Koňské miminko nebo malej satan ? :-)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

anik

23.5.2010 10:42
anik

XXX.XXX.245.103

Ahojda , tak mě tak napadá , jaká sou vaše miminka v období od 1 dne a více ? :-) Máme teď své první miminko , roztomilého prcka , kerému je dnešním dnem 10 dní a včéra co tam dělali s maminou za divadlo .. Jak sem zjistila , škvrně už normálně pije vodu z kyblíku , včéra se tam prali s maminou o večerní krmení ( vojtěšky , ječnej šrot , kukuřičnej šrot ) , a dyž po něm hrabala nohou aby uhnul , tak po ní ještě kopal , pak jí tam vožužlával oši , kštici a ocas .. no prostě komedie .. máte taky takový zkušenosti ? :-)

buggyna

23.5.2010 14:45
buggyna

XXX.XXX.81.124

to je takzvaně o hubu, aby hříbě žralo krmení kobyly, natož když je v tom i vojtěška. Prcka bych nekompromisně na krmení uvazovala. Kobyla se taky potřebuje v klidu nažrat

23.5.2010 14:59
ambra

XXX.XXX.12.143

anik napsal(a):
Ahojda , tak mě tak napadá , jaká sou vaše miminka v období od 1 dne a více ? :-) Máme teď své první miminko , roztomilého prcka , kerému je dnešním dnem 10 dní a včéra co tam dělali s maminou za divadlo .. Jak sem zjistila , škvrně už normálně pije vodu z kyblíku , včéra se tam prali s maminou o večerní krmení ( vojtěšky , ječnej šrot , kukuřičnej šrot ) , a dyž po něm hrabala nohou aby uhnul , tak po ní ještě kopal , pak jí tam vožužlával oši , kštici a ocas .. no prostě komedie .. máte taky takový zkušenosti ? :-)

No nevím, mě na tom nic nenormálního nepřijde. Všechna hříbata jakmile se trošku otrkala a povyrostla a dostala do koryta, začala koštovat co tam maminy maj. A ve třech měsících s nima normálně dlabala a nikdy jim nic nebylo. A stejně tak to mám i u kůzlat a jehňat, která ve stáří jednoho měsíce dostanou svoji porcičku žrádla a dlabaj s dospělákama.
Jediný co bych u hříboška kontrolovala kolik toho asi tak spořádá, ale je to normální začíná se učit přijímat tuhou potravu, ale ještě bude i furt sát. Pokud paseš časem si všimneš, že začne uškubávat i trávu a bude ju zkoušet žužlat.

anik

23.5.2010 21:33
anik

XXX.XXX.245.103

a můžu se zeptat v čem to vadí ? jinak malej nežere ve velkym .. jen ochutnával ;-) PS zatim ještě žije :-))

buggyna

24.5.2010 10:27
buggyna

XXX.XXX.160.236

Tak například vojtěšku by něměli dostávat ani mladí koně, natož 10.denní hříbě. Dále třeba proto, že tak malé hříbě vůbec žádný přísun energie nepotřebuje a v neposlední řadě je to pecka na jeho pohybový aparát pokud užírá kobyle ze žlabu.
Jako větší třeba dostat svůj kyblíček s malou dávkou granulovaného krmiva pro hříbata, ale taky minimálně - jen aby tam něco měl. Jinak všude co sem kdy kde viděla a co sme i dělali bylo, že když kobyla žrala, prcek se uvázal a mezitím se mu třeba zvedali nožky.

A jen tak OT, není to myšleno nijak konkrétně:-|
To je přesně jeden z důvodů proč bych si už nikdy nekupovala koně... ani odstávče. Co se koni do odstavu do života dá, to už si pak nese celý život (špatná korektura kopyt, špatné návyky a celkový špatný odchov).

Nemyslim to nějak špatně, jen je prostě zbytečné přikrmovat hříbě, ba mu to mnohdy způsobí víc škody než užitku

24.5.2010 10:53
gituna

XXX.XXX.85.61

Omlouvám se, že se diskuze posouvá trochu jiným směrem, ale třeba to bude pro zadavatelku přínosné.
Buggyno, jakou formou bys dodávala hříběti bílkovinu? Čím bys krmila odstávče?
Nerejpu, zajímá mě tvůj názor.

24.5.2010 11:28
kokinka

XXX.XXX.45.125

gituna napsal(a):
Omlouvám se, že se diskuze posouvá trochu jiným směrem, ale třeba to bude pro zadavatelku přínosné.
Buggyno, jakou formou bys dodávala hříběti bílkovinu? Čím bys krmila odstávče?
Nerejpu, zajímá mě tvůj názor.

No, taky se přidávám..vojtěškové granule se přece prezentují jako krmivo vhodné pro mladé koně. Btw. náš prcek do krmné dávky hrst vojtěšky dostává a vypadá, že prospívá :-)

24.5.2010 11:33
shantal88

XXX.XXX.250.238

Tak já taky zastávám názor že u hříbat není třeba valit a valit. Mín je líp.Když má dost kobyla hříbě nestrádá. My dávali hříběcí musli cca kolem 4teho měsíce,aby se naučili žrát ve společnosti mamin, uvázaní s vlastním kyblíkem. Bylo to období cca 2-3 měsíce,než si plně zvykli na pastvu,seno a odstav.
Jinak náš mal hřebeček byl docela zlobidlo,a na mámu si dovoloval dost, i na svojí tejně starou kamarádku už když mu byl cca měsíc. Kobylka bya oproti němu a pořád je klidas.Ale oba nám vesele skákali 50 cm vysoké smrčky ve třech měsících :-D

24.5.2010 11:38
kokinka

XXX.XXX.45.125

shantal88 napsal(a):
Tak já taky zastávám názor že u hříbat není třeba valit a valit. Mín je líp.Když má dost kobyla hříbě nestrádá. My dávali hříběcí musli cca kolem 4teho měsíce,aby se naučili žrát ve společnosti mamin, uvázaní s vlastním kyblíkem. Bylo to období cca 2-3 měsíce,než si plně zvykli na pastvu,seno a odstav.
Jinak náš mal hřebeček byl docela zlobidlo,a na mámu si dovoloval dost, i na svojí tejně starou kamarádku už když mu byl cca měsíc. Kobylka bya oproti němu a pořád je klidas.Ale oba nám vesele skákali 50 cm vysoké smrčky ve třech měsících :-D

Tak já taky začala přikrmovat, až se malej začal cpát mamině do kyblíku ...dostal hrstičku, aby měl co žužlat, ale většinou stejně skoro nic nesežral. Svou pidi-dávku spořádal až v těch cca 4-5 měsících, přesně nepamatuju. A ani jako téměř roční kůň nedostával nějakou šílenou dávku..prostě jen tak, aby dal pokoj ostatním koním a byl zvyklý na jinou stravu, než je seno, tráva a mlíko. Jen si nemyslím, že tvrzení o nevhodnosti vojtěšky pro mladé koně je úplně správné.

anik

24.5.2010 20:42
anik

XXX.XXX.245.103

určitě souhlasím s tím , že krmení s koněm udělá hodně .. viděla sem hříbě keré už jeho mamina byla v březosti dost překrmovaná (dle mě) a viděla sem hříbě keré žilo ve výběhu na slámě a seně .. první zmiňovaný pony , druhý mimi teplokrevný .. oba byli extrémy .. co se týče návyků .. měla sem tu čest chvilku pracovat s hříbětem , které 5 měsíců nikdo nevychovával-schodou okolností dcera mé kobyly . Co říct .. zmetek k pokoukání .. Nic neuměla , a dost si vyskakovala .. dostala pár facek , a přešlo jí to .. kobylku sme asi jako roční naučili chodit na lonži , zvedat nohy , čekat na úvazu i chodit na vodítku .. nebyl s ní žádný problém .. Pak sme kobylu koupili a odvedli .. Začali k hříbošce chodit malé slečinky a o půl roku později sem slyšela :,,No ty vado Aranka?Tak to je dobrá svině po Odetě´´ Kdo za to mohl ? Moje kobyla .. ve věku od prvního dne do jednoho roku sou hříbata hodně vnímavý a hodně učenlivý .. to je pravda .. ale že by se ani po tom už nemohli spravit ?
Zrovna ta naše mamina byla z kuriózních podmínek , byla tam od 5 měsíců do 7 let .. jediné co jí zůstalo je nedůvěra k cizím lidem .. to ostatní se nám povedlo zdárně odstranit .. takže já bych do mimina klidně šla :-) Nikdy není pozdě :-) To je muj názor :-)

Jinak náš hříbeček se má čile k světu , celej den sou ve výběhu kde si řádí , občas si vyšlápne s maminou ven na vyjížďku (samozřejmě né moc dlouhou a chodíme v klídku).:-)

25.5.2010 07:40
equisychra

XXX.XXX.11.52

Nevím, jestli to moc neřešíte? Tak malý koník má ještě jen sací reflex a to že napodobuje mámu je jen dobře. Stejně nic moc nesežere. Kdyby byl jen na psatvině, což by bylo pro něj nejlepší, tak byste tohle nemohli ovlivnit. Řekl bych, že se má k světu a je to prima.

25.5.2010 10:08
shantal88

XXX.XXX.250.238

Myslím že tu snad není nikdo takový,aby valil malemu hříběty plné kýble,ale podle mě je to zbytečnost.Já osobně bych vojtěšku prckům nekrmila,jestli tak až později, větším koním. když už něco mrnatům dávám,tak většinou musli pro hříbky,nebo dostávají směs co ostatní koníci,nejvíc jim chutnal slad,jelikož nebyl tvrdý,s tím jsme začínali,a pomalu přecházeli na musli,ale taky to byly jenom hrstičky,prostě aby se naučily žrát.
Ohledně chování mamin versus hříbata....naše bábi byla taky dost nepříjemná,když jsme si jí koupili,i potom na pastevkách,ale od té doby co jí máme doma, je zlatá.A její hříbo nemá nic z její odměřenosti nebo náladovosti,jen ta žravost po mamině ji očividně zůstala :-D
K tomu na druhou stranu mladá kobyla,dominantní a vůdce stáda,vyrovnaná spolehlivá komunikativní kobyla,a její hříbě totální labil.Bázlivý,stresař,přecitlivělý.A na ní by se dalo dříví štípat.....Je vždy otázka, co prcek po mamině zdědil,a co má po otci a co naučené.Myslím, že je to moc jednostranný názor když se řekne že to má po mámě,protže je ostrá nebo tak.

25.5.2010 10:47
juhaj

XXX.XXX.208.237

No,u nás na Moravě roste převážně vojtěška,takže jí koně dostávají.Malé hříbě prostě napodobuje maminu,ale nikdy jsme to neřešili,přesto jsme bez problému odchovali řadu hříbat,které neměli problémy.Prostě,když nadešel čas,začli žrát s mámou seno,zvlášť dostali trošičku šrotu,nikdy nic nebylo a vyrostli pěkní a silní koníci.Spíš jsem si nikdy nevšimla,že by hříbata po kobylách kopala,akorát si tak z bujnosti vykopávali,to vaše musí být opravdu pěkný čertík :-))

Přidejte reakci

Přidat smajlík