FOTODERMATITIDA - alergie na lunce

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.4.2010 07:00
kajka

XXX.XXX.149.26

Prosím o radu. Mojim dvěma koníkům se zničeho nic objevily na některých bílých částech těla rozedrané boláky. Jeden má rozedraný krk a ten druhý má ponožky sedřené pomalu až na kost jak se škránou. volala jsem veterináře a dozvěděla jsem se že mají alergii na slunce. Máte prosím s touto chorobou někdo nějaké zkušenosti? Je možné že by se citlivost na slunce projevila po podání antibiotik? Jaká je šance že se úplně uzdraví? :-(

26.4.2010 07:45
strelish

XXX.XXX.201.122

Uzdravit se uzdraví, co by ne... některé antibiotika způsobují zvýšenou citlivost na slunko, stejně tak třeba třezalka nebo Fastum gel...

26.4.2010 07:48
medi

XXX.XXX.149.26

Kláry můj názor je ten že to mají s těch kvítek (třezalky). Neboj bude to všechno dobré a mooc vám držím pěstičky ať je to co nejdřív.:-)

26.4.2010 07:52
lesterka

XXX.XXX.48.224

Moje kamarádka s tím má zkušenosti více než bohaté, téměř k nezaplacení - půroční léčba 25 tis. Seškrabávání strupů, tlakové obvazy, miliony mastiček. Denní umývání nohou betadinovým mýdlem, vytírání do sucha, mazaní všemy možnými i nemožnými mastičkami. Nakonec jediné, co trošku pomáhalo, byly kortikoidy a podzim. Přes léto prakticky nemožné vyléčit. Přes zimu se to dalo dohromady, ale děsí se toho, co bude toto léto, jestli se to nevrátí. Nikdo neví.
Pokud můžu poradit a nemáš to moc daleko, kontaktuj MVDr. Jahna (klinika Brno), ten jediný jí byl schopný kloudně pomoct a finančně z ní nesedřít kůži.

A přeji hodně štěstí, hodně času při ošetřování a pevné nervy při léčbě...

ládys

26.4.2010 08:54
ládys

XXX.XXX.45.106

Ahoj.
Můj koník to měl loni taky. Předloni ale ne. Tak přijel doktor (ale nehnala jsem ho sem jen kvůli tomu, to fakt ne) a řekl, že je to s třezalky. Naštěstí to měl jen na zadních nožičkách(je palomino) a lysince se to naštěstí vyhlo. Druhý koník to měl loni taky poprvé, na zadních nohách, kde má obě dvě spěnky bílé.
Že by jim to nějak bránilo v pohybu to ne, ale zřejmě to bylo nepříjemné. Začala jsem na radu strhávat strupy, což se jim za párkrát moc nelíbilo :-), ale pomáhalo to. Mazala jsem Betadine mast, ale roztok bude taky asi fajn. A zkoušela jsem kostival, který pomáhá na vše a taky trochu zabral. A výborná je mast od leovetu na podlomy, ikdyž to není klasický podlom,tak je hojivá a pomůže. Vet nechtěl nic, mastičky jsou za pár kaček a stačí se tomu trochu věnovat, čistit, mazat (změkčovat), ostříkávat a koníkovi pomůžeš aspoň v tom, že to nebude tak nepříjemné, protože pochybuji o tom, že by se to dalo úplně vyléčit a zamezit návratu. Je to přeci jen alergie.

Přeji hodně zdaru a doufejme, že letos se třezalce dařit nebude :-).

(ještě podotknu, že pokud je to od slunce, tak chránit hlavně znaky na hlavě a v okolí čumáčku, viděla jsem kobylku, na kterou majitelé kašlaly a ta už nechtěla pomalu ani žrát, aby si nedrhla čumák :-/. Stačí mazat krémem na opalování, nebo repelentem přímo pro koně s obsahem krému na opalování :-)).

26.4.2010 09:07
strelish

XXX.XXX.201.122

Pokud je to alergie v návaznosti na třezalku, tak se to vyléčí bez problémů a opakovat nebude - dokud se teda zas nenažere třezalky :-)) Jinak na hojení a na stroupky je dobrá i kalciová mastička.

26.4.2010 09:32
careta2

XXX.XXX.160.10

Ahoj,já sice s tímto nemám přímou zkušennost,ale mám dvě-tuto zimu velmi často nemocné děti a tudíž vím,že se s antibiotiky nemá chodit na slunce. Tak proč by se problémy nemohly objevit po nich.Doufám,že to bude brzy dobré.:-)

26.4.2010 10:10
strelish

XXX.XXX.201.122

careta2 napsal(a):
Ahoj,já sice s tímto nemám přímou zkušennost,ale mám dvě-tuto zimu velmi často nemocné děti a tudíž vím,že se s antibiotiky nemá chodit na slunce. Tak proč by se problémy nemohly objevit po nich.Doufám,že to bude brzy dobré.:-)

...s NĚKTERÝMI antibiotiky...bych neházela všechny antibiotika do jednoho pytle, protože hodně z nich se sluncem reakci nevyvolá vůbec žádnou. Může to mít souvislost, ale taky nemusí :-|

26.4.2010 11:56
sally

XXX.XXX.70.138

Je potřeba zjistit, co ji způsobuje.
V prvé řadě pokud někde koně mají přístup k třezalce, tak ji zlikvidovat.
Vloni se mi to objevilo u roční hermelíny - škrabala si kolem očí, na nose, pak rozedřela chlupový vír na prsou, na břiše. Mazala jsem Swatem ( výborný), také bylinnou hojivou mastí, byl mi doporučen od lidí, co s tím mají zkušenost i opalovací krém s vysokým ochranným faktorem. Dle veta to u této konkrétní kobylky může být díky barvě ( světlá hermelína - naštěstí nohy bez odznaků, na těch neměla nic). Náchylnější jsou prý světlí koně, koně s velkými odznaky na hlavě ( kámoška měla totéž na hlavě paint kobylky s velkou lysinou - na pastvině spálený nos) a nohou.
Doporučení mimo mazání bylo držet ve stínu, když pálí slunce, jinak venku v pohodě pořád. Zlikvidovat třezalku ( tu my ale neměli). Mazat - vyzkoušet, co nejlíp funguje.
Kobyle to pomalu odeznělo během léta ( nejhorší to bylo začátkem června, pak to asi i díky mazání pomalu zmizelo).
Letos zatím nic, ale pozoruju ji. Vet říkal, že se to může objevovat každoročně, anebo už nikdy nemusí a může to mít různou intenzitu. Že těžko zjistit, z čeho to je - u nás nešlo ani o třezalku, antibiotika vůbec, léčená nebyla.
Hodně štěstí při léčení.

26.4.2010 12:09
lesterka

XXX.XXX.48.224

Je pravda, že je třeba zjistit, co to je. Pokud je to opravdu fotodermatitida, tak ti zmíněné rady nepomůžou, na tu nepomůže nic, mimo vyhnutí se slunci a jediná účinná léčba jsou kortikoidy. Pokud je to reakce na třezalku či na něco jiného, je třeba postupovat jinak.

26.4.2010 12:17
sally

XXX.XXX.70.138

Jen bych ještě dodala k těm světlým barvám - asi jsem to špatně vyjádřila - bylo to myšleno tak, že nepigmentovaná kůže je náchylnější ke spálení sluncem než pigmentovaná. (Jako fototypy u lidí, světlí se spálí brzo - bez mazání s vysokým UV faktorem delší dobu na slunci ani ránu).

27.4.2010 00:27
equisychra

XXX.XXX.11.52

sally napsal(a):
Je potřeba zjistit, co ji způsobuje.
V prvé řadě pokud někde koně mají přístup k třezalce, tak ji zlikvidovat.
Vloni se mi to objevilo u roční hermelíny - škrabala si kolem očí, na nose, pak rozedřela chlupový vír na prsou, na břiše. Mazala jsem Swatem ( výborný), také bylinnou hojivou mastí, byl mi doporučen od lidí, co s tím mají zkušenost i opalovací krém s vysokým ochranným faktorem. Dle veta to u této konkrétní kobylky může být díky barvě ( světlá hermelína - naštěstí nohy bez odznaků, na těch neměla nic). Náchylnější jsou prý světlí koně, koně s velkými odznaky na hlavě ( kámoška měla totéž na hlavě paint kobylky s velkou lysinou - na pastvině spálený nos) a nohou.
Doporučení mimo mazání bylo držet ve stínu, když pálí slunce, jinak venku v pohodě pořád. Zlikvidovat třezalku ( tu my ale neměli). Mazat - vyzkoušet, co nejlíp funguje.
Kobyle to pomalu odeznělo během léta ( nejhorší to bylo začátkem června, pak to asi i díky mazání pomalu zmizelo).
Letos zatím nic, ale pozoruju ji. Vet říkal, že se to může objevovat každoročně, anebo už nikdy nemusí a může to mít různou intenzitu. Že těžko zjistit, z čeho to je - u nás nešlo ani o třezalku, antibiotika vůbec, léčená nebyla.
Hodně štěstí při léčení.

Není třeba pátrat po tom, co to způsobuje. Je to přecitlivělost na sluneční světlo. Náchylnější jsou albíni a painti, kteří postrádají na určítých místech v kůži pigment. Kůže nemá přirozený filtr proti UV záření a snadno se spálí ultrafialovým světlem. Rok od roku a místo od místa to může být jiné vzhledem k nestabilitě ozonové díry. Druhou příčinou je pojídání třezalky, která způsobuje fotosenzibilitu k slunečnímu záření.

Řešení je několik. Jedním a nejrychlejším je akupunktura, která ovlivní citlivost na UV záření. Je třeba začít ihned. Druhým je zabránění pojídání třezalky. Ta ale ještě neroste a tak citlivost na sluneční záření není určitě způsobena třezalkou. Citlivost způsobuje v třezalce hytericin, ale ten je převážně ve květech. Další možností je užití homeopatie. Je však třeba koně vyšetřit pomocí EAD, zjistit skutečnou reakci umunitního systému a nasadit podle tohoto vyšetření určitá homeopatika. Pokud jde o čumák, je možné ho mazat UV opalovacími filtry. TS

27.4.2010 08:26
jirinajanickova

XXX.XXX.99.226

Nejen třezalka způsobuje fotosenzibilitu, ale třeba taky VOJTĚŠKA - a řada dalších rostlin. Mně osobně ji například vyvolává libeček.
Jiřina

27.4.2010 08:53
sally

XXX.XXX.70.138

Existuje někde seznam těchto rostlin?
Tím jsem právě měla na mysli, že je potřeba zjistit, co je příčina. Zadavatelky koně to mají hned dva a najednou, což není běžné a ukazovalo by to na nějakou rostlinu.
Vím, že třeba i pro lidi je velmi nebezpečný invazní druh bolševník, kdy po potřísnění kůže jeho šťávou a následném osvícení sluncem vznikají popáleniny.

27.4.2010 16:38
jurasek

XXX.XXX.112.250

a co takhle nejdřív zjistit jestli nemaj vši

27.4.2010 17:00
jirinajanickova

XXX.XXX.99.226

Jestli někde existuje seznam, nevím. Já znám tyto :
andělika,bedrník, libeček, pakmín, pastinák, routa, řebříček, třezalka, obecně rostliny obsahující furokumariny - proto bych za potencionální "viníky" považovala víceméně celou čeleď miříkovitých - a že jich na lukách a pastvinách je .... ty, co jsem tu uvedla jsou vedeny v herbářích jako léčivé, ale ono nepříjemné působení mají i ty, které se k léčebným účelům nevyužívají, nebo využívají míň - bršlice kozí noha, děhel, vojtěška, merlík všedobr ...
Tím nechci říct, že jsou všechny stejně nebezpečné, ale znáte to - stokrát nic umořilo osla a denodenní brouzdání v těchto kytkách hlavně za rosy nebo za mokra a zároveň za působení slunečních paprsků prostě dělá divy :-(
Jiřina

27.4.2010 17:03
jirinajanickova

XXX.XXX.99.226

Ještě jsem vlastně chtěla dodat, že může jít v ruku v ruce s působením pryskyřníku - i když ho třeba nesežerou, taky má dotykový zpuchýřující účinek - a ani není potřeba slunce k tomu :-(
Jiřina

27.4.2010 19:10
sabina

XXX.XXX.60.81

Logiské je, že ATB se nesmí na slunce !!! NIkdy vám to doktor neřekl??? Taky sem se osypala a pálelo mě to, co sem slunci vystavovala....takže dle mě to bud od těch ATB

27.4.2010 21:18
strelish

XXX.XXX.127.251

sabina napsal(a):
Logiské je, že ATB se nesmí na slunce !!! NIkdy vám to doktor neřekl??? Taky sem se osypala a pálelo mě to, co sem slunci vystavovala....takže dle mě to bud od těch ATB

Vzpamatuj se a nedělej zbytečný rozruch. Antibiotik je několik skupin lišících se jak mechanismem účinku, tak strukturou a od toho se odvíjí spektrum působnosti, nežádoucí účinky, interakce s potravou atd. Pokud by mi doktor třeba u penicilínu řekl, že nesmím na slunko, tak si o něm budu myslet akorát to, že je s prominutím debil. :-| Škoda, že není v obecném povědomí spíš to, že drtivá většina ATB snižuje účinnost hormonální antikoncepce :-):-):-)

28.4.2010 08:34
alfi pav

XXX.XXX.58.74

Moje kobyla patri mezi ruzovocumakoidy (simla,s vekem se ji zvetsuje nepigmentovana cast na hlave hlavne v okoli nozder).
Problem, ktery popisuje zadavatelka jsem mela s zeleznou pravidelnosti kazde leto (resp jakmile vylinala zimni srst na hlave a snupaku) od doby, co byla na pastvine. Mivala chycenou celou bilou cast na hlave od snupaku az skoro po oci a same osklive strupy, nedalo se ani jezdit, vadila ji i uzdecka. Nejdriv jsem nechapala co se deje, pak jsem to zkousela umyvat antibakterialnim mydlem, sundavat strupy, ATB, vsechno mozne a nic nefungovalo. Na pastvine se vyskytovala trezalka, ale i kdyz jsem ji likvidovala, tak problem stale trval a zadnou jinou podezrelou kytku jsem nenasla.
Veterinar nevedel, co s tim a nikdo nebyl schopny poradit.
Nakonec jsem se o situaci bavila s jednim znamym, co vlastni hrebcin a rekl mi, ze u nich to je to same s konmi, co maji ble znaky nebo nepigmentovanou kuzi s minimem chlupu a ze se jedna jen o zvysenou citlivost na slunecni zareni (neco jak kdyz se lidsky fototyp 1 vystavuje slunci bez ochrany cely den namisto 20min...). Doporucil lidsky opalovaci krem typu sunblock (ja kupuju od garnier opal.krem pro extremne citlivou plet, tubicka stoji kolem 300kc a vydrzi jednu sezonu) a mazat a mazat a mazat + pokud jsou uz vytvorene strupy tak umyvat antibakterialnim mydlem, pak osusit a namazat. Svete div se, fungovalo to a funguje to stale naprosto dokonale. Ani jsem nesundavala strupy, do tydne opadly samy (kobyla to mela citlive, i u jemneho omyvani se ksichtila jak svina) a od te doby ma kobyla pokoj. Sice ji ten rypak po namazani sviti belobou na 100m daleko, ale kdyz namazu rano a odpoledne, tak bez jakychkoli potizi zvlada i pastevni odchov.:-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík