Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.5.2010 06:43
hattatitla

XXX.XXX.160.2

Ahojte :)

mám takový dotaz..poprvé za svůj život jsem se shledala u mé kobči zřejmě s podlomem..Docela mě to šoklo, nikdy jsme s tím neměli problém. Je ustájena v čistotné stáji...ale přece..všimla jsem si nedávno, že ze všech jejich 4 bílých nožek má vždy přední pravou ve spěnce špinavou od hnoje ( tudíž na ní zřejmě přes večer spí) a jelikož je to prasátko, které je schopno přes noc udělat z čerstve podestylky hotovou hnojovou kalamitu, všimla jsem si, že na spěnkovém kloubu se jí tvoří stroupky...(ten kloub má vždy špinavej)..Nyní jsou ty stroupky až jakoby krvavé :( a včera jí to dokonce mokvalo a smrdělo hnisem :( ..Umyla jsem to, vydesinfikovala a natřela betadinou mastí..ale chci se zeptat, zda-li máte někdo zkusenosti, že by se udělal podlom na spěnkovém kloubu a ne klasicky, jak podlomy bývaj... a čím ošetřujete tento mokvající podlom, protože jsem se dočetla že bývají i suché typy podlomů..
Četla jsem že na ten mokvající je dobrá zinková mast..díky za info M.

3.5.2010 22:46
equisychra

XXX.XXX.11.52

Zinková mast je hojivá a nic s ní nezkazíš. Zkus ale raději Traumeel mast nebo kostivalový gel s arnikou. Podlomy jsou ale projevem vnitřního onemocnění a projevem poruchy imunity. To jen tak mastí nezaženeš.

4.5.2010 08:37
sonisak

XXX.XXX.149.26

já se s tím setkala u svých koní letos porvé. Při čištění sem si všimla že moje ponička má nateklou zadní nožku,mrkla sem na to a měla tam škaredý mokvavý podlom. to u nás zrovna dost pršelo,takže výběh byl jak bahenní lázně.Vystříhala sem okolo rány rousy,vet mi dal jen zelený desinfekční sprej,strupy sem musela strhávat,aby se to pod tím nedrželo a mohlo to dýchat. A hlavně samozřejmě udržovat v suchu a čistu. No a za týden už to má pěkné,jen dorůst chlupy:-))

5.5.2010 15:26
vargo

XXX.XXX.96.38

hattatitla napsal(a):
Ahojte :)

mám takový dotaz..poprvé za svůj život jsem se shledala u mé kobči zřejmě s podlomem..Docela mě to šoklo, nikdy jsme s tím neměli problém. Je ustájena v čistotné stáji...ale přece..všimla jsem si nedávno, že ze všech jejich 4 bílých nožek má vždy přední pravou ve spěnce špinavou od hnoje ( tudíž na ní zřejmě přes večer spí) a jelikož je to prasátko, které je schopno přes noc udělat z čerstve podestylky hotovou hnojovou kalamitu, všimla jsem si, že na spěnkovém kloubu se jí tvoří stroupky...(ten kloub má vždy špinavej)..Nyní jsou ty stroupky až jakoby krvavé :( a včera jí to dokonce mokvalo a smrdělo hnisem :( ..Umyla jsem to, vydesinfikovala a natřela betadinou mastí..ale chci se zeptat, zda-li máte někdo zkusenosti, že by se udělal podlom na spěnkovém kloubu a ne klasicky, jak podlomy bývaj... a čím ošetřujete tento mokvající podlom, protože jsem se dočetla že bývají i suché typy podlomů..
Četla jsem že na ten mokvající je dobrá zinková mast..díky za info M.

Ahoj Moni,
moje kobyla měla loni podlomy, ale měla to jen z toho, že byla ve výběhu v blátě a pak se jí neomyly nohy....stačí malá ranka a podlomy jsou na světě, i z bláta. I jsem se setkala na praxi u koní s podlomama, které měli na klobu, ze stran.
Je důležité odstranit strupy, takže vodu, nějaký kartáč a pořádně to vydrbat, klidně ať z toho teče malinko krev a pak na to stačí kalciová mastička z lékárny. Já to takhle udělala 2krát a bylo po podlomech:-):-)

5.5.2010 15:39
janna

XXX.XXX.49.13

Super vyzkoušený je na podlomy Tenazim. Neni to teda žádná přírodní záležitost, ale pomohl vždy.

5.5.2010 15:40
janna

XXX.XXX.49.13

pardon TENAZYM:-)

5.5.2010 19:05
tamtam

XXX.XXX.85.156

http://www.dominika-svehlova.cz/nemoci6.asp

pro zajímavost a taky proto, že o možnosti "spálení" po třezalce a jiných bylinách ví málokdo a často jsou takové příznaky zaměňovány právě s podlomy ( i když se na rozdíl od podlomu vyskytuje většinou jen na bílých místech a výš - spěnka, kloub..)

Přidejte reakci

Přidat smajlík