Ahoj, tak s artrozou se dá žít.Já měla starého koníka a ten měl artrozu v každé noze na třeba třech místech od 12 let.Dožil se 23 a chodil ještě pod sedlo.Tím ale nemyslím, že jsem ho hnala jak blázen.U těchto koní se doporučuje jezdit třeba denně klído dvakrát dvacet minut.Já jezdila jednou půl hodky, klidným tempem, sem tam sem naklusala i nacválala, ale je to opravdu jiná práce než s mladým koněm.Když chodí často, není ztuhlý, klouby së promažou a bolest je menší, doporučuje se ho dát hned i do výběhu, aby se jakoby ¨´vychodil¨
Jinak dávala jsem Alavis msm spolu s Alavis dual najednou,anebo samotný Alavis Triple bend. nejlepší zkušenosti a cenově není náročné.Když chceš něco navíc, jednou ročně Bonharen, několik injekcí cca 5 tisíc.Když je chladno, je důležité koupit zateplováky na nožky vevnitř s kožíškem a pečlivě nožku zabalit, přes zimu nechávat stále, jen na vyjíždku sundat.Místo jsem mazala kostivalovou mastí či alpou a zabalila poté do obvazu.
Jinak nějaký skoky atd to pro toho koníka není, na stáro sem s nim chodilauž jen po rovině, žádné kopce.
Hodně štěstí, klído se ptej ráda zodpovim, jinak rady jsou od veterinářky
Mám 18letou kobču, na půl chladasku..V poslední době se u ní začlo projevovat to, ze kdyz stoji dlouho v boxe a vyleze ven, chodí ztuhle na přední nohy! většinou tedy po nějaké větší vyjížďce apod. Když pak trochu pochodí a rozhýbe se, nejde to naní ani poznat. Normálně nemá problém,aktivně se zůčastnujem hubertů a různých akcí, živě jde dopředu, ale na druhý den pak na ní vidím, že ji nožky bolí. Napadlo mě, že by to mohla být artroza, ale nemam to vetem potvrzeno.
Alavis triple band jsem začla podávat a taky jsem zaznamenala zlepšení, najednou se jí chodilo jak baletce. Nyní jsem vyzkousela MSM čisté od farnamu ( vyjde balenim i penezi levneji) ale zdá se mi, ze nema takovy ucinek jako triple band, ktery navic obnovuje tu chrupavku.
Chci se taky zeptat na to, zdali je lepsi, jestli je kun okovany nebo ne. Ta moje chodí na boso, ale je to citlivka, kdejake kaminky ji vadí i nerovny povrch..na mekkem samozrejme bez problemu i po hladkem cistem asfalte..
Kůň s artrózou potřebuje, co nejvíce pohybu, klidného řízeného, podle aktuálních fyzických schopností koně. Pokud tvoje koby zvládá s přehledem huberty, tak jste na tom ještě hodně dobře a že má další den ztuhlé nohy, tak jí vem na krokovku ať se protáhne, ale do budoucna bych omezila i ty huberty, ne úplně, ale jet třeba s pomalejším lotem, aby se kobyla nepřepínala, přece jen ty klouby dostávají zabrat, ale to už musíš poznat ty, kdy je to moc:)
A ještě taková malá poznámka, my dáváme kobyle s artrózou alavis MSM a velká spokojenost, jen k tomu alavisu triple blend ... to, že obnovuje kloubní chrupavky je akorát tak reklamní tah, i kdyby ta chrupavka sebe víc chtěla, tak se neobnoví, protože chrupvky se regenerují z ochrustavice a kloubní chrupavky ochrustavici nemají, takže se nemají ani z čeho obnovovat ;)
ano, to bude artroza.Nedávejte čistý Msm, dávejte od Alavisu msm spolu s Alavis dual.A střídejte s triple bend.Každý je na něco jiného, smaozřejmě nevyléčí, ale pomůže od bolesti a částečně s tím něco udělá a je to opravdu znát.Já kovala na předky a žádný problém, je lepší koně nakovat, když máte tvrdo, akorát bude otlačenej a to je horší.Já měla kováno na předek a uplná pohoda.Hezký koníček, já měla pořádně udělané čt a bohužel tito udělaní koně na to dost trpí.Když je ztuhlá, krokujte s ní, výběh jí taky prospěje
Tak teď mám obrovské dilema...nakovat či nenakovat...někde tady na netu jsem četla příspěvky, že je lepší nechat koníka bosého, někteří radí nakovat..
Zkusím tedy alavis dual s tím MSM, přece jen v tom triple bandu je to v koncentrovanější formě, a určitě to pomáhá.
Koby samozřejmě po takové zátěži krokuji na prochajdě na ruce dokud se nerozhýbeme a je to O.K. škoda, že tam kde jí mám ustájenou jí nemohu mít i přes noc venku..dříve tak bývala ( když jsem ji měla jinde) a žádné problémy jsme s nožkama neměli..protože se pořád mohla hýbat.
Jinak je na tom koby opravdu fyzicky docela dobře, pokud jde o klasickou zátěž, 40min jízdárny nebo dvouhodinová vyjížďka v poklidném tempu kde se jenom nevalí a nevalí...
Je to macek, máš pravdu, má taky docela hrubé a těžké nohy no otci norikovi které zdědila, takže proto možná na ně i trpí :(