Prosím o radu. Mojim dvěma koníkům se zničeho nic objevily na některých bílých částech těla rozedrané boláky. Jeden má rozedraný krk a ten druhý má ponožky sedřené pomalu až na kost jak se škránou. volala jsem veterináře a dozvěděla jsem se že mají alergii na slunce. Máte prosím s touto chorobou někdo nějaké zkušenosti? Je možné že by se citlivost na slunce projevila po podání antibiotik? Jaká je šance že se úplně uzdraví? :-(
Moje kamarádka s tím má zkušenosti více než bohaté, téměř k nezaplacení - půroční léčba 25 tis. Seškrabávání strupů, tlakové obvazy, miliony mastiček. Denní umývání nohou betadinovým mýdlem, vytírání do sucha, mazaní všemy možnými i nemožnými mastičkami. Nakonec jediné, co trošku pomáhalo, byly kortikoidy a podzim. Přes léto prakticky nemožné vyléčit. Přes zimu se to dalo dohromady, ale děsí se toho, co bude toto léto, jestli se to nevrátí. Nikdo neví.
Pokud můžu poradit a nemáš to moc daleko, kontaktuj MVDr. Jahna (klinika Brno), ten jediný jí byl schopný kloudně pomoct a finančně z ní nesedřít kůži.
A přeji hodně štěstí, hodně času při ošetřování a pevné nervy při léčbě...
ládys

XXX.XXX.45.106
Ahoj.
Můj koník to měl loni taky. Předloni ale ne. Tak přijel doktor (ale nehnala jsem ho sem jen kvůli tomu, to fakt ne) a řekl, že je to s třezalky. Naštěstí to měl jen na zadních nožičkách(je palomino) a lysince se to naštěstí vyhlo. Druhý koník to měl loni taky poprvé, na zadních nohách, kde má obě dvě spěnky bílé.
Že by jim to nějak bránilo v pohybu to ne, ale zřejmě to bylo nepříjemné. Začala jsem na radu strhávat strupy, což se jim za párkrát moc nelíbilo , ale pomáhalo to. Mazala jsem Betadine mast, ale roztok bude taky asi fajn. A zkoušela jsem kostival, který pomáhá na vše a taky trochu zabral. A výborná je mast od leovetu na podlomy, ikdyž to není klasický podlom,tak je hojivá a pomůže. Vet nechtěl nic, mastičky jsou za pár kaček a stačí se tomu trochu věnovat, čistit, mazat (změkčovat), ostříkávat a koníkovi pomůžeš aspoň v tom, že to nebude tak nepříjemné, protože pochybuji o tom, že by se to dalo úplně vyléčit a zamezit návratu. Je to přeci jen alergie.
Přeji hodně zdaru a doufejme, že letos se třezalce dařit nebude .
(ještě podotknu, že pokud je to od slunce, tak chránit hlavně znaky na hlavě a v okolí čumáčku, viděla jsem kobylku, na kterou majitelé kašlaly a ta už nechtěla pomalu ani žrát, aby si nedrhla čumák :-/. Stačí mazat krémem na opalování, nebo repelentem přímo pro koně s obsahem krému na opalování ).
careta2
napsal(a):
Ahoj,já sice s tímto nemám přímou zkušennost,ale mám dvě-tuto zimu velmi často nemocné děti a tudíž vím,že se s antibiotiky nemá chodit na slunce. Tak proč by se problémy nemohly objevit po nich.Doufám,že to bude brzy dobré.
...s NĚKTERÝMI antibiotiky...bych neházela všechny antibiotika do jednoho pytle, protože hodně z nich se sluncem reakci nevyvolá vůbec žádnou. Může to mít souvislost, ale taky nemusí
Je potřeba zjistit, co ji způsobuje.
V prvé řadě pokud někde koně mají přístup k třezalce, tak ji zlikvidovat.
Vloni se mi to objevilo u roční hermelíny - škrabala si kolem očí, na nose, pak rozedřela chlupový vír na prsou, na břiše. Mazala jsem Swatem ( výborný), také bylinnou hojivou mastí, byl mi doporučen od lidí, co s tím mají zkušenost i opalovací krém s vysokým ochranným faktorem. Dle veta to u této konkrétní kobylky může být díky barvě ( světlá hermelína - naštěstí nohy bez odznaků, na těch neměla nic). Náchylnější jsou prý světlí koně, koně s velkými odznaky na hlavě ( kámoška měla totéž na hlavě paint kobylky s velkou lysinou - na pastvině spálený nos) a nohou.
Doporučení mimo mazání bylo držet ve stínu, když pálí slunce, jinak venku v pohodě pořád. Zlikvidovat třezalku ( tu my ale neměli). Mazat - vyzkoušet, co nejlíp funguje.
Kobyle to pomalu odeznělo během léta ( nejhorší to bylo začátkem června, pak to asi i díky mazání pomalu zmizelo).
Letos zatím nic, ale pozoruju ji. Vet říkal, že se to může objevovat každoročně, anebo už nikdy nemusí a může to mít různou intenzitu. Že těžko zjistit, z čeho to je - u nás nešlo ani o třezalku, antibiotika vůbec, léčená nebyla.
Hodně štěstí při léčení.
sally
napsal(a):
Je potřeba zjistit, co ji způsobuje.
V prvé řadě pokud někde koně mají přístup k třezalce, tak ji zlikvidovat.
Vloni se mi to objevilo u roční hermelíny - škrabala si kolem očí, na nose, pak rozedřela chlupový vír na prsou, na břiše. Mazala jsem Swatem ( výborný), také bylinnou hojivou mastí, byl mi doporučen od lidí, co s tím mají zkušenost i opalovací krém s vysokým ochranným faktorem. Dle veta to u této konkrétní kobylky může být díky barvě ( světlá hermelína - naštěstí nohy bez odznaků, na těch neměla nic). Náchylnější jsou prý světlí koně, koně s velkými odznaky na hlavě ( kámoška měla totéž na hlavě paint kobylky s velkou lysinou - na pastvině spálený nos) a nohou.
Doporučení mimo mazání bylo držet ve stínu, když pálí slunce, jinak venku v pohodě pořád. Zlikvidovat třezalku ( tu my ale neměli). Mazat - vyzkoušet, co nejlíp funguje.
Kobyle to pomalu odeznělo během léta ( nejhorší to bylo začátkem června, pak to asi i díky mazání pomalu zmizelo).
Letos zatím nic, ale pozoruju ji. Vet říkal, že se to může objevovat každoročně, anebo už nikdy nemusí a může to mít různou intenzitu. Že těžko zjistit, z čeho to je - u nás nešlo ani o třezalku, antibiotika vůbec, léčená nebyla.
Hodně štěstí při léčení.
Není třeba pátrat po tom, co to způsobuje. Je to přecitlivělost na sluneční světlo. Náchylnější jsou albíni a painti, kteří postrádají na určítých místech v kůži pigment. Kůže nemá přirozený filtr proti UV záření a snadno se spálí ultrafialovým světlem. Rok od roku a místo od místa to může být jiné vzhledem k nestabilitě ozonové díry. Druhou příčinou je pojídání třezalky, která způsobuje fotosenzibilitu k slunečnímu záření.
Řešení je několik. Jedním a nejrychlejším je akupunktura, která ovlivní citlivost na UV záření. Je třeba začít ihned. Druhým je zabránění pojídání třezalky. Ta ale ještě neroste a tak citlivost na sluneční záření není určitě způsobena třezalkou. Citlivost způsobuje v třezalce hytericin, ale ten je převážně ve květech. Další možností je užití homeopatie. Je však třeba koně vyšetřit pomocí EAD, zjistit skutečnou reakci umunitního systému a nasadit podle tohoto vyšetření určitá homeopatika. Pokud jde o čumák, je možné ho mazat UV opalovacími filtry. TS
Existuje někde seznam těchto rostlin?
Tím jsem právě měla na mysli, že je potřeba zjistit, co je příčina. Zadavatelky koně to mají hned dva a najednou, což není běžné a ukazovalo by to na nějakou rostlinu.
Vím, že třeba i pro lidi je velmi nebezpečný invazní druh bolševník, kdy po potřísnění kůže jeho šťávou a následném osvícení sluncem vznikají popáleniny.
Jestli někde existuje seznam, nevím. Já znám tyto :
andělika,bedrník, libeček, pakmín, pastinák, routa, řebříček, třezalka, obecně rostliny obsahující furokumariny - proto bych za potencionální "viníky" považovala víceméně celou čeleď miříkovitých - a že jich na lukách a pastvinách je .... ty, co jsem tu uvedla jsou vedeny v herbářích jako léčivé, ale ono nepříjemné působení mají i ty, které se k léčebným účelům nevyužívají, nebo využívají míň - bršlice kozí noha, děhel, vojtěška, merlík všedobr ...
Tím nechci říct, že jsou všechny stejně nebezpečné, ale znáte to - stokrát nic umořilo osla a denodenní brouzdání v těchto kytkách hlavně za rosy nebo za mokra a zároveň za působení slunečních paprsků prostě dělá divy
Jiřina
sabina
napsal(a):
Logiské je, že ATB se nesmí na slunce !!! NIkdy vám to doktor neřekl??? Taky sem se osypala a pálelo mě to, co sem slunci vystavovala....takže dle mě to bud od těch ATB
Vzpamatuj se a nedělej zbytečný rozruch. Antibiotik je několik skupin lišících se jak mechanismem účinku, tak strukturou a od toho se odvíjí spektrum působnosti, nežádoucí účinky, interakce s potravou atd. Pokud by mi doktor třeba u penicilínu řekl, že nesmím na slunko, tak si o něm budu myslet akorát to, že je s prominutím debil. Škoda, že není v obecném povědomí spíš to, že drtivá většina ATB snižuje účinnost hormonální antikoncepce
Moje kobyla patri mezi ruzovocumakoidy (simla,s vekem se ji zvetsuje nepigmentovana cast na hlave hlavne v okoli nozder).
Problem, ktery popisuje zadavatelka jsem mela s zeleznou pravidelnosti kazde leto (resp jakmile vylinala zimni srst na hlave a snupaku) od doby, co byla na pastvine. Mivala chycenou celou bilou cast na hlave od snupaku az skoro po oci a same osklive strupy, nedalo se ani jezdit, vadila ji i uzdecka. Nejdriv jsem nechapala co se deje, pak jsem to zkousela umyvat antibakterialnim mydlem, sundavat strupy, ATB, vsechno mozne a nic nefungovalo. Na pastvine se vyskytovala trezalka, ale i kdyz jsem ji likvidovala, tak problem stale trval a zadnou jinou podezrelou kytku jsem nenasla.
Veterinar nevedel, co s tim a nikdo nebyl schopny poradit.
Nakonec jsem se o situaci bavila s jednim znamym, co vlastni hrebcin a rekl mi, ze u nich to je to same s konmi, co maji ble znaky nebo nepigmentovanou kuzi s minimem chlupu a ze se jedna jen o zvysenou citlivost na slunecni zareni (neco jak kdyz se lidsky fototyp 1 vystavuje slunci bez ochrany cely den namisto 20min...). Doporucil lidsky opalovaci krem typu sunblock (ja kupuju od garnier opal.krem pro extremne citlivou plet, tubicka stoji kolem 300kc a vydrzi jednu sezonu) a mazat a mazat a mazat + pokud jsou uz vytvorene strupy tak umyvat antibakterialnim mydlem, pak osusit a namazat. Svete div se, fungovalo to a funguje to stale naprosto dokonale. Ani jsem nesundavala strupy, do tydne opadly samy (kobyla to mela citlive, i u jemneho omyvani se ksichtila jak svina) a od te doby ma kobyla pokoj. Sice ji ten rypak po namazani sviti belobou na 100m daleko, ale kdyz namazu rano a odpoledne, tak bez jakychkoli potizi zvlada i pastevni odchov.