Pak Pierot za Monďáskem chodí a chodí a kamarádil by se
,ale ty první by ho prostě zabil...
To je fajn, že si nuebližují a že už jsou v pohodě. Usa se dneska i očichávala s Bendou, Bendík je z ní nemocný, chodí, povídá ji a Usa ho chudáka valáška normálně vzrušuje .
Taky se na Bendovi trochu dneska jezdilo..poslouchá teda jak hodinky na zastavení a couvání..to jsem čuměla. On je děsně šikovný. Taky jsem ho měla na lonži, cupká perfektně, hned věděl koho má na druhé straně
No a plakal teda jak Usa odcházela, ale už nedělá takové děsné scény jako první dva dny, už včera byl hodnější. Já teda ještě brala Usu pod sedlo a pak jsme podél řeky jely kousek od výběhu, tak nás Benda zmerčil a pištěl na nás, ale proběhnul se a byl hodný. Usa byla dneska šikovná, trochu se zapotila a mákla si...uvažuji , že ji dopoledne vezmu trochu mákout na jízdárnu na hodinku. Půjdu dneska brzy spát a ráno vstanu hodně brzy, mám moc práce a s Usou bych tu jízdárnu chtěla zvládnout.
Noo,to se mi taky ulevilo,když už je tu klídek
,já Pierota znám a vím,že on prostě potřebuje minimálně 14 dní na to,aby novýho koníka,valacha,přijal,kobyly velký bere docela hned,ty se mu líběj,ale malýho valáška by hned zbančil.
Noo,Lucí,já myslím,že bendík si za pár dní zvykne a bude to lepší a lepší,on si posteskne hold asi vždycky,když bude Usina odcházet,ale zapárkrát si zvykne a bude vědět,že jí ráno zase uvidí,hele,tak ho vem na vodítko ze sedla,to by byl spokojenej,že jde taky ven,když tak hezky poslouchá,Lenča takhle vodí občas Kačenku,
jede na klusákovi a Kačenka jde s nima vedle nich na vodítku.
To je náádhera,jak to všechno kvete a vooníí,já to mám tak ráda ten kvetoucí čas....
Sice mám teď rýmu a kašel,ale jakej,
že si nemůžu odkašlat a když,tak by mi to utrhlo pajšl,
ale venku na tyhle drobnosti úúplně zapomínám.
Tohle je naše pole,který máme na seno,je tam vojtěška,tak tam koníky vždycky necháváme napást,ale Monďas neumí žrát s udidlem,
fakt nesežvejkal skoro nic za tu dobu,co jsme tam byli,kdežto Moruš,na tu je radost koukat,jak baští.
Tady ležela na silnici kočka,my se divily,proč neuhla,ale pravděpodobně měla ty přední nožky amputovaný...
Holky jsou správný,jezděj jako indiáni,jen s dekama,ale normálně klušou,cválaj,skááááčooou!!!
Tady nám udělal radost Monďásek,poprvé se pod Jarčou vyčůral
,on to vždycky držel až domů,ale to není dobrý,je potřeba,aby se takhle hezky naučil čůrat za pochodu.
To by Jarčo vypadalo mazecky kdyby Lucky jela na Usa a sebou ještě měli ponďu
Tiše závidím,že vám sedlo tak sedí, já teď musím sehnat nový ach jo. Takže letošní dovča asi pande, hlavně že bude mít Sobík zas něco novýho
si někdy říkám,proč já nepěstuju rybičky.
Strakošové jsou hezcí, líbí se mi takovej ten víc bílej,jak má jen tu hlavinu hnědou . jezdit takhle bez sedla je fajn, já jsem v zimě mala od kamarádky půjčený obřišák a k tomu přidělaný třmeny a bylo to supr, až bude nějaká koruna navíc, tak si obřišák asi taky pořídím
Včera se Sobistus zas drbal, tak jsem se na něj vrhla a hle, žádný mouchy,ale brebery tam má tak jsem na něj hned nalila takovej smradlák od veta, tak snad to zabere.
Takhle vypadáme když z nás sundám sedlo
Je to jen pro ilustraci, ta růžová tam je suchej a přesně to kopíruje sedlový polštáře na obouch stranách. A ta modrá tam je opocenej, jakože je opocenej jen po krajích těch suchých míst co kopírujou ty polštáře.
Já dneska ráno zažila šok, jdu ke koňům a z boxu čučí jen Míšova hlava, tak koukám po celým výběhu, kde se toulá malej a pak jsem si teprve všimla, že mu leží uvnitř za zadkem, úplně nataženej na boku a chrápe. Dokonce mě nechal přijít až k němu a pohladit ho po hlavě, a nebo byl spíš línej se rychle zvedat
Je to malej pokušitel, už se občas snaží štípnout, tak jsme mu to zarazili hned v začátku.
Jaru o vojtěšce mi nepovídej, máme ji na poli, zbytky, vypadalo to, že ji letos už moc nebude a ona teprve te´d pořádně vyrazila. Koníci jsou zatím puštěný na zahradě, kde je tráva a přes vojtěšku - vymezený pruh - chodí akorát k boxům. Ten pruh mají spasený, tak jim to budeme opatrně rozšiřovat, ale stejně mám obavy. Míša na tom byl už loni na podzim a postupně si zvykl ale na malého musíme pomalu.
Šári se sedlem jsme na tom taky bídně. nakonec jsem zvolila winteca s volitelnýma komorama a ten jakž takž sedí s druhou nejširší komorou, i když ta nejširší by byla ještě lepší. No te´d stejně nejezdíme, tak je to jedno.
Já přemejšlim buď o Kentauru nebo a Hauzru, přemýšlela jsem,že Hauzr šije i na míru, jenže na druhou stranu jestli by to nebylo zbytečný když nám jsou teprv 4 roky dělat sedlo na míru když se ještě muže trochu přesvalit bo tak.
Já jsme včera navečer ještě byla Sobíkovy nasekat travu ( chodím sekat sousední zahradu) no bylo tam trošku vojtěšky,tak jsem mu ji tam přidala,ale musela jsem se smát,on totiž už ví,že jakmile vezmu koš nebo kárku,tak že mu jdu pro hamů no a včera už lítam doma po zahradě a řval na mě kde jako se s tim flákám
No tak to nevím , zda by to šlo, brát ho sebou k Use. Zaprvé se momentálně potento, kdybych vedle táhla poníka a zadruhé prý se rád vytrhne jak jde vedle koně a občas měl tendenci si štípnout..co bych měla rodeo, kdyby mi Usu štípnul do stehna...zatím teda riskovat nehodlám. možná žasem až si zvyknou víc na sebe.
My jsme takhle sekali předevčírem trávu na zahradě a pánové si dvakrát zobli a ohrnuli nos, tak jsem zbytek naházeli kravám a ty se mohly utlouct.
Já právě hledala lehký sedýlko, protože přece jen moje váha + váha sedla mi na malýho koně nepřišla ideální a fakt oproti kentauru je o hodně lehčí a fajn je i ta výměna komor, když přibere nebo naopak shodí tak to jde doštelovat a na naše courání to bohatě stačí...
Jj ty výměnný komory jsou určitě velký plus u sedla. Já bych chtěla něco na ty naše couračky,ale i tak na 1 bo 2 x týdně práci na jízdárně a sem tam nějakýho toho skoku. Jen právě nevím, jestli na něj dát 2 nebo trojku komoru. No příští týden nám má přijet kovář, je to člověk s hodně zkušenostma a kolem koní je už nějakých 30 let, tak snad mi poradí. Si člověk řekne blbí sedlo,ale vybrat to dobrý je docela děs
Však jo,Lucí,já myslela,až si na sebe víc zvyknou,to je jasný,to by Usina furt si ho hlídala,když by ho měla za prdelí a bála by se,ale po čase zjistí,že on jí nic nedělá a bude to třeba dobrý,až na to,že by jí Bendík nesměl do tý zadnice štípat.
Já zase přemejšlím,jestli Legiška nedat na měsíc někam jinam,ale kam???Protože jak jsme venku trošíčku dýl,tak Moruš stříká mlíko po nohou
,vždyť už je dost velkej klacek,už by bylo asi lepší,aby se odstavil,ale tady to nejde,tady na sebe viděj a to by nebylo dobrý...
Šárí,tohle by Sobistovi mohlo i pasovat,i ta cena je super,určitě bych mu to zkusila.
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/ 5960858/Prodam-anglicke-sedlo.php
No holky sranda...Usa má říji jak blázen.
No ráno se děsně pokadila, tak jsem ji musela mýt ocas..to mi vůbec nedošlo proč. Já myslela, že to má z trávy, kterou ji už nosí ráno soused.
No a vedu teď k Bendovi, ten na ni ječel už z ohrady jak jsme byly v olšině..viděl nás skrz stromy. No a Usa kravál, hned mu odpovídala...si říkám no jo, tak už ho vítá, je to dobré. V pondělí jsem ji tam vlekla, vůbec za ním nechtěla, rptoože věděla, že ji zase tam nechám s tím ponym..no a co ona tam jako
No a přišli jsme o ohradě, Usa čapla a chčije.... a Benda hřebčil jak magor, no na prášky.
Měla jsem Usu na lonži, trochu jsem ji za ohradou olonžovala a pak jsem si vzala na chvíli Bendu na lonž...je jak koule za těch pár dní, co nic nedělal a ještě nonstop bagruje trávu..seno má v přístřešku, ale samo že ho nechce, že . Chodil hezky, poslouchá výborně na zastavení, hezky naklusával, i obcválal hezky kolečka, jde pěkně s hlavou nízko a vyplenutým hřbetem v tom cvalu..jsem koukala.
No a pustila jsem je oba teda do výběhu..no to bylo divadlo. Benda Use povídá, celou ji oždibkává, ona se nechá, už po něm nešije a netlemí se a uchcává..no..a Benda je z ní na prášky, Usa ho pak taky různě oňuchávala..teda fakt nevím, jestli po ní nebude chtít skákat...je jak pidi hřebeček, ale fakt je prý valach... Skočit teda na Usu se pokoušel pak, ale to byl jekot a skopla ho ani se nestihl nadát. A navíc je proti ní fakt miniaturní, takže i kdyby, tak pochybuji, že by se mu cokoliv povedlo.... Pak už chodili spolu jak ocásci....
Hihi,Lucí,to muší bejt zajímavý koukat na takový páreček,
a hříbátko by mohlo bejt aj hezkýýý.
Třešně náádherně kvetou,akorát já dneska dostala od včely žíhadlo do krku
,ale naštěstí najsem alergická,jejda,to nevím,co by tam se mnou kde Jarča dělala,kdyby něco...
Našly jsme tam i žebřík,tož jsme ho hnedlinky použily jakožto výcvikovou pomůcku.
Pak Jarča objevila ještě jeden,a to byla málem moje smrt,
já to neuměla postavit,aby to Monďáskovi vyhovovalo,tak jsem furt stavěla a přestavovala,až napotřetí jsem to trefila,tak prý si to mám pamatovat příště,kde to bylo,hihi...
pak jsme se fotly navzájem v takový dost úzký a tmavý uličce,Jarča se docela bála
,ale překonala se a věřila Mondýskovi
,dobře udělala.
Takhle Jarča jásala,když se mi povedlo konečně dát ty žebříky tak,že se tam Monďásek vešel bez problému.
http://www.stream.cz/video// 461714-jak-malo-staci-jarce-k-radosti
Jaru ti vaši kůňové jsou dobrý šklebící . Já jsem včera holky taky vyjela a normálně jsem se ze svého přerostlého ponyho zřítila
, dostali nás koroptve
jsme chtěli přelíst příkůpek a najednou se na nás vyřítili,tak Sobík hop napravo,hop nalevo a pro jistotu aby byl bubák řádně zlikvidován tak ještě vyhodil no a já byla dola, ale fakt jsem se tomu musela smát, si asi rybáři co byli u rybníka museli myslet,že jsem se křápla do hlavy bo co
Jinak jsme včera jeli ven až po šestý a pořád bylo děsný teplo
Foto z našeho včerejšího vyjížďkování
tady jsem fotka ty suchý místa po tom sedle, snad tam bude něco vidět páč je to focený telefonem :-(
Tak hlavně že se nic nestalo. Já takhle loni vystoupila z Usy. Jsme jeli tři koně, Usa první a nad jízdárnou do průchodu mezi stromy z horní louky vlezla holčina s kobylou. No a ty dvě se sebe strašně lekly. Ta moje udělala na místě takový super rychlý spin, že jsem to vůbec nečekala a poroučela se k zemi a ta druhá chuděra to vzala obratem taky zpátky a tryskem lítala nahoře na louce. Usa pak koukala jak puk, jaktože já na zemi a čeho se to tak lekla, když tam jen lítá kobyla
Jarka s Kristou se smály, muselo to vypadat děsně komicky, jak se ty dvě kozy sebe lekly.
Tady dneska nádherně, teplo, sluníčko svítí, Usinka už dostává každé ráno snídani trávy od souseda..má ji moc rád a jak jde se psem, vždycky ji nakocí do velké igelitky pampelišky a různé dobrůtky. Tak Usa už ho ráno vždy vyhlíží a já přijdu se snídaní a pak se divím, že kůň už jako koule a ani seno už nechce
Jinak Jaruš se myslím ptala na tu srajdu, že?..Jo, ona pokud má fakt silnou tu říji, tak někdy mívá trochu řidší bobany, někdy to prskne jak kravinec..pak ji to přejde, ale vždycky to na ni tak nějak působí, nevím proč.
Ahojky,
tak Wičák na nás prdí..dnes je to 20dní co přenáší..Tak že by dnes na čarodějnice?
Tohle taky vypadá na koníka typu Sobista....
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/ 5968144/Sedlo-na-hucula.php
Wiči má narokzy, jo? Tak vše nejlepší a fakt už by to hříbo mohla vyprdnout..jsem zvědavá co to bude a jaké to bude..mooc přeji kobylku leopardíka, ale je jedno co to bude, hlavně aby oba byli zdraví
No jo, je tady nádherně. Já se dneska asi fakt vypravím na tu jízdárnu. Ale zítra prý má pršet, tak nevím nevím, jak to bude s tou vyjížďkou, ale člověk jim nesmí věřit s tím počasím, že jo
Jaruško, díky moc za info o rozměrech ohrady. Ještě se chci zeptat, koukala jsem, že tam máte lanka (nebo se mi to tak na fotkách připadlo), řeším jestli pásku (tu mám strach aby se neprověšovala v zimě) nebo lanko (to jsem ale většinou četla, že není pro koně dobré). Jaké s tím máte zkušenosti, jste spokojení nebo by jste zvolili příště pásku???
Další dotaz mám k Moruši. To je uplně super, jak je naučená na to čekání. Nemáš nějaký návod, jak na to, aby ten koník stál a nepochodoval za další baštou?
A ještě poslední dotaz :-) Můžu se zeptat, za kolik se dá sehnat takový supr ponďa jako je monďas? Ale jestli je tohle tajné, tak nevadí ;-)
Děkujiii
Lery,já už bych do pásky nešla ani omylem,nám tu vydržela nepotrhaná sdo prvního většího větru,jsme tu jak na vídrholci,hrozně tu občas fouká a ta páska se brzy hrozně vytahá tím větrem a ak už každej tejden chodíš a svazuješ,protože jak je vytahaná tím větrem,tak se pak přetrhne hned.
Ty lanka zase až tak špatný nejsou,protože i když se stane,že do nich koník vlítne,tak se nepořeže nebo neuškrtí,protože odlítaj izolátorky a koníkovi se nic nestane.
A jako zamotat se a pořezat se může klidně i o pásku,když se mu povede to na sebe namotat.
Za Moruš díky
,no je to výsledek kurzíku
,dopoučuju.
A cena Monďase rozhodně tajná není,byl na Bazoši v inzerci,byla tam cena 32 000,při rychlém jednání dohoda jistá,tak jsme se dohodli na třiceti.
Jsme za něj hrozně rádi,
já nepochopím lidi,jak si dávaj inzeráty,že koupěj poníka pro dítě,zn.co nejlevnějš,nejlépe zadarmo,a pak se hrrrozně divěj,že je koník nezvladatelný,kouše,kope,prostě rozhodně je pro všechny srandy,ale určitě né pro dítě.
Já teda zrovna na inzeráty typu-rychlé jednání-sleva,neodpovídám,ale u Monďase byla fotka,líbil se nám a ze zvědavosti jsem zavolala,no a právě Monďase prodávali,protože sehnali jiného koníka pro holčinu,menšího,se kterým ona si víc rozumí,tak pak Monďase prodávali,aby zase ten novej koník mohl jít místo Monďase na Mělník na trénovací místo,hihi,je to složité to vysvětlit,ale zrovna Monďas nebyl prodáván rychle z důvodu,že vby byl hroznej,nezvladatelnej nebo jinak protivnej,že by se ho majitelé chtěli zbyvit rychlejc.
Sice na Mělníku brečeli někteří,že Monďas nechce skákat parkury 120,no je to přece športový pony,tak přece muší skákat,no,ale já jsem ráda,že neskákal
,že ho máme my
,protože ono ho to asi jednoduše nebavilo,ale jinak je to prostě kochač,ten nejpohodovější kochač,ničeho se nebojí,neleká se zbytečností,nenervuje,když se mu koně ztratěj z dohledu,nespěchá,ba naopak,dostala jsem příkaz od Jarči mu přidat trochu ovsa,
ten by jezdil v naprostý pohodě i ovladatelnosti i na ohlávce.
On ty hubertovský skoky přeskáče levou zadní a na nějáký velký parkury už ho nikdo u nás brát nebude.
Jaruško v tomhle s tebou nesouhlasím. Tady se kamarádovi o lanko podřízlo hříbě A Kousek dál jim do toho vlítnul malý arab a zrakvil si strašně nohy museli s ním do Brna. To už je lepší drát než lanko ten aspoň praskne, ale lanko drží jak sama píšeš ulítají izolátory, ale lanko nepraskne
Jinak Moňtas je fešák Takový sportovní koníček a Jarušce to na něm moc sluší
My máme pásky. Loni jen cenitimetrové, teď jsem místama dotáhla i dvoucentimetrové kvůli blonďákovi, který ohradník nezná. Když fouká vítr, tak se trochu prověsí, ale nic hrozného, za rok se nám stalo, že v některých místech zkratovala (blbě natažená - drátky se dotýkaly) ale jinak spokojenost. Když jí loni Míša proběhl, tak se přetrhla (spolu s vytažením jednoho málo zatlučeného sloupku), takže zranění žádné. zdroj máme silnější, takže i když nepoužíváme originální spoje, tak jsou i v nejzažším rohu impulzy dostatečné.
Uf, tak snad to samo vyhořet nemůže. Teď mám totiž pásku nataženou až do boxu, jednoho úně máme kříženého zřejmě s žirafou a začal vyžírat seno ze stropu, co tam je kvůli izolaci. Tak jsem mu tam přichystala odnaučovací lekci, kterou sem tam připojuji, aby taky probíjela.
Jojo zdroj taky cvaká, ale občas se ozývá to samé i od pásky, tak to vždycky běžím spravovat
Tak jsme byly s Usou na jízdárně, chvíli jsem ji měla v kruhovce a pak jsem šla na obdélník. Záhy došla jedna holčina s kobču Ducki, takže jsme jezdily dvě..aspoň tam konečně Usa nechodila jen sama, tak měla tendenci koukat, ale nenechala jsem ji, hezky šlapala klusem jak má a nečumíme, makáme...
Usa byla moc šikovná, až na jeden výpadek, kdy mi to vzala při nacválání, tryskem po jízdárně, protože se lekla ptáků ve křoví, ale já ji hezky nechala cválat a postupně ji pěkně zpomalila sebrala a makala dál, jakoby se nic nedělo, takže holka zjistila, že čím víc bude dělat kraviny, tím víc si mákne, protože jsem ji nechala cválat pořádně pár koleček a celou jízdárnu, menší a větší kruhy a najednou se ničeho neplašila..booože, jak byla pohotová, když jsem zasedla a řekla "hou"..to byl stop. Zastavování by nám šlo výborně
. Ale ne, fakt byla docela hodná, na to, že není teď tolik v kondici a neujezdí toho tolik..hlavně jsme ohýbaly a klusaly..ako uklusat menší kruh je docela makačka pro ni teď.
Pak jsme se ještě stavily na hřbitově a cestou domů to vzaly k pískovně podél pole cvalovkou a Usa se hezky protáhla...celou dobu jsem s ní měnila tempo a krásně reagovala na sed a jen posunutí těžiště a buď zrychlila, nebo naopak se pomalounku krásně houpala..byla mooc šikovná. Domů šla správně unavená. Ještě jsem ji doma vzala hadicí nožičky a umyla vše zpocené, i hřívu měla zesolenou od potu v copech, tak jsme to po zimě vzaly šamponem a je krásně čistá a voňavá. Má ještě dost kožíšku, i když děsně líná, tak dnes bylo fakt horko a dost se zpěnila. Zašly jsme ještě na trávu, vnakosila jsem plné kolečko a Usa za mnou špacírovala na vodítku, aby uschla
Zítra pokud nebude pršet, tak pojedeme pod tu Lysou, pokud bude pršet, tak to prdím. protože v neděli brzy ráno jedeme do Prahy s Fabbym...už se vidím, jak budu kaput, ráno totiž ještě brzy něco mám a ještě večer připravovat psa..no nevím nevím jak to dám.. Ale vidím to blbě, už s etady zatahuje. Před chvíli tady rpijeli kolem tři koně, tak Usa měbežela k vrátkům pozdravit a větřila....pásla se ještě teď na zahradě.
Tady se taky schyluje k bouřce,ale urožnit masíko jsme ještě stihli,
strouhali jsme koníky a pak si vždycky dáme do nosu.
Kurzík jsme absolvovali(
několik)u pana Bořánka
,tohle není cvik speciálně pro určité povahy,je to to,co by měl umět každý koník,používáš to při nasedání,při zastavení koníka někde v terénu,nepotřebuješ,aby si s tebou chodil,kde se mu zamane,ale aby si vyfoukl,vyhodil nohu a začal v klídečku odpočívat,opravdu to funguje a pokud koník na tohle přijde,že tohle může,tak to dělá rád.
Andrej, až se Ti jednou na tu dvoucentimetrovou pásku nalepí taková ta zmrzlá jinovatka,to Vám tu pásku roztrhá totálně,někdy je to síla,že musím jít a stahovat to i z toho lanka,jak to bejvá těžký
,ale to lanko to udrží,ale tu pásku Ti to prohne tak,že jí budeš mít buď na zemi a nebo zpřetrhanou a koně půjdou na vandr sami...
Naše hemelky taky ještě nejsou vylínaný,největší chudák v tom poledním teple je vždycky Legišek,ten má opravdu jak se říká medvědí kožíšek,tak se v tom občas i potí,aniž by někde lécal,tak mu z toho kožichu vždycky chvilku pomůžu a on drrrží...
Lucí,tak jestli zítra s Usinou pojedete,užijte si to
,my bychom taky rádi někam vyrazili,ale hlásej to počasí moc nic
,teda,tak uvidíme,Jarča zase chrchle jako tuberák
,tak bych nerada,aby se zítra dorazila...
tak jak jste si užili čarodky??? já jooo
užili jsme si krásnou vyjížďku.
byli jsme se kouknout na dětičky. ale nechtěli k nám jít
bylo to fajn
jinak já bych lanko nedala ani náhodou moje hemelky ohradník respektujou, ale když vidím jak do ní vlítnou když se třeba vylekaj nebo neubrzděj... bych byla bez koní, nebo bych mohla živit veta
No já asi nepojedu. Tay celou noc lilo jako z konve, je tady tma a zataženo a teď jsem byla pracovně ještě v Kozlovicích. No a nějak se mi přiznám nechce, ale spíše myslím na Usu....tady pořád poprchává, a nechce se mi v tom na tak dlouhou vyjížďku s rizikem, že mi zmokne a měla kašel, konečně je lepší, vařím ji čaje pro koně a už je šikovná, ale nechci, aby se nám to zbytečně vrátilo...ještě není 100% a nechci nic riskovat. Kdyby bylo hezky, tak neváhám, ale v tomhle se mi fakticky nechce. Krista je nemocná, ta nejede a já pořád nějak nevím..asi neee...
Díky moc za rady, asi tedy zvolím raději tu pásku, tím že to nemáme hned u domu a občas tam okolo jezdí paka na motorkách a čtyřkolkách, tak kdyby se kluci splašili.... V zimě na pastvu moc chodit nebudou, tak snad to samovolně nebude praskat. U boxíku jsem letos taky sundávala obr námrazu, bylo to těžké jak hrom, ale tam mám 4cm pásku, takže na té to namrzá dost. Byla to nejtužší zima jinak tu míváme sněhu a ledu naštěstí poskromnu.
Jaruško a to jsi byla na kurzu i s Moruší nebo to stačí i bez koníka? Já byla na kurzíku i s úněm u Pavla Cieglera, takže základy trošku známe, ale to má asi každy horseman jiné. Je teda lepší jet na ten začátečnický i u Bořánků? My jsme trénovali spíše couvání, ustupování, vysílání na kruh, práci na kruhu, atd. Stání na programu nebylo :-)
To je zkouším teď učit sama, ale radu od profíka bych uvítala.
No já kupuji takovou tu dražší pásku ona má i jiný drátky a je pevnější než taková ta úplně obyč. Mám jí několik let a ani tuhle zimu se mi teda nikde nerozthla a ani nějak hodně neprověsila. To by do ní musela vlítnou srna a to už se dlouho nestalo jak už jsou na to naučený proskakují tím Jen loni jsme ještě navíc z venku dali drát a na několika místech propojili s páskou od té doby celá ohrada všude tluče naplno i když je podrostlá
Ono k nám hlavně často utíkají cizí koně tak ty to hned pořádně z venku ohrady koupí od drátu
Ale drát proti lanku fakt praskne lanko bych fakt neriskovala
To lanko nepovolí kdyby do toho vlítli
Doporučuju klidně i bez koně svýho,ale kurzík 1,2 a 3 u pana Bořánka.
My dneska vejletili, počasí nejdřív strašilo,ale nakonec na nás nespadla ani kapička.
Tady už jsme hezkej kus od brodu a Monďásek si užívá vodičky,bylo mu totálně fuk,že ho opouštíme.
Na dost místech dneska dohašovali klucí včerejší ohně,tohle mušela bejt poořááádná vatra.
Tady už vjíždíme do dvora ke kámošovi,má 2 březí frísule,během 14 dní už by měly rodit.
Ahojte holky, vy teda jedete. Vůbec nestíhám...
K těm ohradníkům... já mám lanko a zatím spokojenost ani žádný úraz. Ťukťuk A to mi jim koně občas projdou (když nejde zdroj, vypnou elektriku, nebo při válení chytnou nohou). Většinou poodlítají izolátory, pak jde tyčka, ale nikdy na nohách nic neměli. Asi záleží jak se to podaří zamotat a jak moc je kůn panický. U pásky jsem měla problém, že jak měli koně zimní srst tak ne vždyzky ohradník kopl a věčně byli na vandrech. Kamarádce si kobča lankem přeřízla všechny měkké tkáně na noze, naštěstí se to zhojilo dobře
Záleží jaké má kdo zkušenosti. Já mám s lankem zatím dobré...
Taky jsme si konečně svezli zadky a minulý týden vyjeli ven. Bylo to super, vyšlo počasí a koně hezky šlapali Až na to že Lady chtělo zežrat něco z příkopy a hupsla se mnou pod auto
. Ale já už jsem cítila, že se jí tam něco nezdá, tak jsem auto raději zastavila.
Jaruš Monďasek je opravdu super, jak už bylo tady psané... opravdový kochač Taky bych chtěla aby Jarda časem jezdil i na větších koních, ale říkal že nikdy nevyroste a bude jezdit jenom na Tomíkovi. Tak nevím jak to provede
Tady Jsme na poslední louce před vesnicí. Chvíli nám trvalo, než jsme se jí prokousali
Joooo a taky dneska po 22. hodině Foxík oslaví 1. narozeniny. Dostal dort a ostatní koně kyblíky s mnamkami. Každý dostal taky kousek dortíku. Ale Fox jako správné mimino v dortu pofifral a šel zjištovat co mají ostatní. Tak to musela za něho dožrat maminka
(musela jsem jí brzdit, nebo by mi nesežrala i talíř). Krom gratulace dostal příslib se zdarma zůčastnit akce zvané kastrace
Nedá koním pokoj... tak si dárek vybral sám. Ted to jenom domluvit s vetem
Něco málo jsme nafotili tak tu pak přihodím nějaké photo z oslavy.
Tak jsem nakonec jela!
Takže jsme s Usou byly na velké čarodejnické vyjížďce tady do Beskyd pod Lysou Horu k Veličkům. Jede hrozně moc koní z celého okolí, bylo jich tam vážně dost. Někteří mívají spicha tady u nás na hřišti u hospody, kousek jsem jela s pár koňmi, pak se oddělili ještě jeli pro pár jiných kdesi a já jela s Usou pár kilásků sama. Cestou jsme se sešly s Dakotkou a bandou několika koní a jeli jsme k Rajské boudě, kde už byla spousta koní uvázaných všude kde se dalo.Neměli jsme kde "zaparkovat", ale nakonec kousek dál holky daly koně ke stromům a na Usu zbyl sloup. Párkrát si zaječela, ale je zvyklá být uvázaná a nikdy se netrhala..takže fakt celou dobu byla moc hodná i přes to, že dojeli další a koně parkovali kousek od ní. Usa si tam alespoň odpočinula před náročným výstupem. Dala jsem si vínko většina pivo a pokecali jsme a pak sedli na koně a alou nahoru na čarodejnice....teda výstup jsem jela poprvé a byla to síla místy. Kousek asfaltka,a le pak už lesní dost kamenitý terén, ale Usa šla skvěle, šplhala jako horský koník a i v tom dusnu měla dost energie. Nahoře na louce bylo lidí jak smetí, psů, koní...chvíli jsme koně něchali vychladnout a popást, pak jsme je postupně uvázali...našla jsem dobrý strom, až na to, že pořád kousek dál ječel hřebec a ta moje samo že říjná neustále odpovídala
Ale jinak byla děsně hodná, zábava dobrá, muzika taky, po nějaké době se zase jelo dolů. to už hromadně se všemi koňmi, což Usa teda dolů šla dobře, ale pak zjistila že hurá jedeme domů a v bandě tolika koní šla poprvé a navíc ne všichni šli v klidu, takže se mi pak trochu rozhodila a některé cválající koně za prdelí ji fakt dostali, takže jsem ji musela malinko zklidnit, nechala jsem všechny přejet a v klídečku si už pak šla poslední a v dohledu měla jen pár koní. Cestou domů jsme ještě sem tam někoho potkaly, ale Usa už pohoda a domů jsme dojely unavené, ale v pořádku ...na jeden den měla zážitků až až. Celkově až na tu část zpáteční cesty, což bylo pochopitelné vzhledem k tomu, že tohle zažila poprvé, tak byla jinak moc hodná a šikovná.
Bylo strašné dusno, v noci pršelo a ráno poprchávalo a já ještě ze začátku myslela, že snad ani nepojedu. Pak se počasí umoudřilo, ovšem cestou se to začalo vypařovat, takže místy jsme jeli jako v sauně. Usa byla doma totálně mokrá, takže jsem ji omyla a sušila na sluníčku popásaním na hřišti, kde pak ještě dojeli opozdilci s koňmi.
Celkově byl výlet fajn. Dneska Praha mezinárodka s Fabbym...vstávali jsme ve tři ráno a jsem docela kaput...
Uf,tak jsem se konečně pročetla na konec Jarčo určitě jste o víkendu měli krásný výlet
a Monďas v tom brodu nemá chybu
Lucky to jste dobrý,že jste to s Usou takhle zmákli, to Sobáně by se určitě mezi koňma dralo dopředu, on je sice jak ustřelený kecky, ale vždycky ho chytí nějaký závodní duch nebo co
Sobista měl tenhle víkend celkem flákací,páč v pátek jsme frčeli do Prahy na Děti ráje ( bylo fakt pěkný) a v sobotu jsme u Aleše vyklízeli přístřešek páč u nich budeme sekat zahradu na seno,tak aby jsme to měli kam nacpat no a v neděli jsem Sobíka vzali za kámošem,tak se kluci spolu chvilu vykravili no a pak si na Sobíka na chvilu sednul Aleš, měl ho jen obřišáku,tak jsem je jen povodila po ohradě, no holky,ale ten Soban se tvářil docela nasratě,že na něm jako sedí někdo jinej. Příště už ho asi zkusím vzít na lonž, ale musíme na něj Sobistu zvyknout postupně, přeci jen já mám 60 kilo a Alešák 80 tak aby to na něj nebylo najednou moc.
Noo,přesně,já mám s lankem taky zatím jen dobrou zkušenost,občas se sice Pierot přerazí o kolík,ale to už fakt nevím,co tam dát,těžko mi bude držet lanko jen ve vzduchu,kdybych odstranila kolíky.
Petí,mně jednou tady na Ifauně jedna dobrá dušička poradila fígl,jak na to,aby Jarča mohla jezdit na Kačence a Kačenka jí neurvala ruce při pasení,chceš to popsat?Je to absolutně jednoduchý a perfektně to funguje,aniž by to koníka něják omezovalo v pohybu,omezuje ho to akorát v pohybu hubou k zemi.
Tímto té dobré dušičce moc děkuji,nám to strašně moc pomohlo tenkrát,protože Jarča potřebovala jezdit venku,a to Kačenka byla taky tenkrát neudržitelná,když zjistila,že jí Jarča fyzicky neudrží,tak toho patřičně využívala ve svůj žaloudek.
Ale tohle tento problém vyřešilo.
Tak to je super,Lucí,žes nakonec jela,a že jste si to užily,
my se včéra šly samy jen popást,Moruš furt tak na mě loudila,že chce jít se napást,tak jsme šly,oni v tom výběhu toho moc nenapasou,a za vsí se hezky ládovala plnou papulí,akorát tady zrovna jedou nějácí kluci na kolech,tak na ně zírá,jinak od pastvy nezvedne hlavu.Akorát ty malý muňky včéra kousaly,že to byl děs a hrůůza,no a taky večer,teda kvečeru,pořádně zapršelo,Monďásek byl totálně mokrej,hihi,už ho začínáme pomaloučku otužovat,
no nebyla zima
,jinak bych ho hned schovala,jééé,už aby měl chlupy,tohle je fakt na H.
Jé a Foxíkovi přeju k narozkám jen to nejlepší
,a Petí,kastrace se vůbec neboj a neměj žádný výčitky,je to totiž to nejlepší,co pro něj člověk může udělat,když ho nemá na chov,a čím dřív,tím líp,je zbytečný čekat na to,až jim tam začne pracovat ten testosteron
,a když tam máš kobylu vedle,tak nikdy nemůžeš vědět,kdy se to zeséře tak,že se k sobě dostanou a malér je na světě.
Jarčo to na mě Sobík taky loudí to,že by se šel popást, tak ho většinou vezmu třebas bez sedla a jdeme dlabat k lesu, páč přesně trávu doma má kraťoučkou a to samí u kámoše.
Tý kastrace bych se taky nebála, Sobíka jsme kastrovali už u nás a asi nejhorší co na tom bylo, tak když do něj vet píchnul uspání a on se pak kácel k zemi, to z toho člověk měl takovej divnej pocit, no a asi za 20 minut bylo po všem, krásně se nám to zahojilo a jsme bez starostí a strachu,že někde někoho obskočí a tak.
Noo,přesně,a pak když jsi mezi koňma někde s hřebcem,tak je to opravdu o život,jednou tady holka z hřebčáka spadla na Hubertu a to jsme se všicí modlili,kdo jsme měli děti na koních,aby ho nenapadlo jít si skočit,
naštěstí ho stačil chlapík,co byl pěšky,chytit,ale nahnáno jsme teda fakt měli.
Přitom ten hřebec není plemennej,jo,jen skáče místní hobbíky.
No jo..my máme zase problém, že benda je sice valach, ale chce skákat po Use..prý připouštěl i poničky a kobyly..no prostě trhlý valášek, jenomže Usa se nedá a včera prý ji kousal za ocas, tak ji vzali radši zpátky...sakra..jenomže ona má říji už od čtvrtka a pořád ji to drží a když ještě on pořád prudí. Vždycky chodila mezi valachy bez problémů, říje ji za dva tři dny přešla a teď tohle... nechám ji dva dny ještě doma. Teda to mě nenapadlo, že 10 let valášek může být sexuální maniak...
Jaruško děkuji za gratulaci, Foxovi vyřídím Z kastrace nemám strach a už se těším až to budeme mít za sebou. Tomíka jsme taky kastrovali u nás. Ale ten byl pětiletý, koule měl jak husí vejce a testosteronu na rozdávání
Chtěl mi poskákat i Rexe (ovčáka). Tím děkuji za kastraci a valachy
Hřebcem bych Foxe rozhodně nenechávala. Už pro klid ostatních koní ve stádě. Akorát jsem myslela, že vydržíme do podzimu. Ale má roupy tak půjde!!!
S vetem je to už domluvené. Obdivuji lidi co nechají koně hřebcem, aniž by to mělo důvod. Známemu navíc syn skočil maminu
Na tohle jsem poseroutka
Jaruško prosím prosím napíš mi fígl proti pasení. Můj meil je: loupeznik@email.cz Jarda už přetahování s Tomem vzdal, jenom ho pohání proutkem. Tomík se naučil žrát ve všech chodech, ale je to otravné. Tak jezdí na pleasurovém poníkovi s hlavou dole. Jsem se na Tomovi svezla na zahradě a chodí moc pěkně. Akorát ví že si na Jardu může dovolit.
Lucky tak to je fajn takový výlet. Závidím Byli tam i mí strakatí bratři(tinkeráci)??? Doufám, že budou někde fotky at se můžu podívat.
U nás ted řádí spavá nemoc
Máš to tam,Petí,
a ležící spící stádečko nemá chybu!!!
já se zase snažím přimět k poslušnosti kozy
,ale na Pignona nemám,
vždycinky mi některá(Karboš)
zdrhne.