Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.5.2010 13:33
pilgrisek

XXX.XXX.66.171

Máte někdo nějakou dobrou radu jak zabránit popř. léčit podlom??koně jsou cely den na pastvě a v tomhle hnus počasu je tam bahňačka jak svina... podotýkám koním se pokaždé jak příjdou z venku večer stříkají nohy (právě kvůli častým problémům) Můj konouch neměl nikdy podlom ale včera nateklá spěnka, hřeje to a prej je to podlom říkal vet. Tak by mě zajímalo zda tomu jde nějak předejít popř. dobré mastičky na léčbu a tak... Díky mocsmajlík

28.5.2010 14:43
klawdie

XXX.XXX.94.254

no pokud ho máš takto citlivého, tak po té spršce vytřít do sucha na čistých a suchých nohách se podlomy nedělají, ale i bahno je izolace...nateklá a hřející spěnka, ale dle mého není podlom...smajlík

28.5.2010 15:13
klawdie

XXX.XXX.94.254

Jinak lehce dostupná je borová nebo zinková mast, koupíš v lékarně...

28.5.2010 17:32
lesterka

XXX.XXX.123.79

Pokud nateklou, hřejivou nohu provází malé stroupky (v počátečním stádiu klidně i téměř neznatelné), pak to podlom je. Máme s tím ve stáji bohaté zkušenosti z podzimu, kdy na to trpěla půlka maštale a nikdo nechápe proč. U všech úplně stejné příznaky, dva tři dny napuchlá noha, otok jde po zátěži dolů, a až potom jsme začali objevovat stroupky. Na koně mi nepůsobilo prakticky nic...až...světe div se...obyčejná vazelína. Samozřejmě denně strupy omývat, nohu vysušit a namazat.

29.5.2010 18:37
redbla

XXX.XXX.169.27

nevím jestli to napíšu správně ale Pytiol mast - ještě jsem nepotkala nic co by mi zabralo líp. Je to dehet a vazelína, teda pokud se nepletu, maminy to znají z opruzených zadečků, jen to trochu smrdí, ale levný a účinný dodnes.

29.5.2010 19:55
strelish

XXX.XXX.127.251

Baruš tak co, je to podlom nebo není? Podlom je ranka, infekce někde na kůži mělo by to jít vidět...příznaky co popisuješ bych taky jako klawdie 100% netipovala zrovna na podlom. To místo pak mažeš buďto desinfekční (např. Betadine mast) nebo hojivou mastí (bylinná, zinková, kalciová...nebo i ten Pityol třeba...to je směska víc látek s hojivým a mírně desinfekčním účinkem a ten smrad a černá barva to je ichtamol ;-) )

30.5.2010 11:25
pilgrisek

XXX.XXX.110.242

Jo ja s podlomy zkušenosti nemám takže fakt nemůžu říct. Ale když to tvrdí vet tak to tak asi bude.. a co jsem koukala od kamošky na koně ten to má na obou zadních tak je má tež stejně nateklé ale ona se toho nemůže zbavit už delší dobu no.. Ve stáji mi půjčila holka nějakou mastičku z ameriky na to prej dobrá. Tak uvidím, sem do středy pryč tak mi to mažou takže jak se vrátím a bude to mít stejné tak si skusim zajit pro něco co jste tu napsali do lékárny. Snad pomůže smajlík

30.5.2010 14:52
klawdie

XXX.XXX.169.112

N,o že to tvrdí vet, už jsem dvakrát diagnostikovala lépe než vet když mi tvrdil jednou nataženu šlachu já abces a po druhé jiný vet pohmožděnou patku a opět se dle mých předpokladů vyvalil abces...No pokud nateklou nohu a hřejivou nohu nedoprovází stroupky, boláky, tak to jisto jistě podlom nebude, spíš to bude mít jinou příčinu...

30.5.2010 16:46
hattatitla

XXX.XXX.146.233

Ahoj barčo,

taky se ted uz asi mesic trapim s gretinou predni nohou..taky jí natekla spěnka, má tam stroupky které ji dokonce az hnisaly, skarede krvave stroupky :( Bála jsem se z čeho to má..Tak jsem to vzdy umyla v teple vode s rozpustenym peroxidem vodíku, vysušila a namazala takovou žlutou antibiotickou mastí od Mvdr.Hlubka kterou nám ve stáji na to nechal a musím říct že to pomohlo..otok slezl, ale koby se tvoří stroupky furt..na té jedné, nevím proč..dulezite je to svinstvo ( ty stroupky) se jich zbavit..tak to vzdy namočím a setřu.. a namažu..

31.5.2010 09:35
equisychra

XXX.XXX.11.52

Podlom je výsledkem poruchy imunity koně a je třeba ho léčit vnitřně. Jenom mazání pomůže pouze v případě, že pominuly vnější důvody. Bahno a nečistota koni obvykle nevadí, pokud nestojí v moči, která kůži naleptává. Jenom otok spěnky není podlom. Podlom je až defekt na kůži. Mě se osvědčilo mazání oblasti nad patkami koloidním stříbrem a vnitřně podávání homeopatika Silicea v potenci 9CH. Rozhodující je ale vždy stav organizmu koně.

ládys

31.5.2010 11:00
ládys

XXX.XXX.45.106

Nemůže to být alergie na třezalku? Já měla loňské jaro tento problém, ale pouze na koních, kteří mají na nohách odznaky. Bála jsem se, co to je, měli nohy oteklé, hřálo to a brzy se udělaly obrovské strupy, po celých spěnkách. Tka jsem se bála zchvácení, nebo že se přežrali, ale vet řekl, že je to alergie. Takže jsem to myla a strupy vždycky nehtem odloupla. Ale měli to resp. celé léto, jen už ne nateklé. Letos zatím (musím zaťukat) nic. Ale loni to mělo hodně koní okolo smajlík

2.6.2010 13:19
shetan

XXX.XXX.0.0

Ahoj, nám se osvědčil Ichtoxyl. Když i přesto nezabíral (většinou kvůli svinskému počasí), tak potom dezinfekce Betadina a jako krycí mast pro to, když jsme chodili ven, obyčejná měsíčková mast. Je třeba ty strupy sloupat i když to je do krve - právě pod nimi je totiž semeniště bakterií, které tuhle kožní nemoc šíří dál.

Většinou jsem nohy před vyjížďkou ostříkala od bláta, podlom osušila, namazala měsíčkem (strupy změknou a jdou líp dolů). Když jsme se vrátili, tak znovu ostříkala - i měsíček, houbičkou nebo rukou strhala strupy a napatlala Betadinou nebo Ichtoxylem (podle toho, jak moc zlé to bylo)... Betadina fungovala rychleji, ale je třeba dávat pozor, páč je to přece jen silná dezinfekce. Koně ani lidi v ranách neštípe.

11.9.2014 08:48
kasík

XXX.XXX.168.71

Ahoj,také můj koník má podlomy na nohách s odznaky,teď to hnusný počasí mu vůbec neprospívá,před stájí bahno a všude kolem mokro.Používám Betadine,vazelínu,jeden den je to lepší,potom zaprší a jsme tam,kde jsme byli.Taky si už nevím rady.

12.9.2014 17:52
alfi pav

XXX.XXX.230.254

Můj kůň měl na jedné noze podlom a na dvou dalších se mu dělaly strupy a už to nabíhalo do podlomu.

Testovala jsem postup na té nejvíc zasažené noze.
Napřed pořádně očistit, osušit, strhnout strupy a zastříkat aureomycinem (to zelené svinstvo s atb). Opakovat jednou denně ideálně těsně před zavřením do boxu, aby byl potom v suchu. Po třech dnech se to začalo hezky zatahovat a už to nemokvalo. Potom jsem už jen 1x denně očistila, osušila, "zdravý" stroupek nechala a celé lehce namazala hydratačním krémem na lidské ruce.
Docela rychle se to zklidnilo a odhojilo.
To čištění a sundavání strupů se mu nelíbilo, když jsem to dělala rukou, ale stačilo to lehce sdírat jen silnějším froté ručníkem a byl v klidu

Zkoušela jsem i zinkové masti a betadinu a nepomohlo to, až ten výše uvedený postup.

Pak jsem to odzkoušela i na těch dvou dalších nohách a do 3 dnů byl bez problému (ale tam to nebylo tak velké)

Vet říkal, že u mokvajících strupů je potřeba nejdřív ránu zasušit a až potom na ní lze dát ve slabé vrstvě něco typu mast na podporu hojení

1.9.2015 15:55
dominikka236

XXX.XXX.54.218

Ahojte, ja by som sa chcela spýtať, že moja kobyla ma podlom, a co je na to dobre, aby jej to pomohlo?

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.9.2015 16:34

A rady tu v tejto diskusii nezabrali?

1.9.2015 19:14

Nepročítala jsem příspěvky, ale jen přidám svou zkušenost. V Německu u chovných haflingů se (překvapivě) v rousech objevovaly podlomy velice často. Vyzkoušeli jsme kde co od běžně dostupných preparátů až po velmi drahé veterinární mazátka. Pak přišel nějaký starý koňák a navrhl, ať vyzkoušíme běžný dětský zásyp - pudr na dětské zadky za pár korun (euro). Světe, div se, byl to zázračný "lék". Po zaschnutí zmokvalých ran se díky pudru dala aplikovat další léčba, která byla díky zmenšení zánětů již úspěšná! Tak good luck!

Přidejte reakci

Přidat smajlík