezurka 16,5 cm.
Taky moc gratuluju k úspěchům, moc vám to na těch fotkách sluší, Gája je úžasná :)
Jinak co se sedla týká, tak si myslím, že Lenča zmlsaná je :D Pokud nemáš v plánu mířit do drezury, tak se podle mě přiježďovat dá v pohodě i ve skočce, a pokud to neni vyloženě skokový speciál, tak podle mě není vůbec co řešit. Jasné, že by bylo nejlepší mít na přiježďování drezurku, na skoky skočku, do terénu nějakej endurance speciál.... :) Pokud sedí jak koni, tak tobě, tak bych do toho šla. Nehledě na to, že jsi měla v plánu nějaké to skákání robit.
Děkujeme za pochvaly. Na tento víkend jsem nás ještě nahlásila do Koryčan, ale už jen do 2 disciplín, protože už padáme obě na ústa. Taky jsem už odkula slidovky ze zadních, říká se, ,,v nejlepším přestat" a my zajeli ten freestyle reining za 72 bodů, což je vážně hodně, tak ať jí neodrovnám nohy, s reiningem si dáme pauzu. Taky to leze pěkně do peněz i když už si vozím sama, ale to auto s vozíkem žere i trávu kolem cesty. A starty jsou taky pěkně drahé. Snad teď zajedu obě disciplíny za skóre (bez diskvalifikace), čímž bych si splnila kvalifikaci na mistrák a dala bych si pohov...
kathey
napsal(a):
Taky moc gratuluju k úspěchům, moc vám to na těch fotkách sluší, Gája je úžasná :)
Jinak co se sedla týká, tak si myslím, že Lenča zmlsaná je :D Pokud nemáš v plánu mířit do drezury, tak se podle mě přiježďovat dá v pohodě i ve skočce, a pokud to neni vyloženě skokový speciál, tak podle mě není vůbec co řešit. Jasné, že by bylo nejlepší mít na přiježďování drezurku, na skoky skočku, do terénu nějakej endurance speciál.... :) Pokud sedí jak koni, tak tobě, tak bych do toho šla. Nehledě na to, že jsi měla v plánu nějaké to skákání robit.
A já si zas myslím, že má Lenka pravdu, pokud Sabča nejezdí fakt dobře, tak ono to i vyrábí záchodový sed. Taky bych byla pro univerzál, skoro pro drezurní univerzál. Dokud nebude skákat vysoko, tak menší skákání se v pohodě dá.
Ja nevim no, já teď převážně jezdím v KT Jupiteru a ten mi přijde hodně podobný jako Olympic a s hajzlsedem problémy nemám, hurá...i když to bude asi spíš tím, že mě 7 měsíců rovná trenér. A skončila jsem s ježděním na fryšavě, tak se nebudu už kazit v sedle, ve kterém se bohužel dobře sednout nedá.
Když si to vezmu sama za sebe, tak mít skočku, nebo drezuru, tak je to úplně jedno, hlavně aby na zemi stál někdo, kdo mě ohlídá. Já na tom nejsem jezdecky tak, abych si zvládala 100% hlídat, popřípadě opravovat své vlastní chyby, bohužel, o tom, že bych je třeba nedělala, se nedá ani mluvit.
Blbě se dá dřepět všude. Ze začátku jsem byla schopná vytvářet ukázkový hajzlsed v sedle, ve kterém mi teď už ani udělat nejde.
Tady spíš fakt záleží na tom, jak kdo dobrej jezdec je, kamarádka taky svého čt hřebce jezdí od začátku ve skočce, protože prostě plánovali skákání a se sedem ani přiježďováním problémy nemá.
Já se skákat bojím (a to jsem kdysi brala 120 s ponclou jen to hvizdalo), a pořádně nevím co mám v plánu s kobylou dělat, bůhví co bude....ale taky to vidím spíš na něco směrem drezura. Ale to je prostě jen můj pohled (jinej nemám), Sabču jsem nikdy jezdit neviděla, takže netuším. Spíš jen takové úvahy
Peti moc vám s Gajou fandím! S penězi mi ani nemluv... My letos hodláme trénovat a trénovat a snad se někdy k něčemu taky dohrabeme. V neděli tady na ranči bude Toník Solandský, tak jsem domluvená , že můžu přijít se podívat...asi bez koně, ale aspoň na kuk to bude poučné. A brzy se zase domluvím s Kajou na trénincích...
sadzi saj
napsal(a):
Jů díky super článek
to potěší, že :-) to jsem ráda asi to hodím i jako samostaný odkaz ať si počtou i nearabáši. Jinak já mám od včerejška ježdění oficiálně povolené i od doktorky, jsem jí to konečně oznámila. Akorát by bylo vhodné, kdyby mi nějaký dobrák nasedlal, přece jen házat na koně 20 kilo není úplně ideální.
Peťo ste se dobře rozjely, tak držím palce ať to pokračuje stále ve stejném duchu. Hele ale tu jeptišku ti stejně nikdo určitě nevěřil :-))
Luci, tak pak dej správu, jak se ti Toník líbil, Sněhu to má domluvené od příštího týdne, začne jí zas víc práce, asi jí budou čekat krušnější okamžiky než se mnou, Tonda jí toho určitě neodpustí tolik co já :-)
Holky, já jsem docela na prášky. Máte někdo zkušenosti s tím, když kobyla chodí do výběhu s nadrženým valachem ? Mě připadá, že ta koza bude snad permanentně říjet, on je malý, ale neustále hřebčí a předvádí se a chová se prostě jako hřebeček a Usa už je na zabití. Když chodila s normálními valachy, tak dva tři dny říjela a byl klid(si ji nikdo nevšímal) a teď je zechcaná permanentě pořád
Tak nevím, jestli ji tam fakt třeba delší dobu nedávat ..problém je, že ona doma vypadá normálně, na vyjížďce, mezi koňmi, v pohodě...a přijde tam, on začne hřebčit a lítat jak magor hřebec a Usa čapne a už je to v háji..a jen kvičí, piští a je prostě říjná koza..chjo..
My teda valachy nevedeme, ale máme jak nadrženýho hřebce, tak nadržené kobyly (hucule plus kamarádčina ponice). Takže ve chvíli, kdy jde nějaká do říje, tak je to veselé, taky uchcávají, i při vyjížďkách...a tak podobně.
Jak dlouho to trvá? Já bych to ale asi moc neřešila. Pokud se nepletu, tak Amir si vesele "připouštěl" kobyle ve výběhu a spokojenost byla na všech stranách :D Poníček má smůlu, že je malinkej :D
No, začala kdesi ve čtvrtek říjet. Jenombyla jsem zvyklá, že ji to brzy vždy přešlo, valaši si ji nevšímali, maximálně spolu uchcávaly kobyly dvě, ale v pohodě. No a teď se prudí pořád navzájem, byla i o víkendu na té akci s hromadou koní, akorát řvala na hřebce, který na ni pořád ječel, ale jinak pohoda, uchcávání nebylo klid. No a přijde k poníkovi, celou dobu jde v pohodě, jenm vyjdeme z olšiny, začne hřebčit jak magorek a už je to v háji .... a Usa je spíš na zabití. Mám dojem, že ji k večeru vezmu pod sedlo a schválně na ty louky...a bude makat
Momentálně mám pocit, že snad bude říjet už do smrti
No právě já nejsem zvyklá, že by tak dlouho blbla...jak dlouho to u kobyl jindy trvá? Já někdy ani nepoznala, že má říji. Většinou když začala ječet na koně..jindy je prdí. Ale to tak dva tři dny a nic..nikdo si ji nevšímal, tak přestala. Ale teď má prostě vedle sebe malého nadrženého valáška a tak si hraje na princeznu, ten kolem poskauje nešťastně, že je velá a je to komedie...
ti smajlíci jsou srandovní...
Jinak k tomu sedlu. Já právě od doby, co mě Lenka přesadila v sedle jezdím prakticky - jak to nazvat - Po pipině třeba.
A když sem si sedla do toho sedla...tak sem se cítila neuvěřitelně dobře právě posazená tak jak se celou tu dobu snažím...a navíc sem měla perfektní kontakt holení - což se mi moc nedařilo. Třmeny sem ani nezkracovala..takže to až taková skočka neni - dle mě. Není to nějakej extra speciál.
Když se podívám na toho jupitera a olympica - přijde mi že ten ,,universál jupiter,, je víc vykrojenej vpřed než ,,skočka,,
Jinak je lepší mít obě sedla - to určitě...ale v každým z ních se dá dělat oboje - ale ani v jednou to oboje né dokonale.Takže je asi nakonec jedno co je to za sedlo, když jedno nebo druhé v tom dokonale nepůjde. Já pokud opravdu sedlo bude sedět koni ho beru. Protože já se cítila báječně. Nohy byli tam kde měly být...a nemusela sem je tam během vyjížďky neustále vracet...a sed..no paráda.
Jinak Usu byl Lucky neřešila vůbec. Bohužel - proto já radši kluky Amir si vesele skočil na každou kobylu ve výběhu. Už ho to přešlo. Ale jakmile je valach jen trochu hřebcem - kobylky nám říjely kdykoliv to na ně přišlo.
Smajlíci jsou supeeer
Lucky, jestli chcete juknout, jak nám arabi ve westernu chodí, tak na :
http://www.youtube.com/user/Mihulka2000#p/u/6/AzLeYB8CVjg
http://www.youtube.com/user/Mihulka2000#p/u/5/chNWW3clSOY
Chce to ještě dopilovat.... zatím to nejde s těma americkýma videjkama srovnat
Katy, asi tě sklamu, Jupiter a Olympic jsou úplně jiná sedla. Jupiter má dost hluboké posedlí, delší bočnice a daleko větší opěrky - klasický univerzál.
Olympic je naproti tomu opravdu hodně na skoky, což značí ploché posedlí, malé opěrky, krátké bočnice a úplně jiný sed než v jupiteru.
V skočkách má člověk opravtu větší kontakt s koněm holení, to je dané tím, pro jaký účel sedlo je a kde ty nohy máš a hlavně mají hodně nízké polštáře. Proto se člověku na začátku zdá, že má s koněm lepší kontakt. Pokud ale srovnáš s univerzálnějším sedlem od KT (Jupiter, Apollon, Seneca) nebo s nějakou drezurkou, dojdeš na to, že ve skočce sedíš jako by nad koněm, na plocho a nemůžeš na něj tak dobře působit. Sed je základ přiježďování a pokud sedíš nahoře na koni, tak to jde daleko hůř.
Peti, náhodou....nikdo není dokonalý. Vidím, že máš podobné problémy někdy..takové to vystřelení hlavy v klusu či cvalu...na tom hodně teď pracuji. S Kájou jsme to pilovali, aby při naklusání tu hlavu udržela správně a prásk jí nahoru. Ona hned na pobídku tu hlavu zase sníží, ale není to dobré, když ten kůň tu hlavu vystřelí nahoru, že.
Teď jsem fakt zvědavá na toho Toníka, ale jak bude takhle chcát, tak jízdárna bude jedno jezero
sadzi saj

XXX.XXX.117.237
luckai
napsal(a):
to potěší, že :-) to jsem ráda asi to hodím i jako samostaný odkaz ať si počtou i nearabáši. Jinak já mám od včerejška ježdění oficiálně povolené i od doktorky, jsem jí to konečně oznámila. Akorát by bylo vhodné, kdyby mi nějaký dobrák nasedlal, přece jen házat na koně 20 kilo není úplně ideální.
Jj, mě každopádně, protože jsem do 5 měsíce jezdila celkem aktivně, sice jenom 2x týdně, ale z toho 1x trénink a pak 1x terén, zbytek jsem spíš dělala trenéra spolujezdkyni nebo zajela udělat kopýtka apod. a teď, když musíme mít volno a jezdit bez sedla nějakou dobu, takže mi to ježdění odpadlo, se tam vyškrábu max.1x týdně a to jenom v klidu pohoda, bez toho sedla nemá cenu riskovat, tak to na sobě dost cítím, začínám být udýchaná, funět a začli mě brát záda
Luci z toho si nic nedělej, u nás maj kobyly už snad měsíc říji a úplně všechny.Ve stáji máme dva valachy,který jsou totálně nehřebčící a Hanýsáka..a když jsem lonžovat do vedlejšího výběhu tak se všechny kobyly nahrnou k ohradníku do řady a všechny se střídaj v uchcávání :-)
to tu zas trochu zahltim fotkama..sem dostala od kamaráda fotečky Hanýsáka a některý se mu fakt povedly :-)
tady jsme perfektně zmokly a když jsme se vrátili ke stáji tak se udělala duha a vylezlo sluníčko :-)
Tak fotka s duhou je jako z pohádky
Já vylezla s foťákem, že usu nafotím v pampeliškách na loukách u Bendy no a než jsme došly k řece, obloha se neprostupně zatáhla..chjo...
Tak mám něco bez sluníčka mnoo...
Jinak Usa ještě uchcává, ale už po bendovi kvičí a pere od včera a Benda se začíná sklidňovat, i když jak je metr vedle, tak pořád hřebčí a Usa z toho už není nadšená.
No teda musím říct, že mi nikdy kobyla takhle heblbla, co ukázala teď. Takže budeme mít asi veselo. Jak si ji valaši nevšímali, tak pohoda, ale Beníkovi asi nedošlo, že už fakt není hřebec a use tentokrát ještě chyběla červená kabelka
Ale tak hlavně že máme krásnou pastvinu a kamaráda...Usa už se k němu i těší. První tři dny jsem ji tam táhla jak mulu..vůbec nechtěla k tomu prckovi novému jít.
janele
napsal(a):
Co se ti líbí na zalomeném krku?
Na té druhé fotce vypadá dobře, dospívá ...
Mě se líbí celková fotka jako taková tak nevim co ohned kritizuješ.
Ani učenej z nebe nespadl.Bych chtěla vidět každýho kdo tu kritizuje jeho začátky...
Seru na to už sem nedam ani jednu fotku.
bonzelka
napsal(a):
Mě se líbí celková fotka jako taková tak nevim co ohned kritizuješ.
Ani učenej z nebe nespadl.Bych chtěla vidět každýho kdo tu kritizuje jeho začátky...
Seru na to už sem nedam ani jednu fotku.
Sorry, to si neber až tak špatně. Jestli chceš fotku, tak nějakou najdu. Nebo vídeo. Taky vím, že je na mně hodně ke kritice, a jsem za ni ráda, i když bolí... Ale pomáhá...
Já jen když viděla tu fotku, připomněla mi jednu slečnu, co si jezdí mladou arabku, na přilnutí, koník se jí schovává za udidlo, je vzteklý... a trochu se bojím, jak ta kobyla dopadne. I když asi nic zvláštního, v této republice ... :-( No, tak jsem jen myslela, že ty takto dopadnout nechceš...
jj ta mu sluší...teďka jsem koupila i světle modrou dečku a shánim kamaše.. :-)
K tý tmavě modrý dečce budem mít černou uzdečku s vypletenym copánkem v modrý barvě na nánosníku a čelence
a pak ještě vymyslim,nějakou bílou kombinaci,ta mu taky sluší..
mě to ba hrát si s barvičkama :-)
o víkendu máme ve stájích brigádku,budeme bílit a čištit boxíky..
Hanšíka mi teď přestěhovali úplně do krajního boxu,tak má pokoj od kobyl,už kolem nich ani nemusíme projít tak je tam spokojenej :-)
A já sem teď taky,je teď úplně jak milius,hodnej jak chodí teď alespoń 3xtýdně na chvíli pod sedlo tak dal pokoj.Od tej doby co jsme se z tý stojky převrátili,tak už na zadní nešel...asi se taky vyškolil...
Sehnala jsem nám ještě jednu trenérku,která jezdí až k nám do stáje talže jsme teď pořád pod dohledem :-)
janele
napsal(a):
Sorry, to si neber až tak špatně. Jestli chceš fotku, tak nějakou najdu. Nebo vídeo. Taky vím, že je na mně hodně ke kritice, a jsem za ni ráda, i když bolí... Ale pomáhá...
Já jen když viděla tu fotku, připomněla mi jednu slečnu, co si jezdí mladou arabku, na přilnutí, koník se jí schovává za udidlo, je vzteklý... a trochu se bojím, jak ta kobyla dopadne. I když asi nic zvláštního, v této republice ... :-( No, tak jsem jen myslela, že ty takto dopadnout nechceš...
Janele:
já už trenérku na kritiku mám, drtí nás celkem slušně a pokroky byly vidět už po první hodině...Zítra nebo v neděli máme další trénink,fotky budou,ale dám je na FB takže kdo se bude chtít kouknout tak budou tam.
Fotky co jsem sem dala fotil kamarád někdy na podzim,takže jsou půl roku staré a já měla radost,že se mi konečně dostaly do rukou.
Na fotce je i vidět,že ho nijak nedržim,oteže mam v jedný ruce,protože sem si druhou utírala nosánek,takže to opravdu nebylo mojim cílem...
Nepotřebuji žádné fotky lidí v začátcích,já z toho stejně prd vykoukám,když sama začínám.Nějaké chyby už sama vidím,ale pořád se mám hodně co učit.A nechci se někomu pošklebovat,že dělá blbě to a tohle,když sama umim prd...Každej má pořád co zlepšovat ať už má koně nějak líp přiježděnýho nebo ne.A všichni si myslim,že se snaží udělat maximum pro to,aby uměli čím dál víc věcí a lépe.
To je i můj cíl,ale jde to pomalu,nemáme k dispozici jízdárnu,trenérku,která by byla hned někde za barákem...finančně se to taky člověk snaží furt nějak plácat,aby šlo to a tamto...
Neni to lehký vís..