Antikoncepce pro klisnu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.6.2010 14:09
red and white

XXX.XXX.125.26

Zdravím,
čistě v teoretických úvahách - Mám doma letošního hřebečka a jeho matku. Odděleně je držet nechci, takže je do budoucnosti plánována hřebečkova kastrace. Chtěla jsem se tedy zeptat, asi neexistuje nějaká "antikoncepce" pro klisnu? Jako se třeba dávají fenám injekce proti hárání?

25.6.2010 09:42
gituna

XXX.XXX.85.61

Tak o tom jsem teda ještě neslyšela...holt u koní to je nastavené tak, že buďto se hřebci a kobyly drží zvlášť, nebo je nutná kastrace:-)

1.7.2010 11:22
nowera

XXX.XXX.0.0

Ahojky, na tohle se spíš zeptej veta :) Každopádně jsem to taky řešila a něco existuje, ale prý se to nedoporučuje u mladších kobyl, u kterýs bych chtěla ještě hříbata... To je všechno, co vím :-)

2.7.2010 13:30
red and white

XXX.XXX.125.26

No kobyle je 15 a hříbata už od ní nechci, letošní hřebeček je poslední. Zkusím se zeptat veta, zatím to teda nespěchá, prckovi jsou teprve 2 měsíce :-) Předpokládám ale že zatím nepůjde o moc ověřenou metodu když není rozšířená mezi koňáky.

2.7.2010 14:34
ms

XXX.XXX.120.3

Existuje Regumate (synt. progesteron). Klisna pod vlivem progesteronu neříjí, po vysazení nastoupí říje během několika dnů (používá se mj. k synchronizaci říje). Dá se použít např. na závody, pokud klisna v době říje nepodává dobrý výkon. Dlouhodobé použití je velmi drahé a navíc se nedoporučuje.
Nejlepší antikoncepce ve Vašem případě je buď kastrace hřebečka (lze od 8 měs.), nebo jeho odvezení na hříbárnu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík