Ahoj koupili jsme si březí kobylku má prošláplé spěnky nemáme s tímto zkušenosti. Navís ji zadní noha ve spěnce otekla Zajíma mě zda bude kobylka vhodná po porodu aspoň na rekreační ježdění a na zápřah do vozíku je to účel za kterým byla prodávána díky za odpověď. Popřípadě zda jsou nějaké doplňky které pomůžou zda je lepší nakovat nebo na boso.
Ahoj,
můj názor je,že do vozíku už to určo nebude.
Nějaký hodně lehký rekreačko by to možná sneslo,ale nečekej žádný zázraky.
Já měla taky takovouhle kobylu,po vyjížďce chudák nemohla ani dojít na pasvině za koněma a zhoršovalo se to.
Tak sem jí sehnala dožití na rovinatých pastvinách,kde ty nohy do kopců nemusí tolik namáhat,může se tam brouzdat vodou a nikdo jí už nebude pod sedlem dál honit.
je to smutné,ale je to bohužel tak.A pokud vám někdo řekl,že kobylu můžeš honit pod sedlem a ve vozejku s těmahle nohama tak ´by zasloužil pár facek.
Ten kdo vám kobylu prodal s tím,že se na ní dá jezdit a tahat za ní vozejk a ještě jí přípustil asi konim moc nehoví.
Tohle se zvýšenou zátěží jen zhoršuje.
Tyhle koníci mají být už opravdu jen jako sekačky a max. na nějaké svezení malých capartů.
Já osobně jsem vážila 50kg když sem měla tu mojí kobču a opravdu to nešlo.Na 10ti minutové vyjížďce kdy jsem si jen popoklusala už to bylo špatně,kobyla druhý den sotva lezla,nohy opuchlé atd...
Do toho ty odznakové bílé nohy jsou hodně náchylné,takže tam stačí malý škrábanec a hned je problém,to jsme také řešili samýma mastičkama,aby jí nohy neotékaly.Vše zbytečné.
Vet poradil jí vozit k brodu a stát s ní ve vodě a chladit-otoky nebyly už tak hrozné,ale prošláplé spěnky už se ničím nezachrání
Tak poradil ať ji někomu darujeme kde budou jen rovinky,tak jsme to měli v podmínce pro darování,teď chodí už jen po rovince a docela je to dobré,ale nikdo na ní už 9let nejezdil ani děti.
Kobča je díky tomu,že sem ji někdy v 16ti letech darovala na pasení a že ji od 16ti let nikdo už nehoní ještě živá,dnes jí je 25let.
Takže pokud ti jde o dobro kobyly,nejezdi ji.Modli se ať donosí to hříbě.Kup si na ježdění nějakého jiného koně a odchovej si to hříbě co po ní bude.A kobče dejte už zasloužený důchod.
Mě to tak hrozné nepřipadá. Má sice delší spěnky, takže ten došlap bude hlubší, ale tohle neodsouvá koně jako travní sekačku nebo nemožnost chovat hříbě. Ohledně ježdění a tahu nevidím důvod pro by to nešlo. Teda za předpokladu, že kůň nekulhá a chodí čistě. Ohledně zadní nohy - pokud dobře vidím, tak má nohu samý strup, může to mít oteklé z toho. Tyhle strupy se tvoří koním na pastvě, reakce na třezalku nebo něco takového a bílá noha je zpravidla více náchylnější. Kulhá na tu zadní? Viděl to veterinář? Může to být natažený nějaký úpon.
anobbona
napsal(a):
Mě to tak hrozné nepřipadá. Má sice delší spěnky, takže ten došlap bude hlubší, ale tohle neodsouvá koně jako travní sekačku nebo nemožnost chovat hříbě. Ohledně ježdění a tahu nevidím důvod pro by to nešlo. Teda za předpokladu, že kůň nekulhá a chodí čistě. Ohledně zadní nohy - pokud dobře vidím, tak má nohu samý strup, může to mít oteklé z toho. Tyhle strupy se tvoří koním na pastvě, reakce na třezalku nebo něco takového a bílá noha je zpravidla více náchylnější. Kulhá na tu zadní? Viděl to veterinář? Může to být natažený nějaký úpon.
Další kdo by chudáka kobylu huntoval...
Víš jak dopadne,když bude chodit pod sedlo tahat?
Tak si najdi na netu nějaké obrázky jak koně s prošláplýma spěnkama dopadaj..ať vidíš jak je to hrozné.
Nikdo tady nepíše, že chce kobylku huntovat. Mě ty předky tedy hrozné nepřipadají, zadky jsou prošlápější, ale myslím, že kobyla by se na rozumnou rekreaci využít dala. Jasně hříbě jí teď dá zabrat, osobně bych takovou kobylu nepřipouštěla, no ale stalo se. Během březosti bych ji tedy asi nejezdila, ale pohyb jí dopřála. Myslím, že nateklá noha může být i následkem březosti, no sledovala bych co jí nohy budou dělat, případně se poradila s vetem,jestli jí něco dávat. No a po porodu nevidím důvod proč by se nemohla rozumně využívat, samozřejmě záleží na kobylce samé, zda jí to nebude dělat problémy. Kamarádka má kobylu s daleko horšíma nohama, a kobča lítá jak drak, žádné problémy jí to nedělá a je jí 16let. Mezi námi, mám od narození vadu kyčlí, artrózu v kolenou, díky tomu i špatnou páteř, neměla bych tahat těžké věci, delší dobu chodit v náročnějších terénech, přetěžovat se, v práci sedím 8hod na zadku, což bych taky neměla, protože zatěžuju záda, v 60 budu asi adept na umělý kloub, ale hýbu se, pracuji a budu to dělat dokud budu moct, protože důchod mi stejně nikdo dopřát a platit nechce, takže mi ani nic jinýho nezbývá.
Já kobylku huntovat nechci já mám na mysli vyjížďku max. 2x do týdne samozřejmě až po porodu. Klidně i krokovku ...já jsem takový kochající se jezdec :-) Myslíte že i to bude problém? mám cca 70kg
bonzelka
napsal(a):
Další kdo by chudáka kobylu huntoval...
Víš jak dopadne,když bude chodit pod sedlo tahat?
Tak si najdi na netu nějaké obrázky jak koně s prošláplýma spěnkama dopadaj..ať vidíš jak je to hrozné.
Vím jak dopadají koně s prošláplýma spěnkama - nakonec se všechny šlachy protáhnou tak, že kůň nemá žádný úhel v hleznu a v těch horších případech se spěnkový kloub při došlapu dotýká země. Dochází k poškození kloubních pouzder a dalšího. Ano to jsou ty horší případy a kupodivu ty koně chodí jak pod sedlo, tak do tahu a pokud jsou zatěžovány přiměřeně, nečiní jim to potíže. U takových koní je na výběr, buď dostat kulku do palice rovnou, kdy se šlachy začnou protahovat nebo prostě budou sloužit dokud to půjde a pak půjdou do důchodu, tak jako ostatní koně co mají jiný handicap. Nikdo o huntování koně se zde nezmínil a nikdo to tu nedoporučuje.
Můj názor je ten, že to podle těch fotek žádná hrůza není. Nevidím důvod proč by kobyla neměla být využita pod sedlo a do tahu. Ohledně té nateklé nohy, tak tam je otázka proč to je a z čeho a pak by se vyvodil závěr
Pokud jste do nákupu investovala ne nejmenší peníz,pak doporučuji sehnat veterináře,odborníka co dělá koně.Jen on vám při pohledu in natura řekne,jaký stav je.Popravdě,viděla jsem už několik koní s prošláplými spěnkami a cellkem byli v pohodě a nebyli to mlaďoši,ale názor by měl říct hlavně vet po prohlídce na místě.
Mno jestli můžu taky přidám názor....S prošláplymi spěnkami nemám zkušenost,ale určo bych spíš kontaktovala veta odborníka přez koně...jak je to psáno výše.Opravdu jen ten ti dokáže říct co a jak kobuš zvládne.Soudit z pár fotek nejde a tady tě akorat lidi pomluví,že kobylku huntuješ...takže určo radši veta a budeš mít klid...
Ahoj,
dobre strouhej bosy trim, chod s ni sviznym krokem do kopcu a po tvrdem rovnem kazdy den. Budes prekvapena, jak moc se to da zlepsit. Klidne jemne jezdi i tahej. Mam takoveho podobneho kone doma, byl v daleko horsim stavu a zlepsit se to rozhodne da. Vazy a slachy totiz maji tendenci se navracet do puvodniho stavu, ale jde to hodne pomalu. At se dari, T.
zacka
napsal(a):
Ahoj,
dobre strouhej bosy trim, chod s ni sviznym krokem do kopcu a po tvrdem rovnem kazdy den. Budes prekvapena, jak moc se to da zlepsit. Klidne jemne jezdi i tahej. Mam takoveho podobneho kone doma, byl v daleko horsim stavu a zlepsit se to rozhodne da. Vazy a slachy totiz maji tendenci se navracet do puvodniho stavu, ale jde to hodne pomalu. At se dari, T.
díky moc za radu. Podkovy uz davat nebudu takze do kopcu jen nekdy ale po rovince kazdy den? a na jak dlouho asi? a ta moje vaha nebude problem?
Jako vsechno, ja bych prizpusobila "trenink" momentalnimu stavu kone. Do kopcu bych klidne chodila i s jezdcem, ale zalezi na prikrosti svahu. Proste bych opatrne zacala a sledovala vyvoj. Je lepsi nejdriv jen na ruce a postupne pridavat i pod sedlem. Myslim, ze byste meli ujit minimalne 2km alespon 4x v tydnu. Krom toho by kobyla mela byt v idealnim pripade celorocne venku s maximalnim moznym volnym pohybem. Jednoduse, pohyb, pohyb, pohyb.
zacka
napsal(a):
Jako vsechno, ja bych prizpusobila "trenink" momentalnimu stavu kone. Do kopcu bych klidne chodila i s jezdcem, ale zalezi na prikrosti svahu. Proste bych opatrne zacala a sledovala vyvoj. Je lepsi nejdriv jen na ruce a postupne pridavat i pod sedlem. Myslim, ze byste meli ujit minimalne 2km alespon 4x v tydnu. Krom toho by kobyla mela byt v idealnim pripade celorocne venku s maximalnim moznym volnym pohybem. Jednoduse, pohyb, pohyb, pohyb.
No s tim pohybem venku to uz snad vyjde pomalu se zarazuje do stada. neni moc pratelska ke konim. ale snad uz to bude dobre a pak muze byt venku 24h denne. Ted mi to dost stezuji ty horka rano se k ni nedostanu protoze sama musim vstavat uz ve 3 pak jedine az na vecer. A pak ranko jedine vikendy.
sccary
napsal(a):
No s tim pohybem venku to uz snad vyjde pomalu se zarazuje do stada. neni moc pratelska ke konim. ale snad uz to bude dobre a pak muze byt venku 24h denne. Ted mi to dost stezuji ty horka rano se k ni nedostanu protoze sama musim vstavat uz ve 3 pak jedine az na vecer. A pak ranko jedine vikendy.
tim nechci rict ze k ni chodim az vecer aby si to zase nekdo spatne nevylozil jen proste v tech vedrech jsem nepouzitelna
sccary
napsal(a):
Ahoj koupili jsme si březí kobylku má prošláplé spěnky nemáme s tímto zkušenosti. Navís ji zadní noha ve spěnce otekla Zajíma mě zda bude kobylka vhodná po porodu aspoň na rekreační ježdění a na zápřah do vozíku je to účel za kterým byla prodávána díky za odpověď. Popřípadě zda jsou nějaké doplňky které pomůžou zda je lepší nakovat nebo na boso.
Stejná diskuze byla na nemoderce. Svůj názor i zkušenosti jsem popsala (pokud je stejný zadavatel tak jsme si psali po mejlíku).
Nateklá noha může být z čehokoliv a nemusí to vůbec souvyset. Někdy koním otečou nohy i z nevyvážené krmné dávky, někdy i z poranění, bouchnutí či poštípání hmyzem což vůbec nemusí být vidět.
Zdravím,
narazila jsem na tuto diskuzi,tak se zeptám tady ať nemusím zakládat další.
Koupila jsem si kobylku s podobným problémem,ale má prošláplé pouze zadní spěnky a ne tolik jako koník zde na fotce.
Máme ji jako mazlíka a na lehké rekreační ježdění,nohy nebolí, neotékají a při menší práci ze země na jízdárně nepozoruji ani to že by jí její vada nějak zavazela.S radostí zlobí a lítá ve výběhu jak šílená s ostatníma když ji to popadne.
Ale k mému dotazu....lze kobylce pomoct nebo přilepšit vitamíny na klouby nebo nějakými takovými přípravky?? Pokud ano tak které jsou ty nejlepší?? Popřípadě jsou vhodné nějaké chrániče na zpevnění nožek?? Díky za rady.
Ahoj,nevím co tady všichni nebo spíš někteří melou. Mám 16ti letého valáška po úrazech obou nohou ( nejprve špatně zaléčená to ělo důsledek že je zezadu o 2cm širší a ta druhá - to je jednoduché přeneslo se to z té první špatně zaléčené ) Koni se trochu prošláply spěnky. Veterinář,který je nejlepší v ČR ( musela jsem investovat a jsem za to ráda ) nám řekl že do vrcholového sportu nebude ale na hobby úplně s klidem a valach skáče a to suprově.Já bych s ní udělala to že bych jí nechala jako rekre koně ... vyjížd'ky po lesích a loukách .... krok,klus,cval pokud je libo tak si i něco menšího přejít. Do vozíku asi ne. To podle toho co řekne vet. Já jsem to také řešila bandážováním na noc a koupila neoprenové chrániče když jde jezdit taky normální koňskou mast a mazat jí to. Mě se i ty spěnky trochu zlepšili. Doopravdy to chce veterináře. Jinak hodně zdaru. Fotka je z doby kdy jsem trochu s těmi spěnkami zabojovala tím pádem i po těch úrazech :)
Jinak můj koník měl také jen zadní.Úplně vyléčit se to nedá ale když to není tak hrozné koník se dá využít úplně jak je libo. Já mám zadní neoprenové chrániče KENTAUR jsou velmi dobré.Stájové bandáže JUMPTEC taky výborné a konskou lidskou mast extra chladicí a hojivou mast na spěnky. Toto vše se dá koupit v obchodech EQUISERVIS a DANCE AND JUMP
Ahoj, mám asi stejný problém jako vy všichni tady můj Valášek má prošláplou spěnku na levé zadní noze. A chtěla bych mu také koupit ty chrániče mohla by jste mi prosím Vás poslat přesný odkaz , které to jsou našla jsem jich totiž spoustu děkuji.
A ještě mám jednu otázku bylo mi porazeno od jisté slečny , že bych měla prý udělat rentgen prošláplé spěnky aby mu to prý třeba neprasklo myslíte že je to potřeba ? Předem děkuji za informace :)