Dobrý den, mám dotaz: jezdím ,,čistokrevného,, bezpapíráka- 6 let. 60km od nás působí v chovu plemeník appy, jelikož kůn vykazuje druhotné znaky tohoto plemene : pruh.kopyta, skrvn.pigmentace kůže po těle, okolo očí, na pohlaví a takové to ,,divné oko,,, ocas a hříva skoro nic.
Je nějaká možnost, zjistit, zda-li je opravdu po tom hřebci? Je samo možnost, že je po nějakém ,,těžkém,, hřebci, protože ti se taky často v této barvě vyskytuji, ale zde žádny oficko nepůsobil a nepůsobí. Pokud to teda nebyl ,,sousedovic Pepík,,
Kůn je jemnější stavby těla, výška kolem 165 cm. hnědák, 2 malé odznaky na hlavě a pz bíla po korunku.
Tato možnost mě napadla, po tom co jsem na živo včera viděla ročka z ČT po appě. Stejný kůň, jen mladší a má flek na prdelce.
Tak jak na to ?? Díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

jedine DNA test.

robi sa to tak, ze sa vezme krv potomka a pravepodobneho rodica zistuje sa pribuznost. kde a ako sa to v CR robi, to neporadim, bohuzial. Pokial je pravdepodobny otec registrovany plemennik, skusila by som sa obratit na prislusnu ogranizaciu, ti by mali vediet poradit.
V čechách to dělaji 2 imunogenetické laboratore a to je Brno a nebo Hradišťko u Prahy.
Dělá se to tak, že vytrhnes koni hřívu jedno kde, ale musí obsahovat cibulky na konci. staci par žíní s těmi cibulky.
Hřívu s vyplněním papírem, je snad stáhnutelny na webu nekde poslet postou na jednu z vyse uvedenych laborazori.
Musis mít ale tu hřívu od obou koní co chces porovnat. Pokud tedy hřebec nemá tu genetiku hotovou.
Výjde to kolem 1 000 kč.

ste pokrocilejsi, u nas sa robi DNA z krvi
Já to dělala u hříběte cca před 3 roky-musím to dělat, máme to dané řádem PK, musela jsem udělat genotyp i matce (ještě ho neměla), otec byl plemeník. Na netu Laboratoř imunogenetiky v Hradištku pod Medníkem - www.cmsch.cz - tam najdeš formuláře, zjisti si telefon (tel: 257740268) a zavolej, zda mají genotyp u tvého potencionálního otce, musíš vědět přesné jméno. Pokud ano, vezneš hřívu jen tvému ,,6l.hříběti", vytiskneš z netu formulář a pošleš vyplněný spolu s hřívou, cena je cca 1000-1500kč. Pokud tam otec není registrovaný, tedy nemá hotový genotyp, vytrhneš hřívu i jemu (minimálně 20 cibulek), formulář vytiskneš 2x a necháš testovat i jeho. Pak se vejdeš cca do 3tis.