Tak me napadlo,mozna je to blbost,ale mozna by to mohlo fungovat,treba to nekdo i zkusil.Napadlo me dat hodinařícimu koni pouta.Jednak by mu to zabranilo dat prední nohy od sebe,a taky by mu mirne znemoznilo to preslapování.takze mene opotrebované klouby.samozrejme hlavou a krkem se bude hybat dal,ale jde mi ted o nohy a taky by mu to mohlo to hodinarení znepríjemnit.Je mi jasné ze kazdy kun pouta nesnese a muze se treba utlouct,ale samo se pocita s tim ze se kun prvni na pouta naucí.ne hned zpoutat kone ktery to nezna.Nezkousel jste nekdo?
Taky bych řešila výběhem... A úplně nejlépe pastvou 24/7:) Koně kteří chodí do výběhu (které jsem znala, starala se o ně), tak s tímto neměli problémy... Naopak koně ve stejné stáji neustále zavření hodinařili - nebo aspoň začínali - kopyli do boxů, dožadovali se krmení, máchali hlavou nahoru a dolů, prostě hodně věcí....
kun je ve stade i na pastvine,pokud je s konma tak to nedela ani v boxu.Ale nastane doba ze bude muset zustat sam ve staji,vyjizdka, vystavy,zavody a pod a pak teprve zacina hodinarit.pro tuto situaci jsem mela na mysli ty pouta.Hned dodavam ze by byl pod dohledem cloveka ,aby me nekdo nechtel hned kamenovat.Pokud jde ven na prochazku s clovekem je v klidu.ted je ve stade na pastevku,ale na zimu uz bude zase doma+moje dalsí dva kone.tak hledam nejaké resení.Myslím ze puvodní dotaz znel normalne a byl doufam k pochopení.je to teprve rocek.
Já bych teda nehledala nějaká řešení jako pouta atd. Jednoduše ho nauč aby byl v nepřítomnosti koní sám ve výběhu. Dej mu tam krmení, seno, trávu, nebo pohaž po zemi třeba tvrdej chleba, vymysli cokoliv, aby se zabavil. Nejlíp 2 lidi, jeden s koněm pryč, druhý s hříbětem ve výběhu pro případ nějakého zásahu... Naučit se to dá, každopádně bych udělala všechno proto, aby nebyl v boxe kde hodinaří...
Tak tohle jsme zkouseli,hrebecek sel do paniky,clovek ho vubec nezajimal,zacal litat,a pak tu ohradu skocil.pevna ohrada + pred ohradou elektřina.ohrada zlomena,ohradník stahl s tycek a kun byl podreny.V zadnem pripade uz bych ho nenechala ve vybehu samotneho,zavani to prusvihem,to bude mensi zlo ho nechat v boxu hodinarit.Aspon budu mit jistotu za nikam neutece a nic se nestane.
Coocie, není to o znepříjemnění hodinaření, protože zlozvyk je reakce na stres, který kůň prožívá a později to začne být i naučená reakce na nudu v boxe. Už to tady psali jiní. Kůň je stádové zvíře a i ve stádu může být fixován na určitého koně. Roček je ještě hříbě, je mentálně nedospělý a proto potřebuje sociální zázemí stáda. Myslím, že není jiná cesta, než koně nechat ve stádu adaptovat a počkat pár let, až dospěje. Když to budeš řešit boxem, zlozvyk zafixuješ. Koně dej do stáda a nech ho dospět. Potřebuje vnější podněty, stálý přístup k potravě a zábavu. Všechno ostatní je silové řešení, které se později vymstí.
u hříběte bych se snažila zamezit příčinu hodinaření. Opomenu-li to, že by měl mít vrstevníka, díky kterému by nebyl sám, což předpokládám z nějakého důvodu není možné. Začala bych hříbka pomalu učit, že když zůstane chvilku sám, svět se nezboří. Vzala bych koně na kterého je nejvíce fixován a s tím bych chodila kolem ohrady a poté se po metrech vzdalovala, a takhle pomalu pokračovala, ale vše v klidu a tak aby to hříbek v hlavě pobral (ze začátku pouze minutka, občas ani to ne) . Takhle jsem naučila všechna hříbata (ale faktem je, že vždy jeden kůň minimálně na dohled vždy byl, tak nevím). Ale hodinaření bych razantně nezakazovala, nemá to cenu. Je opravdu třeba řešit příčinu.
Taky by me zajimala přícina,shrnu to.K memu valachovi jsem si koupila hrebecka,jenze jsem chtela aby mel stejne starého kamoše tak jsem koupila jeste jednoho,a to je ten co s tím ma problém.jak jsme se na nej byli dívat,tak hřebecek byl v pohode,pres den venku na noc box,je fakt ze v boxe jsme ho nevideli.po prevozu ke me jsme ho dali do boxu,at se kone ocuchají ,sesnamovani probihalo dobre,ale hned pak zacal hodinarit.Na druhy den uz sli kone spolu do vybehu.Ted jsou hríbata obe ve stade na pastevku,5 valachu + moji 2 hrebecci.Vyzkousela jsem toho dost,je mi jasné ze to bude beh na dlouhou trat.Ale jak jsem psala vyse nastane zima a kone pujdou zase domu.A taky se fakt muze stat ze ho budu muset nechat doma samotného.O zabavu v boxe ma postarano,seno davam do síte,ma tam i neco na hraní.Jinak chodí sám na prochazky a kone mu v tu chvili nechybí,to je v pohode.No nevim,budu se muset smirit s tim ze v tomhle smeru to nema v hlavičce v poradku.